FTC-Videoton: presztízsmeccs tízmillióért és egy trófeáért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.24. 12:50
null
A két csapat legutóbbi fehérvári mérkőzésén ősszel a Fradi győzött (Fotó: Fuszek Gábor)
Ma délután rendezik meg Székesfehérváron a labdarúgó Ligakupa idei döntőjét: a trófeát korábban háromszor elhódító Videoton ellenfele a Ferencváros lesz. A párharc érdekességét többek között az adja, hogy vasárnap a Puskás Ferenc Stadionban a bajnokságban is megmérkőzik egymással José Gomes és Ricardo Moniz együttese.

 

Habár a zöld-fehérek a pályaválasztók, a fehérváriak szerepelhetnek hazai pályán, saját közönségük előtt. A sors hozta így, jobban mondva a sorsolás.

„Most már mindegy, így alakult, ezzel már nem foglalkozunk – mondta Józsi György, a zöld-fehérek középpályása.– Csupán azzal törődünk, hogy mi nyerjük meg a döntőt. Természetesen jobb lett volna, ha a Puskás-stadionban játszunk. Véleményem szerint az mindkét fél számára semleges helyszín lehetett volna. Mindössze két hazai bajnoki mérkőzésünket vívtuk eddig ott, ezért nem lehet azt mondani, hogy otthon vagyunk a Puskásban, míg a Videoton hazai pályán, a jól megszokott környezetében futballozhat."

A csoportmérkőzéseken nagyon jó teljesítményt nyújtott a Ferencváros, könnyedén jutott tovább. A Lombard elleni elődöntő visszavágója volt izgalmasabb a kelleténél (a vége 4–2-es vereség), ennek ellenére az FTC megérdemelten szerepelhet a fináléban.

„Voltak csapatok, amelyek komolyabban vették a Ligakupa-sorozatot, és voltak, amelyek kevésbé – ismerte el a játékos. – Ez szerintem egyéni döntés kérdése. Azt gondolom, az idő majd eldönti, mennyire tudja magát kinőni ez a sorozat. Mi most is győztesen akarjuk elhagyni a pályát – mint mindig. A pénzdíj persze adhat pluszt, de nem ez az elsődleges motiváció."

S mielőtt még bárkinek is kétségei lennének, aligha tartalékol a Ferencváros a két csapat vasárnapi bajnoki rangadójára (a Fradi játékáról készített elemzésünket ide kattintva olvashatja el).

A DÍJAZÁS
A nyertes a minden résztvevőnek járó kétmillió forintos normatív díjazás mellett további tíz-, a vesztes pedig hatmilliót vághat zsebre a szerdai finálé után.

„Szerdán és vasárnap is úgy futunk ki a pályára, hogy nyerni akarunk – így Józsi György. – Azt természetesen mindenki pontosan tudja, hogy főképp a bajnokságban kell olyan teljesítményt nyújtanunk, amely nemzetközi szereplésre jogosíthat."

A szerdai Ligakupa-döntő áprilisban immár a hatodik fellépése lesz a Videoton labdarúgóinak (tizennyolc nap alatt...), ráadásul a héten még egy bajnoki rangadó is vár rájuk a Ferencváros ellen. Nem kevesen vannak azon a véleményen, hogy az élvonal két, leginkább támadófutballt játszó együttese jutott a sorozat fináléjába, ezért élvezetes kilencven percre van kilátás.

„Döntőről beszélünk, vagyis aki itt hibázik, nem jöhet azzal, hogy majd a következő mérkőzésen megpróbál javítani – vélekedett Torghelle Sándor, a Videoton negyvenkétszeres válogatott támadója. – A Ferencváros ellen mindig presztízsmeccset játszunk, s mert mindkét csapat a támadófutballt favorizálja, elképzelhető, hogy gólgazdag meccset látnak a szurkolók. Noha biztosra veszem, hogy a védekezést egyik oldal sem hanyagolja el, a végeredmény ennek ellenére éppúgy lehet mondjuk hat öt, mint esetleg egy nulla. A közönség minden bizonnyal az előbbinek örülne jobban, nekem az egy nulla is megfelel, ha mi nyerünk."

A LIGAKUPA EDDIGI GYŐZTESEI
2008: Fehérvár (Debrecen, 1–0, 2–0)
2009: Fehérvár (Pécs, 3–1)
2010: Debrecen (Paks, 2–1)
2011: Paks (Debrecen, 1–2, 3–0)
2012: Videoton (Kecskemét, 3–0)

Torghelle Sándor szombaton kilencven percet futballozott a Paks elleni 2–0-s meccsen, és bár gólt nem szerzett, hasznosan játszott. A harmincegyedik születésnapját a jövő hónapban ünneplő támadó tavaly már az élen zárt csapatával a sorozatban, és reményei szerint a mostani Ligakupa-kiírásban is ez lesz a helyzet.

„Úgy indultunk neki a szezonnak, hogy szeretnénk a bajnokságot, a Magyar Kupát és a Ligakupát is megnyerni, az fel sem vetődött, hogy a Ligakupa a kisebb rangja miatt ne lenne fontos – folytatta Torghelle Sándor. – Egy éve a döntőben három nullára vertük meg Kecskeméten a Kecskemétet, most a sorsolás szerint vendégként, mégis hazai pályán próbálunk újra győzni. A bajnokságban a Sóstói Stadionban veszítettünk a Fradi ellen, azért a vereségért vasárnap a Puskás Ferenc Stadionban akarunk visszavágni. Szeretnék a döntőben betalálni a Ferencváros kapujába, de ha úgy alakul, hogy az előkészítésben leszek a csapat segítségére, és úgy nyerünk, akkor is elégedett leszek. Ahogy egy kupagyőzelem után illik.


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik