Sanszunk sem volt, lövésünk is alig - ötgólos vereség Kazahsztántól

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.20. 12:52
null
A Krakkóban légióskodó magyar válogatott labdarúgó, Guzmics Richárd is a helyszínen drukkolt honfitársainak
A favorit kazah jégkorong-válogatott az emberelőnyös játékhelyzetekre koncentrálva sima, ötgólos győzelmet aratott Magyarország ellen a Krakkóban zajló divízió 1/A jégkorong-világbajnokság második fordulójában. A mieink így egy-egy győzelemmel és vereséggel állnak, folytatás a keddi szünnap után a torna másik favoritja, az olasz válogatott ellen.

1. harmad

Kimondottan rosszul kezdődött a találkozó a magyar válogatott számára, hiszen Orbán Attilát könnyű síppal állították ki a 22. másodpercben, majd kisvártatva Bálizs Bence emelte a plexi fölé a korongot. Az is két percet ért... A kettős fór a kazahok számára ezen a szinten több mint ziccer, 32 mp alatt ki is használták. A 2. percben Konsztantyin Rudenko közelről kotort be egy Bálizsról lejövő korongot. A 6. percben kiment a büntetőpadra egy kazah is, de csak kis nyomást tudtunk gyakorolni az ellenfélre. A harmad közepén ismét öt a négy ellen játszhattak a kazahok, be is gyűrték a korongot a kapunkba, viszont a bírók már előtte belefújtak az akcióba – azt hitték, hogy Bálizs birtokolja a korongot, pedig az átcsúszott alatta –, így nem nőtt kettőre a különbség. A kazahok hiába reklamáltak teátrálisan...

PÁRBAJ
Büntetőpercek: 4, ill. 16 perc
Emberelőnyök: 8/3, ill. 2/0
Kapusok: Poluektov 100 %, ill. Bálizs 77.27 %
Lövések: 22, ill. 12

Percek kellettek, amíg túltették magukat ezen, mi viszont ezt kihasználva kijöttünk a szorításból. Mondjuk, eleve igyekeztünk a magyar kaputól minél távolabb zavart kelteni, megállítani a sebességbeli fölényben lévő, de csupán ritkán villanó, sokkal inkább álmos ellenfél akcióit. Ezért azonban nagy árat fizettünk: elvitte az erőnk döntő részét. A megszerzett koronggal így már nem tudtunk támadást vezetni. A harmad végjátékában azért már megvoltak legalább a lövéseink: előbb a második soros fiatalok, majd az első soros rutinos embereink veszélyeztettek. Pavel Poluektovnak is kellett már védenie, de bravúrt bemutatni nem (1–0).

2. harmad

A középső játékrészben már érezhetően kisebb ellenállást tanúsítottunk védekezésben, mint az első harmadban. Fáradtunk, de inkább a kazahok kezdtek bemelegedni. Olyan őrülten nagy nyomást nem gyakoroltak ránk, de az éppen elég volt ahhoz, hogy sorra kaptuk a kiállításokat. Az emberelőnyben lévő ellenfél az öt a négy elleni játékra hegyezte ki magát. Jóllehet a második góljukat akkor szerezték, amikor már három másodperce kiegészültünk, de a védekezésünk még nem rendeződhetett. A 33. percben, majd a 36. percben viszont ziccer értékű lövőpozícióig játszottak ki minket emberelőnyben. A bő három perc alatt kapott két gól, valamint a négygólos hátrány már lélekben is megviselt bennünket. Addig legalább egyéni megmozdulásokra vállalkoztunk, utána azonban már fizikai és lelki erőnk sem maradt (4–0).

3. harmad

A záró felvonás egyetlen említést érdemlő és jegyzőkönyvbe kívánkozó eseménye Konsztantyin Puskarjov gólja volt a 49. percben. Előtte, de főként utána a játékunk abban merült ki, hogy üldöztük a kazahokat, és igyekeztünk védekezni. Ennek többnyire sikerrel megfeleltünk, már nem záporoztak a lövések, Bálizsnak és kazah kollégájának alig akadt dolga. A végén utolsó erőnket mozgósítva megindultunk a becsületgólért, de az ellenfél annyira nem dobta le magáról a láncot, hogy erre komoly esélyt adott volna (5–0).

A mérkőzés utánMagosi Bálint, Bálizs Bence és Vas Mártonnyilatkozott az NSO Tv-nek.

A helyszínen szurkoló Guzmics Richárd elmondta véleményét a mérkőzésről az NSO Tv-nek.



Rich Chernomaz szövetségi kapitány is értékelt az NSO Tv-nek.


DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG (KRAKKÓ – LENGYELORSZÁG)
2. FORDULÓ

KAZAHSZTÁN–MAGYARORSZÁG 5–0 (1–0, 30, 1–0)
Krakkó. V: Hradíl (cseh), Konc, Rovensky (mindkettő szlovén), Waldejer (norvég)
KAZAHSZTÁN: Poluektov – Dallman, Szemjonov, Poliscsuk, Sztarcsenko, Rudenko – Szavcsenko, Litvinyenko, Zsajlauov, Puskarjov, Szpiridonov – Lakiza, Metalnyikov, Szavenkov, Rimarjev, Krasznoszlobodcev – Trjaszunov, Lipin, Voroncov, Hudjakov, Panysin. Szövetségi kapitány: Andrej Nazarov
MAGYARORSZÁG: Bálizs – Orbán Vas M., Banham, Sarauer, Kóger – Metcalfe, Szirányi, Sebők, Erdély, Hári – Kiss D., Gőz, Vincze, Vas J., Kovács Cs. – Pozsgai, Magosi, Nagy K., Benk. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Gól: 1:43 Rudenko (Szavcsenko, Dallman – kettős emberelőny, 1–0), 25:50 Voroncov (Panysin, Litvinyenko – 2–0), 32:12 Dallman (Krasznoszlobodcev, Zsajlauov – ee., 3–0), 35:36 Krasznoszlobodcev (Rimarjev, Zsajlauov – ee., 4–0), 48:06Puskarjov (Zsajlauov – 5–0),
Kiállítás: 4, ill. 16 perc
A csoport további hétfői mérkőzései
Olaszország–Ukrajna 2–1 – h.u. (0–0, 1–1, 0–0, 1–0)
Japán–Lengyelország 0–2 (0–0, 0–0, 0–2)
Az állás: 1. Kazahsztán 6 pont (10–2), 2. Olaszország 5 (4–2), 3. Lengyelország 3 (3–2), 4. Magyarország 3 (4–7), 5. Ukrajna 1 (3–7), 6. Japán 0 (2–6)

3. harmad

60. perc Vége a mérkőzésnek.
58. perc
Szép és gyors adogatás után Vas János lövését blokkolták.
57. perc
Peregnek a percek, alighanem már mindkét oldalon számolják a hátralévő perceket, ami meglátszik a színvonalon is.
55. perc
Sebők kígyózott át a pályán, balról végül lőtt, de a blokkoló Szavcsenkóról kipattant a korong.
54. perc
Bahnam lövését fogta a szöget jól záró Poluektov, majd Sarauert lökték rá a kazah kapusra úgy, hogy a honosított magyar támadó botja is eltört. A bírók nem láttak szabálytalanságot.
53. perc
Magosi vitte be a kazah harmadba a korongot, de egymaga nem jutott lövésig, társ pedig nem kísérte. Végül elsodorták, és elvették tőle a korongot.
51. perc
Két percen keresztül védekeztünk, de megtettük. Bálizstól ezúttal nem is kellett nagy védés.
49. perc
Újabb magyar kiállítás, Kovács Csabának kellett kimennie a büntetőpadra.
49. perc
A semmiből szereztek újabb gólt a kazahok. Bálizs nem tudott felszabadítani a palánknál, miként a védőtársak sem. Majd Hári szúrta oda a magyar kapu mögött a korongot az üres területre helyezkedő Konstantin Puskarjovnak. A kazah megérezte a lehetőséget, felgyorsított és szemvillanás alatt ott termet Bálizs kapujánál, majd a röviden behúzta a korongot a kapunkba. 50
48. perc
Nem tudunk támadni, amikor korongot szerzünk, örülünk, hogy le tudunk menni cserére. A kazahok néha meghalnak a szépségben, de többnyire megelégednek azzal, hogy üldöztetik magukat.
47. perc
Öt az öt ellen elég jól nézünk ki a jégen mezőnyben, de mivel a kazahok nem erőltetik a támadásokat és a befejezéseket, mi meg nem tudunk, egyik oldalon sincs kapura lövés.
45. perc
Panysin nézte ki a bal felsőt, éles lövése a plexi fölött elhagyta a játékteret.
45. perc
Öt az öt ellen is felállt a magyar harmadban a kazah válogatott, az akciót lezáró korong nem jött ki Bálizsról, Gőz pedig biztosított. Igaz, a védő nem is tehetett mást: hátulról rálökték a magyar kapusra.
44. perc
Banham lőtt a félpályáról. A kaput legalább eltalálta...
43. perc
Vincze iramodott meg a jobb szélen, a palánk mellől, távolról lőtt, de a kaput nem találta el.
43. perc
Krasznoszlobodcev lövését védte Bálizs.
42. perc
Mezőnykorcsolyázással telt a játékrész eleje, egyik csapat előtt sem adódott lövőhelyzet.
41. perc Elkezdődött a harmadik harmad.

2. harmad

40. perc Vége a harmadnak.
39. perc
Jött a kazah feladás a magyar kapu mögül, a lövést azonban védte Bálizs.
38. perc
Bálizsnak egy perc elteltével kellett védeni először a hátrányban, jól védekeztünk. A kazahok pedig nem túl meggyőzően támadtak.
37. perc
Vas Márton buktatta ellenfelét a magyar kapu előtt, újabb magyar kiállítás.
36. perc
Az utóbbi két gól sok volt nekünk, mintha fáradnánk is, a kazahok laza teljesítménnyel is mezőnyfölényben játszhatnak.
35. perc
Ezt nagyon eladták nekünk. A magyar kapu mögé bevitt korongot Rimarjev passzolta vissza maga mögé, Bálizzsal az élen a magyar védelem bemozdult, így az érkező Krasznoszlobodcev szinte az üres kapuba vágta be. Négy mp volt még hátra Vas János kiállításából. 4–0
35. perc
Egyik kapu sem forgott veszélyben, a kiegészülő kazahok 39 mp-ig lehetnek öt a négy ellen a jégen.
34. perc
Vas János nem engedte magát lefaultoltatni a kék vonalnál, de mivel a kazah bekk a jégre került, a magyar támadót állították ki.
34. perc
Csúnyán elcserélték magukat a kazahok, hatan koriztak vissza a magyar akciónál... Öt a négy ellen játszhatunk.
33. perc
Ez gyorsan ment, 13 mp alatt. A bedobás a kazahokhoz került, megjáratták a korongot, amit Kevin Dallman vágott be Bálizs kapujába. 30
32. perc
Ismét megfogyatkoztunk: Kiss Dániel lökött a palákra fejjel előre egy kazahot.
32. perc
Kicsi a rakás a magyar kapu előtt. Bálizs védett, majd a kipattanó után két ismétlésnél is a jól takart, majd végül maga alá húzta a korongot. Mellette és fölötte féltucatnyian tuszakodták egymást keményen.
31. perc
Sarauer lőtt takarásból, de lövése lelassult egy kazah boton, Poluektov oldalra tolta a korongot.
30. perc
Hári nagy erejű lövése zúgott el a kazah kapu mellett.
29. perc
Szirányi hibázott a magyar kapu előtt leghátsó magyar mezőnyjátékosként – cselezni próbált –, de utána korrigált, és felszabadított.
28. perc
Nem zuhantunk össze, mezőnyben igyekszünk kezdeni valamit a koronggal, de lövésig nem jutottunk.
26. perc
Éppen kiegészültünk, de még nem rendeződtünk, amikor Alekszij Voroncov betalált. Panysin a bal szélen vitte be a korongot, remek centerezését a hosszún érkező társ emelte be. Bálizs nem ért át, a magyar védő lemaradt. 2–0
25. perc
Jól álljuk a nem túl meggyőző rohamokat, a kazahok fel sem tudnak állni a harmadunkban.
24. perc
Megúsztuk a kiállítást egy rossz cserénél, Sarauer Andrew kazah harmadban bemutatott buktatását azonban már nem. Megint négy az öt ellen maradtunk a jégen.
24. perc
Benyomtuk a kazahokat a harmadukba, de lövésig nem jutottunk.
23. perc
Kovács Csaba lövése jött le Poluektovról.
22. perc
Magosi Bálint szólózott a magyar kaputól a kazahig, az ellenfél nem is hitt ebben, csak akkor állították meg, amikor már nagyon veszélyesnek nézett ki az akció.
22. perc
Ezúttal mezőnyjátékkal letudtuk a harmad elején. Nincs veszélyben egyik kapu sem.
21. perc
Bálizs védési hatékonysága sokat romlott a szünetben, jelenleg csupán 88.89 százalékon
áll... Volt ő ugye az első harmadban 111.11 százalékon is...
21. perc Elkezdődött a második harmad.

1. harmad

20. perc Vége az első harmadnak.
20. perc
Banham lövése levágódott, Orbán a kipattanót összegyűjtötte, egy csel után ismételt, de Poluektov lekapta a korongot.
19. perc
Krasznoszlobodcev szerzett korongot a harmadunkban, majd játszotta magát tisztára Metcalffal szemben, de lazára vette a lövést, és a kapu mellé suhintott.
18. perc
Hári előtt adódott ígéretes lehetőség, közelről fonákkal a kapu mellé zúdította a korongot. Nagyon megfeledkeztek róla.

Bálizs bravúrja:
az IIHF adatlapja szerint 111.11 százalékra teljesít!
Bálizs bravúrja: az IIHF adatlapja szerint 111.11 százalékra teljesít!

17. perc Erdély Csanád vállalkozott lövésre éles szögből, Poluektov a rövid saroknál biztosan fogta meg a korongot.
15. perc
Igyekszünk zavarni már a félpályánál, sőt a kazah harmadban is, de ez sok energiánkat emészti fel. Akciót nem tudunk vezetni.
14. perc
Hári vitte be bátran a korongot a kazah harmadba, de ott véget is ért az akciónk: könnyen szerelték.
12. perc
Kiegészültünk, a kazahok kedvét kicsit elvette a meg nem adott találat. Előtte szépen megmozgattak és kipasszoltak minket, utána kevesebb erő és koncentráció maradt a támadásokra.
11. perc
Két kazah center maradt ziccerben Bálizs előtt, be is kotorták a magyar kapus alatt átcsorgó korongot. Viszont a bírók már belefújtak – azt hitték, hogy Bálizsé a korong –, így nem lett érvényes a találat. Nem is hagyják annyiban a kazahok, azonmód reklamáltak. Rudenko eléggé fenyegetően lépett fel, de tehette, nem fegyelmezték.

10. perc Nagy a nyomás rajtunk, Bálizst jól megdolgozzák. Közben Orbán Attilát másodszor vitték ki a büntetőpadra. Védőnk a magyar kapu előtt akasztott.
9. perc
Most már Bálizs védett, és tolt oldalra egy löketet.
9. perc
Ismét Poluektovnak akadt dolga egy távoli bombánál.
8. perc
Kiegészült az ellenfél.
8. perc
Vas János és Szemjonov között akadt némi nézeteltérés, de nincs kiállítás.
8. perc
A második akciónk végén már Vincze ereszthetett meg egy löketet. Poluektovról lejött a korong, de nem volt lehetőségünk ismételni.
7. perc
Felálltunk a kazah harmadban, de nem jutottunk lövésig.
6. perc
Rudenko lépett ki két védőnk közül, de sikerült kibillenteni őt még a magyar kapu előtt. A kazah viszont cserébe beleszállt Bálizsba. Ki is állították a gólszerzőt.
5. perc
Egészen jól tartottuk magunkat, sőt, inkább a kazah harmadban folyt a játék.
4. perc
Kiegészült a magyar válogatott, és rögtön támadásba lendült. Zavart is okoztunk az ellenfél kapuja előtt.
2. perc
Nem is tudtuk kihúzni a kettős emberhátrányt: a távoli löket lejött Bálizsról, Konstantin Rudenko pedig közelről bekotorta. 1–0
2. perc
Az első akciót megúsztuk, a Bálizsról lejött korongot sikerült kiemelni. A visszatett korongot azonban a magyar kapus a plexi fölé emelte, újabb magyar kiállítás.
1. perc
22 mp múlva létszámban megfogyatkoztunk, Orbán lökte palánkra a kazahot a magyar kapu mögött, de erős az ítélet.
1. perc Elkezdődött a találkozó, a magyar kapu a vasárnapihoz hasonló összeállításban lép pályára, bár a apuban Rajna Miklós helyett ezúttal Bálizs Bence kezd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik