RITZ BALÁZS
RITZ BALÁZS
2016.01.14 18:42

197 centi, de a földön varázsol – ezért vitte el a Palermo Balogh Norbertet

Vajon mit látott a Palermo megfigyelője Balogh Norbertben, a DVSC 19 esztendős csatárában, hogy a szicíliai klub 2.2 millió eurót sem sajnált a hajdúböszörményi reménységért, aki kevesebb NB I-es mérkőzéssel a lábában és sokkal fiatalabbként vág neki a légióséletnek, mint annak idején az ugyancsak Debrecenből külföldre szerződő Dzsudzsák Balázs? Az InStat statisztikai elemzőrendszer számai alapján nem csodálkozunk: a 197 centiméter magas támadó kiemelkedő teljesítményt nyújtott az NB I 2015–2016-os idényének első tizenkilenc fordulójában.

Balogh Norbert a kötelező orvosi vizsgálaton (Fotó: US Città di Palermo)

 

Balogh Norbert a magyar élvonalban az előző idény második fordulójában mutatkozott be 18 évesen, az MTK otthonában Kondás Elemér a 90. percben küldte pályára (a DVSC 1–0-ra kikapott). Első szezonjában tizenöt bajnokin 685 percet töltött a pályán, ami az InStat adatai alapján a legkevesebb a 29 legjobb csatárt rangsoroló listán. A kevés játékperc miatt nem meglepő, hogy az ifjú játékos neve nem szerepelt az egyéb statisztikai kategóriák – például a párharcok, a cselek vagy a lövések – toplistáin. A debreceni támadó azonban 182-es indexével – amelyet a játékosok minden megmozdulását figyelembe véve számít ki az InStat – a hetedik legjobb volt a csatárok között.

BALOGH NEM VÁRT ANNYIT, MINT DZSUDZSÁK
Balogh Norbert 19 évesen, 33 NB I-es mérkőzéssel és A-válogatott meccs nélkül a lábában áll légiósnak. A Loki korábbi kiválósága, Dzsudzsák Balázs nyolc éve, 2008 januárjában hagyta el a DVSC-t a PSV Eindhoven kedvéért kétmillió euróért. A szélső akkor 21 éves volt, négy idény alatt 48-szor lépett pályára a magyar élvonalban (14 gólt szerzett), ráadásul a klubváltás előtt hétszer a nemzeti együttesben is szerepelt. 

Tavaly nyáron meglepetésre Bernd Storck nem nevezte Baloghot az új-zélandi U20-as világbajnokságra – pedig Balogh egyike volt azon kevés fiatal futballistának, aki élcsapatban jutott rendszeres játéklehetőséghez. A nehéz gyermekkoráról nemrég őszintén beszélő támadó akkor azt mondta, érthetően csalódott, nem tudja, miért maradt ki az utazókeretből, ennek ellenére elismerően beszélt a német tréner szakértelméről, hozzátéve, hogy továbbra is azért dolgozik, hogy bemutatkozhasson a felnőttválogatottban.

A 2015–2016-os idényben egészen más Baloghot láthattunk. Kondás Elemér részéről kiváló húzásnak bizonyult, hogy a támadót többnyire a széleken játszatta, a középcsatár posztot pedig meghagyta a levegőben egyértelműen jobb Ibrahima Sidibének és Geoffrey Castillionnak. Balogh 1513 percet töltött a pályán az ősszel, az InStatnál a balszélsők közül csak a belga válogatott Roland Lamah és a nemrég a lengyel élvonalba szerződő Gyurcsó Ádám ért el jobbat Balogh 206-os mutatójánál. Sőt, az U21-es vagy fiatalabb korosztályú magyar játékosok közül a ferencvárosi Nagy Ádám mellett Balogh volt az egyetlen, aki dobogós helyen végzett posztján az InStat-indexek alapján, a debreceni futballisták közül neki volt a hatodik legjobb mutatója.

BALOGH NORBERT ÖT GÓLJA AZ NB I-BEN (A LEJÁTSZÁSI LISTÁRA VÁLTHAT A GÓLOK KÖZÖTT)

 KONDÁS: BALOGH A JÖVŐ EMBERE
„Norbinak kiváló adottságai vannak, jó felépítésű, gyors játékos. Magas termete ellenére nagyon technikás, jól cselez. Jó helyen van nála a labda, képes egy vagy több védő ellen is megnyerni a párharcokat. Első szezonjában rendszeresen élt a lehetőséggel, amikor a felnőttcsapatban játszott, a nyáron pedig átálltunk háromcsatáros játékra, ahol neki a széleken jutott szerep. Ha van területe, gyorsaságával remekül oldja meg az egy az egy elleni szituációkat. Fejlődésében fontos szerepet játszottak a csapattársai.
Ha Palermóban ugyanúgy nem ijed meg a lehetőségtől, mint ahogy nálunk, akkor nem kell aggódni miatta – csak éljen az eséllyel. Tudása, tehetsége alapján ő a jövő embere, de a legfontosabb az, hogy folyamatosan játsszon. A válogatott kapcsán nyilván a szövetségi kapitány dönt az Eb-keret összeállításáról, s jó eséllyel a selejtezőn pályára lépők közül választ majd, de Norbi is szóba jöhet, ha rendszeres játéklehetőséget kap és jó teljesítményt nyújt” – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője.

Balogh három gólt szerzett és két gólpasszt adott 2015 őszén a bajnokságban (az Európa-liga-selejtezők során kétszer talált be és háromszor készített elő), ami egyáltalán nem kiemelkedő produkció. Akkor mégis mi győzte meg a Palermót? Íme, hét pont, amely alapján Balogh valóban kitűnt az NB I-ből!

• Az NB I-ben Baloghnál senki sem vívott meg több párharcot (605), a második Asmir Suljicnak (Újpest/Videoton) 519 párharca volt.

Baloghnak volt a második legtöbb megnyert párharca (250) – csak a bosnyák Suljicnak volt több (264).

• Magas termete ellenére nem a levegőben brillírozik: övé volt a földön megvívott második legtöbb párharc (478), s a földön megnyert második legtöbb párharc (191) – mindkét esetben Suljic előzte meg (482, 254).

Támadásban ő párharcozott a legtöbbször (493), és Suljic (ki más?) mögött neki volt a második legtöbb megnyert párharca e kategóriában (Balogh: 205, Suljic: 223).

Baloghnál (177) csak egy játékos próbált többször cselezni, naná, hogy Suljic (257).

A sikeres cselek alapján Balogh harmadik lett 83-mal, visszatérő „vendégünknek”, Suljicnak 176 volt, az újpesti Kylian Hazard-nak 91.

• Némi negatívum, hogy Balogh Norbert toronymagasan a legtöbb labdát vesztette el (325), a második Balázs Zsolt (Paks) neve mellett 272 szerepel. Emellett Balogh követte el holtversenyben a hatodik legtöbb szabálytalanságot (37), ellene 31-szer faultoltak, ami holtversenyben a 19. legtöbb.

Balogh gyors sikersztorija példaértékű lehet a magyar futball számára, jó teljesítménnyel az NB I-ből is fel lehet hívni a topligás csapatok érdeklődését (főleg az Európa-bajnokság közeledtével) – persze kérdés, a februárban 20. életévét betöltő támadó mennyi lehetőséghez jut Olaszországban. Ha Balogh megkapja az esélyt, s él vele, akkor Storck válogatási elveit ismerve még az sem kizárt, hogy Balogh nyári szünete franciaországi „kirándulással” kezdődik…

 

EGY CSEL BALOGH NORBERT REPERTOÁRJÁBÓL

 

 

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.02.18 23:16:53

Labdarúgó NB I DLUSZTUS IMRE

ALAPVONAL. A grund attól attól volt igazán hatékony, hogy az önfeledten, szeretetből játszó, így speciális játékintelligenciát és kiváló erőnlétet szerző gyerekek mellett, mögött állt egy mester, egy édesapa, aki tudott futballozni, netán maga is edző volt.

2018.02.17 12:51:38

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A zöld-fehérek hazai pályán már három góllal vezettek a Domzale ellen, de a végén kétszer is betaláltak a szlovénok.

2018.02.17 00:18:27

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Ereje teljében lévő jó külföldi játékos nem szerződik hozzánk.

2018.02.15 08:37:15

Labdarúgó NB I BORSI GERGELY

„Mi is beszéltünk már róla, hogy jó úton járunk, s ha így folytatjuk, meglesz az eredménye.”

2018.02.14 23:07:20

Labdarúgó NB I SINKOVICS GÁBOR

ALAPVONAL. A futball, mint valami irányjelző bója a tengeren, mutatta neki az idő múlását. Nem úgy gondolt vissza a fiatalságára, hogy családi események, születésnapok jutottak eszébe, hanem a világbajnokságok kapcsán, például ahogy Farkas Jancsi kapásgólt lő a braziloknak…