nemzetisport.hu 2013.04.24 17:30 Frissítve: 2015.03.31 01:35

FTC–Videoton 5–1 – a zöld-fehéreké a Ligakupa!

Szerdán rendezték a hét első FTC–Videoton összecsapását, a fehérvári mérkőzés tétje a Ligakupa elhódítása volt. A finálé parádés játékot és hat gólt hozott: a zöld-fehérek ötöt rúgtak, így történelmük során először diadalmaskodtak ebben a sorozatban.

Az FTC ötször mattolta a Videoton védelmét (Fotók: Czerkl Gábor)

 

 
A LIGAKUPA 2012–13-AS KIÍRÁSÁNAK ADATBANKJA ITT!
 Elemzés a Ferencváros játékáról: A Fradi abban a legjobb elöl, amiben hátul a leggyengébb
Elemzés a Videotonról: Gomes Vidije először kapott ki labdabirtoklásban

ELŐZMÉNYEK

Habár a zöld-fehérek a pályaválasztók, a fehérváriak szerepelhetnek hazai pályán, saját közönségük előtt. A sors hozta így, pontosabban a sorsolás.

„Most már mindegy, így alakult, ezzel már nem foglalkozunk – mondta Józsi György, a zöld-fehérek középpályása a találkozó előtt. – Csupán azzal törődünk, hogy mi nyerjük meg a döntőt. Természetesen jobb lett volna, ha a Puskás-stadionban játszunk. Véleményem szerint az mindkét fél számára semleges helyszín lehetett volna. Mindössze két hazai bajnoki mérkőzésünket vívtuk eddig ott, ezért nem lehet azt mondani, hogy otthon vagyunk a Puskásban, míg a Videoton így hazai pályán, a jól megszokott környezetében futballozhat.”

Kíváncsi rá, hogyan vélekedett a fehérváriak támadója, Torghelle Sándor a mérkőzés előtt, és hogy melyek a legfontosabb statisztikák a döntővel kapcsolatban? Beharangozónkból mindenre választ kaphat!

A MÉRKŐZÉS

JÓTÉKONY KLUBOK

Nem mindennapi sportösszefogásnak lehettek tanúi a nézők szerda este a Sóstói Stadionban: speciálisan a Ligakupa-döntő alkalmára készített, exkluzív melegítőfelsőben vonultak pályára az FTC és a Videoton FC játékosai a fináléra. A dedikált ruhadarabokra internetes árverésen lehet licitálni, a bevételt a klubok jótékony célokra fordítják. Részletek itt.

Az összeállításokban különösebb meglepetés nem volt, mindkét edző tulajdonképpen az alapcsapatát küldte pályára. A Ferencvárosnál annyi a változás az elmúlt meccsekhez képest, hogy Sváb Dániel helyén Philipp Bönig kapott lehetőséget, míg a fehérváriaknál Marco Caneira, Juhász Roland és Paulo Vinícius egyszerre szerepelt a kezdőben, utóbbi védekező középpályásként, így a mostanában nagy gólokat rúgó Nikola Mitrovics egy sorral előrébb kerülhetett. 

Kissé álmosan kezdtek a csapatok (vagy talán a keddi Bayern München–Barcelona tette túl magasra a lécet?), azután felvették a gyepen is a több mint 6000 szurkoló által diktált tempót, és egy negyedóra után elkezdtek potyogni a gólok.

NYILATKOZATOK

„Nem könnyű erről a meccsről beszélni. Egyetlen ember felelős ezért az eredményért, én. Nem az időjárás, nem a játékvezető, nem a játékosok, egyedül én. A Fradi azt játszotta, amit megszokhattunk tőlük. Megérdemelten nyerték meg a Ligakupát. Pontosan azt nyújtották, amit eddig is. Mi viszont az érkezésem óta most játszottunk a legrosszabbul. Megérdemelte a Fradi a győzelmet. Egyetlen gól volt, amely nem volt igazságos, az első. Böde a legérzékenyebb testrészénél ragadta meg Viníciust, így alakult ki a gólhelyzet. Gyorsan sikerült ugyan egyenlítenünk, de ma a Ferencváros jobb volt, megérdemelten nyertek. Azonban amit győztes meccsek után is elmondtam, azt tudom mondani most is: ez a mérkőzés már a múlt része, előre kell néznünk, és a következő összecsapásra kell koncentrálnunk" – nyilatkozta José Gomes a meccs után.

„Fantasztikus érzés egy ilyen nagyszerű csapat ellen győzni. Nagyon messziről indultunk, mivel messze voltunk az Európa-liga-szereplést érő helytől, ami a célunk. Nagyon kicsi a különbség a vereségek és a győzelmek között, apró momentumokon múlik a siker és a kudarc. A mai meccs is ilyen volt, hiszen bármi megtörténhetett volna. Élvezni kell ezt a napot, de nagyon fontos, hogy észnél legyünk, mivel a vasárnapi meccs is nagyon fontos. Egy döntőben nagyon fontos, hogy melyik csapat teszi jobban oda magát. Mindkét csapat a támadófocira esküszik, mindkettő támadószellemben játszik. Ma nekünk sikerült jobban, de két jó csapat találkozója volt a mai" – nyilatkozta Ricardo Moniz a Sport Tv-nek a lefújást követően.

„Nagy különbségű győzelem kerekedett ki a mérkőzésből, nem erre számítottunk. A helyzetkihasználásunk elég jó volt, így sikerült öt gólt szereznünk. Jó érzés, de még az útnak az elején vagyunk. Remélem, ez még csak a kezdet. Biztos lesz ünneplés, de azt tudni kell, ez a győzelem nem ér Európa-liga-szereplést, az első háromban kell végeznünk" – nyilatkozta Józsi György a Sport Tv kamerája előtt.

Köszönhetően a védőknek is: előbb Vladan Csukics maradt egymaga a Vidi-ötösön egy jobb oldali beadást követően, majd a másik oldalon Philipp Bönig adott viccesen gólpasszt ugyancsak az ötösön Nikola Mitrovicsnak, azután Somália beívelését követően fejelhetett „árván maradva” a hálóba Julian Jenner – nem meglepő módon az ötösről. Felpörgött a mérkőzés, alig győztük feljegyezni a gólhelyzeteket, lüktető, élvezetes futballt láthattunk (de jó is ezt leírni egy magyar mérkőzésről!) – és egy újabb gólt, amelyet Stanley Aborah szerzett.

Tegnap elemzésünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy tavasszal a holland iskolát követve a szélről érkező beadásokból szórja a gólokat a Ferencváros – most például 45 perc alatt háromszor is így találtak be. Ettől függetlenül a Videoton-védelem nem remekelt: az első találatnál hárman állták körül Csukicsot, a másodiknál Juhász Roland a beadás mellé fejelt, Marco Caneira lemaradt a gólszerzőről, a harmadiknál Álvaro Brachi tíz, Caneira öt méterről követte emberét.

A szünetben egyik mester sem cserélt, Juhász már a harmadik Fradi-gól után előrement a csatársorba), majd jó tízpercnyi játék után José Gomes beküldte a Gyurcsó Ádám, Paraíba kettőst, mégpedig egy védő és egy középpályás helyére.

Ment is, ment is előre bátran a fehérvári csapat (mondhatni, beszorította 16-osára a hazai csapat a pályaválasztót), Nikolics Nemanja a kapufára fejelt, Kovács István centiméterekkel tévesztette el a bal sarkot, és amikor legjobban ért a Vidi-gól, akkor dőlt el a mérkőzés: előbb Böde készített elő egy gólt Stanley Aborahnak, majd Somália fejelt egy lépésről a kapuba egy igazi iskolajátékot követően.

Moniz gyorsan lecserélte pár alapemberét, a másik oldalon beállt Torghelle Sándor (ki gondolta volna másfél órája, hogy 1–5-nél teszi majd ezt?), az eredmény azonban nem változott.

Csillagos ötössel, jelessel lett Ligakupa-győztes a Ferencváros, amely még sohasem diadalmaskodott ebben a sorozatban.

A Fradié lett a trófea

 

A fehérváriak ilyen védekezéssel nem nyerhettek, nem túlzott az eredmény, a revánsra viszont nem kell sokat várniuk Torghellééknek, lévén vasárnap a bajnokságban is találkozik a két csapat. Izgalmas, hajtós, gólokban gazdag, lüktető iramú, színvonalas és élvezhető mérkőzés volt – igazi kupafinálé!

Összefoglaló

Vége a Fradi böjtjének - ez még csak a kezdet? Vasárnap az NB I-ben is összecsap a Videotonnal

LIGAKUPA, DÖNTŐ
FERENCVÁROS–VIDEOTON
5–1
Székesfehérvár, Sóstói Stadion, 6200 néző. V: Farkas Á. (Tóth II V., Medovarszki)
FTC: Jova – Somália, Gyömbér, Besic, Bönig – Csukics (Orosz M., 75.), Józsi – Aborah, Leonardo, Jenner (Alempijevics, 65.) – Böde (Klein, 79.). Vezetőedző: Ricardo Moniz
A kispadon: Kunsági (k.), Holman, Sváb, Martinus
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, Caneira, Juhász R., Stopira – V. Gomes, P. Vinícius (Gyurcsó, 56.) –  Álvarez, Mitrovics (Paraíba, 56.), Kovács I. (Torghelle, 78.) – Nikolics. Vezetőedző: José Gomes
A kispadon: Tujvel (k.), Szekeres A., Tóth B., Szolnoki
Gólszerző: 
Csukics (21.), Jenner (27.), Aborah (39., 71.), Somália (75.), ill. Mitrovics (23.)

 

 PERCRŐL PERCRE


Köszönjük ma is a megtisztelőt, péntektől NB I! Reméljük, ilyen színvonalon!

Majd kitör a pályán az ÉREMÁTADÁS. Ezüstösek-szomorúan, aranyosok-vidáman, kirobbanóan. Naná!

Rendkívül figyelemreméltó, hogy ismét Moniz terelte oda játékosait a Fradi-táborhoz, velük tart ő is.


A lelátón nincs „beugrálás”, nyugodt ünneplés a Fradi-táborban.

Körbekordonozták a lelátót mindkét tábor előtt, és kétméterenként áll egy biztonsági szakember.

90. PERC VÉGE, GYŐZÖTT A FRADI!

88. perc Stanley Aborahé a sárga.

Leonardo még kirobbant egy rárúgással egy kis pogót a végére.


87. perc
Leonardo kezez, sárga.

2011-ben a Videoton bajnokin 5–0-ra nyert az Üllői úton, azóta ez a mostani a legnagyobb különbségű eredmény a két csapat között.


Jó félszáz Vidi-szurkoló elindult hazafelé.

79. perc Böde is lesétál, Martin Klein váltja.

78. perc Kovácsot olvasóink kedvence, Torghelle Sándor váltja.

75. perc Csukics le, Orosz Márk be.

75. perc SOMÁLIA, ÖT EGY! Józsi ad be balról, az ötös túloldalánál Bönig visszafejeli a labdát a másik sarok elé, ahol érkezik SOMÁLIA, és egy lépésből a kapuba tereli a labdát. 5–1!

73. perc Philipp Bönig felrúgja Paraíbát, sárga.

71. perc ABORAH, NÉGY EGY! Egy jobb oldali beadás után Böde alig négy védővel harcol meg sikeresen, az ötös és a 16-os közötti területig küzdi be magát, lövését azonban kivédi a jobb alsó előtt Bozsovics. A kipatanót STANLEY ABORAH estében jobbal kapura kaparja, közben Bozsovics elkapja a lábát, de a középpályás éppen ráesik a labdára, amely a jobb alsóba csorog. 4–1!

Érik a Vidi-gól.

68. perc Vladan Csukics kap sárgát Kovács visszarántásáért.

67. perc MAJDNEM! Kovács lő jobbal 23-ról, középről nem sokkal a jobb sarok mellé félmagasan.

65. perc Alekszandar Alempijevics be, a sántikáló Jenner le.

63. perc
KAPUFA! Bönig fejjel tisztáz, szöglet. Alvarez tekeri be jobbról, Nikolics az ötös túloldaláról elegánsan a hozzá közelebbi kapufára fejeli a labdát!

62. perc Nyom a Vidi, Jova fogja a beadásokat, majd Paraiba lő jobbal 13 méterről, középről, Jova repül a bal alsó felé, de Besic blokkol az ötösön

57. perc Kettős csere: Vinícius helyett Gyurcsó Ádám, Mitrovicsot pedig Paraíba váltja.

56. perc
Vinícius szereli Bödét üggyel-bajjal az ötös jobb sarka előtt.

54. perc
Gomes visszahúzza a félpályánál Bödét, de előtte fordítva történt. Különben kiállítás…

53. perc BESIC! Kovács ad be balról, Álvarez lefordul az ötös előtt Besicről, de a védő utoléri, és szereli.

51. perc Vítor Gomes kap sárgát belemenésért. Besic volt a szenvedő fél.

Juhász a 35. perctől középcsatárt játszik.

48. perc Juhász Roland
kap sárgát, márt rácsúszik a labdát előle felkapó Jovára.

47. perc
MAJDNEM BENT! Brachi teker egy 25 méteres szabadrúgást milliméterekkel a bal alsó mellé. Jovától gól.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Ismét megmutatkozott a Fradi támadójátékának egyik erénye:az NB I-ben tavasszal 6 gólt szerzett a csapat szélső beadásból minderről bővebben ITT olvashatnak.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


45. perc Álvarez bakija után Paulo Vinícius feldönti Leonardót, sárga.

45. perc Bozsovics lábbal röviden szabadít fel, Csukics lő távolról, de távolról sem pontosan.

44. perc Arturo Álvarez kap egy sárgát, mert sípszó előtt elrúg egy szabadrúgást, a megbeszéltek ellenére.

43. perc
Gyömbér ment az ötösön a lőni akaró Caneira elől egy szöglet utáni kavarodásnál.

40. perc
Jova tenyereli ki a jobb sarok elől Juhász 12 méteres, ballábas lövését. Stopira adott be előtte.

39. perc ABORAH, HÁROM EGY!!!! A lesen lévő Leonardo átlép egy balra kidobott Csukics-labdát, a Józsitól érkező beadást a 16-oson belül, a rövid oldalnál kényelmesen átveszi mellel STANLEY ABORAH, ezzel kicselezi Caneirát, és ballal mintegy nyolc méterről a bal alsóba lő. 31!

37. perc
Bozsovics kilép, becsúszik, cselezget, eladja, megússza. A másik oldalon Álvarez tör be balról a kapu elé, lő is, Jova azonban kipaskolja a hétméteres löketet. Gyömbér is beleért még.

36. perc
Somáliát lefutják, de aztán csak szereli Álvarezt az ötös jobb sarka előtt, a kipattanót Mitrovics teszi rá 14-ről, Gyömbér azonban blokkolja.

32. perc
Éppen csak lemarad Nikolics az ötösön Mitrovics előreíveléséről.

30. perc
MI MARADT KI! Stopirát ismét megverik, ezúttal Jenner, a beadást Brachi elegánsan Józsi elé sarkazza a kapu előtt, a magyar középpályás azonban 10-12 méterről a bal felső fölé bombáz.

27. perc JENNER IS BETALÁL, KETTŐ EGY! Leonardo ugratja ki a jobbon Somáliát, aki lefutja a későn kapcsoló Stopirát, a jobblábas beadás teljesen üresen találja középen JULIAN JENNERT, aki öt méterről higgadtan a jobb sarokba fejel. 2–1!

26. perc
Jenner ad fel egy távoli szabadrúgást Bozsovicsnak.

Sorozatban harmadik gólját kapta a budapesti csapat szélről középre lőtt labdából (a DVTK ellen mindkét gólt jobb oldalról beadott passzokból szedték be Jováék).

Bönig, Bönig...


23. perc EGYENLÍT A VIDI! Alvarez ad be balról szintén egy szabadrúgást, az ötös túlsó sarkánál Bönig elrúghatná a labdát, vagy el is engedhetné, ehelyett egy suta mozdulattal NIKOLA MITROVICS elé tereli azt, a hazai játékos pedig öt méterről a hálóba lő. 11!

Marco Caneira maradt le a gólszerzőről, Böde ügyesen elállta aztán az útját.

21. perc VEZET A FRADI! Józsi most jobbról ad be, az érthetetlen módon üresen lévő VLADAN CSUKICS a bal alsóba bólint az ötös közepéről! 10!

20. perc
Mladen Bozsovics öklöz a 16-osnál Józsi György felívelése után.

18. perc
BÖDE! Fejel az ötös közepétől csúnyán a bal sarok mellé Jenner jobb oldali beadása után, a másik oldalon Nikolics kanyarint középre balról, Bönig takarít egy szép becsúszással.

15. perc
HELYZET! Nikolics meghúzza a jobbon, Gyömbér Gábort is lefutja, visszagurítását Kovács tisztán lőheti 15-ről, jobbal, de Jova véd a bal alsó előtt.

14. perc
Julian Jenner és Böde Dániel játszik össze, VÍtor Gomes ment utóbbi és a 16-os elől, egy csodálatos becsúszással.

12. perc Muhamed Besic feldönti Álvarezt, sárga. A szabadrúgást a félpálya felének környékéről Álvaro Brachi 10-13 méterrel a léc fölé lövi.

8. perc
Philipp Bönig szereli a jobbon Arturo Álvarezt. A salvadori kornerét Juhász Roland fejeli meg az ötösről, de lecsúszik fejéről a labda, a kipattanót a feladó teszi a jobb sarok mellé a 16-os környékéről. Oldalháló.

7. perc Kovács István ugratja ki a balon Nikolics Nemanját, aki az ötös sarka elől lő, Jova Levente véd, de közben les.

A játékosok egyelőre nem sziporkáznak, de feszültek a felek, kemény belépőket láthattunk eddig.


5000-6000 néző a stadionban, nem rossz a hangulat, szikrázó a napsütés is.

A két csapat játékosai egyenmelegítőben vonultak ki a pályára (Fotó: vidi.hu)

A két érintett klub, a Ferencváros és a Videoton, valamint a közös mezszponzor, a Nike jóvoltából a kezdőbe jelölt huszonkét játékos fehér egyen melegítőben vonul majd ki a találkozó előtt. A melegítő felsőkről annyit kell tudni, hogy direkt erre az összecsapásra készült, tehát abszolút egyedi. Rákerült mindkét klub címere, valamint az apropó, hogy a Ligakupa 20122013-as kiírásának döntőjében mérkőznek meg egymással.

A döntő után mindkét csapat öt-öt játékosának felsője jótékonysági árverésre kerül, amelynek részleteiről a Nemzeti Sport csütörtöki számában olvashatnak.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A stadionban remek az idő, az FTC fehér-zöldben, a Vidi piros-kékben.

A KÖZELMÚLTBAN JÖTTEK-MENTEK!
A Ferencvárostól a Videotonhoz:

2006, Bölcsföldi Viktor
2002, Szabó Tibor
A Videotontól a Ferencvároshoz:
2007, Baranyai Tibor
2001, Zombori Zalán
2000, Németh Gábor
1997, Lőrinc Antal
1996, Horváth Ferenc
1995, Zoran Kuntics
1995, Jagodics Zoltán

„Egy kupadöntőn szerepelni mindig különleges érzés, ugyanis egy ilyen meccset mindig meg kell nyerni, hiszen egy összecsapáson dől el a győzelem sorsa, nincs lehetőség javítani vagy a korábbi eredményt helyrehozni. Egy meccsen kell mindent beleadni és a lehető legjobb teljesítményt nyújtani, mert ott és akkor dől el minden! Semmilyen szempontból nem különleges az, hogy a Ferencváros lesz az ellenfelünk, mert egy kupadöntő önmagában is mindig különleges, nem a csapatok teszik azzá. Úgy vélem, nem igazán jelent előnyt, hogy a Sóstói Stadionban lesz a Ligakupa-döntő. Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz meccs vár ránk ellenük” – így a vidi.hu-n a fehérvári mester, a portugál José Gomes.

„Nemcsak a csapat, hanem az egész klub számára nagyon fontos, hogy újra egy kupasorozat döntőjében léphetünk pályára – fogalmazott a a fradi.hu-n a zöld-fehérek mestere, Ricardo Moniz. – Az, hogy idáig eljutottunk, az egész stáb érdeme. Számunkra végig nagyon fontos volt a Ligakupa, úgy gondolom, hogy ez egy jó, és fontos sorozat. Nagyon sokat profitáltunk a Ligakupa-mérkőzésekből, hiszen teljes csapattal játszhattunk, így a kondícionális felkészülésbe is beleillettek ezek a találkozók.”

Elemezzünk! Leonardós ITT, fradis csapatelemzés pedig EMITT!

A férfiaknál a nyertes a minden résztvevőnek járó kétmillió forintos normatív díjazás mellett további tíz-, a vesztes pedig hatmilliót vághat zsebre a szerdai finálé után.

A mérkőzés előtt rendezték a KÉSZ Női Magyar Kupát, amelyet az MTK női nyert: 2–0-ra legyőzte a címvédő Astrát.

Ma a Videoton-pályán rendezik a döntőt, de az FTC a pályaválasztó. Hogy miért? Az MLSZ sorsolás útján döntötte el a helyszínt.

Hogy hogyan jutott el idáig a két csapat? A LIGAKUPA 2012–13-AS KIÍRÁSÁNAK ADATBANKJA ITT!

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FERENCVÁROS–VIDEOTON MAGYAR LIGAKUPA-DÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!


A LIGAKUPA GYŐZTESEI
2008: Fehérvár (Debrecen, 1–0, 2–0)
2009: Fehérvár (Pécs, 3–1)
2010: Debrecen (Paks, 2–1)
2011: Paks (Debrecen, 1–2, 3–0)
2012: Videoton (Kecskemét, 3–0)
2013: Ferencváros (Videoton, 5–1)
2020.02.20 14:56:37

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY, HATÁR DÁVID (infografika)

A télen Ciprus és Costa Rica is adott játékost a magyar élvonalba. Most még Brazília a 3. legnagyobb játékosbeszállítónk.

2020.02.19 21:51:49

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Miért ne lehetne a rivaldába helyezni a fiatal magyar focistákat, s meddig kell még plusz anyagi ösztönzést, rendeletbe foglalt direktívákat adni ahhoz, hogy kiderüljön, nem is ügyetlenebbek a hazaiak?

2020.02.19 17:10:02

Labdarúgó NB I KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Muszliu a 89. percben használta ki az újpesti védők határozatlanságát és lőtte tovább a Vidit a Magyar Kupában.

2020.02.18 22:03:58

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A brazil kapus pedig a Kisvárdával packázott.

2020.02.17 17:04:30

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

A Ferencváros tragikus sorsú trénere még az óceánjárón is futballedzést vezényelt.