NB I: a Paks lehetne az első csapat, amelyik háromszor is nyer a Fradi új stadionjában

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 14:45
Akár a tavasz mérkőzésének is lehet nevezni a labdarúgó NB I 27. fordulójának vasárnapi Ferencváros–Paks találkozóját, hiszen a tabella első helyezettje fogadja a másodikat. A hazaiak győzelmükkel nagy lépést tehetnek az újabb bajnoki cím felé, ha pedig a tolnai gárda gyűjti be a három pontot, az első magyar csapat lehet, amely háromszor is nyerni tud a Groupama Arénában. A háromnapos forduló péntek este a ZTE újpesti vendégjátékával indul, majd vasárnap késő délután az öt kör óta nyeretlen Puskás Akadémia kecskeméti fellépésével zárul. Ezen a hétvégén matematikailag még nem válhat biztossá a Kisvárda és a Mezőkövesd élvonalbeli búcsúja, ám amelyikük nem tud lefaragni tetemes hátrányából, az egyértelműen a kiesés szélére sodródik.

 

LABDARÚGÓ NB I
27. FORDULÓ

PÉNTEK

ÚJPEST FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Eddig kereken 90-szer csaptak össze a legfelső osztályban, 48-szor az Újpest nyert, a döntetlenek és a ZTE-sikerek száma egyaránt 21. A gólátlag elég magas, 3.3 meccsenként.

♦ A zalaiak az előző 6 egymás elleni mérkőzésükből csupán egyet tudtak megnyerni, 2022. novemberben a ZTE Arénában Szalay Szabolcs góljával 1–0-ra, pedig a lila-fehérek Csóka Dániel kiállítása miatt 35 percet emberelőnyben játszottak. Legutóbb, decemberben Egerszegen úgy végeztek 1–1-re, hogy Peter Ambrose találatát a hazaiak Medgyes Sinan lövésével a 86. percben egyenlítették ki.

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett lejátszott 48 bajnokijuk háromnegyedét, 36-ot nyertek meg a fővárosiak, 6 iksz és 6 zalai diadal mellett. A kék-fehéreknek legutóbb több mint 17 éve, 2006 szeptemberében, a rákospalotai Budai II László Stadionban sikerült idegenben győzniük (1–0) ebben a párharcban.

♦ Csoboth Kevin az előző két újpesti meccsen betalált a ZTE-nek, tavaly áprilisban (3–2) az NB I-ben először triplázott, augusztusban (2–1) pedig már az 57. másodpercben gólt fejelt.    

♦ Ez a két csapat kapta a legtöbb gólt az NB I-ben, a ZTE 51-et, az Újpest 50-et. A zalaiaknak csak egy találat „hiányzik” ahhoz, hogy meglegyen a meccsenkénti 2-es átlagjuk. 

♦ A paksi 2–1-es sikerével sorozatban a negyedik bajnokiján ért el 2 gólt és maradt veretlen az Újpest. Közben a megszerezhető 12 pontból 10-et gyűjtött be – ennél többet ezalatt egyetlen másik csapat sem tudott, ugyanennyit pedig az éllovas FTC. Ilyen jó négyes szériájuk (3 diadal, 1 iksz) legutóbb tavaly áprilisban, még Nebojsa Vignjevics kinevezése után volt a lila-fehéreknek. 

♦ A ZTE a Diósgyőr 5–1-es kiütésével vetett véget a hármas nyeretlenségi sorozatának (1 iksz, 2 vereség), egyben feledtette az előző heti debreceni 1–5-öt. Támadásban 2022 szeptembere óta először jutott el újra 5 gólig az NB I-ben.

♦ A lila-fehérek otthoni mérlege 6 győzelem, 2 döntetlen és 5 vereség, ezzel nyolcadikok a hazai tabellán, a legutóbbi 2 alkalommal nem kaptak ki a Szusza Ferenc Stadionban (2–0 a Vidi, majd 2–2 a Mezőkövesd ellen).

♦ A ZTE ebben a bajnokságban vendégként csak egyszer, szeptember 24-én Székesfehérváron játszott döntetlent, ezen kívül 5-ször nyert, 7-szer vesztett. Házon kívül a legutóbbi 2 alkalommal pont nélkül maradt.

SZOMBAT

FEHÉRVÁR FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

Huszonöt mérkőzésük volt már az élvonalban, a fehérváriak fölénye jelentős: az örökmérleg 14 Vidi-siker, 7 iksz, 4 kövesdi győzelem. 

Az előző 11 bajnoki összecsapásuk során a borsodi kék-sárgák csupán egyszer tudtak diadalmaskodni – 7 vereség és 3 döntetlen mellett. Ebben a bajnokságban mindkétszer úgy nyert 2–0-ra a Vidi, hogy csak a hajrában kerekedett felül: Fehérváron a 82., Mezőkövesden a 95. percben talált be először. Négy gólszerzője közül már egyedül a dán Tobias Christensen van a klubnál.  

A Fehérvár legutóbb kapusa, Tóth Balázs remek védéseinek köszönhetően 0–0-ra végzett Felcsúton – ez már a 10. bajnokija volt kapott gól nélkül ebben az idényben. Az egymás utáni 3 fiaskó után az előző 2 körben már veretlen tudott maradni. Az is igaz viszont, hogy a legutóbbi 5 bajnokiján mindössze egyszer talált be az ellenfeleinek, Christensen gólja három pontot ért neki Kecskeméten.

Az utolsó helyen álló Mezőkövesd az FTC elleni hazai 0–3-mal már 3 forduló óta nyeretlen (1 döntetlen, 2 fiaskó) és egyre közelít a kieséshez. Bár matematikailag még van esélye a bennmaradásra, ehhez 7 forduló alatt 12 pontos hátrányt kellene ledolgoznia a ZTE-vel szemben és közben még a jelenleg szintén 20 ponttal álló Kisvárdát is meg kellene előznie.

A Fehérvár odahaza ebben a pontvadászatban csak a bajnok FTC-től kapott ki, 8–2–2-es mérlegével második a hazai táblázaton, sőt, a  Pakssal egálban a legkevesebb pontot vesztette a mezőnyben. 

A Kövesd idegenben (11) több pontot gyűjtött eddig, mint odahaza (9), 2–5–6-os mutatójával tizedik a vendégtabellán. Érdekesség viszont, hogy a legutóbbi 6 házon kívüli bajnokijából csupán egyet vesztett el, az MTK otthonában (1–3). 

DIÓSGYŐRI VTK–KISVÁRDA MASTER GOOD

Eddig 11 NB I-es találkozón mérte össze erejét a két csapat, az örökmérleg a diósgyőriek fölényét mutatja. 5 DVTK-győzelem, 4 iksz, 2 kisvárdai siker. Ez egy gólszegény párosítás, hiszen egy mérkőzésen 2 találatnál többre még egyik csapat sem volt képes, a meccsenkénti átlag 2.3 gól. 

A Diósgyőr négyes győzelmi sorozatban van a szabolcsiakkal szemben, akik legutóbb 2020. november elején, hazai pályán a brazil Sassá góljával tudták legyőzni a miskolciakat. A jelenlegi kiírásban mindkétszer 2–0-ra nyert a DVTK.

Diósgyőrben 3 hazai siker mellett 1 iksz és 1 vendégdiadal született. Eddig mindkét együttes kétgólos győzelmeket aratott. A Kisvárda egyetlen idegenbeli sikere 2020 júniusában jött össze (0–2), amikor igazán csak a szabolcsiak számára volt tétje a meccsnek. 

♦  A DVTK az előző körben Zalaegerszegen (1–5) először maradt alul a bajnokságban a február közepén kinevezett Vladimir Radenkovics munkába állása óta, és először szedett be 5 gólt ebben az NB I-es idényben.

♦  A Magyar Kupa hétközi negyeddöntőjében a DVTK ismét kikapott, ezúttal az FTC-től (0–2), míg a Várda fordulatos mérkőzésen egy 90. perces góllal 3–2-re megverte az MTK-t.

♦  A csak több győzelmével utolsó előtti Kisvárda a Loki ellen 2024-ben először kapott ki vezetésről (1–3), és az egyetlen együttes most a mezőnyben, amely az előző 3 bajnokiján nem szerzett pontot. Lemaradása 12 pont a ZTE-vel szemben, ezért kevés a reménye az élvonalban maradásra.

♦ A Diósgyőr hazai mérlege 6–3–4, ezzel a középmezőnyben van. A legutóbbi 3 otthoni találkozóján – már Radenkoviccsal – viszont 7 pontot zsebelt be, pedig nem voltak könnyű ellenfelei: legyőzte a Fehérvárt és a Paksot, valamint ikszelt a Puskás Akadémiával.

♦  A Várda vendégként a legrosszabbul teljesített a mezőnyben, 2–1–10 a mutatója, az előző 10 idegenbeli találkozójából 9-et elbukott és egyedül Mezőkövesden tudott nyerni.

DEBRECENI VSC–MTK BUDAPEST

Ez lesz a 95. NB I-es meccsük. Az eddigiekből 31 hozott debreceni sikert, 44-et az MTK nyert meg, 19-szer pedig döntetlenre végeztek. 

♦ A kék-fehérek 2016 augusztusától közel 6 éven át bajnoki mérkőzésen nem tudták legyűrni a Lokit, azóta viszont 3-as győzelmi sorozatban vannak ellene. 2022 májusában a záró fordulóban – már akkor is Horváth Dáviddal a kispadon – 3–0-ra verték a már nem igazán motivált DVSC-t, majd ebben a kiírásban mindkétszer nyerni tudtak, decemberben a fővárosban 2–1-re.

♦ Debrecenben a jubileumi, 50. bajnoki összecsapásuk jön, ott enyhén a hajdúságiak felé billen a mutató, 20-szor nyert a Loki, 12 iksz és 17 MTK-siker mellett. A gólkülönbség viszont a vendégek számára pozitív (85–74). Augusztusban hátrányból felállva 3–1-re győzött a fővárosi együttes, bajnokin először sikerült ez neki a 2014-ben átadott új Nagyerdei Stadionban. 

♦ Az előző két fordulóban csak a DVSC tudta mind a 6 pontot begyűjteni a magyar élvonalban, ráadásul a két diadala 8–2-es gólkülönbséggel párosult (5–1 a ZTE ellen, majd 0–1-ről 3–1-es siker Kisvárdán).

♦ Az előző 3 fordulóban nem kapott ki az MTK (1 győzelem, 2 iksz), miközben mindig 2 gólt szerzett. Az utóbbi sorozat a keddi kisvárdai Magyar Kupa-mérkőzésén is folytatódott, ám ennyi találat ezúttal kevésnek bizonyult a továbbjutásához (2–3).

♦ A Loki az idénybeli egyetlen hazai döntetlenjét a tavaszi nyitányon a DVTK ellen játszotta (2–2). Ezen kívül 8-szor győzött, 4-szer pedig vesztett a Nagyerdőben. Az előző 4 otthoni találkozóján felváltva nyert, illetve alulmaradt. Ha ez a tendencia folytatódik, most egy vereségnek kellene következnie.

♦ Az MTK pontjai egyharmadát zsebelte be látogatóként, 36-ból 12-t. A házon kívüli mérlege 3–3–6, amivel a vendégtabella alsó harmadában tanyázik. 2024-ben házon kívül még nyeretlen: a legutóbbi, egerszegi 2–2-es döntetlenje előtt két nagy verésbe szaladt bele: 1–5 az FTC, majd 1–6 a Puskás Akadémia otthonában. 

VASÁRNAP

FERENCVÁROSI TC–PAKSI FC

♦ A tabella jelenlegi első és második helyezettje 38-szor meccselt már az élvonalban, és ezekből a fővárosiak éppen 3-szor annyit nyertek meg, mint a tolnaiak. Az örökmérleg 21 ferencvárosi siker, 10 döntetlen, 7 paksi diadal.

♦ Az előző 17 egymás elleni tétmérkőzésükön mindig legalább 3 gól esett, sőt, 12-szer minimum 4. Ezek során az FTC – egy kivételtől eltekintve – mindig legalább 2-szer betalált, és 13-szor győztesen vonulhatott le a pályáról. 

♦ A Fradi pályaválasztóként 10-szer győzte le a Paksot és 7-szer végzett vele döntetlenre. Az atomvárosiak összesen 2-szer távoztak győztesen a Groupama Arénából: 2016novemberében (1–2), majd 2022 februárjában (0–3).  Eddig még a Vasas és a Puskás Akadémia tudott 2 bajnokit megnyerni a 2014 augusztusában átadott létesítményben, így most Bognár György együttese lehet az első, amelynek ez bajnokin 3-szor is sikerül.

♦ Az FTC szerdán a Mol Magyar Kupa negyeddöntőjében 2–0-ra győzött a DVTK otthonában, így hazai viszonylatban összesen már 11 tétmérkőzés (9 bajnoki és 2 kupa) óta őrzi a veretlenségét, miközben csak a debreceni MK-nyolcaddöntőjét, valamint a Puskás Akadémia elleni hazai bajnokiját hozta le döntetlenre (mindkétszer 1–1-re). Idehaza legutóbb december 10-én éppen Pakson kapott ki, 3–2-re. 


A második helyen álló tolnai együttes a legutóbbi 2 NB I-es meccsét elbukta, 3 forduló óta képtelen nyerni – utóbbira legutóbb az előző pontvadászat végén volt példa, amikor a záró 4 forduló alatt csak 2 pontot gyűjtött. Szerdán viszont újra a győzelem útjára lépett, de az NB II-es Vasas elleni 5–2-es sikert csak a hosszabbításban tudta kiharcolni a Magyar Kupában. 

A Ferencváros több pontot hullajtott el eddig házigazdaként (12), mint vendégként (5), az otthoni mérlege 7–3–2. Az egyik legnagyobb különbségű győzelmét ebben a kiírásban pont a Paks ellen aratta (6–1), még Máté Csaba irányításával, amikor a gólkirályjelölt Varga Barnabás mesterhármast ért el korábbi csapata ellen. 


A Paks 6–3–4-es mérleggel harmadik a vendégtabellán, és az egyetlen csapat a mezőnyben, amelynek semleges a gólkülönbsége (18–18). Idegenben október 7. óta nem ikszelt, akkor Kecskeméten ért el 1–1-et. 2024-ben az első 3 házon kívüli meccsét kapott gól nélkül nyerte meg, legutóbb azonban 2–1-re alulmaradt Diósgyőrben. 

KECSKEMÉTI TE–PUSKÁS AKADÉMIA FC

A 10. találkozójuk jön az NB I-ben, a mérleg eddig teljesen kiegyenlített, mindkét csapat 3-szor nyert és ugyancsak 3-szor ikszeltek. A gólkülönbség 15–14 a felcsútiak javára.

2023-ban 3-szor meccseltek és mindig az aktuális házigazda nyert háromgólos különbséggel, kétszer a KTE, legutóbb pedig a Puskás Akadémia (3–0). Utóbbi ezzel megtörte a kecskemétiek elleni 4-es bajnoki nyeretlenségi szériáját (2 iksz, 2 vereség).

♦ Amikor a KTE játszott otthon, 1 vendégsiker és 1 döntetlen mellett 2-szer diadalmaskodtak a házigazdák. Legutóbb, tavaly augusztusban egy három tizenegyest hozó mérkőzésen 4–1-re nyertek a lila-fehérek. 

♦ A Kecskemét nincsen jó passzban, hiszen az előző 2 bajnokiján nyeretlen (1 döntetlen, 1 kudarc), a legutóbbi 5 fordulóban egyedül a kiesésre álló Kisvárdát tudta legyőzni, csütörtökön pedig a Magyar Kupából is kiesett a másodosztály éllovasa, a Nyíregyháza ellenében (1–2).  

A Puskás Akadémia már 5 forduló óta képtelen győzni (3 iksz, 2 vereség), övé az NB I jelenlegi leghosszabb nyeretlenségi sorozata. Az előző 3 bajnokiján csupán 1 gólt hozott össze – bár az 1 pontot ért neki a bajnok FTC vendégeként.

A KTE elsősorban odahaza veszélyes, hiszen a pontjai több mint háromnegyedét házigazdaként gyűjtötte be, 34-ből 26-ot. A hazai mérlege 8–2–3, 2024-ben a Széktói Stadionban lejátszott 4 meccséből 3-at megnyert (a mezőny második felében tanyázó csapatok ellen), viszont legutóbb 1–0-ra kikapott a Fehérvártól.

A Puskás Akadémia éppen ellentétje a KTE-nek, hiszen idegenben eredményesebb: vendégként 21, pályaválasztóként 16 pontot gyűjtött. A házon kívüli mutatója 6–3–4, és ezzel 26 fordulót követően második a vendégtabellán. A legutóbbi két fellépésén, a DVTK és az FTC otthonában is 1–1-et játszott. 

A 27. FORDULÓ PROGRAMJA
Április 5., péntek
20.00: Újpest–Zalaegerszegi TE (Tv: M4 Sport)
Április 6., szombat
14.15: Fehérvár–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
16.30: Diósgyőri VTK–Kisvárda (Tv: M4 Sport+)
19.30: Debreceni VSC–MTK (Tv: M4 Sport)
Április 7., vasárnap
14.45: Ferencváros–Paks (Tv: M4 Sport)
17.30: Kecskemét–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
 

1. Ferencvárosi TC

25

17

4

4

65–23

+42 

55 

2. Paksi FC

26

15

5

6

45–31

+14 

50 

3. Fehérvár FC

26

13

4

9

43–36

+7 

43 

4. Debreceni VSC

26

11

6

9

40–32

+8 

39 

5. Puskás Akadémia

26

9

10

7

38–29

+9 

37 

6. MTK Budapest

26

10

6

10

35–49

–14 

36 

7. Diósgyőri VTK

25

10

5

10

40–42

–2 

35 

8. Kecskeméti TE

26

10

4

12

37–40

–3 

34 

9. Újpest FC

26

10

4

12

35–50

–15 

34 

10. Zalaegerszegi TE

26

9

5

12

41–51

–10 

32 

11. Kisvárda

26

6

2

18

27–44

–17 

20 

12. Mezőkövesd

26

5

5

16

24–43

–19 

20 

Az ÁLLÁS

 


 


 
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik