A Vidinél elmarad az év visszatérése, Coulibaly pedig hiába ajánlja magát

Vágólapra másolva!
2015.09.14. 11:03
null
Ez a busz már elment – Joan Carrillo és Garancsi István nem dolgozik többet együtt, pedig május elején még minden szépnek tűnt (Fotó: Reviczky Zsolt, archív)
Hiába szünetelt két hétig a labdarúgó NB I, a címvédő Videoton a válogatott meccsek miatti szünetben sem tudta rendezni a sorait. A Paks ellen emberelőnyben is 2–0-s vereséget szenvedő fehérváriaknál továbbra is számos kérdés megválaszolásra vár. A Videotonnál érvényben lévő, „folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkozunk” tétel alapján a klub vezetőit sajnos hiába is keresnénk ezekkel, a csapatért aggódó szurkolókat leginkább érdeklő kérdésekkel kapcsolatban, így csak a zuhanyhíradóból származó információkra, illetve saját tapasztalatainkra támaszkodhatunk.     

 

Kezdjük a legfontosabbal.

KI LESZ A VIDEOTON ÚJ VEZETŐEDZŐJE?

Ezzel kapcsolatban egyelőre azt tudjuk biztosan leszögezni, hogy ki nem lesz.

Bernard Casoni menesztését követően az addigi másodedző, Pető Tamás vette át a csapat irányítását. A fiatal edzőt pedig az új sportigazgató – akivel korábban évekig együtt futballozott az Újpestben –, Kovács Zoltán a támogatásáról biztosította. A sportvezető hangsúlyozta, hogy nem akarja elkapkodni a döntést, és az idő múlásával egyre reálisabb lehetőségnek tűnt – főképp a DVSC legyőzését követően –, hogy Pető hosszabb távon is marad a csapat élén. Még úgyis, hogy nincs pro licence, hiszen ahogy a Vasas példája is mutatja (Szanyó Károly irányít, de hivatalosan Simon Antal a vezetőedző), a kiskapuk továbbra is nyitva vannak…

A megbízott vezetőedzőként tétmeccsen immár négy vereséget (és egy győzelmet) számláló Pető előtt azonban egyre inkább zárulni látszik a fehérvári öltözőajtó. Még úgy is, hogy ezen a héten az Újpest elleni meccsre még vele készül a csapat, de a váltás biztosra vehető.

Értesüléseink szerint a Videoton több ügynökséggel is felvette a kapcsolatot azért, hogy külföldi edző után nézzen. Úgy tudjuk, az elsősorban Igor Stimac nevével fémjelzett horvát vonal azonban már elakadt – korábban több forrás is megerősítette a Nemzeti Sport hírét, hogy a korábbi szövetségi kapitány a fehérváriak egyik kiszemeltje, de nem történt előrelépés az ügyben. Csökkent a horvát edző érkezésének az esélye.

Joan Carrillo visszatérésére viszont már nincs esély. Kovács a kinevezése után elismerte, hogy a csapattal bajnokságot nyerő spanyol is szerepel a jelöltjei között. A szakember és a klubtulajdonos Garancsi István kapcsolata azonban olyannyira elhidegült az elnök nyári nyilatkozata miatt (mint ismert, Garancsi nyíltan bírálta a menesztett Carrillót), hogy a jelek szerint már Kovács sem tudja közelebb hozni egymáshoz a feleket (ha tudta volna, akkor már Carrillo ülhetne a kispadon).

Azt is hallani, reális esély van arra, hogy magyar trénerre esik a választás. Ebben az esetben azonban jogos a kérdés, ki jöhet egyáltalán szóba a magyar szakembergárdából, akinek van megfelelő rutinja ahhoz, hogy ebből a jelenlegi helyzetből kirángassa a Vidit. Az elmúlt időben a legkülönbözőbb találgatásokat lehetett már hallani szurkolói fórumokon Véber Györgytől elkezdve Pintér Attilán át Horváth Ferencig, de értesüléseink szerint az említettek közül talán csak a korábbi Vidi-csatárnak lehet valóban esélye, bár rutin dolgában nem áll a legjobban, és ki is kellene őt vásárolni a szigetszentmiklósi szerződéséből.

JÖN-E MÉG CSATÁR?

Nemcsak edzőt, hanem csatárt is keres a Videoton, a nyáron távozó Nikolics Nemanja helyére, hiszen egy légiósnak még lenne helye a keretben. A klubnak az angol Southamptontól távozó zambiai Emmanuel Mayuka volt az első számú jelöltje a posztra, aki azonban végül a francia másodosztályú Metzet választotta, amelynél első bajnokiján rögtön gólt is szerzett.

Hozzá hasonló ajánlólevéllel rendelkező, szabadon igazolható csatárt most már nehéz lesz leakasztani a piacon. A korábbi debreceni gólkirály, Adamo Coulibaly ugyan szívesen jönne – erről nyilatkozott a csatár múlt héten a Nemzeti Sportnak –, menedzsere ajánlotta is a Videotonnak, de Fehérváron köszönték szépen a lehetőséget, nem tartanak igényt a 34 éves játékos szolgálataira. Ahogy egyébként a Fradinál sem, ahová szintén szívesen ment volna…

MI LESZ A „LEVEGŐBEN LÓGÓ” JÁTÉKOSOKKAL?

A Videoton keretével kapcsolatban az előttünk álló fél év másik nagy kérdése, hogy sikerül-e a klubnak megtartania Gyurcsó Ádámot, akinek decemberben lejár a szerződése, és a nyáron Nikolicsot már ingyen megszerző lengyel Legia – ahogy azt már jeleztük – őt is szívesen látná.

A játékos menedzsere, Filipovics Vladan szerint azonban van esély az egyezségre.

„Kovács Zoltánnal újrakezdtük a korábbi klubigazgatóval, Burcsa Győzővel megszakadt tárgyalásokat. Bizonyos feltételekben még egyezségre kell jutnunk, de nem zárom ki, hogy Gyurcsó Ádám marad a Videotonnál” – fogalmazott a játékosügynök.

Korántsem ennyire biztató a helyzete Kleinheisler Lászlónak, akiért hiába jelentkezett be nyáron az ugyancsak lengyel Slask Wroclaw, a Videoton nem kívánta eladni a játékjogát. A támadó azonban továbbra is csak az NB III-as csapattal készülhet, miután nem kívánta meghosszabbítani a jövő nyáron lejáró szerződését, de pályára a második csapatban sem léphet...

A fehérváriak vele is tárgyalnak, tettek egy újabb hosszabbítási ajánlatot, de a legutóbb a Puskás Akadémiánál szereplő játékos azóta sem térhetett vissza a Vidi első keretéhez – miközben az U21-es válogatottban Eb-selejtezőn gólt is szerzett –, ami arról árulkodik, továbbra sincs megegyezés. Ha pedig a helyzet nem változik, akkor a nagy tehetségnek tartott Kleinheisler egy éven belül távozik a Videotontól.

Kérdés tehát még maradt bőven, miközben a fordulók fogynak, a címvédő Videoton pedig nyolc kör elteltével hat pontjával a 11. helyen áll a 12 csapatos mezőnyben...

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL

Érkezők: Koltai Tamás (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Kovácsik Ádám (szabadon igazolható, legutóbb Reggina – Olaszország), Lang Ádám (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Loic Nego (francia, Charlton Athletic – Anglia – az előző idényben Újpesten játszott), Pátkai Máté (Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Pölöskei Zsolt (MTK, szabadon igazolhatóként), Rudolf Gergely (Győri ETO, szabadon igazolható), Alhassane Soumah (guineai, Juventus – Olaszország), Stopira (zöld-foki-szigeteki, szabadon igazolhatóvá vált, majd új szerződést írt alá), Asmir Suljic (Újpest)
Kölcsönbe érkezők: Braniszlav Danilovics (szerb, PAFC)

Kölcsönből visszatérők: Kleinheisler László (PAFC), Lorentz Márton (PAFC), Szekeres Adrián (Dunaújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Gábor Péter

Kiszemeltek:

Távozók: Arturo Álvarez (salvadori, szabadon igazolható), Álvaro Brachi (spanyol, szabadon igazolható), Juan Calatayud (spanyol, Atlético de Kolkata – India), Kocsis Gergő (Puskás Akadémia), Kees Luijckx (holland, szabadon igazolható), Rémi Maréval (francia, szabadon igazolható), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – Lengyelország, szabadon igazolhatóként), Marko Pajac (horvát, szabadon igazolható), Papp Máté (dunaújvárosi kölcsön után Sopron, szabadon igazolhatóként), Szofian Sakla (marokkói, szabadon igazolható), Sándor György (Perth Glory – Ausztrália, szabadon igazolhatóként), Tóth Balázs (PAFC-kölcsön után visszavonult)

Kölcsönbe távozók: Horváth Tamás (PAFC), Koltai Tamás (Paksi FC), Lorentz Márton (Dunaújváros PASE), Tomás Tujvel (szlovák, kecskeméti kölcsön után DAC – Dunaszerdahely, Szlovákia), Zsótér Donát (felcsúti kölcsön után ismét PAFC)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Barcsay Márk (PAFC, onnan Cigánd)

LABDARÚGÓ NB I, 8. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv)
JátékvezetőNézőszám
Szeptember 12., szombat
18.00 Bp. Honvéd–Vasas 01
Andó-Szabó Sándor
2530
18.00 Puskás Akadémia–Haladás 11
Vad II István
2225
18.00 Békéscsaba–DVTK 11
Erdős József1261
18.00 Paks–Videoton 20
Iványi Zoltán
1700
18.00 DVSC–MTK 10
Bognár Tamás
2159
20.30 Újpest–Ferencváros 12
Kassai Viktor
8445
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

 

AZ ÁLLÁS
1. FTC 8 19–3 24
2. Haladás 4 3 1 7–5 15
3. MTK 4 1 3 11–7 13
4. Honvéd 3 3 2 12–10 12
5. Paks 3 2 3 10–6 11
6. DVSC 3 2 3 10–11 11
7. Újpest 2 4 2 10–8 10
8. PAFC 2 4 2 7–7 10
9. Vasas 3 5 7–10 9
10. DVTK 2 2 4 8–16 8
11. Videoton 2 6 5–11 6
12. Békéscsaba 1 1 6 6–18 4
A teljes tabellát ide kattintva találja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik