A Sopron kiharcolta Győrben az ötödik meccset

Vágólapra másolva!
2012.04.25. 18:01
null
Fegyverneky Zsófia kulcsszerepet játszott a Sopron győzelmében (Fotók: Németh Ferenc)
Címkék
A Győr a bajnoki címért, a Sopron az életben maradásért küzdött a női kosárlabda NB I döntőjének negyedik, győri összecsapásán. A soproniak a második negyedtől végig vezetve 83–76-ra nyertek, kiharcolva a mindent eldöntő ötödik mérkőzést, amelyre vasárnap kerül sor.

Egy hét alatt kétszer is sikerült a Győrnek, ami ebben a szezonban a döntő időpontjáig az összes magyar együttesnek – beleértve a zöld-fehéreket is – egyszer sem: legyőzte a bajnok Sopront. Ezáltal a finálé negyedik meccsén, hazai közönség előtt már a bajnoki címért szállt harcba.

1. NEGYED

Pintér Attiláék is a helyszínen 
szurkoltak a kosaras lányoknak
Pintér Attiláék is a helyszínen szurkoltak a kosaras lányoknak

A Győr vezethette az első támadást, de eredménytelenül, ám a Sopron sem élt első lehetőségével. Laklóth Anna büntetőjére Horti Dóra egy közelivel válaszolt. 1–2

Hollingsworth sem hibázott a gyűrű alatt, de utána csak szabálytalanul tudta megállítani Hortit, aki értékesítette a két büntetőt. Iva Ciglar sikeres kétpontosával, valamint egy labdaszerzés után Hollingsworth révén 7–4-re vezetett a Győr.

Kurasova egy hármassal egalizált, majd Bujdosó Nóra kétpontosára is ő válaszolt. 11–11 után a Győr összegyűjtötte a negyedik csapathibáját is, ráadásul Horti egy fault ellenére is eredményes volt, majd a megítélt büntetőt is bedobta. 11–14

Ciglar valamint Fegyverneky sem hibázott a büntetővonalról, majd a Győr sorozatban négy pontot szerezve fordított (17–16). Folytatódott az adok-kapok, felváltva vezettek a csapatok. Bujdosó összeszedte harmadik személyi hibáját is a negyed vége előtt, de Zavecz mindkét büntetőt elrontotta, így csak 20–19-re ment a csapata.

2. NEGYED

A másik oldalon Fegyverneky is begyűjtötte harmadik hibáját, a Győr ellenben két elhibázott dobással indított. Kurasova azután, hogy kilépett egy lepattanóval, a túloldalon egy sikeres középtávolival jelentkezett. Hazai oldalon Ciglar csak az egyik, míg soproni részről Fűrész mindkét büntetőt értékesítette. 20–24

A Győr újabb támadást fejezett be kosár nélkül, míg a Sopron többször is megszerezte a támadó lepattanót, Fűrész pedig egy hármassal hétpontosra növelte a különbséget. Hollingsworth hibázott a büntetővonalról, nem úgy Fegyverneky a tempóban: 20–29-nél Füzy Ákos kénytelen volt időt kérni.

A rövid szünet után ismét kihasználatlanul maradt egy győri lehetőség, de Kurasova hármasa is leszédült. Bujdosó a csapata számára a lehető legjobbkor talált be távolról, de Kurasova egy kettessel válaszolt. 23–31

Hollingsworth kosara után Horti négy pontja következett, ezzel kialakult a közte tíz. Ezt követően a Győr dobás nélkül zárt egy teljes támadóidőt, ráadásul Fegyverneky is betalált. Rasheed a nagyszünet előtt szerezte meg első pontjait, a Győr pedig feljött mínusz hatra (33–39).

Székely Norbert ekkor kérte ki idejét, amely után már csak Fűrész tudott betalálni, így 33–41 állt az eredményjelzőn félidőben.

3. NEGYED

Fűrész Dia volt a Sopron legeredményesebbje
Fűrész Dia volt a Sopron legeredményesebbje

Horti és Hollingsworth közeli dobásai vezették fel a második játékrészt, közben Fegyverneky már negyedik személyi hibáját jegyezte. Kimaradt győri támadások, Kurasova-dupla valamint Fűrész tripla, a végeredmény 13 pontos soproni előny. 35–48

Ekkor úgy tűnt, akár egy újabb nagy különbségű soproni siker is benne lehet a meccsben. Bujdosó is négy hibánál járt, miközben sorra hibák csúsztak a hazai támadásokba, hol rossz passzok, hol kimaradt ziccerek miatt. A győriek leginkább Hollingsworthben bíztak, aki azonban egyedül kevés volt.

Fűrész ráadásul extra kosarat is szerzett, így nem csökkent a különbség (42–55) Kevés volt a győri pont, de a hazaiak így is feljöttek tízen belülre, amely után Székely Norbert időt kért. Rasheed rövid időn belül hat pontot szórt, majd labdát lopott Fűrésztől, aki azonban bevetődve még el tudta előle ütni a labdát. Az utolsó támadást így a győriek vezethették, de Laklóth hármasa kimaradt, ráadásul Fegyverneky harcolt még ki két büntetőt, amelyből egyet bedobott. 54–62

4. NEGYED

Krnjics első hármasát szerezte a bajnoki döntő során, de Laklóth egyből válaszolt, majd pár másodperccel később szintén három pontot érő kosarat dobott (60–67). Hollingsworth duplája után már csak öt pont volt a Sopron előnye, de Fegyverneky egyből válaszolni tudott.

Állandósulni látszódott az 5-6 pontos különbség, a Sopronban hol Fűrész, hol Fegyverneky dobott fontos kosarat. Laklóth harmadik hármasa után Hollingsworth harcolt ki büntetőt, a Sopron megint időt kért. A légiós mindkét büntetőjét kihagyta – így maradt a 73–68-as soproni előny.

Horti középtávoliból „büntetett”, a Győr három perccel a vége előtt kért időt. Ciglar kosara után Fegyverneky hibázott dobást, de a saját palánkja alatt javítva szerelt. Ezt követően is kulcsszereplő maradt a hajrában, de két büntetőjéből csak egyet értékesített (70–76).

Elszórakozott egy támadást a Győr, de Ciglar visszaszerezte a labdát, és könnyű kosarat szerzett. Fegyverneky azonban ezúttal mindkét büntetőjét beszórta. Kimaradt győri támadás után ismét Fegyverneky és a büntetők, de csak az egyikkel élt. Hollingsworth révén csak duplát dobott a hazai csapat, majd Fegyverneky büntetőzött sikeresen (74–81).

Győri időkérés után Rasheednek hagyták, hogy bemenjen, majd Fűrészt faultolták, aki csakúgy egy dobást értékesített a büntetővonalról, mint Krnjics. A Sopron végül 83–76-ra nyert, kiharcolva a mindent eldöntő 5. meccset.

NŐI KOSÁRLABDA NB I
DÖNTŐ, 4. MÉRKŐZÉS
UNI SEAT GYŐR–UNIQA-EUROLEASING SOPRON 76–83 (19–20, 14–21, 21–21, 22–21)
Győr, Egyetemi Sportcsarnok, 2187 néző. Vezette: Vígh, Györffy, Farkas G.
GYŐR: CIGLAR 14, Simon Zs. 6, Laklóth 12/9, Nagy-Bujdosó 9/3, HOLLINGSWORTH 21. Csere: Rasheed 10, Vincze V., Őri 2, Semsei 2.
SOPRON: FŰRÉSZ 20/6, FEGYVERNEKY 19, Zavecz, Kurasova-Gorbunova 15/3, HORTI 19. Csere: Krnjics 10/3, Czank, Szabó Fanni
Kipontozódott: Kurasova-Gorbunova (33. p.), Simon Zs. (36. p.)
Az eredmény alakulása. 4. p.: 7-4. 6. p.: 9-9. 8. p.: 11-14. 13. p.: 20-29. 17. p.: 25-35. 20. p.: 33-41. 24. p.: 37-50. 27. p.: 44-57. 30. p.: 54-62. 32. p.: 60-67. 35. p.: 68-73.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc állása: 2–2
MESTERMÉRLEG
Fűzy Ákos: – A második negyedben egy sötét kamrát, fekete lyukat véltem felfedezni játékunkban. Aztán hiába futottunk az eredmény után. Megőriztük büszkeségünket, méltóságunkat, és a második félidőben nagyon jól harcoltunk, állva haltunk meg. Büszke vagyok arra, hogy megtöltöttük a csarnokot, de az igazi bravúr nem sikerült. Nagyon nagy csata vár ránk az ötödik mérkőzésen.
Székely Norbert: – Nagyszerű mérkőzés volt, a kosárlabda igazi ünnepén nyertünk Győrben. Nagyon sportszerű közeget teremtettek a hazaiak. Kiélezett, nagy döntőt fogunk játszani Sopronban.
STATISZTIKA
GYŐR SOPRON
28/58 (48%) Mezőnybeli dobószázalék 30/58 (52%)
16/26 (62%) Büntetők dobószázaléka 19/28 (68%)
31 Lepattanók 35
Hollingsworth 14 Legtöbb lepattanó Horti 11
Ciglar 6 Legtöbb gólpassz Fűrész 5
SOPRON (1.)–GYŐR (2.), AZ ÁLLÁS: 2–2
Sopron–Győr 79–60
Győr–Sopron 65–58
Sopron–Győr 62–66
Győr–Sopron 76–83
Sopron–Győr
április 29.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik