Jégkorong-vb: Az utolsó lépcsőfok a legnehezebb - Chernomaz

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.04.24. 09:43
null
Szombat este döntő ütközetet vívunk a házigazda lengyelekkel – 15 ezer néző előtt (Fotó: MJSZ/Mudra László)
A világelitbe jutás a tétje a szombati magyar–lengyel mérkőzésnek a krakkói divízió 1/A jégkorong-világbajnokságon.

 


A magyaroknak eddig egyszer, 2008-ban sikerült kiharcolniuk a szereplést a világ 16 legjobbját felvonultató A-csoportos vb-n, ám a rákövetkező évben, Svájcban az utolsó helyen végeztek, és kiestek. A lengyeleknek legutóbb 2002-ben volt élvonalbeli együttesük, de legjobb éveikben még a nyolccsapatos A-csoportos vb-n is játszhattak.

SZAVAZÁS

A feljutásról döntő ütközet vár szombaton hokisainkra a lengyelek ellen a krakkói vb-n. Mit vár?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Egyszerű a képlet: ha Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese nem kap ki az alapjátékidőben, akkor a kazahok mögött második helyen feljut az elitbe, és jövő április-májusban Szentpéterváron, illetve Moszkvában játszhat a topnemzetek (például Kanada, Egyesült Államok, Oroszország, Csehország, Svédország vagy Finnország) ellen minimum hét összecsapást.

„Mindig az utolsó lépcsőfok a legnehezebb. Mindenki tudta, hogy ez nem lesz könnyű torna, és csak a kazahok emelkednek ki a mezőnyből. A jobb odafigyelés, a kevesebb hiba dönt majd szombaton” – mondta a távirati irodának Chernomaz. Hozzátette, minden mérkőzésen sikerült valami újat mutatnia a válogatottnak. A japánok ellen a hajrában harcolta ki a győzelmet, az ukránok ellen az utolsó harmadban fordított, az olaszokat már az elején agresszív letámadással lepte meg. A kazahok ellen ugyanakkor az emberhátrányos védekezés gyenge pontjai ütköztek ki.

„Ismerjük a lengyel csapatot, de ez fordítva is igaz. Kielemeztük a játékukat, és készen állunk a döntő ütközetre” – mondta a kanadai szakember, akit három éve még azzal a szándékkal neveztek ki kapitánynak, hogy vezényelje le a generációváltást, most pedig már a feljutás is elérhető közelségbe került. Németh Miklós, a magyar szövetség elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb a bennmaradás, minden más ajándék. Kovács Csaba szakmai alelnök előzetesen a dobogót tartotta jó eredménynek, ez utóbbi már biztos is, hiszen a Chernomaz-csapat második vagy harmadik lesz.

A három hete honosított, kanadai születésű Andrew Sarauer – az ukránok elleni csütörtöki meccs egyik hőse – a pénteki szünnapon elmondta, ismerik a lengyel csapatot, és igazi hokiünnep lesz Krakkóban. „Telt ház, tizenötezer néző. Mi is szeretnénk feljutni, ők is. Mi kell még? Videón kielemezzük a lengyelek játékát, és ígérhetem, maximális erővel küzdünk a sikerért” – tette hozzá a fehérvári csatár, az osztrák profi bajnokság (EBEL) alapszakaszának pontkirálya.

Vas Márton már tagja volt a 2008-as szapporói feljutást kiharcoló válogatottnak is, mi több, akkor ő lőtte a sikert biztossá tevő utolsó gólt. „A vb-n lépésről lépésre haladtunk előre, tudjuk, mi a célunk, ez lebeg előttünk. Biztosan kőkemény meccs lesz a hazaiak ellen, pihenten, felkészülten nekik ugrunk” – mondta a csapatkapitány.

A szapporói csapatból rajta kívül még testvére, Vas János, valamint Kovács Csaba és Benk András tagja a mostani keretnek, a kapus Hetényi Zoltán pedig vésztartalék. Tokaji Viktor bokasérülés miatt nem játszhat, ő a szakmai stábot erősíti, akárcsak Majoross Gergely és Sille Tamás.

A két csapat eddigi 50-szer mérkőzött meg egymással, 15-ször nyertek a magyarok, 29-szer a lengyelek, és akadt hat döntetlen is. Legutóbb február 7-én, Torunban, felkészülési tornán találkoztak a felek, s 2–0-ra győztek a hazaiak. Tétmérkőzésen 2010. április 18-án, a ljubljanai divízió I-es vb-n a magyarok 6–0-ra nyertek, akkor Vas Márton két góllal, Sofron István egy góllal és egy gólpasszal járult hozzá a sikerhez.

„Ugyanolyan elszántsággal, akarattal kell játszanunk szombaton, mint eddig. Nem tudtak megtörni minket az ellenfelek, mert remek az egység, és hiszünk egymásban” – mondta Sofron, aki az első két meccsen eltiltás miatt nem játszhatott, viszont az olaszok és az ukránok ellen egyaránt eredményes volt.

A krakkói vb első két helyezett feljut a 16-os világelitbe, és Szentpéterváron, valamint Moszkvában szerepel majd jövő április-májusban, míg az utolsó kiesik a divízió 1/B-be.

AZ ÁLLÁS
1.Kazahsztán4
4
00020–612
2.Magyarország4300112–109
3.Lengyelország4
2002
8–76
4.Olaszország411027–95
5.Japán410037–153
6.Ukrajna
400137–141
A torna végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt.
DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG (KRAKKÓ – LENGYELORSZÁG)
(Április 19–25.)
Kazahsztán (kieső), Olaszország (kieső), Japán, Ukrajna, Magyarország, Lengyelország (feljutó)
1. FORDULÓ (április 19., vasárnap)
MAGYARORSZÁG–Japán
4–2
Kazahsztán–Ukrajna5–2
Lengyelország–Olaszország
1–2
2. FORDULÓ (április 20., hétfő)
Kazahsztán–MAGYARORSZÁG
5–0
Olaszország–Ukrajna
2–1 – h.u.
Japán–Lengyelország
0–2
3. FORDULÓ (április 22., szerda)
Kazahsztán–Japán
7–2
Olaszország–MAGYARORSZÁG
1–4
Lengyelország–Ukrajna
3–2
4. FORDULÓ (április 23., csütörtök)
Japán–Olaszország
3–2
Ukrajna–MAGYARORSZÁG
2–4
Kazahsztán–Lengyelország
3–2
5. FORDULÓ (április 25., szombat)
Japán–Ukrajna
13.00
Olaszország–Kazahsztán
16.30
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik