Fáradtan nem bírtunk a kőkemény izlandiakkal

Vágólapra másolva!
2012.01.22. 15:43
null
Holtponton: az izlandi csapat és a fáradtság együtt túl soknak bizonyult... (Fotók: Mirkó István)
Címkék
Elszenvedte első vereségét a magyar férfi kézilabda-válogatott a szerbiai Európa-bajnokságon, Mocsai Lajos együttese 27–21-re kikapott Izlandtól a középdöntőben. A mieinknek ezúttal szinte semmi sem sikerült a meccsen, láthatóan sokat kivett a csapatból a „halálcsoportból" való továbbjutás kiharcolása. A mostani vereség révén „besűrűsödik" a mezőny, ám változatlanul él a remény, hogy akár az elődöntőbe is bekerülhet a magyar válogatott. Ehhez előbb kedden le kellene győzni a szlovénokat.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJÁK!


A meccskezdés előtt Putics Barna és Iváncsik Gergő még a szinte üres csarnokba érkezett meg egy labdás kis bohóckodásra, majd húsz perc után távoztak. A Spens Arénában bent akkor még nem, kint előtte viszont már annál inkább nagy hangulat uralkodott: folyamatosan érkeztek az éneklő, rigmusokkal nem éppen csínján bánó magyar szurkolók kisebb vagy éppen nagyobb csoportjai.

A kezdés előtt negyven perccel előbb az izlandi, majd a magyar válogatott is kifutott a melegítéshez. A mieinket már akkor nagy ováció fogadta, amikor még csak a kijáratnál tűntek fel. A drukkerek folyamatosan foglalták el a helyüket, már a bemelegítésnél együtt akartak lenni a csapattal, 25 perccel a kezdés előtt már zengett az arénában a „Ria, ria, Hungária!".

Ezúttal is megtudhatta a világ, hogy „Az a szép, az a szép, akinek a szeme kék", az újdonságot az jelentette, hogy a magyar válogatott hivatalos kísérője, az eddig különösen fegyelmezett hölgy táncra perdült a kispadunk mögött, és nagyon nem zavartatta magát. Negyedóra volt a kezdésig, amikor a bírók „befújták" a feleket az öltözőbe.

Élesedett a helyzet: tíz perccel a kezdő sípszó előtt bejöttek a hivatalos bemutatóra a csapatok, a mieink másodikként érkeztek. Bár akkor még csak félház volt az arénában, a csarnok robbant. A két himnusz alatt már a csarnok kétharmada megtelt szurkolókkal. Inkább magyarral, mint izlandival. Utóbbiból speciel egyetlen egyet sem láttunk.

A kapunkban ismét Fazekas Nándor kezdett, az első támadás a tiszta pirosban játszó magyaroké volt, akiknél az alapcsapat, Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Császár Gábor, Zubai Szabolcs, Ilyés Ferenc és Iváncsik Gergő állt oda a kezdéshez.

SZAVAZÁS

Hogyan szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

1. félidő

1–5. perc Az első támadás a miénk, az első gól az ellenfélé volt. A szurkolók nem vártak, azonnal rázendítettek, méghozzá teli torokból. Császár az ellentámadásnál büntetőből egyenlített, megnyugodhattunk, megvolt az első, nem kellett rá sokat várni. Egy-egy akció góllal, majd büntetővel megléptek ugyan az izlandiak, de gyorsan be is gyűjtötték az első kiállításukat: Császár kapott a torkára egy keményet (1–3).

6–10. perc Császár góljával zárkóztunk fel, jellemző az izlandi védekezés keménységére, hogy egy sárgát azért még pluszban begyűjtöttek. Fazekas és a kapufa közösen védett, Izland kiegészült, de Császár közbelőtt, egyenlő! Be is lelkesült a publikum, meg Fazekas, aki gyorsan védett még egyet. „Harcoljatok, harcoljatok!" jött a nézőtéri biztatás a védekezésünknél, amely nagyon összeállni látszott. Iváncsik kontra góljával már vezettünk is. „Magyarok, magyarok!" a csarnok megtelt a drukkolással. Némi bírói hezitálás után Laluska Balázs is kapott két percet, ellenfelünk gyorsan kihasználta a fórt (4–4).

11–15. perc Fazekas bravúrja után az indításnál Harsányit tüntették el, de hiába tüntet a közönség, hetest és fórt sem kaptunk, de legalább kiegészültünk. Ami késett nem múlt: Császár büntetőjével ismét vezettünk. Támadásban keveset mutatott Izland, ott is inkább az erőre épített – csak arra –, mintsem a fineszre. Egyelőre álltuk a „verekedést", de ellenfelünk nem kímélt minket. A 14. percben újabb kiállítással büntették őket. Mocsai Tamás felment, és bevágta: közte kettő! (6–4)

16–20. perc A 16. perc elején újabb izlandit kellett leküldeni, kicsit túlpörgették magukat. És ugye alapból bennünk van a bruszt. Sematikus izlandi támadás után Fazekas szélső lövést védett, a lelátó őt ünnepelte: „Nándi, Nándi!" Ellenfelünk ziccerből volt eredményes. Nem tudtuk kihasználni ezeket az emberelőnyös perceket, több lövésünk is pontatlan volt. Császár, majd Mocsai Tamás is hibázott, a rivális egyenlített. Utóbbi helyére Ancsin Gábor érkezett friss erőként. „Mindent bele, mindent bele!" – adtak erőt a szurkolók, de közben újabb gólt kaptunk. Ismét az ellenfél vezetett (6–7).

21–25. perc Császár, mit sem törődve a várható pofonokkal, betört a falba, és gólt lőtt. De védekezésünk most kevésbé volt masszív. Kellettek a friss emberek, Putics Barna is beállt. Utóbbi védekezésével elégedetlenkedett Mocsai Lajos, szövetségi kapitányunk ugrott is, miközben mutatta, hogyan kellett volna megfogni a gólt vágó izlandit. A következő gólt leindításból kaptuk, a rivális kettővel meglépett. Kettőt cseréltünk, Putics és Ancsin helyett Ilyés és Laluska védekezett, ezekben a percekben támadásban nem volt meg nálunk a kellő sebesség, és a falunkat is át lehetett lőni. Nem volt kilépő és blokkoló ember sem (8–11).

26–30. perc Putics gólja jól jött, nemkülönben Fazekas bravúrja. Kár, hogy utóbbinál az ismétlés bepattant róla. Újabb izlandi kiállítás és magyar hetes, sajnos Császár először hibázott. Schuch Timuzsin is beállt védekezni, ő volt a kilépő ember, de az emberhátrányban lévő izlandiak egy kínait adtak el nekünk. Ez legalább a sok küzdősportos megmozdulásuk után kézilabdára emlékeztetett... A lelátó érezte: kell a segítség a mieinknek. „Harcoljatok, harcoljatok!", harsant fel, majd támadásban a „Magyarok, magyarok", Mocsai Lajos a 29. perc elején, mínusz négynél kikérte az idejét. Császár azonnal előkészített, Ancsin meg átlövésből lepókhálózta a jobb felsőt. „Kezed, kezed!" figyelmeztetett a szövetségi kapitány védekezésnél az oldalvonal mellől, de hiába, nem kerültük el az újabb gólt. Ancsin következő lövését hiába láttuk bent, ezúttal a kapufát találta el. Szerencsénk sincs nagyon, ami eddig be, az most kifelé pattant. Fél perccel a szünet előtt Izland is időt kért. A félidőt Fazekas bravúrja zárta (10–14).

A szünetben Fazekas nem ment be az öltözőbe, miként a cseréink sem, akik közül Nagy Kornél és Krivokapics Milorad melegítőjét levéve mozgott és lőtt kapura Mikler Rolandnak. Szöllősi Szabolcson melegítő felső, Vadkerti Attilán még melegítő alsó is volt.

2. félidő

31–35. perc Izland hosszúra nyújtott első támadása góllal végződött, a mi rövidlejáratú akciónk kimaradt. Arnór Atlasonnal nem bírtunk, az ötödik gólját lőtte. Ilyés csökkentett a hatgólos különbséget, de csak ötre tudta. Zubait gyalulták bele a földbe védekezésnél, de az üresen maradt területen ellőtt labdát Fazekas védte. Ilyés újabb átlövését védte Björgvin Gustavsson, aki kezét fájlalva a kapuban maradt pár másodpercre. Csúnya dolog, nem tudtuk sajnálni. Minek tette bele a kezét a lövésbe? (11–16)

36–40. perc llyés szép gólt lőtt ugyan, majd túl szigorúan mérték a bírók, amikor védekezésnél kiállították. Közben gólt is kaptunk. Érkezett Vadkerti és Nagy Kornél, mellettük Schuch, Ancsin és a betörésből gólt szerző Harsányi volt a pályán. A kőkemény Schuchot is kiküldték két percre, négy a hat ellen maradtunk a pályán. Ezt a szakaszt 0–2-re „adtuk", közben a hátrányunk hétre nőtt, mire kiegészültünk (13–20).

41–45. perc Zúgott a „Hajrá Magyarország, hajrá Magyarország!", több sem kellett Vadkertinek, aki húzás után a szélről leheletfinoman ejtett a hosszúba. Izlandi kapufa után Császár betörésből is eredményes tudott lenni, de nem tudtuk megtörni az ellent. A heteshez Mikler érkezett, de most ő is tehetetlennek bizonyult. Császárt ketten legyűrték – az izlandi edző műesést reklamált –, a falba betörő Ilyést hárman sem tudták. Halvány remény felcsillant: nagy küzdés lett úrrá rajtunk. Kár, hogy megint emberhátrányba kerültünk, ezúttal Ancsin hagyta el a pályát nem önszántából (16–21).

46–50. perc A hátrányban csak egy gólt kaptunk, de hiába érkezett Szöllősi és Mocsai Tamás, éppen tőlük szereztek labdát az izlandiak, akik ziccerben újabb gólt szereztek. Ilyés pattintott egyet átlövésből, de támadásban továbbra is kimondottan érződött a fáradtságunk: lassabban járt a labda, és a keresztmozgások intenzitása sem volt az igazi. Harsányi táncát befújták belemenésnek, de Mikler védett. Ilyés pedig nagyon elkapta (18–23).

51–55. perc Labdaszerzés után Harsányi loholt gólig, négy közte, a lelátó nem bírt magával, kitört a „Ria, ria, Hungária!" Mikler gólt, Ilyés blokkot kapott, egyik sem volt biztató, a szurkolók támogatása viszont nem lankadt, és hanggal is bírták. Gustavsson fogta is a labdát, majd táncolt egyet. Járt volna a sportszerűtlenűért a két perc. Vagy csak mi láttunk volna szívesen öt izlandit a pályán? Mikler védett, de Mocsai Tamás a kapu fölé durrantott (19–25).

55–60. perc Mínusz hatról vártuk a hajrá öt percét, aminek Mikler védése adott felvezetést. Ilyés betörésből kapott büntetőt, amit Császár bepattintott. Vadkerti lépett ki messze a falunk elé zavarni, de a földre birkózott Mocsai Tamás helyén eredményesen törtek be. Átlövőnk góllal állt bosszút. A különbség viszont nem csökkent, az utolsó pillanatokra izlandi kiállítás, labdaszerzés és Mikler bravúrja maradt (21–27).

KRASZ EMIL (Újvidék)
MOCSAI: LASSAN KÉZILABDÁZTUNK




FÉRFI KÉZILABDA EB (SZERBIA)
KÖZÉPDÖNTŐ, 2. CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–IZLAND 21–27 (10–14) – online tudósítás
Újvidék, 4500 néző. V: Nikolics, Sztojkovics (szerbek)
Izland: GUSTAVSSON – OLAFSSON 4, Hallgrímsson 2, Svavarsson 3, Jakobsson, ATLASON 5, SIGURDSSON 5 (2). Csere: GUNNARSSON 4, Pálmarsson 2, Ragnarsson 1, Kárason 1.
Magyarország: Fazekas – Harsányi 3, Mocsai 2, CSÁSZÁR 7 (3), ILYÉS 5, Zubai Sz., Iváncsik G. 1. Csere: Mikler (kapus), Laluska, Ancsin 1, Putics 1, Schuch, Vadkerti 1, Nagy K., Szöllösi Sz.
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–1. 10. p.: 3–4. 15. p.: 4–6. 20. p.: 7–6. 22. p.: 8–8. 25. p.: 11–8. 32. p.: 16–10. 39. p.: 20–13. 44. p.: 21–16. 47. p.: 23–16. 51. p.: 23–19. 54. p.: 25–19.
Kiállítások: 12, ill. 8 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 5/3
A CSOPORT TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEIN
Franciaország–Szlovénia 2826
Spanyolország–Horvátország 24–22

A II. CSOPORT ÁLLÁSA
1. Spanyolország3
2
1
77–72+55
2. Horvátország
3
2
1
84–82 +24
3. MAGYARORSZÁG3
11
171–74–33
4. Szlovénia
3
12
89–91 –2
2
5. Franciaország3
1277–71
–4
2
6. Izland3
1
288–86
2
2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik