Férfi kosár Eb-sel.: hatból hat, megőriztük a hibátlanságunkat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.09.17. 18:16
null
Küzdenünk kellett, de becsülettel megtettük: újabb győzelem lett a jutalmunk (Fotó: Koncz György)
Az Eb-kvalifikációt már korábban megszerző magyar férfi kosárlabda-válogatott az utolsó selejtezőjén hazai környezetben küzdelmes mérkőzésen gyűrte le Macedóniát. Csapatunk mind a hat mérkőzését megnyerte, és készülhet a jövő évi kontinensbajnokságra, amelyen tizennyolc év kihagyás után vesz majd részt.

 

Meghatározó játékosai nélkül állt fel a különösebb téttel nem bíró utolsó csoporttalálkozóra a magyar együttes: Hanga Ádám és Vojvoda Dávid sem lépett pályára Macedónia ellen. Ketten együtt az eddigi pontjaink közel felét szerezték. Így viszont több játékperchez jutottak a többiek, akik ugyanúgy aktív részesei voltak az Eb-selejtezős menetelésnek. A nyitány a kintről rendre tisztán dobó vendégeké volt, akik megléptek tízzel (3–13). Sztojan Ivkovics a 3. perc végén máris időt kért, s ennek eredményeként a védekezésünk üzemi hőfokra melegedett. Kevesebb teret adtunk a bátorrá váló macedónoknak, a lelkes szolnoki publikum támogatásával pedig elöl megkezdtük a pontgyártást. Megálltunk a lejtőn, sőt, megindultunk hegymenetben. Támadásban sok volt a keresztmozogás, pontokban közelebb is loptuk magunkat az ellenfélhez, ettől függetlenül az első negyedet elvitték a macedónok (18–25).

TELJES AZ EB MEZŐNYE – A CSOPORTKÖR SORSOLÁSA: NOVEMBER 22.
HELYSZÍNEK, LEBONYOLÍTÁS – RÉSZLETEK ITT!

A második játékrész elején állva hagytuk az ellenfelet: zárt, fegyelmezett védekezésből gyors támadásokat erőltetve 3:09 perc alatt egyenlítettünk (25–25), majd a 24. perc végére a vezetést is átvettük. Sok választásuk nem lévén azonnal időt kértek a fonalat elveszítő macedónok, akiknek négy és fél perc kellett az első kosarukhoz a negyedben. Ezután fordulat következett: az irányítást addig kézben tartó magyarok játéka szétesett. Kapkodtunk, nem találtuk meg a pozíciókat, ismét szaladhattunk a vendégek után. Ivkovics újfent időt kért, hogy rendezze a sorokat, de a nagyszünetig sok változás már nem történt (32–37).

A harmadik negyed elején kiegyenlített küzdelem zajlott a parketten. A mieinknek továbbra sem ment igazán a játék – a macedónok ellenben közel járhattak saját legjobb teljesítményükhöz –, így a közönségszórakoztató örömkosárlabda helyett izzadnunk kellett. Ekkor érződött igazán, hogy hiányzik a pályáról egy igazi vezér, aki tartást ad a társaknak és a kritikus pillanatokon átsegíti a csapatot. Kevés pont esett, a dobásokat mindkét oldalon gyenge százalékkal váltották pontokra a felek. A macedónok őrizték előnyüket, mi viszont szívósan tapadtunk. A végjátékban fordítani is tudtunk, de iksszel zártuk a felvonást (46–46).

A negyedik negyedben öt perc elteltével megléptünk öttel (55–50). Mindkét együttes igyekezett a maximumom pörögni, a közönség nem egy lefutott bulimecset láthatott, hanem valós izgalmakat. Perl Zoltán triplája két perccel a vége előtt nagyon jókor jött, azzal lett közte hat, ide. Ez másfél perccel később egyre csökkent ugyan, de a büntetőzés során már csak mi szereztünk újabb pontokat, az ellenfél nem (63–61).

FÉRFI KOSÁRLABDA
EB-SELEJTEZŐ, 6. FORDULÓ
G-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–MACEDÓNIA 63–61 (18–25, 14–12, 14–9, 17–15)
Szolnok, 2030
néző. V: Javor (szlovén), Calik (lengyel), Ozols (lett)
MAGYARORSZÁG: Wittmann 2, Kovács P. 4, FERENCZ 18/12, Tóth N. 4, Keller Á. 5. Cs: Tóth Á.4, Ruják 3, EILINGSFELD 10/6, PERL 13/6, Váradi. Szövetségi kapitány: Sztojan Ivkovics
MACEDÓNIA: KOSZTOSZKI 18/9, Magdevszki 6, V. Sztojanovszki 10/6, JANESZKI 14/6, Nikolovszki 7/3. Cs: Karadzovszki, Dujkovics, Gjuroszki, Mladenovszki 6, Mekics. Szövetségi kapitány: Dragan Raca
Az eredmény alakulása. 3. perc: 3–13. 5. p.: 5–18. 9. p.: 17–22. 14. p.: 27–25. 18. p.: 32–37. 24. p.: 35–40. 28. p.: 43–42. 33. p.: 48–46. 36. p.: 55–50. 38. p.: 57–52. 40. p.: 61–60
MESTERMÉRLEG
Sztojan Ivkovics:
– Azt kaptam, amit vártam, amit tudok és amit tudtam: hogy ez a csapat tud. Vojvoda Dávid és Hanga Ádám hiányában nyilván nem tudunk rangadókat nyerni, ehhez kellenek az úgynevezett sztárok. Az eredmény ezúttal nem érdekelt, az volt a fontos, hogy a csapat bizonyítsa, tud kosárlabdázni, és ezt meg is mutassa, mindegy, hogy vereséggel vagy győzelemmel. Az Európa-bajnokságra gyakorlatilag ugyanezzel a kerettel készülünk fel, esetleg – ha szükség lesz rá – szó lehet még honosításról
Dragan Raca: – A magyarok ezúttal is jól játszottak, s összességében megkérdőjelezhetetlen a továbbjutásuk jogossága az eredmények alapján. Minden meccset megnyertek, ezt is, noha a hajrá izgalmas volt, de nem nekünk sikerült jól kijönni belőle. Sok sikert kívánok a magyaroknak a jövő évi Európa-bajnokságra!
A csoport másik mérkőzésén
Luxemburg–Nagy-Britannia 82–75
A végeredmény: 1. Magyarország
12 pont, 2. Nagy-Britannia 9, 3. Macedónia 8, 4. Luxemburg 7
EZ VOLT A MAGYAROK EB-SELEJTEZŐS SOROZATA

Augusztus 31.: Magyarország–Nagy-Britannia 96–77
Szeptember 3.: Magyarország–Luxemburg 89–64
Szeptember 7.: Macedónia–Magyarország 66–76
Szeptember 10.: Nagy-Britannia–Magyarország 80–88
Szeptember 14.: Luxemburg–Magyarország 65–68
Szeptember 17.: Magyarország–Macedónia 63–61

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik