Cseh, holland és ukrán érkező Felcsúton, Costa Rica-i Kispesten

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.01.23. 08:29
A tavaszi szezon rajtját felevezető sorozatunk harmadik részében terítékre kerül a csatárposzton erősítésre szoruló, a Costa Rica-i válogatott támadó Mayron George-ot szerződtető és Hidi Patrikot hazacsábító Honvéd. Szó lesz a télen veretlen, a visszatérő Novothny Soma vezérelte Újpestről és az eddig sem szűk variációs lehetőségeit három középpályással tovább bővítő Puskás Akadémiáról.

Giuseppe Sannino üdvözli a Honvéd új szerzeményét, Mayron George-ot (Fotó: honvedfc.hu)
Giuseppe Sannino üdvözli a Honvéd új szerzeményét, Mayron George-ot (Fotó: honvedfc.hu)
Giuseppe Sannino üdvözli a Honvéd új szerzeményét, Mayron George-ot (Fotó: honvedfc.hu)
Giuseppe Sannino üdvözli a Honvéd új szerzeményét, Mayron George-ot (Fotó: honvedfc.hu)
Giuseppe Sannino üdvözli a Honvéd új szerzeményét, Mayron George-ot (Fotó: honvedfc.hu)

 

HONVÉD: JÖTT EGY VÁLOGATOTT CSATÁR, DE VAJON ERŐSÍTÉST JELENT-E?


A Budapest Honvéd az őszi szezonban a rossz kezdés (az első négy bajnokiját elveszítette) után fokozatosan lépdelt előre a tabellán köszönhetően egy ötös győzelmi sorozatnak, ám november végén ismét megtorpant a gárda, a legutóbbi három bajnokiján csak két pontot szerzett. A hullámzó teljesítmény a téli felkészülési meccseken is jellemezte Giuseppe Sannino mester alakulatát: a török Gaziantep elleni 0–1 még a vállalható vereség kategóriája, a tavalyi albán bajnok Partizanit pedig 2–0-ra legyőzték a kispestiek, utána viszont 5–0-ra kikaptak a „főpróbán” a horvát Hajduk Splittől.

Az pedig semmiképpen sem jó előjel, hogy a három találkozó közül kettőn még csak gólt sem szerzett a csapat. Azzal együtt sem, hogy a felkészülési mérkőzéseken több olyan fiatal is lehetőséget kapott, akik az NB I-ben várhatóan a meccskeretig sem jutnak majd el a tavasszal. A gólszerzéssel egyébként ősszel is akadt probléma, a Honvéd a már említett tavalyi utolsó három bajnokiján összesen csak egyszer talált az ellenfelek kapujába, 16 forduló alatt pedig 19-szer, ennél csak három csapat szerzett kevesebb gólt (Kisvárda, DVTK, Kaposvár).

Ezek után érthető, hogy támadóposzton szerettek volna erősíteni a piros-feketék, már csak azért is, mert Enisz Ben-Hatira és Vladiszlav Kulacs távozásával a támadók száma is csökkent, még ha ők keveset is játszottak. Viszont eddig csak egy csatár érkezett a 13-szoros Costa Rica-i válogatott Mayron George személyében, aki 189 centis klasszikus center, jó párost alkothatnak elöl Davide Lanzafaméval. Feltéve, hogy a dán Midtjyllandtól kölcsönvett játékos beváltja a hozzáfűzött reményeket, ugyanis a norvég Valerengában ősszel csak tíz meccsen játszott és két gólt szerzett.

Nem lenne meglepetés, ha még érkezne csatár a télen Kispestre, ahogy a hírek szerint egy védekező, illetve középső középpályás is jöhet. A Kazahsztánból visszatérő Hidi Patrik személyében egy már érkezett, de mivel Vadócz Krisztián Uruguayba szerződött, Gazdag Dániel és Nagy Gergő pedig sérüléssel küzd, szükség lenne még új játékosra.

A Honvéd szombaton Fehérváron kezdi az évet az NB I-ben, majd a Mezőkövesd (otthon), a Ferencváros (idegenben), a Zalaegerszeg (o) és a Kaposvár (i) következik az első öt fordulóban. Ezeken a mérkőzéseken eldőlhet, hogy a kispestiek tavasszal célba vehetik-e a tabellán a négy ponttal előttük lévő, 3. helyen telelő Mezőkövesdet, illetve a dobogót (két-három győzelem után ez reális cél lehet), vagy inkább hátrafelé kell tekinteniük (a 11. ZTE hét pontra van, de egy, az őszihez hasonló rossz kezdéssel ez az előny hamar elolvadhat).

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Hidi Patrik (Irtis Pavlodar – Kazahsztán, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Mayron George (Costa Rica-i, FC Midtjylland – Dánia, legutóbb kölcsönben Valerenga – Norvégia)
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: Fejes András (Paks), Anel Hadzic (bosnyák, Fehérvár), Nico Olsak (argentin-izraeli, Maccabi Netanya – Izrael)
Távozók: Enisz Ben-Hatira (tunéziai-német), Hegedűs Márk,Vadócz Krisztián (szabadon igazolhatóként, CA Penarol – Uruguay)
Kölcsönbe távozók:Lukács Dániel (Tiszakécske), Temesvári Attila (Tiszakécske), Tömösvári Bálint (kaposvári kölcsön után ETO FC Győr)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Vladiszlav Kulacs (ukrán, Sahtar Doneck, onnan Vorszkla Poltava – mindkettő Ukrajna)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Egerszegi Tamás (DVTK, Vasas), Kálnoki-Kis Dávid (Paks), David N'Gog (francia)

A BP. HONVÉD TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
január 3.
Edzőtábor:január 10–19., Antalya (Törökország)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 12.:
Bp. Honvéd–Gaziantep FK (török I. o.) 0–1
Január 15.: Bp. Honvéd–Partizani Tirana (albán I. o.) 2–0 (Lanzafame, Cipf)
Január 17.: Bp. Honvéd–Hajduk Split (horvát I. o.) 0–5

Novothny Soma visszatért Újpestre (Fotó: ujpestfc.hu)
Novothny Soma visszatért Újpestre (Fotó: ujpestfc.hu)

 

ÚJPEST: NOVOTHNY SOMÁN A LILÁK SZEME

Újpesten aligha jó előjel Nebojsa Vignjevics vezetőedző számára, hogy miközben hatan távoztak a keretből – köztük Bojan Szankovics és Feczesin Róbert alapembernek számított –, a felkészülési időszakban új játékos nem jött, csak a rajtot megelőző két-három napban:előbb bejelentették a DVTK-tól megvettBacsa Patrik szerződtetését, majd a román Andreas Calcan érkezését. Kérdés, mennyi időre lesz szükségük a beilleszkedéshez. Addig is jó hír a szurkolók számára, hogy Novothny Soma visszatért a dél-koreai kölcsönjátékból és a három januári edzőmeccsen öt góllal jelezte, rá lehet számítani.

Miután az NB I góllövőlistáját nyolc találattal vezető Feczesin jobb ajánlatot kapott a Vasastól és távozott, Újpesten minden szem Novothnyra tapad, nagyban tőle, illetve a góljaitól függhet a lilák tavaszi szezonja. Nagy kérdés azonban, érkezik-e érte még a télen ajánlat, nyáron ugyanis már ingyen válthat, mert lejár a szerződése, vagyis a mostani az utolsó időszak, amikor még pénz kaphatnának érte a lilák, ha nem tudnak hosszabbítani vele. Rajta kívül több játékos hosszabb távú jövőjét homály fedi. Litauszki Róbertnek a nyáron lejár a szerződése, ám a Vasas már most átigazolná, és Koszta Márk iránt is érdeklődnek.

Az Újpest Cipruson készült a tavaszi folytatásra, három felkészülési meccset játszott, melyeken veretlen maradt. A görög másodosztályú Apollon Larisza (3–0) és az orosz élvonalbeli FK Ufa ellen még csak gólt sem kapott (2–0). Egyedül az NB II-es Tiszakécskével nem bírtak a fővárosiak, viszont a 3–3-mal végződő meccsen gólt szerzett az újpesti keret legifjabb tagja, a 19 éves csatár, Csongvai Áron, aki az NB I-ben még nem szerepelt, ellenben a Magyar Kupában már gólt is szerzett a Vác ellen.

Az Újpest Debrecenben kezd a hétvégén, utána három olyan ellenfél következik, mely előtte áll a táblázaton: a Fehérvár (o), a Mezőkövesd (i) és a Ferencváros (o). Közben két MK-meccs is vár a csapatra a fehérváriak ellen – egy biztos, unatkozni nem fognak Újpesten.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:Bacsa Patrik (DVTK), Andreas Calcan (román, FC Viitorul Constanta – Románia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Novothny Soma(Puszan IPark – Dél-Korea)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók:Fadgyas Tamás (Nyíregyháza Spartacus), Feczesin Róbert (Vasas), Kovács Lóránt (romániai, Sepsi OSK – Románia), Rosy Lubaki (Kongói DK-beli, szabadon igazolható), Karol Mészáros (szlovák, SK Dynamo Ceske Budejovice – Csehország), Bojan Szankovics (montenegrói, Irtis Pavlodar – Kazahsztán)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:Litauszki Róbert (érdeklődik iránta: Vasas), Koszta Márk (érdeklődik iránta: Vasas), Zsótér Donát

 

AZ ÚJPEST FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:
2019. december 28.
Edzőtábor:január 9–19., Ajia Napa (Ciprus)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 8.:
Újpest–Tiszakécske (NB II) 3–3 (Szakály P., Csongvai, Novothny)
Január 14.:Újpest–Apollon Larisza (görög II. o.) 3–0 (Novothny 2, Litauszki)
Január 18.:
Újpest–FK Ufa (orosz I. o.) 2–0 (Novothny 2 – egyet 11-esből)

A holland Luciano Slagveer a napokban írt alá a Puskás Akadémiához (Fotó: pfla.hu)
A holland Luciano Slagveer a napokban írt alá a Puskás Akadémiához (Fotó: pfla.hu)

PUSKÁS AKADÉMIA: JÓ FORMÁBAN LÉVŐ KÖZÉPPÁLYÁSOK ÉRKEZTEK

A Puskás Akadémia a télen három játékost szerződtetett: a cseh Jakub Plseket, az ukrán Artem Favorovot és a holland Luciano Slagveert. Előbbi kettő középső középpályás, utóbbi szélső.

Plsek kimondottan jó őszt produkált a cseh élvonalbeli Sigma Olomucban, hiszen húsz bajnoki meccsen hét gólt szerzett, Favorov pedig az ukrán első osztályú Deszna Csernihivben játszotta végig az őszt, 16 találkozón szerepelt (15-ször kezdőként és közülük 14-et végig is játszott), kétszer volt eredményes. Ugyanakkor Slagveer sem panaszkodhat az őszére, mert a holland élvonalban kilenc meccsen két gólt és két gólpasszt jegyzett az FC Emmenben, az első találatát a Feyenoord ellen érte el. Amúgy közös bennük, hogy mindhárman voltak korábban U21-es válogatottak és nagyjából egyidősek is, Favorov 25, Plsek és Slagveer 26 esztendős. Az érkezésükkel jelentősen nőttek Hornyák Zsolt vezetőedző eddig sem szűkös variációs lehetőségei a középpályán.

A PAFC Spanyolországban készült, három edzőmeccset vívott, csak élvonalbeli csapatok ellen. Mindegyik találkozón egy gólt szerzett, de egyiket sem tudta megnyerni. A svájci Luzern és a román élvonalban szereplő FC Hermannstadt (Nagyszeben) ellen 1–1-es döntetlent ért el, míg a Puskás Akadémiánál nevelkedő Kleinheisler Lászlóval felálló NK Osijektől (Eszék) 3–1-re kikapott. Az újak közül Favorov már gólt is szerzett.

A PAFC az idei első hét fordulóban kizárólag olyan csapatokkal találkozik, amelyek jelenleg mögötte állnak a tabellán, viszont nem számíthat könnyű meccsekre, hiszen az ellenfelek nagy része a bennmaradásért küzd. Így a 17. fordulós ellenfél, a sereghajtó Kaposvár (idegenben lesz a PAFC), a jövő héten következő DVSC és az azt követő DVTK is – viszont utóbbi meccset hazai környezetben vívhatják meg Gyurcsó Ádámék.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Artem Favorov (ukrán, Deszna Csernihiv – Ukrajna), Jakub Plsek (cseh, Sigma Olomouc – Csehország), Luciano Slagveer (holland, FC Emmen – Hollandia)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók:Fülöp Lóránd (romániai, Sepsi OSK – Románia), Kiss Tamás (DVTK), Skribek Alen (Budafoki MTE)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
A nyáron távozik, de már bejelentették:Hegedűs János (DVTK)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A PUSKÁS AKADÉMIA FC TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA

A felkészülés kezdete:január 3.
Edzőtábor: január 4–18., Estepona (Spanyolország)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 11.: Puskás Akadémia–FC Luzern (svájci I. o.) 1–1 (Favorov)
Január 14.:Puskás Akadémia–NK Osijek (Eszék, horvát I. o.) 1–2 (Gyurcsó)
Január 17.: Puskás Akadémia–FC Hermannstadt (Nagyszeben, román I. o.) 1–1 (Knezevic)

 

NB I, 17. FORDULÓ
Január 25., szombat

14.55: Ferencváros–Paksi FC (Tv: Duna World)
17.00: Mol Fehérvár FC–Bp. Honvéd (Tv: Duna World)
17.00: Mezőkövesd–Kisvárda
17.00: Zalaegerszegi TE FC–Diósgyőri VTK
17.00: Kaposvári Rákóczi–Puskás Akadémia
19.00: Debreceni VSC–Újpest FC

A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC15113129–14+1536
2. Mol Fehérvár FC16102431–17+1432
3. Mezőkövesd Zsóry FC1684420–13 +728
4. Puskás Akadémia FC1674526–20 +625
5. Újpest FC1673623–22 +124
6. Budapest Honvéd1673619–20 –124
7. Kisvárda1662818–22 –420
8. Debreceni VSC1561825–30 –519
9. Diósgyőri VTK1661916–24 –819
10. Paksi FC1652920–29 –917
11. Zalaegerszegi TE FC1645723–22 +117
12. Kaposvári Rákóczi FC1631315–32–17 9

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik