Vagy hibáztak, vagy nem mondanak igazat a Ferencváros ügyében

KEMENCZKY ZOLTÁNKEMENCZKY ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2008.01.17. 14:55
Érvényességi feltételként szerepelt a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) pályázati kiírásában az, hogy Kevin McCabe cége az összes anyagi kérdésben nyilatkozatban vállalja, hogy megfizeti a futballcsapat részvényeiért a 800 millió forintot a Ferencváros ingatlanpályázatán. Ha erről McCabe nem nyilatkozott volna, akkor érvénytelennek kellett volna minősíteni a tendert – vélekedik a lapunk által megkérdezett, korábban az állami vagyonkezelőnél magas beosztásban dolgozó szakértő –, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács azonban az eredménytelenséget indokolta ezekkel az okokkal.
Mi lesz veled, Ferencváros
Meggyesi Bálint
Mi lesz veled, Ferencváros
Mi lesz veled, Ferencváros
Meggyesi Bálint
Mi lesz veled, Ferencváros

Olyan feltételek hiánya miatt nyilvánította eredménytelennek a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) a Fradi-pályázatot, amely feltételek az érvényesség feltételei voltak. Miután azonban decemberben már érvényesnek minősítette Kevin McCabe angol milliárdos ajánlatát, felvetődik, hogy a pályázati kiírással ellentétes döntést hozott maga a kiíró.

Az érvényesség feltétele volt, hogy McCabe az ingatlan vételárának megajánlásán túl nyilatkozzon arról: felújítja a stadiont 1,2 milliárd forint + áfa értékben; megvásárolja a a futball-zrt.-t 800 millió forintért; megvásárolja 1,5 milliárd + áfa-ért a létesítmény-használati jogot az FTC-től, illetve 25 évre biztosítja a Fradinak, hogy használhassa az Üllői úti stadiont.

Ha ezekről Kevin McCabe nem nyilatkozott volna egyértelműen és világosan magyarországi cége, az Esplanade Kft. által benyújtott pályázatban, akkor eleve érvénytelen lett volna az ajánlat a kiírás szerint.

Vélemények szerint azonban később e feltételek közül kettőnek a hiányára hivatkozni enyhén szólva sem tűnik őszintének. Nem jogellenes ugyan, de ellentéttes a pályázati kiírással.

A Nemzeti Sport Online által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó szakértő szerint a gyakorlati tapasztalat az: az érvényesség kimondása után akkor nyilvánítanak eredménytelennek egy tendert, ha valamilyen ok miatt nem akarják, hogy az adott pályázó nyerjen.

Mivel McCabe volt az egyedüli pályázó, ebből a véleményből következik az a feltételezés, hogy valaki vagy valakik nem akarták, hogy McCabe megkapja az ingatlant és a Ferencvárost.

(Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy ez egy véleményen alapuló elméleti következtetés, nem pedig tényállítás.)

Az mindenesetre tény, hogy az érvénytelenség teljesen tárgyilagos, objektív megítélés kérdése volt, csak az eredménytelenség kimondásánál játszhattak szerepet szubjektív – akarom vagy nem akarom – tényezők.

A végső következtetés az, hogy ha azok az ígérvények, amelyekre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szerdai közleményében hivatkozott, valóban hiányoztak McCabe pályázatából, akkor nem lehetett volna azt érvényesnek nyilvánítani. Ha viszont benne voltak – mint ahogyan azt Kevin McCabe, a pályázat elkészítésében közreműködő Trexler Ferenc és Rieb György FTC-elnök egybehangzóan állítja –, akkor nem létező hiányosságokkal indokolt az állami cég.

Kevin McCabe az általunk korábban már idézett közleményében értetlenségének adott hangot, és így fogalmazott:

A közlemény (az állami vagyonkezelő közleménye) ellentmond mindannak, amit az utóbbi négy hónapban a magyar tisztségviselők és a kormányzat tagjai mondtak, és az Esplanade magyarországi vezetői, valamint a Sheffield United szerint károsak a Ferencváros jövőbeli sikereire és boldogulására.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik