Iványi Dalma kirekesztésről, Páva Zsolt megtisztulási folyamatról ír

NÉMETH ANDREANÉMETH ANDREA
Vágólapra másolva!
2012.09.03. 08:50
Miért nem engedik a PINKK-Pécsi 424 női együttesét a baranyai városban termet bérelni? Miért üldözik a Farkas Sándor irányításával készülő csapatot csarnokról csarnokra? Miért nem akarja a város, hogy két élvonalbeli női klubja legyen? Ezeket a kérdéseket feszegeti a pécsi kosaraslegenda, Iványi Dalma és a polgármester, Páva Zsolt nyilvánosság elé vitt vitája.

Iványi Dalma, a tizenegyszeres bajnok Pécs 2010 romjain alakult PINKK-Pécsi 424 elnöke a városvezetőknek címzett nyílt levelében méltatlannak minősíti, hogy a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. július 18. óta nem ad választ a Lauber Dezső Városi Sportcsarnok kibérlésének feltételeit firtató megkeresésére. A játékos-pályafutását szeptember közepétől Törökországban folytató, de a PINKK elnöki posztját megtartó, s egyéves szerződése lejárta után a csapatot a pályán is segítő Iványi úgy véli, új klubja „ellehetetlenítése folyik a városban". Megdöbbenéssel tapasztalta, hogy ahol szó- vagy írásbeli megállapodás után elkezdenek edzeni, ott néhány nap múlva felbontják a szerződésüket.

Iványi: az új klub ellehetetlenítése folyik (Fotó: Szabó Miklós)
Iványi: az új klub ellehetetlenítése folyik (Fotó: Szabó Miklós)

„A Gandhi gimnáziumban a terembérlés mellett az oda járó, hátrányos helyzetű gyermekek sport felé terelésének lehetőségeiről is közös terveket szőttünk. Az első edzés előtti napon tették ezt lehetetlenné. A döntéshozók a csapat kitiltásával nemcsak bevételtől fosztották meg az iskolát, sok gyermek sportélményét is elvették. A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumával az első hét leteltével mondatták fel a szerződést, belekeverve a méltatlan eljárásba a rendet is. Mindenhol kifizettük a bérlési költségeket előre. A PINKK nem ingyen kéri a teremhasználatot, nem támogatásként kéri és kapja, mint az önkormányzat által támogatott csapatok, hanem fizetni akar érte. Ez bevételt jelent(ene) a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nek, ezáltal a pécsieknek" – állítja Iványi.

A több mint százszoros válogatott irányítónak szintén nyílt levélben válaszoló Páva Zsolt polgármester szerint viszont hiába indulna a PINKK tiszta lappal, egy fillér közpénzt sem tartalmazó költségvetéssel, ha jogelődje eddig az önkormányzat támogatását is „kihasználva" irdatlan mennyiségű tartozást halmozott fel.

„A lemondásáig Iványi Dalma által ügyvezetett Pécsi Női Kosárlabda Kft.-t a levél mögött is álló személyek olyan állapotban hagyták, hogy az indulási jog kérdése a jelentős tartozások miatt fel sem merülhetett, mérleget a cég nem fogadott el, nem lehet tudni, mi van a megmaradó vagyonával. A legutóbb Iványi Dalma vezette cég a mai napig nem számolt el 250 millió forinttal, melynek egy része közpénz. A pécsiek pénze" – szögezi le Páva Zsolt, hozzáfűzve, az önkormányzat az utolsó pillanatig kitartott a Pécs 2010 mellett, az elmúlt szezon rájátszása előtt is tízmillió forintot utalt át, hogy a szövetség ne zárja ki a klubot az NB I-ből, s a lányok befejezhessék a bajnokságot.

Iványi úgy fogalmaz, brutális kirekesztéssel törekednek a döntéshozók arra, hogy Pécsen ne kosarazhasson két női csapat. Az ősztől a szintén élvonalbeli PTE-PEAC együttesét támogató önkormányzat vezetője viszont úgy véli: „Romokon nem lehet erős házat építeni. Ezért Pécs teljesen új alapokon akarja felépíteni a profi női kosárlabdacsapatot. Azokkal, akik nem tudnak és nem is akarnak elszámolni százmilliós közpénzekkel, semmilyen formában nem működünk együtt – még akkor sem, ha Iványi Dalmának hívják a cégvezetőt."

Az irányító aláhúzza, a PINKK-et köztiszteletben álló pécsiek alapították, helyi vállalkozások támogatják, óriási a szurkolótábora. Felteszi a kérdést: „Hatalmi arroganciával el lehet söpörni a pécsiek jelentős részének igényét?" Páva Zsolt szerint azonban a Bajai NKK rajtjogával induló klub csak nevében pécsi: „Valójában a Bács-Kiskun megyei várost, Baját képviseli.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik