MLSZ: csökkentenék a bírókkal szembeni kirohanások számát

Vágólapra másolva!
2012.07.27. 06:42
A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a hétvégén rajtoló bajnoki küzdelmek előtt külön felhívta valamennyi NB I-es és NB II-es sportszervezet figyelmét, hogy szabjanak gátat a mérkőzés játékvezetőivel és segítőivel szembeni sportszerűtlen megnyilvánulásoknak – adta hírül az mlsz.hu.

A klubvezetők és az MLSZ vezetősége között június 9-én lezajlott megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a játékvezetőket érő indokolatlan – és olykor durva – kirohanások nem szolgálják a labdarúgás érdekeit. Annak érdekében, hogy ez a jelenség visszaszoruljon, az MLSZ levélben hívta fel a klubvezetők figyelmét az alábbiakra.

A labdarúgás szabálykönyve egyértelműen rendelkezik a következőkről:
- a játékvezető fellép a nem megfelelően viselkedő csapatvezetőkkel szemben, és belátása szerint elküldheti őket a játéktérről és annak közvetlen környezetéből;
- ennek a szabálynak a betartatásáért a negyedik játékvezető felel;
- sárga lapos figyelmeztetés jár annak a játékosnak, aki a játékvezető ítélete ellen szavakkal vagy mozdulatokkal tiltakozik;
- a szabály vonatkozik a csere- és a lecserélt játékosra is;
- a csapatkapitánynak, noha felelős csapata magatartásáért, nincsenek különleges jogai;
- kiállítással kell sújtani azt a játékost, aki goromba, durva vagy sértő kifejezéseket használ, illetve mozdulatokat tesz.

A mérkőzésen a sportszerűtlen magatartást tanúsító labdarúgó és sportszakember viselkedéséért a sportszervezete is fegyelmi felelősséggel tartozik.

A levél felhívja a csapatok figyelmét arra, hogy az MLSZ játékvezető bizottsága az idézett szabályok következetes betartását kiemelt figyelemmel kéri számon a játékvezetőktől, annak érdekében, hogy a labdarúgás megítélése ezen a téren is javuljon, közelítsen a fair play – az UEFA és a sportszerető közvélemény által elvárt – szelleméhez.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik