A Kincstári Vagyoni Igazgatóság ismét kiírta pályázatát a Fradi pályára

Vágólapra másolva!
2007.09.21. 15:33
A Kincstári Vagyoni Igazgatóság az „előrejelzéseknek” megfelelően pénteken kihirdette pályázatát a Ferencvárosi Torna Club által is használt, összesen hat plusz két hektáros, a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésében található ingatlanra. A KVI honlapján megtalálható tender kiírása szerint a limit ár: nettó hárommilliárd négyszázhetvenmillió-hatszáz ezer forint plusz hatszázkilencvennégymillió egyszázhúszezer forint, vagyis összesen négymilliárd egyszázhatvan-négymillió hétszázhúszezer forint.
Ismét eladó a Fradi-pálya
Ismét eladó a Fradi-pálya
Ismét eladó a Fradi-pálya
Ismét eladó a Fradi-pálya

A kiírás szerint a pályázónak négyszázmillió forintos ajánlati biztosítékot is át kell utalnia a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára. Az ingatlanok csak közösen kerülnek értékesítésre. Az ajánlati biztosítékot beszámítják a vételárba.

Az FTC 1991. szeptember 5-én huszonöt évre „megváltotta” a stadion használati jogát, az 2016. szeptember 5-én jár le.

A tender győztesének két éven belül fel kell újítania az Üllői úti stadiont, mégpedig legkevesebb nettó 1,2 milliárd forintból. Az arénának a „renoválás” után meg kell felelnie a FIFA és UEFA előírásoknak. A pályázónak vállalnia kell, hogy a beruházás biztosítására a szerződés megkötésének napján a teljes költségre vonatkozó visszavonhatatlan bankgaranciát mutat be.

A KVI-kiírás szerint a leendő győztesnek meg kell vásárolnia 800 ezer forintos névértékben az FTC Labdarúgó Zrt. tizenkilencmillió kilencszázkilencvenhét forint névértékű részvénycsomagját. Az új tulajdonosnak el kell fogadnia, hogy ebből az összegből fizetik ki a zrt. köz- és egyéb tartozásait. Meg kell vásárolnia továbbá az FTC-től a 2016. szeptember 5-ig érvényes létesítményhasználati jogot is, ennek az ára legalább 1,5 milliárd forint + ÁFA. Az egyesület ebből fizetheti ki a tartozásait.

Ugyanakkor a befektetőnek meg kell állapodnia a Ferencvárossal arról, hogy a sportegyesület további 25 évig használhatja majd a stadiont, és legfeljebb 30 alkalmazottja irodát kap az ingatlanban. Ezért a jövőbeli tulajdonos a futballmérkőzések bevételének 25 százalékát kapja meg az FTC-től.

A jelentkezőknek meg kell vásárolniuk a 600 ezer forint értékű pályázati dokumentációt.

Az ajánlatokat október 24-én 10 óráig kell beadni.

Változás a korábbi tenderekhez képest, hogy a "...Kiíró tájékoztatja az ajánlattevőket, hogy a Kormányrendelet 42. § (2) bekezdésében biztosított lehetőséggel élve a pályázati ajánlatok bontását követően - amennyiben az első két helyre rangsorolt ajánlatban szereplő vételárak között (a magasabbat tekintve 100 %-nak) legfeljebb húsz százalék eltérés van, vagy ha a 44. § (1) bekezdése alapján a benyújtott ajánlatok egyike sem lenne nyertesnek nyilvánítható, a Hasznosítási Tanács javaslata alapján - nyilvános ártárgyalást tarthat. Amennyiben csak egy érvényes ajánlat érkezik, nyilvános ártárgyalás tartása helyett a Kiíró felhívhatja az ajánlattevőt ajánlata módosítására." Így "lefelé" is módosulhat a vételár.

A június 27-én kihirdetett előző tenderben az állam úgy rendelkezett, hogy a majdani vevőnek összesen minimum 8204 millió forintot kell ráfordítania az adásvételre, a futballcsapatot működtető zrt. felvásárlására, a stadion használati jogának megszerzésére és a létesítmények felújítására. Hétfőn kiderült, nem érkezett ajánlat a KVI-hez, ezért kellett ma, negyedszer is kiírni pályázatot.

Először csak a vagyonkezelői jogot akarták eladni, de ez sem 2005-ben, sem 2006 nyarán nem volt eredményes. Utóbb azért nem, mert a spanyol Hi Grupo tulajdonjogot akart vagyonkezelői jog helyett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik