Két év múlva is lesz kajak-kenu világkupa Szegeden

Vágólapra másolva!
2024.04.09. 09:14
2026-ban is lesz világkupaverseny Szegeden (Fotó: mkksz.hu)
Címkék
A Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) vezető testülete, a Board londoni ülésén döntés született arról, hogy 2026-ban is Szegeden rendezik az egyik gyorsasági világkupaversenyt.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2023-tól kezdve sorozatban negyedszer Magyarországon kezdik a szezont a világ legjobb kajakosai és kenusai. Ráadásul a 2026-os vk már az alakuló új olimpiai kvalifikációs rendszerben is kiemelt szerepet kaphat – írja a magyar szövetség (MKKSZ) honlapja.

„Nem született meglepetés, bíztunk benne, hogy 2026-ban is rendezhetünk világkupát – mondta Horváth Noémi, az ICF SUP bizottságának elnöke. – Nyilván azt látjuk, hogy Szegedre szívesen jönnek a csapatok, de az ICF is nagy örömmel rendez itt versenyt, hiszen látják, hogy milyen profi körülmények várják. Mindenki egyetértett abban, hogy Szegeden legyen világkupa 2026-ban is.”

Az ICF-ben jelenleg egy külön munkacsoport dolgozik egy új kvalifikációs rendszer létrehozásán, amelyet a következő olimpiai ciklustól kezdve alkalmaznának. Ennek a munkacsoportnak tagja Kárai Péter, az MKKSZ gazdasági és vagyongazdálkodási alelnöke is. Bár az új rendszer bevezetéséről és részleteiről csak később várható hivatalos döntés, az már most biztosnak látszik, hogy a 2026-os szegedi világkupa eredményei is beleszámítanak majd a kvalifikációba.

„2026-ban a tervek szerint már teljes gőzzel fog menni az új olimpiai kvalifikációs rendszer, ami azt jelenti, hogy az olimpiai kvóták egy részét a világranglista alapján osztják majd ki – fogalmazott Horváth Noémi, aki jelen volt a londoni ülésen. – Eddig a kvóták nagy része a világbajnokságon talált gazdára és az olimpia évében voltak kontinentális pótkvalifikációs versenyek. A tervek szerint meg fog változni ez a rendszer, a világranglista mellett a kontinentális bajnokságokról lehet majd közvetlenül kijutni az olimpiára. Azért kell majd három világkupa, hogy a sportolóknak minél több esélyük legyen pontokat szerezni.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik