Hivatalos: érvényes, de ötödször is eredménytelen az FTC-pályázat

Vágólapra másolva!
2008.01.16. 16:53
Érvényes, de eredménytelen volt az FTC Üllői úti ingatlanára kiírt újabb pályázat – jelentette be szerdán a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A beadványt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács bírálta el. Az indoklás szerint a Kevin McCabe érdekeit képviselő, Budapesten bejegyzett pályázó, a Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. az alsó limitárnál egymilliárd forinttal kevesebbet ajánlott, és nem vásárolta volna meg 800 millió forintért a futballcsapatot, pedig ez utóbbi fontos kritériuma volt a tender eredményességének.

ADATOK AZ ESPLANADE KFT.RŐL

Az Esplanade Real Estade Ingatlanforgalmazó Kft.-t a nyilvános céginformációs adatok szerint 2004 decemberében hozták létre. A vállalkozás törzstőkéje hárommillió forint, és a Budapest, Andrássy út 100. szám alatt van bejelentve.

A cégjegyzésre jogosultak: a budapesti Szász András, a nyíregyházi Popovics László, és az angol Stephen Paul McBride.

A cég tulajdonosa két rotterdami kft., mindkettő hasonló néven működik, mint a magyarországi vállalkozás.

A cég vezetői közül mostanáig senkit sem sikerült elérnünk, hogy kérdéseinket feltegyük. Arra lettünk volna kíváncsiak, valóban igaz-e az, hogy a pályázó nem kívánta kifizetni a Ferencváros részvényeiért a megszabott 800 millió forintot, illetve hogy a minimális vételárnál egymilliárd forinttal kevesebbet szerepeltetett ajánlatként a pályázatában.

A pályázó cég képviselői információink szerint csütörtökön hivatalos közleményt adnak ki.
Az indoklás szerint a pályázati kiírásra ketten jelentkeztek: a Neuchatel Financial Ltd. azonban a pályázati dokumentációt ebben az eljárásban nem vásárolta meg, a szükséges formanyomtatványokat nem nyújtotta be és az ajánlati biztosítékot nem fizette be.

A másik jelentkező, „az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. (a Scarborough Ltd. magyarországi képviselője) által benyújtott pályázati anyagban szereplő, az ingatlanokra vonatkozó vételár-ajánlat a pályázati kiírásban meghatározott limitárnál egymilliárd forinttal alacsonyabb. A pályázó mindemellett nem vállalta, hogy megfizeti az FTC részvényeinek 800 millió forintos vételárát: olyan feltételeket támasztott, melyeket a pályázati kiírás nem tett lehetővé” - olvasható a hivatalos közleményben.

Balogh Ákos, az FTC elnökségi tagja Ferencvárosi Szurkolók Szövetsége honlapjának fórumán úgy vélekedett: a vagyonkezelő indoklásának minden kijelentése alaptalan.

Szerinte mivel az irányadó jogszabály lehetővé teszi, hogy a pályáztatásnak ebben a szakaszában 30 százalékkal csökkenjen a teljes vételár, Kevin McCabe ennek megfelelően a kiírásban szereplő összes 70 százalékára tett ajánlatot. Balogh Ákos hamisnak nevezte azt az állítást is, hogy McCabe nem ajánlotta meg az FTC Zrt. részvényeinek értékét (800 millió forint).

A Kincstári Vagyoni Igazgatóság tavaly ötödször írt ki pályázatot a Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésében található földterületre. Az állami intézmény december 28-án érvényesnek minősítette a Scarborough Ltd. magyarországi képviselője által benyújtott anyagot.

A legutóbbi tender kapcsán két cég fizette be a 400 milliós ajánlattételi biztosítékot, de a lengyel Echo Investment nem szállt versenybe az angolokkal, csak a stadionépítésben vállalt volna szerepet, és támogatási ajánlatot is tett a klubnak. A KVI már december 21-én is azt közölte, hogy januárban lesz döntés.

Az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. annak a Kevin McCabe-nek dolgozik, aki már hónapok óta az első számú jelölt az FTC jövőjét alapvetően meghatározó tenderen. Az üzletember korábban azt ígérte, cége 30 millió eurót is befektetne a zöld-fehérek futballklubjába, vagyis nyilvánvalónak tűnt, nagyon komoly szándékai vannak.

A KVI 3 470 600 000 forintos nettó árat szabott meg limitként, ez az áfa-val együtt 4 164 720 000 forint. Az ajánlati biztosítékot beszámítják a győztes pályázatba. Az ingatlanokat együttesen értékesítik, a limitárnál nem lehet kevesebbet ígérni.

A KVI-kiírásban ismét szerepelt, hogy a győztes pályázónak két éven belül, 1,2 milliárd forint plusz áfa-ért fel kell újítania, a nemzetközi szabványoknak megfelelően az Üllői úti stadiont. Erre az adásvételi szerződés megkötésének napján visszavonhatatlan bankgaranciát kell adnia.

Fontos kitételként szerepelt a tenderben, hogy a győztesnek legalább 800 millió forintért meg kell vásárolnia az FTC Zrt. teljes részvénycsomagját. A vételárat ténylegesen át kell utalni, nincs mód arra, hogy más fizetési megállapodással, vagy beszámítással kerüljék ki. Az összegből fizetheti ki a tartozásait a klub.

A pályázat győztesének legalább másfél milliárd forintot kellene átutalnia a létesítményhasználati jog megváltásért a részvénypaketthez hasonló fizetési móddal. A Ferencvárosi Torna Club 1991. szeptember 5-én huszonöt évre szóló használati jogot szerzett a területre.

A tender alapján biztosítani kellene az FTC-nek a 25 évre szóló stadion használati jogot és a klubvezetőknek is helyet kell biztosítani a munkavégzésre.

AZ FTC HIVATALOS KÖZLEMÉNYE

„A KVI december 28-án, az FTC tenderén az angol befektető pályázatát érvényesnek és elfogadhatónak tartva továbbította és javasolta elfogadásra az MNV Zrt tanácsa számára. A mai napon, január 16-án a MNV (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő) Zrt. tanácsa ennek ellenére érvényesnek, de eredménytelennek nyilvánította a pályázatot a közleményükben megfogalmazott okok miatt, amelyet mély megdöbbenéssel vesz tudomásul a Ferencváros vezetése.”

„Érthetetlen, hogy elutasították egy olyan befektető már érvényesnek nyilvánított pályázatát, aki évente több százmillió eurót költ labdarúgásra, aki egy mai kornak megfelelő új stadiont építene a magyar sportnak, aki hozzájárult volna ténykedésével, beruházásaival a magyar labdarúgás felemelkedéséhez" - áll a közleményben.

A közlemény végén a ferencvárosi vezetőség megköszöni a klub drukkereinek több éves hűséges kitartását. Az irányítók bíznak abban, hogy hamarosan új pályázatot írnak ki az Üllői úti ingatlanegyüttesre és sikerül találni egy befektetőt.

A ferencvárosi drukkerek különböző internetes fórumokon titakozó megmozdulást szerveztek szerda estére az MNV – volt ÁPV – Zrt. épületéhez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik