Gólja világhírű lett, mától az NB I-ben bizonyíthat a „skorpiókirály”!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2015.07.19. 13:08
A labdarúgó NB I 1. fordulójában ma a Debrecent fogadó Békéscsaba tíz év szünet után tér vissza az élvonalba. Az Előrével együtt visszatér a magyar „skorpiókirály", az NB I-ben nagyon korán debütáló, de az élvonalban hét éve nem játszó Birtalan Botond is...

AZ A BIZONYOS GYIRMÓT ELLENI GÓL... AZ A BIZONYOS GYIRMÓT ELLENI GÓL...

Korábbi korosztályos válogatott támadó, a tíz évvel ezelőtti, 2005–2006-os szezonban 16 évesen debütált az NB I-ben. A korai bemutatkozás ellenére még csak 14 alkalommal játszott a magyar élvonalban (egy gólt szerzett), legutóbb a 2007–2008-as idényben, miközben 26 éves korára nyolc különböző klubnál szerepelt már. A tavasszal viszont az NB II-ben a Gyirmót ellen lőtt csodagólja után egy-kettőre híres lett, Európa számos sportoldala beszámolt a találatról, de még az Egyesült Államokba is eljutott a híre („Brilliant Botond"-ról, „magyar skorpióról" szóltak a főcímek) Cristiano Ronaldóval és Lionel Messivel is együtt emlegették, a világhálón a legnagyobb videomegosztó oldalon közel egymilliószor nézték már meg azt a gólját. Akár szombati kvízünkben is feltehettük volna a kérdést – ki ő?

NÉMETH KRISZTIÁN VOLT A CSERÉJE...

Birtalan Botond tagja volt a mások mellett Koman Vladimir és Németh Krisztián nevével fémjelzett nagy generációnak, a 2008-as U19-es Eb selejtezőin, 2007 őszén még játszott is a korosztályos válogatottban, Kazahsztán ellen például kezdőként két gólt szerzett (azon a meccsen az ő helyére állt be a ma már az Egyesült Államokban remeklő Németh). A csehországi kontinensbajnokságra utazó keretbe azonban már nem került be, ahogy a 2009-es, bronzéremmel záruló vb is kimaradt a pályafutásából.

A soproni NB I-es debütálás után a 2008–2009-es idényben a román Liberty Szalonta játékosa volt, majd rövid időre megfordult Kecskeméten, a REAC-nál, hogy aztán két évet ismét a román másodosztályban, az FC Bihorban töltsön. Ezután magyar NB II-es csapatok következtek a pályafutásában, előbb a DVSC II, majd a Kozármisleny, 2014-től pedig a Békéscsaba.

„A Gyirmót elleni gólom több szempontból nagyon fontos volt. Egyrészt azért, mert annak is köszönhetően pontot szereztünk, másrészt azért, mert nagy önbizalmat tudtam meríteni belőle. Ösztönös megoldás volt, van, hogy néha edzésen is így eltalálgatom a labdát, de ezt nem lehet gyakorolni – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a Békéscsaba több poszton bevethető támadója, Birtalan Botond. – Ugyanakkor remélem, nem csak ezzel azonosítanak majd a szurkolók, arra törekszem, hogy hosszú távon is fontos gólokkal, jó játékkal segítsem a csapatomat."

Mint ismeretes, tavasszal, az NB II 20. fordulójában úgy szerzett gólt a tizenhatos előteréből egy jobb oldali beadásból, hogy úgynevezett skorpiórúgással a háta mögül húzta kapura a labdát, amely a kint álló kapus fölött a kapuba hullott. Birtalannak ez volt a második találata a szezonban, ezt követően viszont még hetet szerzett (az utolsó hat fordulóban), így összességében 19 bajnokin kilenc találattal segítette feljutáshoz a Békéscsabát. Kis túlzással azt is mondhatjuk, pályafutása egyik legjobb idényét produkálva élvonalba lőtte az Előrét, hiszen az utolsó néhány fordulóban az ő vezérletével tudták megelőzni a nagy rivális Gyirmótot.

Ifjonci hévvel – Birtalan gólöröme Koman Vladimir (jobbra) társaságában az U-válogatottban (Fotó: archív)
Ifjonci hévvel – Birtalan gólöröme Koman Vladimir (jobbra) társaságában az U-válogatottban (Fotó: archív)

„A román másodosztályban egyszer már volt egy tizenegy gólos évadom, de azt követően az előző idényemben voltam a legeredményesebb" – újságolta Birtalan, aki 2006 tavaszán Sopronban debütált az élvonalban, de azt követően nem minden úgy alakult, ahogyan talán elképzelte.

NINCS BÉRELT HELYE, DE NAGY ERŐSSÉG LEHET

A Nemzeti Sport Online kérdésére a Békéscsabát irányító Zoran Szpisljak is elmondta a véleményét Birtalan Botondról.

„Az előző idény második felében nagyon sokat fejlődött. Azt hozta, amit már korábban is vártunk volna tőle. A Gyirmót elleni góljától valóban lendületbe jött. Aztán meglátjuk, hogy az NB I-ben majd mire lesz ez elég. Már csak azért is, mert azóta nyáron egyszer már hullámvölgybe is került, de az utolsó felkészülési meccsünkön ismét szép gólt rúgott. Próbáljuk őt minél jobb erőbe hozni, mert ha jó formában van, akkor erőssége lehet a csapatunknak. Erénye, hogy a csatár mögött bármelyik támadópozícióban képes játszani, középen és a két szélen egyaránt. Ugyanakkor nálunk senkinek sincs bérelt helye, ha nem teljesít megfelelően, akkor nem játszik" – fogalmazott az Előre trénere.

„Talán több is kijöhetett volna ennyi idő alatt a karrieremből, az után, hogy tizenhat évesen bemutatkozhattam az NB I-ben, és abban az időben Nyugat-Európából érdeklődtek irántam. A Sopron akkori tulajdonosa, Vízer László révén végül több társammal együtt az ő román másodosztályú klubjához kerültünk (előbb a Liberty Szalontához, később a nagyváradi FC Bihorhoz – a szerk.). A román másodosztályban pedig elfelejtettek engem. Ezzel együtt nem bánok semmit, úgy érzem, sokat tanultam az elmúlt évekből, Romániában is – összegezte eddigi pályafutását a támadószekció több posztján, szélen és középen is bevethető labdarúgó. – Huszonhat évesen még nem érzem magamat öregnek, és most kaptam az élettől egy második esélyt azzal, hogy újra az első osztályban futballozhatok. Két évig még Békéscsabára köt a szerződésem. Tudom, hogy az NB I-ben jóval nehezebb dolgom lesz, mint az előző idényben a másodosztályban, ahogy a csapatnak is, de masszív együttest alkotunk, képesek vagyunk kiharcolni a bennmaradást, ehhez pedig minél több góllal szeretnék hozzájárulni, most csak erre koncentrálok, a távolabbi jövőt még nem tervezem."

És azt, hogy egy újabb skorpiórúgással Békéscsabán, telt ház előtt győztes gólt szerez a Fradi ellen? – Vetettük fel hősünknek az utópisztikus képet, ő azonban nem álmodozik.

„Na jó, ne vicceljünk" – teszi hozzá, és szerény mosoly kíséretében jelzi, egyelőre annak is örülne, ha az első fordulóban a DVSC elleni hazai szezonnyitón győztes csapat tagja lehetne.

Birtalan, a Békéscsaba vezére
Birtalan, a Békéscsaba vezére
LABDARÚGÓ NB I, 1. FORDULÓ
Időpont Mérkőzés (Tv) Játékvezető
Július 18., szombat
18.00 Újpest FC–Paksi FC 0–0
Szabó Zsolt
18.00 DVTK–Vasas 2–1 Solymosi Péter
18.00 MTK–Puskás Akadémia 1–0
Andó-Szabó Sándor
20.30 Bp. Honvéd–Videoton FC 1–0 Vad II István
Július 19., vasárnap
18.00 Békéscsaba–DVSC-Teva Pintér Csaba
18.00 Haladás–Ferencváros (M4)
Kassai Viktor
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik