Férfi kosár NB I: Határ a csillagos ég! – vélik az egerszegiek

BOBORY BALÁZSBOBORY BALÁZS
Vágólapra másolva!
2017.05.23. 07:22
null
A zalaegerszegieknél úgy vélik, innentől már határ a csillagos ég (Fotó: Szabó Miklós)
A bajnoki címvédő Szolnoki Olaj együttesét ötmeccses párharcban búcsúztató Zalakerámia ZTE KK-nál úgy látják, most már az Alba Fehérvár-Puebla Plus elleni elődöntőben sem szabad megállni, határ a csillagos ég.

 

„Kék az Isten!”

Így zúgott a lelátó vasárnap este Zalaegerszegen, miután a ZTE a Szolnoki Olaj elleni negyeddöntő mindent eldöntő, ötödik mérkőzésén káprázatos második félidei játékkal 85–69 kiütötte a további küzdelmekből a bajnoki címvédőt.

És ha a fenti rigmus valóságalapját még sokan meg is kérdőjelezik, azért lehet, hogy valamilyen felső erő irányította a zalai dobásokat a szolnoki gyűrűbe, Bencze Tamás játékosai 57 százalékos pontossággal szórták a triplákat, huszonegyből tizenkét kísérletük talált. Persze nem először bizonyítja ezt az erősségét a zalai társaság, és most azt is megmutatta, hogy az első félidei, viszonylag visszafogottabb teljesítményt követően mekkorát tud robbantani, ha elkapja a ritmust.

VASI CSATA
A dunántúli csapatok kisajátították maguknak idén az éremcsatákat a bajnokságban, hiszen az Alba Fehérvár és a Zalaegerszeg mellett a másik ágon vasi rangadót rendeznek, a Falco a Körmenddel néz farkasszemet a szerdán kezdődő, az egyik fél harmadik győzelméig tartó elődöntőben. Ha azt nézzük, hogy a szombathelyiek még veretlenek ebben a szezonban otthon és pályaelőnyből kezdik a párharcot, akkor a Körmendnek nagyon össze kell kapnia magát, persze a vasiak tele vannak olyan játékossal, akik ha jó napot fognak ki, egyedül képesek eldönteni meccseket. Unatkozni nem fogunk a két elődöntő során, ez biztos.

„Nem kell semmi ördöngösségre gondolni, nem volt klasszikus buzdító beszéd a félidőben, egyszerűen azt vettük át, milyen taktikai változtatásokat kell eszközölnünk a szünet utánra – mesélte Bencze Tamás, a ZTE mestere. – Az előző mérkőzésen agresszívan védtük az Olaj kettő a kettő elleni játékát, ám az Adomas Drungilast helyettesítő Jerrell Wrighttal ez nem működött, ezért áttértünk egy puhább védekezésre, amely meghagyja ugyan a betörés lehetőségét, de kevesebb külső helyzetet engedélyez. Szerencsére ez bejött, a szolnokiak viszonylag későn passzoltak, lelassult a játékuk, nem ment náluk a labda, nekünk pedig sikerül jól levédeni a passzsávokat. Támadásban volt néhány gyorsindításunk, akadtak tranzicióból bontások és abból üres helyzetek, egyszerűen tényleg elkaptuk a ritmust. Bementek a dobásaink, szerencsére most mi vettük fel a fonalat, volt olyan meccs ebben a sorozatban, amikor a Szolnoknak sikerült minden.”

A zalaegerszegiek részéről Emanuel Ubilla és Benke Szilárd is három-három triplát dobott, de Julian Norfleet is eredményes volt kétszer távolról. A leginkább demoralizáló hármasokat azonban mégis talán Mohácsi Máté eresztette el, akinek mind a négy kísérlete jó volt.

„Volt egy kis ünneplés a meccs után az öltözőben, de csak tényleg nagyon szolid, hiszen szerdán már kezdődik az Alba elleni elődöntő, nem eshettünk túlzásokba – kezdte a ZTE 27 éves csapatkapitánya. – Azt hiszem, olyan sikert értünk el a címvédő kiejtésével, amelyet nem várt tőlünk senki, természetes, hogy nagyon boldogok vagyunk. Most azonban már nem akarunk megállni, az olcsó közhellyel élve mindenki azt gondolja a csapaton belül, hogy határ a csillagos ég, lehet esélyünk bejutni a döntőbe. Vasárnap rengeteg energia szabadult fel a társaságban, a szív és az akarat vitt minket előre. Persze, kellett a sikerhez, hogy beessenek a hármasok, de összességében tényleg azt gondolom, ebben a szezonban jobb csapat voltunk a Szolnoknál és nem érdemtelen, hogy mi léptünk tovább. A srácokkal a minap arról beszéltünk, hogy március eleje óta szinte folyamatosan az életünkért küzdünk, először a felsőházért kellett megharcolnunk, aztán a középszakaszban a pályaelőnyért, most meg a Szolnok ellen a továbbjutásért.”

Hogy ez, vagy az Olaj elleni ötmeccses párharc mennyire facsarta ki az egerszegieket, arra Mohácsi Máténak megvan a határozott válasza.

„Elég szűk rotációval játszunk, de ahogy nézem, mostanra az ellenfelek sincsenek többen, szóval ezen szerintem nem múlik semmi – mondta a több poszton bevethető bedobó. – A playoffban már nem számítanak a kisebb sérülések, nincs fáradtság, hajtja az adrenalin az embert. Az Alba nehéz ellenfél, nem véletlenül nyerte meg az alap- és a középszakaszt, de utóbbiban kétszer is megvertük, szóval ismerjük a receptet a legyőzésükre.”

Bencze Tamás vezetőedzőnek mindössze egy keddi edzése marad, hogy megpróbálja felkészíteni csapatát az elődöntő első, idegenbeli mérkőzésére.

„A taktikai repertoárunkban benne van, mi lehet hatékony az Alba ellen, és ha kell tudunk is változtatni a játékunkon, ezen a téren nem lesz probléma – mondta Bencze Tamás. – A középszakaszban kétszer nyertünk a fehérváriak ellen, igaz, akkor ellenfelünknél nem volt teljes a keret. A Szolnok elleni sikerből mentálisan is sokat lehet meríteni, Drungilas pedig pihenten léphet eltiltása után a pályára, remélem a többieknek is sikerül szerdáig felfrissülni. Az Alba kiharcolt magának egy egyhetes pihenőt, amely elsülhet jól és rosszul is, mi meccsritmusban vagyunk, a mérce másik végén viszont ott van az ellenfelünk pihentsége. Majd meglátjuk, mi sül ki ebből.”

EMLÉKEZTETŐÜL
FÉRFI KOSÁRLABDA NB I
NEGYEDDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
ZALAKERÁMIA ZTE KK–SZOLNOKI OLAJ 85–69 (18–19, 14–21, 34–20, 19–9)
Zalaegerszeg, 2500
néző. V: Cziffra, Benczur Á.
ZTE: UBILLA 30/9, NORFLEET 13/6, BENKE 17/9, Szabó Zs. 4, Wright 8. Csere: MOHÁCSI 13/12, Kiss R., Czinger, Gáll, Kovács M. Edző: Bencze Tamás
SZOLNOK: Pavlicevic 14/12, VOJVODA 19/6, BARNIES 18/12, Eilingsfeld 4, Tóth Á. 9. Csere: Boriszov 2, Popovics 3/3, Hajdú, Rudner, Csák. Edző: Kmézics Zorán
Az eredmény alakulása:. 2. p.: 2–8. 9. p.: 15–18. 13. p.: 22–28. 17. p.: 26–37. 19. p.: 32–37. 22. p.: 34–43. 24. p.: 45–48. 27. p.: 53–52. 32. p.: 69–63. 36. p.: 82–66
A párharc végeredménye: 3–2 a ZTE javára
MESTERMÉRLEG
Bencze Tamás
: – Végtelenül boldog vagyok. A bajnokság előtt senki, talán még a legoptimistább szurkolók sem gondolták, hogy ilyen messzire jutunk. Januárban mélyponton voltunk, óriási küzdelem után kerültünk be a legjobbak közé. Most az első félidőben kicsit akadoztunk, aztán a térfélcsere után jól védekeztünk, helyzeteket tudtunk kialakítani, és jól dobtunk. Nekünk szinte minden bejött, nekik meg semmi. Fontos siker ez Zalaegerszeg kosárlabdaéletében, annál is inkább, mert nagyon jó csapaton jutottunk túl.
Kmézics Zorán: – A meccs első félidejében azt játszottuk, amit elterveztünk, akkor nem volt gondunk. A második húsz percben viszont a külső dobásai egyre jobban bejöttek a ZTE-nek, ledolgozta hátrányát, sőt növelte a különbséget. Elfáradtunk, a ZTE egyre magabiztosabb lett és győzött. A középszakaszban hibáztunk, mert a pályaelőny döntött.

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I, ELŐDÖNTŐ
(A párharcok az egyik fél 3. győzelméig tartanak.)
ALBA FEHÉRVÁR (1.)–ZALAKERÁMIA ZTE KK (4.)
Alba FehérvárZalakerámia ZTE KK 05.24. 20.00
Zalakerámia ZTE KK–Alba Fehérvár 05.27. 18.00
Alba FehérvárZalakerámia ZTE KK
05.30. 18.00
Zalakerámia ZTE KK–Alba Fehérvár – ha szükséges
06.02. 18.00
Alba FehérvárZalakerámia ZTE KK – ha szükséges 06.04. 18.00
FALCO KC SZOMBATHELY (2.)–EGIS KÖRMEND (3.)
Falco KC Szombathely–Egis Körmend05.24. 20.00
Egis Körmend–Falco KC Szombathely05.27. 18.00
Falco KC Szombathely–Egis Körmend
05.30. 18.00
Egis Körmend–Falco KC Szombathely – ha szükséges
06.02. 18.00
Falco KC Szombathely–Egis Körmend – ha szükséges
06.04. 18.00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik