Kisteleki: Tudtam az illegális fogadásokról

Vágólapra másolva!
2009.11.23. 08:58
Címkék
A Németországban kirobbanó, de a hírek szerint magyar mérkőzéseket is érintő bundabotránnyal kapcsolatban kifejtette a véleményét a Nemzeti Sportnak Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke. A sportvezető elmondta: a Soproni Liga következő versenykiírásában feketén-fehéren szerepel majd: a labdarúgók nem fogadhatnak mérkőzésekre.
Kisteleki Istvánnak még sok fejfájást okozhat a bundabotrány (Fotó: M. Németh Péter, archív)
Kisteleki Istvánnak még sok fejfájást okozhat a bundabotrány (Fotó: M. Németh Péter, archív)


Habár a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke ezekben a napokban épp Olaszországban vízilabdázó lányánál vendégeskedik, a fogadási botránnyal kapcsolatos hírek természetesen hozzá is eljutottak.

 

ÚJABB ŐRIZETBE VÉTEL
 

A Bild információi szerint a wuppertali rendőrség őrizetbe vett egy 30 éves török származású férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy több ország – Svájc, Belgium, Szlovákia, Törökország, Németország – között összekötőként tevékenykedett a múlt héten kirobbant fogadási botrányban. A hatóságok becslése szerint az előzetes letartóztatásban lévő Deniz C. mintegy 275 000 eurós bevételre tett szert illegális fogadásokból. A gyanúsított ügyvédje szerint védence vallomást fog tenni, ugyanakkor Deniz azt állítja, sokkal többet vesztett a fogadásokon, mint amennyit nyert. A Bild internetes kiadása arról is beszámol, hogy a Regionalligában szereplő Golsar csapatának kapusát 1500 euróval próbálták megvesztegetni a Wilhelmshaven elleni bajnokin, de a kapus azonnal jelezte az estet edzőjének, a klub pedig értesítette a rendőrséget.

„Csupán idő kérdése volt, mikor durran ki a focilufi – mondta a Nemzeti Sport érdeklődésére Kisteleki István. – Én is tudtam az illegális fogadások létezéséről, olyannyira, hogy már a márciusi UEFA-kongresszuson is téma volt a sportágat behálózó jelenség. Külön pontban tárgyaltunk a modernkori bundázásról, s rögzítettük, hogy a védekezés eszközét kellene valamiképp megtalálni.”

A Magyar Labdarúgó-szövetség nem szeretne elébe menni a dolgoknak.

Ahogy a szövetség által kiadott kommünikében szerepel: az MLSZ minden rendelkezésére álló eszközzel együttműködik majd a vizsgáló szervekkel, azonban konkrétumok hiányában nem szeretne – és nem is tudna… – lépéseket tenni.

„Nem hinném, hogy kapkodnunk kellene – árulta el Kisteleki István. – Az elnökség tagjaival abban maradtunk: a legközelebbi ülésen, december tizenhatodikán külön napirendi pontban beszélgetünk a kialakult helyzetről Mi már állást foglaltunk az ügyben. Ha magyar érdekeltségű fejlemény a tudomásunkra jut, természetesen teszünk majd lépéseket – addig nem…"

Azt azonban Kisteleki István már most elhatározta, hogy a következő versenykiírásban feketén-fehéren szerepel: a labdarúgók nem fogadhatnak a mérkőzésekre.

A legnagyobb példányszámú német bulvárlap, a Bild eddig egyetlen magyar klub nevét hozta nyilvánosságra: az Újpest hallatán viszont Kisteleki István nyomban visszavonulót fújt.

„Erről nem szeretnék semmit sem mondani – hangsúlyozta. – Az újpestiek ügyében sincs konkrétum, így butaság lenne elítélni őket. Általánosságban annyit mondhatok: nálunk is minden eszközzel meg kell akadályozni az ilyen összefonódásokat.”

A Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke jó barátságban van a német szövetség elnökével, Theo Zwanzigerrel, egy lehetséges magyar–német összecsapásról épp a közelmúltban egyeztettek a felek. Ám Kisteleki István a májusi felkészülési mérkőzés megbeszélése előtt még a bundabotrány ügyében is felhívja a német vezetőt.

„Theo Zwanziger rendkívül karakán ember, biztos vagyok benne, hogy keményen fellép a bűnösök ellen. Gyakran beszélünk telefonon, legutóbb szóba került egy lehetséges magyar–német mérkőzés is. Abban maradtunk, ha nem kerülünk egy csoportba az Eb-selejtezőkön, felkészülési meccset játszunk a Nationalelffel. Egyébként minden szavával egyetértek, ha Magyarországon kiderül, kik voltak a gaz árulók, nekik is bűnhődniük kell."

A témáról bővebben is olvashat a Nemzeti Sport hétfői számában!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik