Jártak a Citynél, lemaradtak a vb-ről, de nem adják fel a Bobál ikrek

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2015.07.07. 12:31
null
Bobál Dávid (balra), Mario Balotelli és Bobál Gergely – emlék a Man. Citynél töltött napokról (Fotó: archív)
Bobál Gergely 17 évesen klubjában és a korosztályos válogatottban is hármasával, olykor négyesével lőtte a gólokat, ikertestvérével, a védő Dáviddal együtt korosztályuk kiemelkedő tehetségének tartotta őket a honi szakma. 2012-ben még a Manchester Citynél is jártak tesztelésen. Az NB I-ben azonban azóta sem tudtak berobbanni, Dávid egyszer szerepelt az élvonalban, Gergely 16-szor, de gólt még nem szerzett, nyáron az új-zélandi vb-ről is lemaradtak. Ennek ellenére nem adják fel, most is azért, küzdenek, hogy igazolni tudják a hozzájuk fűzött reményeket, hogy a Budapest Honvéd meghatározó játékosává tudjanak válni. A Nemzeti Sport Online-nak adott interjúban az elmúlt időszakról és a jövőre vonatkozó terveikről is beszéltek.

– Tizenhét évesen robbantak be a köztudatba, augusztus 31-én viszont már a 20. születésnapjukat ünneplik, de felnőttszinten a legtöbb meccsüket NB III-ban játszották. Az előző fél évben már az is előrelépésnek számított, hogy nem a harmadosztályban, hanem kölcsönben az NB II-ben futballozhattak. Miért nem sikerült eddig kitörniük a nagy ígéret szerepéből?
Bobál Dávid:
– Nekem sajnos volt egy keresztszalag-szakadásom, ami után fél évet ki kellett hagynom. Ez meghatározó volt, 18 évesen, egy hosszú sérülés után, ráadásul belső védőként ugyanis nem olyan egyszerű az NB III-ból kiemelkedni – válaszolta a Nemzeti Sport Online kérdésére a Bobál ikrek közül a 15 perccel fiatalabb Dávid. – Úgy gondolom azonban, hogy évről évre sikerült előrelépnem, két éve főképp harmadosztályban játszottam, a legutóbbi szezonban már az NB II-es Sopronban, most pedig azért dolgozok nap mint nap, hogy Kispesten maradhassak, itt szeretnék NB I-es játékossá válni. Nem akarok újabb kölcsönszerződést, mert azután nehéz visszajönni. Itt és most kell bizonyítanom, helytállnom!
Bobál Gergely: – Nem vagy nem csak rajtunk múlt. Úgy érzem, mi mindent megtettünk azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk magunkból. Most a legutóbbi tavaszi szezonommal például elégedett is vagyok, hiszen tizennégy meccsen játszhattam az NB II-ben. Gyirmóton nagyon jó kis csapat formálódott, Sisa mester jól felépítette, ez még akkor is igaz, ha a feljutás végül nem sikerült, amit nagyon sajnálok.

DÁVIDNAK JOBBAK AZ ESÉLYEI?

Ha csak a nyári játékosmozgásokból indulunk ki, a Bobál testvéreknek ebben a szezonban valóban lehet sanszuk a bizonyításra a Honvédban. A csatársorba új játékos nem érkezett, viszont a tavaszi csapatból a gyakran lehetőséget kapó játékosok közül távozott Bratiszlav Punosevac – így elméletben nőhet Bobál Gergely esélye. A védelem közepén várhatóan Alekszandar Ignjatovics és a KTE-től visszatérő Ivan Lovric kettős szerepel majd a szezon elején kezdőként, viszont mögöttük, mellettük Bobál Dávid alternatívát jelenthet (Baráth Botonddal együtt). Más kérdés, hogy Gergely a Honvéd eddigi öt felkészülési meccséből csak kettőn lépett pályára, mindkettőn csereként. Dávid viszont egy kivétellel az összes találkozón játszott, többször kezdőként – vele látszólag valóban számol Marco Rossi vezetőedző.

– Évekig oszlopos tagjai voltak a korosztályos válogatottaknak, a legnagyobb tornáról, az új-zélandi vb-ről mégis lemaradtak. Hogy látják, mi volt ennek az oka, mit kellett volna másképp csinálniuk?
B. D.: – Nem tudom. Nagyon bánt, hogy a világbajnokság kimaradt a pályafutásomból. Tavasszal, amikor még Szalai László irányította az U20-as válogatottat, ott voltunk a spanyolországi edzőtáborba utazó keretben. Ezután pedig mindketten rendszeresen játszottunk a klubcsapatunkban, és nem lettünk rosszabb játékosok ez idő alatt. Ezért villámcsapásként ért, hogy nem utazhatok, de profi játékosként nem tehetünk mást, előre kell tekinteni.
B. G.: – Én sem érzem azt, hogy bármit másképp kellett volna csinálnunk. Ugyanakkor azért is sajnálom, hogy nem voltunk ott a tornán, mert ebben a korosztályban benne volt az igazán jó szereplés lehetősége. A későbbi világbajnok szerb csapat is verhető lett volna, vezettünk is, de egy koncentrációs hiba miatt végül is nem tudtunk győzni (a szerbek a rendes játékidő hajrájában mentették döntetlenre a mérkőzést, majd a hosszabbításban fordítottak – a szerk.).

– Sokan tartják úgy, hogy éppen az a magyar fiatalok gyengéje, hogy nem tudnak a kilencvenedik percig koncentrálni, mert fejben elfáradnak. Gergely, önnek viszont azt is felrótták már korábbi edzői, hogy nem megfelelő a hozzáállása. Mit gondol erről?
B. G.: – Tiszteletben tartom mások véleményét, még ha nem is értek vele egyet. Járom a saját utamat, harcolok a céljaimért, most éppen azért, hogy beverekedjem magamat a Honvédba.

– Most, hogy a Honvédból a nyáron sorra távoztak a légiósok, és immár konkrét szabállyal is elősegíti az MLSZ a magyar fiatalok szerepeltetését, mennyi esélyt látnak arra, hogy Kispesten rendszeresen játéklehetőséget kapjanak az NB I-es csapatban?
B. D.: – Engem már télen visszahívott Kispestre az őszi, soproni jó teljesítményem után a korábbi vezetőedző, Csábi József, ám a téli felkészülés közben érkező Marco Rossival végül abban maradtunk, hogy fél évet még az NB II-es csapatnál töltök. Úgy érzem, lehet építeni a soproni idényemre. Nyáron az olasz szakember elmondta, négy belső védőre van szüksége, és mindig az fog játszani, aki éppen jobb formában van. Meg fogom kapni a lehetőséget, ezzel szeretnék is élni. Be akarom bizonyítani, hogy helyem van a Honvéd kezdőcsapatában is, és nem azért, mert változtak a szabályok, hanem azért, mert jobb vagyok a riválisaimnál.
B. G.: – Bár még két évig él a szerződésem, ha a Honvédnál nem kapok lehetőséget, akkor a fejlődésem érdekében szeretnék váltani, és mivel itthon az NB I-es keretekben már nem sok hely van, kipróbálnám magam külföldön.

– A tavasszal Gyirmóton tizennégy meccsen szerzett hat gól elegendő lehet ehhez? Mert ha egy megfigyelő például csak a Gyirmót–Mezőkövesd meccset látta...
B.G.: – Igen, azon a találkozón nagyon sok helyzetet kihagytunk, én is sokat hibáztam. Összességében azonban jó ajánlólevél lehet az előző fél év a külföldi szerződéshez, elsősorban másod- vagy harmadosztályban. Ugyanakkor ez csak akkor jöhet szóba, ha a Honvéd nem számol velem.

– Amikor Angliában, a Manchester Citynél Mario Balotellivel fényképezkedtek, alighanem többet reméltek annál, mint amit eddig elértek a futballpályán. Néhány év távlatából visszatekintve mik a fő tanulságai az angliai napoknak?
B. D.: – Azt mindenki tudja, hogy a Premier League és a magyar bajnokság között milyen óriásiak a különbségek, és ez minden fronton, így az utánpótlás területén is igaz. Mi például testközelből láthattuk, hogy már a City U21-es csapata is tele van angol, dán és spanyol korosztályos válogatottakkal. Számos ország legtehetségesebb játékosai futballoznak Angliában, már az utánpótlás-bajnokságban is. Tisztában voltunk azzal, hogy a Man. City felnőttcsapatától nagyon messze állunk, ettől függetlenül persze többet vártunk volna eddigi pályafutásunktól. Egyértelmű, hogy ha egyszer külföldre kerülnénk, ott mások a lehetőségek, jobban szem előtt van az ember, nő a további előrelépés esélye. De most itt vagyunk a Honvédnál, itt kell minél jobban teljesítenünk!

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL

Érkezők: Djordje Kamber (bosnyák, Győri ETO, szabadon igazolhatóként), Ivan Lovric (horvát, KTE)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők: Bobál Dávid (Soproni VSE), Bobál Gergely (Gyirmót), Csemer Gyula (Gyirmót), Délczeg Gergely (ZTE FC, ?), Erdélyi László (Soproni VSE),Fejes János (Gyirmót), Kapacina Valér (Soproni VSE), Szemerédi Norbert (Paks), Vernes Richárd (Central Coast Mariners – Ausztrália)

Az utánpótlásból felkerültek: Bodrogi János, Erdős Gábor, Soós Dávid, Vajda Dániel (profi szerződést kaptak)

Kiszemeltek:

Távozók: Raffaele Alcibiade (olasz, Haladás, kölcsön után végleg), Francis Koné (elefántcsontparti-togói, szabadon igazolható), Emmanuel Mensah (ghánai, szabadon igazolható), Jesús Manuel Meza (venezuelai, Boyacá Chicó – Kolumbia), Jean-Pierre Morgan (francia, szabadon igazolható), Jhon Jairo Palacios Granja (kolumbiai, szabadon igazolható), Joszip Projics (szerb, szabadon igazolható), Bratiszlav Punosevac (szerb, Békéscsaba, szabadon igazolhatóként), Marko Vidovics (montenegrói, szabadon igazolható)

Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Josip Elez (horvát, Lazio – Olaszország, onnan AGF Aarhus – Dánia), David Izazola Ramírez (mexikói, Pumas UNAM – Mexikó), Jevrem Kosznics (szerb, Palermo – Olaszország), Lucas Elías Ontivero (argentin, Galatasaray – Törökország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik