Háromgólos vereséget szenvedett a Haladás Svédországban

Vágólapra másolva!
2009.07.16. 21:00
A Haladás 3–0-s vereséget szenvedett az Elfsborg otthonában, Borasban az Európa-liga második selejtezőkörének első mérkőzésén.
A zöld mezes Haladás-játékosok hiába küzdöttek, nem bírtak a sárga mezes hazaiakkal
Fotók: nyugat.hu/Mészáros Zsolt
A zöld mezes Haladás-játékosok hiába küzdöttek, nem bírtak a sárga mezes hazaiakkal
A zöld mezes Haladás-játékosok hiába küzdöttek, nem bírtak a sárga mezes hazaiakkal
Fotók: nyugat.hu/Mészáros Zsolt
A zöld mezes Haladás-játékosok hiába küzdöttek, nem bírtak a sárga mezes hazaiakkal

A nagyszerű időben, műfüvön megrendezett mérkőzés előtt a hazaiak vezetőedzője, Magnus Haglund győzelmet és magabiztos előny kiharcolását várta együttesétől.

A találkozó elejétől kezdve mezőnyfölénybe kerültek a hazaiak, az első tíz perc alatt Rózsa Dánielnek kétszer is nagy bravúrral kellett megmentenie kapuját a góltól.

A rendkívül agilis svédek rövid passzos játékkal próbálták zavarba hozni a szombathelyiek védelmét, több alkalommal sikeresen, és amint a Haladás játékosai indítottak volna ellenakciót, villámgyorsan visszazártak.

Az első vendéghelyzetre így is alig több mint tíz percet kellett várni, Guzmics Richárd fordulásból lőtt 16 méterről kapura, a labda azonban fölé szállt.

Hiába borult fel időnként a pálya, a Haladás játékosai hősiesen védekeztek, és a nagyszerűen játszó Tóth Péternek, valamint a hasonlóképpen védő Rózsának köszönhetően a számtalan lehetőség ellenére sem talált be az első félidőben az Elfsborg.

Erre a legnagyobb lehetőségük a 33. percben volt a hazaiaknak, Bajrami beadását követően fejelt Keene közelről kapura, ám Rózsa még le tudott érni, és szögletre tisztázott.

Egy perccel később maradt ki a legnagyobb Haladás-lehetőség: labdaszerzést követően Skriba Máté iramodott meg az ellenfél kapuja felé, 20-25 méteren keresztül vezette, kiadta a jobb oldalon érkező Oross Mártonnak, aki egy átvétel után középre adott, ám az ott érkező Skriba védője szorításában nem tudta megfelelően kapura szúrni.

A második félidő úgy indult, ahogy az első abbamaradt, svéd szöglettel – immáron a tizenkettedikkel –, ám az előzőekhez hasonlóan ezt sem követte középkezdés.

Az Elfsborg fölénye csökkent a második félidő elejére, a Haladás is többször jutott el az ellenfél kapujáig, és Schimmer szabadrúgását követően Oross közel állt ahhoz, hogy megszerezze a vezetést a Haladásnak, ám közeli csúsztatását védte Covic.

Ezt követően azonban még nagyobb sebességi fokozatra váltottak a hazaiak, és előbb Bajrami találta el közelről a kapufát, majd a kipattanót lőhette üres kapura Mobaeck, ám estében mellé lőtt.

A 63. percben azonban már semmi sem mentette meg a Haladást a góltól: Bajrami felívelését a hosszú oldalról visszafejelték a svédek, Anders Svensson pedig közelről a hálóba stukkolta a hazaiak vezető találatát (1–0).

A svédek ettől a góltól még jobban felpörögtek, sorban alakították ki a lehetőségeket, ám Rózsa és Guzmics vezetésével menteni tudtak a vendégek.

Egy kontrát követően Oross lépett ki a labdával, hárman vezethették két svéd védő ellen, a fiatal támadó a szélen érkező Nagy Gábornak passzolt, ő azonban 12 méterről fölé-mellé lőtt.

Negyedórával a rendes játékidő letelte előtt a szünetben beálló Ishizaki lőtt egy felszabítást követően hatalmas erővel kapura, ám kísérlete a kapufáról kifelé pattant.

Hét perccel később már a kapufa sem segített: Bajrami passzolt Ishizakihoz, aki megkeverte védőjét, majd hét méterről nagy erővel a kapu jobb oldalába lőtte a labdát (2–0).

Az utolsó percben a kegyelemdöfést is megadták a svédek: Ishizaki cselezett befelé a tizenhatoson belül, Avdichoz került a labda, aki közelről Rózsa kapujába gurított (3–0).

Több gólt szerencsére már nem kapott a Haladás, azonban a háromgólos hátrány és a játék képe sem ígér könnyű visszavágót jövő hét csütörtökre.

EURÓPA-LIGA


Nézőszám: 3 187
Játékvezető: Calum Murray (skót)
Asszisztensek: Keith Sorbie, Stuart Macaulay (mindkettő skót)
Tudósító: Cserháti Zoltán

ELFSBORG (svéd) SZOMBATHELYI HALADÁS
30 Covic 66 Rózsa
4 J. Karlsson 23 Schimmer
13 Wikström 22 Guzmics
15 Lucic 77 Kuttor
2 M. Florén 15 Tóth P.
6 Daníelsson 21 Molnár B.
8 A. Svensson 11 Irhás
11 Mobaeck 90 Iszlai
10 M. Ericsson 16 Skriba
20 Bajrami 9 Oross
17 Keene 8 Nagy G.
Vezetőedző: Magnus Haglund Vezetőedző: Csertői Aurél

Gólszerző: A. Svensson (61.), Ishizaki (82.), Avdic (90.)
Csere:Ericsson h. Ishizaki (a szünetben), Keene h. Avdic (72.), Svensson h. Nordmark (87.), ill. Skriba h. Ugrai (66.), Irhás h. Lattenstein (67.), Schimmer h. Csontos (87.)
Sárga lap: Wikström (36.), Keene (50.), ill. Molnár B. (26.), Iszlai (49.)


MESTERMÉRLEG

CSERTŐI AURÉL, a Haladás vezetőedzője: – Gratulálok az ellenfélnek, az eredmény ránk nézve hízelgő. Elindultunk egy úton, fiatal csapatunk van, de még nagyon a munka elején járunk. Örülök, hogy ilyen sok szurkolónk kísért el, az viszont nagyon bánt, hogy közülük páran a csapat játékosait szidták.

MAGNUS HAGLUND, az IF Elfsborg vezetőedzője: – Minden tekintetben jobbak voltunk. Játékosaim betartották, amit kértem tőlük. Azt hiszem, a továbbjutás eldőlt, de természetesen nem vesszük félvállról a szombathelyi meccset.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik