Az utolsó harmadban robbantottak hokisaink Japán ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.19. 12:54
null
Az utolsó harmadban nyertük meg a meccset (Fotó: MTI)
Az első és a második harmadban is egyenlített egygólos hátrányból a magyar válogatott a jégkorongozók divízió 1/A világbajnokságának nyitányán Japán ellen, majd a hajrában szerzett két góllal 4–2-re megnyerte a krakkói találkozót.


ÖSSZEFOGLALÓ, 1. HARMAD

A magyar válogatott számára pocsékul kezdődött a 2015-ös világbajnokság: Japán már a második percben megszerezte a vezetést. DaiszukeObara csinált egy cselt a jobb oldalon Gőz Balázs mellett, középre terelte a korongot, megpattanó lövése pedig Rajnát becsapva a hálóba vágódott. Két perccel később kis híján jött az egyenlítés, Sarauer lövése után a kipattanót Kóger Dániel ütötte a hálóba, ám a videózás után a bírók nem adták meg a találatot, mivel Kóger magasra emelte az ütőjét. 0–1

A 10. percben viszont már összejött a gól. Banham lőtte középre a korongot, a kapu előtt ólálkodó Kógerről pedig a hálóba pattant. Egy perccel később emberelőnybe került a magyar válogatott, de nem tudta gólra váltani, Sarauer kapuvasat ütött közvetlen közelről, kiszorított helyzetből. A harmad második felében kevés volt a kapura lövés, az eredmény már nem is változott. 1–1

2. HARMAD

Néhány perces késéssel kezdődött a második játékrész, mivel a jég még nem volt megfelelő állapotban. A magyar csapat kezdett aktívabban, előbb Vas János lőtt mellé, majd Vas Márton kísérletét fogta Fukufudzsi. A harmad derekán védekező harmadunkba szorítottak minket a japánok, aminek a 31. percben meg is lett az eredménye, ismét megszerezték a vezetést. Szépen körbejáratták a pakkot, Janadori átadása után Hirano a bal oldalról hatalmas gólt ragasztott a hosszú felsőbe. 1–2

Összefoglaló

Az egyenlítés ezúttal azonban még hamarabb jött, egy perc sem telt el! Hári, majd Sebők volt a korong útja, utóbbi átadását pedig a bal oldalról ErdélyCsanád váltotta gólra. A legfiatalabb vb-résztvevő első világbajnokságán az első gólját szerezte, a lehető legjobbkor. Sőt egy perccel később kis híján fordítottunk, Erdély az oldalhálóba bombázott. A harmad hajrájában mindkét csapat emberhátrányba került, de egyik sem kapott gólt, így az utolsó 20 percre maradt a döntés. 2–2

A magyar szurkolók Krakkóba is elkísérték a csapatot (Fotó: MTI)
A magyar szurkolók Krakkóba is elkísérték a csapatot (Fotó: MTI)

3. HARMAD

PÁRBAJ

Büntetőpercek: 2, ill. 8 perc

Emberelőnyök: 4/1, ill. 1/0
Kapusok: Rajna 91.3 %, ill. Fukufudzsi 88.9 %
Lövések: 28, ill. 23

Sokáig várni kellett az első nagyobb helyzetre, a 47. percben Kóger korongvesztése után Kumagaj tört kapura középen, közeli lövését nagy bravúrral védte Rajna Miklós. Az 54. percben épp a mérkőzésen egyébként remekül jégkorongozó Kumagajt állították ki, de Sebők nem tudta gólra váltani százszázalékos ziccerét. Három minutummal később ismét emberfórba kerültünk Szaszaki kiállítása miatt, és ezt már értékesítettük. Sarauer volt az előkészítő, Banham a jobb oldalról elemi erővel bombázott a rövid felsőbe. 3–2

Japán mindent megtett az egyenlítésért, még Fukufudzsi kapust is levitte, ám a kockáztatás nem jött be, sőt újabb magyar gólnak örülhetett a népes krakkói szurkolótábor. Az 59. percben korongot szereztünk, HáriJános iramodott meg vele a bal oldalon, középre cselezett, és az üresen tátongó hálóba lőtt, beállítva a végeredményt. 4–2

A magyar válogatott következő ellenfele Kazahsztán lesz hétfőn. A mérkőzés 13 órakor kezdődik.

JÉGKORONG, DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG (KRAKKÓ)
1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG–JAPÁN 4–2 (1–1, 1–1, 2–0)
Krakkó. V:
Ansons (lett), Wiegand (svájci), Goljak (fehérorosz), Moszczynski (lengyel)
MAGYARORSZÁG: RAJNA – Vas M., ORBÁN (1), BANHAM 1 (1), Sarauer (2), KÓGER 1 – Szirányi B., METCALFE, ERDÉLY 1 (1), HÁRI J. 1 (1), Sebők (1) – Kiss D., Gőz, Vincze, Vas J., Kovács Cs. – Pozsgai, MAGOSI B. (1), Nagy K., Benk. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
JAPÁN: FUKUFUDZSI – Kumagai, Hasiba, Tanaka R., Ueno, JAMASITA – Szaszaki, Minosima (1), Tanaka G., Kudzsi, HIRANO 1 – Usu, Janadori (1), Takahasi, Nisivaki (1), OBARA 1 – Jamada (1), Szato, Takagi, Mitamura, Oszava. Szövetségi kapitány: Mark Mahon
Gólok. 1:36 Obara (Minosima, Nisivaki – 0–1), 9:44 Kóger (Banham, Sarauer – 1–1), 30:40 Hirano (Janadori, Jamada – 1–2), 31:04 Erdély (Sebők, Hári – 2–2), 56:35 Banham (Sarauer, Magosi B. – emberelőny, 3–2), 58:54 Hári J. (Orbán, Erdély – üres kapu, 4–2)
MESTERMÉRLEG
Rich Chernomaz:
– Nem passzoltunk jól, sok energiát pazaroltunk, mert üldöztük a korongot. Amikor kettő egyes hátrányba kerültünk, a srácok beleálltak a kemény munkába, tartották magukat a taktikához, kiharcoltak két kiállítást, és a másodikból Banham betalált. A fiatalok nagyon sokat tettek a közösbe, Erdély, Sebők és Hári is jól hokizott, a folytatásban viszont még többektől kell majd jó teljesítmény.
Mark Mahon: – Szoros meccs volt, a magyarok pedig jobban használták ki a helyzeteiket, mint mi. Nekünk az tett be, hogy a végén kaptunk két kiállítást. A mérkőzés elején betaláltunk, de nem tudtunk erre építeni, és amikor másodszor is vezetéshez jutottunk, akkor is azonnal egyenlített az ellenfél. Az ilyen rangadókat végig a kezünkben kellene tartanunk, nem voltunk rá képesek. Néha jónak tűntünk, néha nem.
További eredmények
Kazahsztán–Ukrajna 5
2
Olaszország–Lengyelország 2–1

Chernomaz: Jól járattuk a korongot, a befejezéssel volt gond

„Megmutatja a csapat karakterét a japánok elleni siker”

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: VÉGET ÉRT A TALÁLKOZÓ! MAGYARORSZÁG–JAPÁN 4–2
60. perc: Egy nagy védés a végén még Rajnától, ezzel vége is!

59. perc: ELDŐL! HÁRI JÁNOS, 4–2! Fukufudzsit lehozzák a japánok, üresen marad a kapu, a magyar válogatott korongot szerez, HáriJános pedig a bal oldalról középre cselezve lő a hálóba. Orbáné az assziszt.
58. perc: Minosima lövi középre a korongot, Rajna ráfekszik. Nagyon nyomnak most a japánok.
57. perc: OTT A GÓL! BANHAM, 3–2! Kihasználjuk az emberfórt, Sarauer készít le Banhamnek, aki a jobb oldalról óriási gólt lő a rövid felsőbe. Japán kiegészül, először vezetünk a meccsen.
57. perc: ÚJABB MAGYAR EMBERELŐNY! Szaszaki akasztja meg Sarauert, újabb nagy esély a mieink előtt a mérkőzés eldöntésére. Magyar időkérés.
56. perc: Japán kiegészül, nem tudjuk gólra váltani a fórt. Belül vagyunk az utolsó öt percen.
55. perc: ZICCER!Sebők kap remek átadást a jobb oldalon, szemtől szemben áll Fukufudzsival, de a japán kapus elképesztően nagyot hárít.
54. perc: Vas Márton lövését védi a bal alsónál Fukufudzsi.
54. perc: JAPÁN KIÁLLÍTÁS! Kumagaj húzza vissza Kógert, emberelőnybe kerülünk.
53. perc: Banham lövését Jamada blokkolja, a lecsorgó korong Fukufudzsié.
52. perc: Állóháború a jégen, Vas János lő mellé a bal oldalról.
50. perc: Erdély Csanád lő kapuvasat nullszögből. Tilos felszabadítás, a mi kapunknál a buli.
48. perc: Banham lő a jobb oldalról, Kumagaj azonban belenyúl, így nem talál kaput a lövés.
47. perc: RAJNA! Kóger veszít korongot a semleges harmadban, de Kumagaj közeli lövését nagy bravúrral védi a magyar kapus. Tanaka is teszteli a kapust, de Rajna ezt is fogja.
46. perc: Magosi kap jó átadást a támadó harmadban, de mellé, bár amúgy is les. Kis tülekedés, Magosit a sípszó után borítják fel, de nincs kiállítás.
45. perc: Szirányi küldi rá messziről a korongot, Sarauer próbál zavarni, de Fukufudzsié a korong. Távoli lövés, Tanaka zavarja Rajnát, de véd a magyar kapus.
44. perc: Nehezen lendül bele a magyar válogatott a záró játékrészben, két tilos felszabadítás most egymás után. Jamasita lövését védi Rajna a bal alsónál.
43. perc: Usu lövése a rövid sarokhoz pattan vissza a palánkról, de Rajna résen van és tisztáz.
41. perc: 22 másodpercig még emberhátrányban a mieink. Kiegészülünk.
41. perc: ELKEZDŐDÖTT A HARMADIK HARMAD!

2. HARMAD

A HANGULATRA NEM LEHET PANASZ KRAKKÓBAN

40. perc: VÉGET ÉRT A MÁSODIK HARMAD! 2–2
40. perc: Kudzsi iramodik meg a jobb oldalon, éles szögből lő laposan, de Rajna fogja. Ezzel vége is a harmadnak.
39. perc: Nisivaki lő laposan, sunyi módon, de Rajnát ezzel sem tudja becsapni. A túl oldalon Vas Márton kísérletét fogja Fukufudzsi.

39. perc: KIÁLLÍTÁS NÁLUNK! Metcalfe mehet pihenni, fejbe vágja ütővel az egyik japán játékost.
38. perc: Itt az első lövés emberfórban, Banham trafál fölé. Marad a korong a támadó harmadban, Banham lövi középre a pakkot, de Sarauer ütője mellett elsuhan.
37. perc: EMBERELŐNY! Banhamet akasztja Kumagaj, jár a két perc ezért.
37. perc: MICSODA TÁMADÁS! Hári, Erdély, majd Sebők a korong útja, utóbbi a bal oldalról lő néhány méterről, de Fukufudzsi hárít. Szépen végigjátsszuk, csak a gól hiányzik.
36. perc: Sebők viszi keresztbe a korongot, majd a bal oldalról tűzi kapura, Fukufudzsi nagy bravúrral hárít.
35. perc: Hirano kísérletét fogja Rajna, ezúttal gyengén és laposan lő.
33. perc: KIS HÍJÁN FORDÍTUNK! Sebők lövi középre a korongot, Erdély Csanád a bal oldalról az oldalhálóba bombáz. Feléled a magyar csapat, a közönség hangja is megjön.
32. perc: EGYENLÍTÜNK! ERDÉLY CSANÁD, 2–2! Hári, majd Sebők a korong útja, a befejező pedig ErdélyCsanád. Erre nem kellett sokat várni. A legfiatalabb vb-résztvevő első gólja első vb-jén, a korongot is elkérik neki, szép gesztus.
31. perc: VEZET JAPÁN ISMÉT! 1–2, HIRANO! Körbejáratják a pakkot a japánok, Janadori lekészít Hiranónak, aki a bal oldalról elemi erővel lövi ki a hosszú felsőt, nagy gól.
30. perc: Nehéz pillanatok a védekező harmadban, sorra záporoznak a japán lövések, de egyik sem talál kaput szerencsére.
29. perc: Sebők lövését fogja Fukufudzsi, a túloldalon Hirano kísérletét Rajna hárítja.
28. perc: Ismét kevés a kapura lövés, mindkét csapat sok hibával jégkorongozik most.
26. perc: A támadó harmadban tartjuk a korongot továbbra is, Sarauer lövését blokkolják a japánok.
25. perc: Többet van a korong a támadó harmadban, Vas Márton lövését magához öleli Fukufudzsi.
23. perc: Kovács hozza előre a korongot a bal oldalon, Vas János lövése azonban mellé megy picivel.
22. perc: Metcalfe lövi be a korongot, de elmegy a japán kapu mögött, nincs érkező társ.
21. perc: Kis késéssel kezdődött a második harmad, nem volt megfelelő a jég állapota...
21. perc: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK JÁTÉKRÉSZ!

Népes a magyar szurkolótábor Krakkóban
Népes a magyar szurkolótábor Krakkóban

1. HARMAD

20. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD! 1–1
20. perc: Szirányi gyötri középre a korongot a jobb oldalról, de Fukufudzsi ráfekszik. Tanaka indul meg középen, de a lövése gyenge, Rajna fogja. Újabb japán kísérlet, Janadori lövését is fogja Rajna.
19. perc: Szato lövését védi Rajna, a bal oldalról lő a japán középmagasan a rövid sarok felé.
18. perc: Kevés a kapuralövés az utóbbi percekben, és a japánoknál van most valamivel többet a korong.
15. perc: Eladjuk a korongot a saját harmadunkban, Tanaka passza után Kudzsi lövését Rajna nagy bravúrral védi.
14. perc: Jól járatják a korongot a japánok a mi harmadunkban, de Nagy Krisztián megszerzi, szólóba kezd, de blokkolják a lövését.
13. perc: Nem sikerül gólra váltani a fórt, Fukufudzsi állja a sarat. Sarauer kapuvasat lő közvetlen közelről.

11. perc: Usu gyalulja le Sebőköt, kiállítás, emberelőnyben a mieink két percig.
11. perc: Kis híján itt a következő magyar gól, Háry teszi Sebőkhöz a korongot, de elsodorják.
10. perc:EGYENLÍTÜNK! Banham lövi középre a korongot, a kapu előtt ólálkodó Kógerről pedig a hálóba pattan a korong! 1–1
8. perc: Vas Márton fordul szépen két védő között, majd Benkhez passzol, aki háttal a kapunak nem tudja továbbtenni a pakkot.
7. perc: Sarauer lő a jobb oldalról, Fukufudzsi azonban lábbal véd.
6. perc: Minosima hozza ki a korongot, majd középre lövi a jobb oldalról, de Rajna ráfekszik.

5. perc: A harmadunkba szorítanak minket a japánok, Takahasi felborítja Rajnát és a kapunkat is.

4. perc: Sarauer lövése után levágódik a korong, Kóger azonban a hálóba vágja kapásból, de videózás van, a bírók tanakodnak. NINCS GÓL! Kóger magasra emeli az ütőjét, így marad az 1–0 Japánnak.
3. perc: RAJNA! Ezúttal nagyot véd a magyar kapus, egy megpattanó korongot hárít.
2. perc: VEZET JAPÁN! DaiszukeObara csinál egy cselt Gőz mellett a jobb oldalon, majd középre vezeti a pakkot és lő, a megpattanó korong becsapja Rajnát és a hálóba vágódik. 0–1
1. perc: A japánok hozzák el a korongot, de Sarauer megszerzi, lövését azonban blokkolják.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

ÍGY FOGADTÁK A SZURKOLÓK A VÁLOGATOTTAT

A csapatok már a jégen, a magyar válogatott pirosban lesz látható, a japánok fehérben.

Körülbelül 2500 magyar szurkoló a helyszínen szorít a válogatottnak. A 15 ezres jégcsarnokban egyébként nincs telt ház.

Néhány érdekesség a két ország jégkorongjáról. Japánban közel ötször annyi (19 260) jégkorongozó van, mint hazánkban (4449). Több mint kétszáz jégpálya (230) van az ázsiai országban, Magyarországon 40 sincs (37). A japánok (21.) két hellyel a mieink (19.) mögött vannak a világranglistán.

A magyar válogatott eddig 25 alkalommal mérkőzött meg Japánnal, az örökmérleg az ázsiaiak felé billen: 11-szer győztünk mi, 14-szer ők. A gólkülönbség 95–75 a javukra.

KÓGER: FONTOS A JÓ RAJT

Sofron István a német bajnokságban összeszedett hárommeccses eltiltása miatt nem játszhat a vb első két mérkőzésén. Mit gondol a „buta szabályról” a rutinos játékos?Ide kattintva megtudhatja.

Három évvel ezelőtt Ljubljanában legyőztük a japánokat 5–1-re, egy hasonló sikerrel ma is elégedett lenne mindenki. De hogy sikerült a felkészülés a csapatok számára? Mit várnak a magyar játékosok a mérkőzéstől?Beharangozónkból minden kérdésre választ kaphat, kattintson ide.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a Magyarország–Japán találkozó a divízió 1/A világbajnokságon. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik