Újabb finn játékos a Puskás AFC-nél, izlandi csatár Debrecenben

Vágólapra másolva!
2024.02.01. 15:54
A finn Urho Nissilä 2025-ig írt alá a Puskás Akadémiához (Fotó: puskasakademia.hu)
A labdarúgó NB I tavaszi rajtját felvezető sorozatunk harmadik részében a 4–6. helyezett csapatokkal foglalkozunk. A télen újabb finn játékost szerződtető Puskás Akadémiával, a minden csapatrészében változtató Debrecennel és az elsősorban a támadójátékát erősíteni szándékozó MTK-val.

 

PUSKÁS AKADÉMIA: ÚJABB FINN JÁTÉKOS ÉRKEZETT

Az őszt a negyedik helyen záró, de a dobogót és a nemzetközi kupaszereplést megcélzó Puskás Akadémiánál alig történt változás a tél folyamán, és az állandóságot erősítheti az is, hogy a klub a héten 2025 nyaráig szerződést hosszabbított Szolnoki Roland csapatkapitánnyal.

Egyedül a Székelyudvarhelyen született, az NB I-ben ősszel mindössze hat percet játszó, 19 éves középpályás, Dusinszki Szabolcs távozott Csákvárra, és az érkezők között is csak két játékost találunk. Elsőként a 12-szeres finn válogatott középpályás, Urho Nissilä szerződtetését jelentette be a felcsúti klub. A 27 éves labdarúgó a spanyolországi Marbellában tartott edzőtáborban csatlakozott Hornyák Zsolt együtteséhez, felkészülési mérkőzésen is pályára lépett. Nissilä a KuPS utánpótlásában nevelkedett, később megfordult Belgiumban, Hollandiában és Dél-Koreában is, a korosztályos nemzeti együttesek után 2021-ben a felnőttválogatottban is bemutatkozott. Nissilä az NB I-ben szeptemberben bemutatkozó jobbszélső, Mikael Soisalo után fél éven belül a felcsútiak második finn igazolása és a jelenlegi keretből a harmadik észak-európai légiós a Puskás Akadémiában honfitársa és a svéd Jonathan Levi mellett.

A héten csatlakozott a Puskás Akadémia keretéhez a korábban a Kaposvárban, majd legutóbb a Debreceni VSC-ben szereplő Bévárdi Zsombor, aki a pálya jobb oldalán bármelyik csapatrészben bevethető. Ő tulajdonképpen visszatért Felcsútra, hiszen 2014 és 2016 között a Puskás Akadémia korosztályos csapataiban  szerepelt. Mostani szerződését épp a 25. születésnapján írta alá.

A Puskás Akadémia mindössze három felkészülési találkozót játszott Spanyolországban, melyek közül egyet nyert meg.  Először döntetlent játszott a dán Aarhusszal, utána legyőzte a kanadai Vancouver Whitecapset, majd kikapott a cseh Sparta Prahától. Nagy Zsolt és Jakub Plsek egyaránt kétszer volt eredményes, s gólt szerzett a 2005-ös születésű, az ősszel az NB III-as csapatban szereplő Vékony Bence is.

A felcsútiak az első tavaszi fordulóban az éllovas Paksi FC otthonában lépnek pályára, utána fogadják a Zalaegerszeget, majd Kisvárdára utaznak.

A PUSKÁS AKADÉMIA FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 14–28., Spanyolország
Felkészülési mérkőzések (Spanyolországban)
Január 18.: Puskás AFC–Aarhus GF (dán) 3–3 (Nagy Zs. 2, Plsek)
Január 22.: Puskás AFC–Vancouver Whitecaps FC (kanadai) 2–0 (Vékony, Plsek)
Január 25.: Puskás AFC–Sparta Praha (cseh) 0–2

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők: Bévárdi Zsombor (Debreceni VSC), Urho Nissilä (finn, Kuopion Palloseura – Finnország) 
Kölcsönbe érkezők:  
Kölcsönből visszatérők:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek: 
Távozók: –
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Kölcsönbe távozók: Dusinszki Szabolcs (román-magyar, Csákvár)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Gruber Zsombor (Ferencváros)

DEBRECEN: VÉDŐ, KÖZÉPPÁLYÁS ÉS CSATÁR IS ÉRKEZETT

Thor és a Loki közös történelme most kezdődik (Fotó: DVSC) 


A Puskás Akadémiához hasonlóan a DVSC-nél is a lépcsőzetes építkezésben hisznek, erről volt szó a klub szerdai sajtótájékoztatóján is, melyen az egyesület elnöke, Ike Thierry Zaengel hangsúlyozta, minden változás, ami a klub életében zajlik, egy hároméves folyamat része, mely a második évében tart. Ennek a folyamatnak a szakmai irányítója továbbra is Szrdjan Blagojevics vezetőedző, aki kifejtette, hogy a télen a terveknek megfelelően sikerült megerősíteniük a keretet, minden csapatrészbe (a kapusokat nem számolva) érkezett új játékos. Ráadásul olyan, 24 évnél nem idősebb futballisták jöttek, akik többéves távlatban is meghatározó játékosokká nőhetik ki magukat.
 

A hátsó alakzatba érkezett a 23 éves albán középső védő, Jorgo Pëllumbi, a középpályára az egyszeres válogatott, 24 éves Szuhodovszki Soma, a támadósorba pedig az amerikai MLS-ben tavaly három gólt szerző, 23 éves izlandi csatár, Thor Úlfarsson és a Honvédtól kivásárolt 21 éves szélső, Kocsis Dominik. Meghatározó játékos nem távozott, bár azt azért meg kell jegyezni, hogy a Transfermarkt által tavaly még 1.7 millió euróra taksált szerb csatárt, Andrija Majdevacot abszolút abban a reményben szerződtette tavaly szeptemberben a DVSC, hogy kulcsemberré válhat, ehhez képest kilenc bajnokin és két kupameccsen játszott a debreceniek első csapatában, mindössze 245 percet, gólt nem szerzett, a tavaszi szezonra pedig már kölcsön is adták a szerb Napredaknak.
 

A debreceniek hat edzőmeccset játszottak a téli felkészülés során a törökországi edzőtáborban, ebből hármat megnyertek és csak egyszer kaptak ki, ám akkor nagyon – a szlovén Olimpija Ljubljanától 4–0-ra. A DVSC számára intő jel lehet, hogy volt olyan szakasza a felkészülésnek, amikor három meccsen kilenc gólt is kaptak (igaz, volt köztük 120 perces meccs is), viszont az utolsó kettőn egyet sem, tehát a jelek szerint kezd összeállni a csapat védekezése is. Elöl a magyar játékosok vitték a prímet, ugyanis a csapat kilenc góljából csak egyet szerzett légiós, a görög Alekszandrosz Kiziridisz.

Az 5. helyen telelő DVSC szombaton hazai pályán, a DVTK ellen kezdi a tavaszi szezont, majd Újpestre látogat, aztán a Ferencvárost fogadja.

A DEBRECENI VSC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 8–26., Törökország (Belek)
Felkészülési mérkőzések (Törökországban)
Január 11.: DVSC–Petrolul Ploiesti (román) 1–0 (Vajda)
Január 16.: DVSC–MKS Cracovia (lengyel) 3–3 (Baranyai, Batai 2)
Január 20.: DVSC–TS Galaxy FC (dél-afrikai) 3–2 (Szécsi 2, Kiziridisz)
Január 22.: DVSC–Olimpija Ljubljana (szlovén) 0–4
Január 24.: DVSC–FK Novi Pazar (szerb) 0–0
Január 25.: DVSC–FK Buducsnoszt Podgorica (montenegrói) 2–0 (Ferenczi J., Bárány)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők: Kocsis Dominik (Bp. Honvéd), Jorgo Pëllumbi (albán, NK Varazdin – Horvátország), Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE), Thor Úlfarsson (izlandi, Houston Dynamo – Egyesült Államok)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Rácz Balázs (Kozármisleny)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Batai Tamás
Kiszemeltek: –
Távozók: Bévárdi Zsombor (Puskás Akadémia), Marko Milosevics (szerb, Borac Banja Luka – Bosznia-Hercegovina, szabadon igazolhatóként), Peter Olawale (nigériai)
Kölcsönbe távozók: Andrija Majdevac (szerb, Napredak – Szerbia) 
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:  

MTK: KÉT TÁMADÓ ELMENT, EGY ÉRKEZETT

Jurina az MTK Budapestnél folytatja (Fotó: DVTK, archív)

A 6. helyen álló MTK-nál a legnagyobb problémát az jelentette ősszel, hogy kevés gólt szerzett a csapat. Az első kilenc helyezett gárda közül a fővárosi kék-fehérek találtak be a legkevesebbszer az ellenfelek kapujába, 21-szer. Ezért a Horváth Dávid vezette szakmai stáb egyértelmű célja volt a téli szünetben a támadósor megerősítése.

Ennek érdekében érkezett a csapathoz az ősszel a DVTK-ban hét meccsen egy gólt szerző, de korábban a Mezőkövesdben már bizonyító bosnyák-horvát csatár, Marin Jurina. Ugyanakkor két támadóját, akiknek a teljesítményével nem volt elégedett a szakmai stáb, Zsóri Dánielt és Zuigeber Ákost az NB II-be adta kölcsön az MTK. Értesüléseink szerint a csapatkapitány, a középpálya motorjának számtó Kata Mihály esetleges távozása miatt viszont már nem kell aggódniuk a drukkereknek. Volt ugyan érdeklődés külföldről a 21 éves, háromszoros válogatott iránt, de jelen állás szerint tavasszal is az MTK-ban futballozik.

Az MTK is Törökországban készült a tavaszi folytatásra, összesen hat edzőmeccset játszott, amiből kettőt nyert meg egy vereség és három döntetlen mellett.

Az MTK-ra meglehetően nehéz tavaszi rajt vár, hiszen előbb a bennmaradásért harcoló Újpestet fogadja, majd örökrangadót játszik a Ferencvárossal az Üllői úton. Jövő szombaton a 3. helyen telelő Fehérvárt fogadja.

AZ MTK BUDAPEST FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor: január 2–13., Törökország (Belek)
Felkészülési mérkőzések
Törökországban:
Január 6.: MTK Budapest–FC Voluntari (román) 1–1 (Molnár R.)
Január 12.: MTK Budapest–1. FC Magdeburg (német II. o.) 2–4 (Bognár I., Spalek)
Itthon:
Január 17.: MTK Budapest–HR-Rent Kozármisleny (NB II) 5–4 (Németh K., Kosznovszky, Molnár R., Horváth A., Jurina)
Január 20.: MTK Budapest–Gyirmót FC Győr (NB II) 0–0
Január 24.: MTK Budapest–Budapest Honvéd (NB II) 1–1 (Hej)
Január 27.: MTK Budapest–MFK Dukla Banská Bystrica (Besztercebánya, szlovák) 3–2 (Bognár I., Kocsis, Kosznovszky)

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők: Marin Jurina (bosnyák-horvát, Diósgyőri VTK) 
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Nagy Zsombor (Szeged-Csanád GA)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók:
Kölcsönbe távozók: Lehoczky Roland (Tiszakécskei LC), Zuigeber Ákos (Szeged-Csanád GA), Zsóri Dániel (Budafoki MTE)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: –


  1. Paksi FC
17104332–21+1134
  2. Ferencvárosi TC17103442–19+2333
  3. Fehérvár FC1793536–24+1230
  4. Puskás Akadémia1777327–20  +728
  5. Debreceni VSC1774625–22  +325
  6. MTK Budapest1774621–28  –725
  7. Diósgyőri VTK1773726–28  –224
  8. Kecskeméti TE1763825–29  –421
  9. Újpest FC1763824–35–1121
10. Mezőkövesd17431017–26  –915
11. Zalaegerszegi TE17431021–36–1515
12. Kisvárda17421119–27  –814
AZ NB I ÁLLÁSA

A TAVASZI SZEZON

18. FORDULÓ
Február 2., péntek
20.00: MTK Budapest–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Február 3., szombat
12.30: Zalaegerszegi TE FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.00: Kisvárda–Ferencváros (Tv: M4 Sport)
17.30: Debreceni VSC–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
Február 4., vasárnap
15.00: Mezőkövesd–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport+)
17.30: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik