Kitl - Fradi? Márkvárt - Vidi? Indul a hajsza a legértékesebbekért!

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2015.05.29. 16:02
null
Kitl Miklós (középen) 17 évesen is meghatározó tagja a Kecskemétnek (Fotó: Bús Csaba)
A Magyar Labdarúgó-szövetség immár jogerős licenchatározata után érdemes szétnézni a magyar játékospiacon, hogy kik a licenc nélkül maradó klubok legértékesebb játékosai, kik azok, akikért a legnagyobb verseny várható a nyáron, az ugyanis biztosra vehető, hogy ők nem követik majd klubjaikat a harmadosztályba. Szubjektív lista a várhatóan legkeresettebb labdarúgókról!

1. Kitl Miklós (17 éves, KTE)

Bár a transfermarkt.de csak 125 ezer euróra, vagyis mintegy 38.6 millió forintra becsüli az értékét, a Kecskemét azonban a Nemzeti Sport Online értesülései szerint mintegy 200 millió forint (646 ezer euró) környékén határozta volna meg az árát. Kitl Miklós ebben az idényben mutatkozott be az NB I-ben (rögtön az első fordulóban gólt is lőtt a Fradinak), és máris meghatározó szerepet játszott a KTE-ben. Gólokat, gólpasszokat jegyzett, pedig posztját tekintve nem is támadó, hanem sokkal inkább belső, illetve védekező középpályás.

Értékét a leginkább az növeli, hogy még csak 17 esztendős, márpedig a tervezett új szabályban az MLSZ éppen a 20 év alatti magyar tehetségek játékát szeretné támogatni. Ha idén nyáron még nem szerződik külföldre, akkor az a magyar klub lehet nála a befutó (az élcsapatok valószínűleg kivétel nélkül szívesen látnák), akitől a legjobb ajánlatot kapja – a jelenlegi költségvetéseket elnézve ez leginkább a Fraditól várható.

Poszt: középpályás
2014–2015-ös NB I-es mérlege:
26 meccs, 4 gól, 3 gólpassz
Becsült értéke:
125 ezer-646 ezer euró
(Forrás: transfermarkt.de/NSO)

2. Márkvárt Dávid (20 éves, PMFC)

Az őszi szezonban csapatához hasonlóan Márkvárt Dávid is visszafogottabban teljesített, a tavasszal viszont a PMFC egyik legjobbja volt. Remeklésével ő is hozzájárult ahhoz, hogy a pályán már az utolsó forduló előtt kiharcolta a bennmaradást a sereghajtóként telelő baranyai alakulat.

A Kitlhöz hasonlóan belső középpályásként bevethető Márkvárt éppen kecskeméti kollégáját megelőzve zsebelte be a legjobb U21-es játékosnak járó elismerést a Nemzeti Sport Online olvasói szavazatainak köszönhetően a Kick Off Party – Évzáró Futball Gálán, és őt díjazta ugyanebben a kategóriában a Hivatásos Labdarúgók Szervezete (HLSZ) is.

A középpályásért már 2014 telén bejelentkezett a Ferencváros, Videoton kettős, az idén pedig értesüléseink szerint a DVTK, de eddig a PMFC nem kívánta eladni, NB I-es licenc nélkül azonban nem fogja tudni megtartani. Korábban az angol másodosztályú Nottingham érdeklődéséről is lehetett hallani, de most az tűnik a leginkább valószínű nyári forgatókönyvnek, hogy a Fradi, Vidi kettős „elosztja" egymás között a Kitl, Márkvárt párost. Ha Kitl megy a fővárosiakhoz, akkor Márkvárt Fehérváron köthet ki, de még lehet fordítva is...

Poszt: középpályás
2014–2015-ös NB I-es mérlege:
28 meccs, 3 gól, 4 gólpassz
Becsült értéke: 300 ezer euró

Márkvárt Dávid is kapós lehet (Fotó: Veres Viktor)
Márkvárt Dávid is kapós lehet (Fotó: Veres Viktor)

3. Priskin Tamás (28 éves, Győri ETO)

Priskint nem a fiatal életkora, hanem sokkal inkább a rutinja és tavaszi góljai teszik értékessé. 2015-ben hét gólt szerzett, a szezonban összesen pedig 11-szer volt eredményes 27 meccsen. A 47-szeres válogatott csatárnak (15 gólt szerzett a nemzeti csapatban) biztosan lesz külföldi lehetősége is, míg az NB I-ből a Videoton és a DVTK érdeklődéséről is hallani, említetteken kívül esetleg még a Fraditól kaphat versenyképes ajánlatot.

Poszt: csatár
2014–2015-ös NB I-es mérlege:
27 meccs, 11 gól, 4 gólpassz
Becsült értéke: 700 ezer euró

4. Pátkai Máté (27 éves, Győri ETO)

Az ötszörös válogatott középpályás, Pátkai Máté évek óta meghatározó játékosa a Győri ETO-nak, ebben az idényben hét góljával harmadik helyen áll a csapat házi góllövőlistáján. Ahogy korábban jeleztük, itthon a Ferencvárosnál és a Videotonnál is szóba került már, míg Lengyelországból a Wroclaw figyeli.

Poszt: középpályás
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
27 meccs, 7 gól, 2 gólpassz
Becsült értéke: 700 ezer euró

5. Pekár László (22 éves, Nyíregyháza)

A Nyíregyháza hivatalos honlapján elérhető első keretben jelenleg nem találni 20 évesnél fiatalabb magyar játékost, de az állandó játéklehetőséget kapó futballisták közül a legifjabb a 22 esztendős Pekár László. Éppen a magasabb átlagéletkor és a sok légiós miatt a Szpari-játékosokért túl nagy tülekedés nem várható a nyáron, leszámítva Pekárt.

Ő ugyanis igazi vezérnek bizonyult. Ebben a szezonban, középpályásként szerzett kilenc góljával – ezek közül több is szépségdíjas bomba volt – vezeti a házi góllövőlistát. A tavaly nyáron Kecskemétről ingyen igazolt futballista három találata győzelmet ért a Nyíregyházának, kétszer pedig döntetlent.

Poszt: középpályás
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
27 meccs, 9 gól, 2 gólpassz
Becsült értéke:
250 ezer euró

6. Novák Csanád (20 éves, Kecskemét)

Novák Csanád igazán tavasszal robbant be a köztudatba. A 25 NB I-es meccsen szerzett öt gólja még önmagában nem annyira figyelemfelkeltő, de ha hozzá tesszük, hogy mindez egy 20 éves, 200 centiméteres magyar centerhez kötődik, akkor rögtön felértékelődik ez a statisztika. A jó felépítésű, klasszikus befejező csatár vagy center posztján ugyanis meglehetősen híján van a magyar futball a tehetségeknek. Novák pedig abszolút a jövő embere. Nem véletlen, hogy – értesüléseink szerint – számos hazai klubnál szóba került már a szerződtetése. Úgy tudjuk, Bekő Balázs vezetőedző szívesen vinné magával Kecskemétről Diósgyőrbe, de ha a most kialakult helyzetben szabadon igazolhatóvá válik, akkor nagy verseny kezdődhet érte a piacon.

Poszt: csatár
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
25 meccs, 5 gól, 2 gólpassz
Becsült értéke: 125 ezer euró

7. Lang Ádám (22 éves, Győri ETO)

Novákhoz hasonlóan a 22 éves győri belső védőnek, Lang Ádámnak is az az egyik legnagyobb erénye, hogy posztján hosszú évekre megoldást jelenthet leendő csapatának. A belső védő nem mellesleg négyszeres válogatott, és ez növeli az értékét. Az Újpest és a DVTK érdeklődéséről hallani vele kapcsolatban.

Poszt: védő
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
28 meccs
Becsült értéke:
550 ezer euró

Lipták Zoltán (középen) utolsó esélye jön? (Fotó: Mirkó István)
Lipták Zoltán (középen) utolsó esélye jön? (Fotó: Mirkó István)

8. Lipták Zoltán (30 éves, Győri ETO)

Lang párja a győri védelem közepén Lipták Zoltán volt. A 30 éves 18-szoros válogatott labdarúgónak ez a nyár az utolsó esélyt kínálhatja még egy külföldi szerződésre (korábban megfordult már Angliában). Ugyanakkor ha ez nem jön össze, akkor biztos, hogy lesz ajánlata az NB I-ből is, ahogy azt már jeleztük, például Diósgyőrből.

Poszt: védő
2014–2015-ös NB I-es mérleg: 28 meccs, 4 gól, 2 gólpassz
Becsült értéke:
600 ezer euró

9. Windecker József (22 éves, Győri ETO)

Windecker József 22 éves kora ellenére már három NB I-es csapatban, az ETO mellett a Siófokban és Pakson is szerepelt (utóbbi kettőben kölcsönben). Az igazi áttörést ez az idény hozta meg a számára, ugyanis novembertől rendre kezdőként számoltak vele az ETO-nál, és amellett, hogy fontos szerepet játszott a középpályás védekezésben, a támadásépítésekből is kivette a részét, hat gól előkészítése köthető hozzá. Ő is azon győri játékosok között szerepel, akik szóba kerültek már Diósgyőrben, de az MTK kiszemeltjei között is szerepel.

Poszt: középpályás
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
20 meccs, 1 gól, 6 gólpassz
Becsült értéke: 200 ezer euró

10. Bebeto (23 éves, szenegáli, Kecskemét)

Toplistánkon egyetlen légiós szerepel a szenegáli csatár, Bebeto személyében. Ennek éppen az az oka,. hogy az MLSZ tervezett új szabályozása miatt a külföldi labdarúgók közül csak azok iránt várható kereslet, akik valóban minőséget képviselnek. A még futó szezonban a kecskeméti támadó ebbe a sorba tartozott, hiszen kilenc góljával a legeredményesebb külföldi az NB I-ben 29 fordulót követően. Bekő őt is örömmel vinné magával Diósgyőrbe, de Portugáliából is megkeresték már, így nem biztos, hogy Magyarországon folytatja karrierjét.

Poszt: csatár
2014–2015-ös NB I-es mérleg:
28 meccs, 9 gól, 2 gólpassz
Becsült értéke:
200 ezer euró

A felsoroltakon kívül Győrből Koltai Tamás és Rudolf Gergely sorolható még a legértékesebb, szabaddá váló futballisták közé. Koltai esetében azonban a korábbi sérülései, míg Rudolfnál a gyenge tavaszi forma gondolkodtathatja el az érdeklődőket (a DVTK listáján Koltai is szerepel). Utóbbi amúgy a legértékesebb játékosnak számít a fentiek között a transfermarkt.de-nél 900 ezer eurós becsült értékével. A Győr légiósai közül az argentin balhátvéd, Luis Ibanez lehet még kapós, a Fradival már hírbe is hozták, de ő várhatóan külföldre igazol.

Pécsről a rutinos válogatott kapusnak, a montenegrói Vukasin Polekszicsnek, a kanadai válogatott középpályásnak, a 21 éves Manjrekar Jamesnek, a tavaly Nottinghamben tesztelésen is szereplő 20 éves szélsőnek, Kővári Róbertnek, illetve a tavasszal őt kiszorító szerb Branko Pauljevicsnek, a télen Diósgyőrbe hívott Balogh Bélának vagy éppen az MTK által körbeudvarolt csapatkapitánynak, a támadó Szatmári Lórándnak várhatóan több kérője is lesz. Ahogy például a Nyíregyháza több poszton bevethető 24 esztendős védőjének, Fodor Ferencnek is.

De, hogy a licenc nélküli csapatoknál felszabaduló, mintegy száz játékos közül végül hányan tudnak majd elhelyezkedni az NB I-ben, azt most még nehéz megjósolni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik