Szombaton a századik születésnapját ünnepli a Milánó–San Remo

Vágólapra másolva!
2007.03.23. 19:55
A 98. Milano–San Remóval rajtolnak a várva várt tavaszi egynaposok versenyek. Az olaszok által szerényen csak ”A klasszikusnak” nevezett viadal szombaton ünnepli a századik születésnapját.
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Paolo Bettini újabb szép győzelemre készül
Az első kiírást – 1907-ben – a francia Lucien Petit-Breton nyerte meg, az olaszoknak az első győzelmükre további két évet kellett várniuk, 1909-ben Luigi Ganna triumfált a legendás versenyen. A viadal százéves történetében mindössze háromszor maradt el a verseny, 1916-ban, 1944-ben és 1945-ben, legutóbb pedig az olasz Filippo Pozzato (Liquigas) győzött.

A rekorder az Tour de France-t ötször megnyerő Eddy Merckx, aki 1967 és 1975 között hét alkalommal bizonyult verhetetlennek, az aktív kerekeseknél a német Erik Zabel a csúcstartó, a Milram bringása 1997-ben, 1998-ban, 2000-ben és 2001-ben győzedelmeskedett, sőt most is ott lesz a rajtnál, ám a hazai rendezésű, stuttgarti világbajnokságra a középpontba helyező versenyző csapatában már csak a második ember Alessandro Petacchi mögött, ami azonban nem zárja ki, hogy ismét ott legyen a végelszámolásnál.

A kerekeseknek Milánóból indulva, hat olasz tartomány keresztül 294 kilométert kell leküzdeniük San Remóig, a győzelemhez tökéletes fizikai és mentális állapot szükséges.

Az esélyeseket két csoportra oszthatjuk. Amennyiben együtt érkezik San Remóba a mezőny, akkor előtérbe kerülnek a sprinterek. A címvédő Pozzato, tovább az olasz Alessandro Petacchi, az ausztrál Robbie McEwen (Predictor-Lotto), a belga Tom Boonen (Quick Step), a spanyol Oscar Freire Gomez (Rabobank), a norvég Thor Hushovd (Crédit Agricole) de majd’ minden csapatban találunk olyan kerekest, aki ott lehet a leggyorsabbak között.

Persze a többieknek is lehet keresnivalójuk, mivel a jó pár emelkedővel nehezített terep kiváló alkalmat ad a szökésekre. Vélhetően folyamatosan akcióznak majd a bringások, ám a korai támadások többnyire nem érnek célba.

Viszont az utolsó harminc kilométeren két emelkedő (21.6 kilométernél a Cipressa és 5.7-nél a Poggio) is lehet robbantani, ráadásul ekkor már több mint 260 kilométer lesz a lábakban, és nem könnyű reagálni egy-egy elmenésre. Ha ez a variáció lesz a nyerő, akkor a világbajnok olasz Paolo Bettini (Quick Step), honfitársa Davide Rebellin (Gerolsteiner), az új felfedezett, Riccardo Rocco (Saunier-Duval), a spanyol Igor Astarloa, de a sprinterekhez hasonlóan hosszasan folytathatnánk a felsorolást.

A szombaton 9.30 órakor rajtoló Milánó–San Remón rajthoz áll a magyar Bodrogi László, a Crédit Agricole kerekese 92-es rajtszámmal indul.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik