Sousa óriási karriert jósolt neki – követheti-e Balogh Norbertéket?

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2016.02.04. 18:51
null
Tovább tud-e lépni Kovács István az „ígéret” státusból? Az Eb-szerepléshez tavasszal nagyot kell játszania (Fotó: Földi D. Attila)
Némi téli szünet után folytatjuk a tavaly megkezdett, A magyar futball arcai című sorozatunkat. Ezúttal az elmúlt esztendők egyik nagy ígéretének számító, de márciusban már a 24. életévét betöltő Kovács Istvánnal foglalkozunk. Miközben a nála évekkel fiatalabb Balogh Norbert, Kleinheisler László kettős a télen topligába tudott szerződni, addig ő kimondottan jó formában, de továbbra is az NB I-es szezonrajtra készül. Van benne több, vagy megmarad örök tehetségnek?

AZ ÖTÖDIK TÉLI FELKÉSZÜLÉS....

A MAGYAR FUTBALL ARCAI
Ebben a futballszezonban több olyan interjút, portrét olvashattak a Nemzeti Sport Online-on, amelyek révén a hazai labdarúgás egy-egy szereplőjét igyekeztünk közelebb hozni olvasóinkhoz. Bemutattunk életutakat, érdekes történeteket, sarkos véleményeket. Ezeket a cikkeinket „A magyar futball arcai” címmel sorozat formájában fűztük össze.
Gólja világhírű lett, mától az NB I-ben bizonyíthat a „skorpiókirály”!
Jártak a Citynél, lemaradtak a vb-ről, de nem adják fel a Bobál ikrek
„Azt mondták, hülye vagyok” – a menekültből lett edző a Fradit is meglepné
A DVSC elküldte – gyönyörű nők között, különleges közegben talált magára
„Fradi? Nem olyan nagy szám! Kabát? Nem értem, de sajnálom”
Hemingway: Nem az állam tartja el a magyar futballt!
„A magyarokat utolsókként kezelik"; Inter, Milan, majdnem Fradi – a Filkor-sztori

Egy mesterien középre tekert labda és gólpassz Feczesinnek, néhány szóló, cselek, pontos indítások, a második félidőben pedig egy újabb gólpassz, ezúttal Tischlernek. A Siófok ellen 5–1-re megnyert felkészülési mérkőzésen Kovács István igazi vezérnek bizonyult a Videotonban.

A pálya szélén álldogáló Videoton-szurkolók is elégedetten csettintettek „Kiskokó” teljesítménye láttán, egyikük meg is jegyezte: „Nagyon örülök, hogy itt van, de már rég nem itt lenne a helye. A képességei alapján megérdemelné, hogy külföldön, erősebb bajnokságban is bizonyítson."

„Az egyik legnagyobb magyar tehetség igazolt hozzánk. Úgy vélem, nagy hasznára lesz a csapatunknak, és ha a tehetségéhez, szorgalmához egy kis szerencse is párosul, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy óriási karriert futhat be nemcsak Magyarországon, hanem Európát tekintve is" – ezt pedig még Paulo Sousa, a Videoton akkori vezetőedőzje mondta 2012 januárjában, amikor Kovács István 500 ezer euróért Szombathelyről Fehérvárra szerződött. A támadó középpályásnak azóta a mostani az ötödik téli felkészülése a Videotonnal.

„Ez a felkészülési időszak nem volt olyan hosszú, mint a korábbiak, hiszen előbb kezdődik a szezon. Háromnaponta felkészülési meccseket játszottunk, amelyeken általában hatvan perceket kaptam. Ennek köszönhetően most nagyon jó állapotban érzem magam, mind mentálisan, mind fizikailag – mondta a Nemzeti Sport Online kérdésére a Siófok elleni szerdai edzőmeccs után Kovács István. – Ez azonban az egész csapatra elmondható, ha pedig egy csapat megfelelő állapotban van, akkor az egyének teljesítménye is javul. Most nagyon egységesek vagyunk, minden szempontból maximálisan felkészültünk, ami a szakmai stáb munkáját dicséri."

„Nehéz rajt elé nézünk, hiszen jövő héten a listavezető Ferencváros otthonába látogatunk a Magyar Kupában. És ha kimondjuk, ha nem, meg szeretnénk nyerni a kupát, tehát tovább kell jutnunk. Az első tavaszi fordulóban pedig a tabellán egy hellyel előttünk álló, második Újpesthez utazunk. Egy győzelemmel megfordíthatnánk az állást, utána már az újpestieknek kellene utánunk futniuk" – tette hozzá.

BALOGHNAK ÉS KLEINHEISLERNEK SIKERÜLT...

A télen a korábbi éveknél jóval több futballista tudott külföldre szerződni az NB I-ből. Kovács csapattársai közül, a Videotonból ketten is – Kleinheisler László a német Werderhez, Gyurcsó Ádám a lengyel Pogon Szczecinhez. Balogh Norbert pedig a DVSC-től ment az olasz Palermóhoz.

A topligába szerződő párosból Balogh négy, Kleinheisler két évvel fiatalabb Kovácsnál. Ketten együtt sem szerepeltek még annyi NB I-es bajnokin, mint Kovács egyedül, és annyi gólt sem szereztek (Balogh: 33 meccs/ 5 gól, Kleinheisler: 42/4, Kovács: 124/16). Ők mégis külföldre tudtak szerződni, miközben Kováccsal kapcsolatban még csak érdeklődésről sem érkeztek hírek. Pedig a jelenlegi idény még pályafutása egyik legjobb szezonja is lehet, ha folytatni tudja őszi teljesítményét, és a góltermést tekintve is egyéni rekordot dönthet, hiszen 18 meccsen négyszer talált az ellenfelek kapujába, míg az eddigi csúcsa öt bajnoki gól volt egy évadban.

„Először is gratulálok azoknak, akiknek sikerült külföldre szerződniük. Jó teljesítményükkel további magyar játékosoknak is utat nyithatnak. Kleinheisler példája mutatja, hogy még egy NB III-as keretből is ki lehet kerülni külföldre. Egyszerűen jókor volt jó helyen, ennyin múlik. Bernd Storck szövetségi kapitány kvalitásait dicséri, hogy felfigyelt rá, megadta neki a lehetőséget, ő pedig Oslóban valóra váltotta a mesebeli legkisebb fiúk történetét. A válogatott teljesítményének köszönheti a külföldi szerződést – megkapta a lehetőséget és élni tudott vele. Persze, ha azt nézem, hogy Kleinheisler és Balogh jóval kisebb NB I-es múlttal igazolt külföldre, akkor csalódott is lehetnék, de nincs bennem hiányérzet. Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok. Kőkeményen dolgozni kell tovább, a Videoton jelenlegi szakmai stábja mellett pedig minden feltétel adva van a fejlődésemhez" – fogalmazott ezzel kapcsolatban Kovács.

AZ EB LEHET A KIUGRÁSI LEHETŐSÉG?

A kérdés már csak az, hogy Kovács számára mikor jön el a nagy ugrás lehetősége. Eljön-e egyáltalán, vagy megmarad örök ígéretnek, akit itthon elismernek, ám az európai színtéren nem tudja megmutatni magát. Hasonlóan talán az MTK-s Kanta Józsefhez (akinek karrierjét súlyos sérülések is hátráltatták) vagy éppen a Kovácshoz hasonlóan a profi karrierjét a Haladásban kezdő Illés Bélához (igaz, utóbbi nem is igazán akart külföldre szerződni, ugyanakkor mind az NB I-es csapataiban, mind a válogatottban évekig meghatározó játékos volt, az élvonalban 540 meccsen 215 gólt szerzett).

A nyári Eb-szereplés persze Kovács pályafutásának is lökést adhatna, de jól tudja, hogy a keretbe kerülés is nagyon nehéz feladat. Már csak azért is, mert az ötszörös válogatott támadó középpályás Bernd Storcknál még nem szerepelt a nemzeti csapatban (2014 novembere óta nem játszott a válogatottban), igaz, kerettagságig már eljutott a német szakembernél.

„A huszonhármas keretbe nem lesz egyszerű bekerülni. Most minden magyar játékosnak ez az álma. A kapitánnyal az Eb-selejtezők óta nem beszéltem. Örülök, hogy a norvégok elleni meccseken a keretben lehettem. Szeretnék a tavasszal folyamatosan jó teljesítményt nyújtani, a többit pedig meglátjuk. Az biztos, hogy ha valaki kijut az Eb-re, akkor az a pályafutása szempontjából is nagy lehetőség."

„Hogy a tornán én is beteljesíthetném a legkisebb fiú történetét? Inkább azt mondom, az Eb-n legyen Magyarország a mesebeli csapat!"

NIKOLICS ÉS DÁRDAI – KIKERÜLNI NEHZEBB...

Kovács István egy másik volt csapattársát, a Videotonból tavaly nyáron a Legia Warszawához szerződő Nikolics Nemanját hozta még fel példaként arra, hogy mennyire nehéz Magyarországról külföldre igazolni.


Nikolics Nemanja itthon gólkirály volt, éveken keresztül kiemelkedően futballozott. Ám amíg élt a szerződése és fizetni kellett érte, nem vitték el. Amióta ingyen el tudott menni, és Lengyelországban is folytatta a gólgyártást, azóta kapkodnak érte, és nem csak érte, hanem más magyar játékosokért is. Így nyithat egyik magyar utat a másiknak. Ezért is jó hír Balogh Norbert és Kleinheisler László külföldi szerződése."

Kovács helyzete ebből a szempontból is más, mint Nikolicsé vagy éppen Gyurcsóé, hiszen neki nem járt le a szerződése, mint említett korábbi csapattársainak, és nem is került olyan konfliktusba a klubjával, mint az elvágyódó Kleinheisler. Hozzá ragaszkodnak a vezetők, ezért vélhetően nem lenne olcsó mulatság a szerződtetése, már csak a korábbi, félmillió eurós vételára miatt sem.

A támadó szerint a külföldi szerződésben az edzők is nagy szerepet játszhatnak:

„Ha szétnézünk a világban, azt láthatjuk, hogy mindenütt sok szerb játékos futballozik. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy nagyon sok jó szerb tréner dolgozik a nagyvilágban, akik hozzásegíthetik a játékosokat is az előrelépéshez. Ezért jó példa Dárdai Pál, aki németországi munkájával a magyar futballisták előtt is utat nyithat. Szerintem ugyanis kikerülni nehezebb, mint ott ragadni."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik