Feltámadás! Kétgólos hátrányból győztük le Ukrajnát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.04.23. 16:22
null
„Szép volt, fiúk!" Kijárt a taps a csapatnak (Fotók: MTI)
A Krakkóban zajló divízió 1/A világbajnokságon a magyar jégkorong-válogatott kétgólos hátrányból felállva 4–2-re legyőzte Ukrajnát, így hatalmas lépést tett a feljutás felé. A záró körben a házigazda lengyelekkel találkozunk szombat 20.00 órától, ahol a mieinknek egy rendes játékidőben elért döntetlen is elég a sikerhez. 

DIVÍZIÓ 1/A VILÁGBAJNOKSÁG (KRAKKÓ – LENGYELORSZÁG)
4. FORDULÓ

UKRAJNA–MAGYARORSZÁG 2–4 (0–0, 2–1, 0–3)
Krakkó, 3774
néző. Vezette: Linde (svéd), Trilar (szlovén), Jensen (dán), Moszcynski (lengyel)
UKRAJNA:
Zaharcsenko – Kugut (1), Pobjedonoszcev, MIHNOV (2), GNIDENKO 1, BLAGOJ 1 (1) – Navarenko, Alekszjuk, Zaharov, Ljalka, Bondarev – Ladigin, Szkripec, Nimenko, Gavrijik, Kuzmik – Rjabenko, Zabludovszkij, Donika, Petrangovszkij
MAGYARORSZÁG: Rajna – SZIRÁNYI B., Metcalfe, SOFRON 1 (1), SARAUER 2 (1), KÓGER 1 (1) – Vas M., KISS D. (1), Banham (1), Sebők, Hári J. (1) – Pozsgai, Orbán, Erdély, Vas J., Kovács Cs. – GŐZ (1), Magosi B., Nagy K., Benk, Vincze
Gólok. 24:36:
Blagoj (Mihnov, Kugut – emberelőny, 0–1). 34:19: Gnidenko (Mihnov, Blagoj, 0–2). 36:44: Sarauer (Banham, Gőz, 1–2). 51:26: Kóger (Sarauer, Hári J. – ee., 2–2). 56:05: Sarauer (Kóger, Sofron, 3–2). 57:15: Sofron (Kiss D. – emberhátrány, 4–2)

A TOVÁBBI EREDMÉNYEK

Japán–Olaszország 3–2 (0–1, 1–0, 2–1)
Kazahsztán–Lengyelország 3–2 (0–0, 2–1, 1–1)

AZ ÁLLÁS
1. Kazahsztán 4 4 0 0 0 20–6 +14 12
2. Magyarország 4 3 0 0 1 12–10 +2 9
3. Lengyelország 4 2 0 0 2 8–7 +1 6
4. Olaszország 4 1 1 0 2 7–9 −2 5
5. Japán 4 1 0 0 3 7–15 −8 3
6. Ukrajna 4 0 0 1 3 7–14 −7 1
A torna végén pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény dönt.
5. FORDULÓ(április 25., szombat)
Japán–Ukrajna
13.00
Olaszország–Kazahsztán
16.30
MAGYARORSZÁG–Lengyelország 20.00 (tv: Sport2)
A hoki-vb korábbi eredményeit itt tekintheti meg!

Kóger Dániel, Kovács Csaba és Pozsgai Tamás értékelt az NSO Tv-nek

1. HARMAD

A magyar válogatott nagy mezőnyfölényben kezdte a találkozót, már az első percekben ráerőltettük akaratunkat az ukrán csapatra. Az első lövés Banham nevéhez fűződött, Eduard Zaharcsenko fogta a kísérletet. Folyamatosan jöttek a magyar támadások, előbb Banham, majd Kóger lövését védte az ukrán válogatott kapusa. A hetedik percben Roman Blagoj kiállításával emberelőnybe került a magyar csapat, de kihasználni nem tudta: Kiss és Sebők lövését is védte Zaharcsenko.

Az első harmad második felében kezdett ébredezni Ukrajna, addig jóformán védenivalója sem volt Rajna Miklósnak. A 14. percben Bondarjev kísérletét fogta Rajna, majd egy minutummal később Nyimenko próbálkozása is elakadt a magyar válogatott kapusában, ráadásul a kipattanót is védte Rajna. A magyar válogatott 15-ször lőtt kapura az első harmadban, de nem tudott gólt szerezni, az ukránok ez hét lövésből nem sikerült. A játékrész végén Sofron Istvánt kiállították. 0–0

2. HARMAD

Eseménydús harmad következett a gól nélküli első játékrész után. A második percben Rajna védett óriásit, Ljalka húzott kapura közvetlen közelről egy kipattanó korongot, de a magyar kapuvédőben elakadt a pakk. A harmad negyedik percében Hári János kiállítása miatt emberelőnybe került Ukrajna, amit nem sokkal később ki is használt, megszerezvén a vezetést. Mihnov vezette a korongot a bal oldalon, keresztbe passzolt, az érkező RomanBlagoj pedig kapásból lőtt, és a Metcalfe-on felpattanó korong – megzavarva Rajnát – a hálóba vágódott.

A magyar válogatott átvette az irányítást: a 28. percben Metcalfe lövése csattant a felső kapuvason, majd két minutummal később Sarauer forgácsolta szét a bal oldali kapuvasat remek lövéssel, Zaharcsenkónak esélye sem volt. Ennek ellenére a 35. percben mégis Ukrajna ütött újabb gólt. Eladtuk a korongot a harmadunkban, az ukránok pedig szépen felépítették a támadást, Mihnov átadását Gnidenko lőtte az üres kapuba. Két perccel később meglett a szépítés: Gőz távoli lövése Banhamről levágódott, ám épp Sarauer elé került a korong, és a csatár közvetlen közelről a hálóba húzta. 2–1

Kétgólos hátrányból kellett felállni
Kétgólos hátrányból kellett felállni

3. HARMAD

Hátrányból várhattuk a folytatást, de ez nem zavarta össze a magyar válogatottat. Az 50. percben kettős emberelőnybe kerültünk, Blagoj és Navarenko is két percet kapott, Rich Chernomaz szövetségi kapitány pedig időt kért, mert érezte, hogy ez fordulópont lehet a mérkőzésen. Az is lett. Az 52. percben egyenlítettünk: Sarauer a kapu mögül nagyszerűen húzta vissza a korongot KógerDánielnek, aki a rövid felsőbe bombázott a bal oldalról. Nem sokkal később nehéz pillanatokat éltünk át, Kiss Dánielt ugyanis kiállították, de álltuk az ukrán rohamokat.

Az 57. percben fordítani tudott a magyar válogatott: korongszerzés után Kóger vezette a pakkot a jobb oldalon, aztán középre lőtte, ahol Sarauer közvetlen közelről Zaharcsenko lába között a hálóba húzta. A lövés pillanatában az egyik ukrán védő becsúszott és elsodorta a kaput, így a bírók videóztak, de végül gólt ítéltek. Másodpercekkel később ismét nehéz pillanatok következtek a Chernomaz-csapat számára, Banham kiállítása után a hálóba talált Ukrajna, de ismét videózás következett, ami ismét nekünk kedvezett!

Az 58. percben feltette a pontot az i-re az emberhátrány játszó magyar csapat. Kiss Dániel korongot lopott, SofronIstvánhoz továbbította, aki a bal oldalról a rövid felső irányába lőtt, Zaharcsenko belekapott a korongba, csakhogy az túljutott rajta, és a hálóba vánszorgott. A hátralévő szűk két percben Ukrajna nem tudott gólt szerezni, így 4–2-re legyőztük keleti szomszédunkat, és várhatjuk a szombati, Lengyelország elleni csatát, ami a feljutásról dönt majd. Jó ómen, hogy Szapporóban is 4–2-re győztük le Ukrajnát, mielőtt sikerült kiharcolnunk az osztályváltást. 4–2

A magyar csapat három győzelemmel és egy verséggel várja a záró kört, amelyben a házigazdák csapatával találkozik szombat 20.00 órától – itt dől el a másik feljutó hely. Merthogy a kazahok esti győzelmükkel megnyerték már a csoportot. A mieinknek elég egy rendes játékidőben elért döntetlen is a sikerhez.

Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya értékelt

PERCRŐL PERCRE

3. HARMAD

60. perc: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! 4–2-re legyőztük Ukrajnát!
60. perc: Megkezdődik az utolsó perc, a mieinknél a korong, ennek már meg kell lennie. A mi kapunk előtt a buli, az ukránok kapus nélkül az utolsó fél percre. Kiss eladja a korongot, egy Rajna-védéssel vége a meccsnek!
59. perc: Kiegészülünk, alig több mint egy perc van hátra.

58. perc: GÓÓÓÓÓÓL! OTT A NEGYEDIK! SOFRON, 2–4! Emberhátrányban szerez gólt a magyar válogatott, Kiss Dániel koronglopása után SofronIstván iramodik meg a bal oldalon, lövése levágódik Zaharcsenkóról, ám a kapusról a hálóba csorog a korong. Még közel egy percig emberhátrányban leszünk, de két gól az előny.
57. perc: VIDEÓZÁS!NINCS GÓL! Pobjedonocev lövi középre a korongot, Gnidenko beleteszi az ütőjét, a hálóban köt ki a korong, de a játékvezető videózik. A visszajátszásokon látszik, hogy Gnidenko túl magasra emeli az ütőjét, marad a 3–2 ide.
57. perc: KIÁLLÍTÁS! Banham kap két percet, emberelőnyben Ukrajna.
57. perc: Letámad Ukrajna, Metcalfe elveszíti a pakkot, de jól védekezünk.

57. perc: GÓL! VEZETÜNK! SARAUER, 2–3!
Korongot szerzünk a semleges harmadban, Kóger hozza fel a jobb oldalon, középre lövi, ahol Sarauer a kapus lába között a hálóba tereli. Közben egy ukrán játékos becsúszik oldalról, elviszi a kaput, így videózás. A videózás után a játékvezető megadja a gólt!
56. perc: Alekszjuk lő mellé kétszer is, kiegészülünk. Beszorulunk, de Rajna bemutat egy védést.
55. perc: Az ukránok még nem lőttek kapura ebben a harmadban eddig. Ljalkáé az első kísérlet, de Rajna lábbal hárít.
54. perc:KIÁLLÍTÁS NÁLUNK! Gnidenko kap egyet az arcára, Kiss kap két percet, amiért túl magasra emeli a botját.
53. perc: Banham egy lövőcsel után a jobb oldalról fonákkal lő, Zaharcsenko meg védi.
52. perc: Ugyanazt a figurát próbáljuk eladni megint, de Magosi visszatett passzát olvassák az ukránok.
52. perc: EGYENLÍTÜNK! KÓGER, 2–2! Szépen kijátsszuk az emberfórt, Sarauer a kapu mögül visszahúzza a korongot a bal oldalon helyezkedő Kógernek, aki állítgatás nélkül a rövid felsőbe bombáz.
50. perc: Sarauer megszerzi a korongot a bulinál, de Banham lövése a védőhálóban landol. Az egyik ukrán visszatér közben.
50. perc: Időt kér Rich Chernomaz.
50. perc: KETTŐS EMBERELŐNY! Navarenko kap két percet, odavág Magosinak, eltöri a botját gyakorlatilag. 32 másodpercig kettős emberelőnyben leszünk.
49. perc: Vas Márton lövését blokkolják az ukránok.
49. perc: EMBERELŐNY! Blagoj bottal akasztja Hárit, két percet kap.
48. perc: Sofron keresztpassza a nézőtérre pottyan. Az ukrán kapu előtt a buli.
47. perc: Korongot szerzünk az ukrán harmadban, Banham lövését védi Zaharcsenko.
46. perc: Mihnov lövőhelyzetbe kerül a jobb oldalon, felemelné a korongot, de nem talál kaput.
45. perc: Sarauer korongszerzése után Vas lövését blokkolják, majd a túloldalon Petrangovszkij lő mellé.
44. perc: Vas Márton teszi középre a korongot, de Zaharcsenko ráfekszik a korongra. Rajna eladja, de megússzuk, Nyimenko nem tud lőni.
43. perc: Bekezd a magyar válogatott, 4–0 a kapura lövések aránya a mieink javára, de gól egyelőre nincs.
42. perc: Erdély szerez korongot remekül, visszaadott passzát Orbán teszi kapura, Zaharcsenko fogja.
41. perc: Magasról érkezik középre Kóger korongja a jobb oldalról, buli az ukrán kapu előtt.
41. perc: ELKEZDŐDÖTT A ZÁRÓ HARMAD!

2. HARMAD

40. perc: VÉGET ÉRT A MÁSODIK HARMAD! 2–1
40. perc: Buli az ukrán kapu előtt. Megszerezzük a korongot, de Szirányi lövését blokkolják. Elveszítjük a korongot, Blagoj indul meg egy az egyben Rajnával, de mellé lő. Óriási ukrán ziccer marad ki.
39. perc: 22–15 a kapura lövések aránya a mieink javára.
38. perc: Les az ukránoknál, de továbbengedik a bírók, Bondarjev azonban mellé lő.

37. perc: SZÉPÍTÜNK! SARAUER, 2–1! Gőz lő távolról, a bal oldalról, középen levágódik a korong Banhamről, Sarauer pedig szemfülesen lecsap rá és közvetlen közelről a hálóba pofozza azt.
36. perc: Letámad a magyar válogatott, most már nincs más választás. Sarauer lövését blokkolják.
35. perc: MEGINT GÓLT KAPUNK! GNIDENKO, 2–0! Eladjuk a korongot a saját harmadunkban, az ukránok pedig szépen kijátsszák, Blagoj, majd Mihnov a korong útja, végül Gnidenko a befejező középről, gyakorlatilag az üres kapuba.
34. perc: Kóger veszíti el a korongot, Donyika közelről azonban fölé bombáz, ezt megússzuk.
32. perc: Kipattan a korong, az ukrán harmad előtt a buli. Sarauer hozza el a korongot, nyomás alatt tartjuk az ukránokat.
31. perc: Tilos felszabadítás az ukránoktól. Most leül kicsit a mérkőzés.
30. perc: KAPUVAS! Sarauer veszi át a pakkot a bal oldalon, de hatalmas kapuvasat lő. Nincs szerencsénk.
29. perc: Zaharcsenko újabb védést mutat be, majd Benk lő mellé.
28. perc: RAJNA! Blagoj közeli lövését védi hatalmas bravúrral a magyar kapus. KAPUVAS! Metcalfe bal oldali lövése csattan a felső kapuvason. Videózás, de a visszajátszásból kiderül, hogy nincs magyar gól.
27. perc: Mi birtokoljuk többet a korongot, de nem tudunk lövéshez jutni, Vas János veszít korongot.
26. perc: Nyimenko lő kapuvasat a bal oldalról.
25. perc: VEZET UKRAJNA! Emberelőnyös gól, RomanBlagoj a gólszerző, Mihnov keresztpassza után Blagoj a jobb oldalról lő a hálóba, a Metcalfe-on felpattanó korong megzavarja Rajnát, aki csak belekapni tud a lövésbe, védeni nem. 1–0
25. perc: Rajna védi Kugut lövését, majd Magosi szerzi meg a pakkot.
24. perc: A mi kapunk előtt a buli, Navarenko lövését fogja Rajna. Kiállítás nálunk, Hári Jánoskap két percet Gnidenko felborításáért.
23. perc: Sofron távoli lövését védi Zaharcsenko, közben az egyik ukrán játékos megsérül: Nyimenko lép bele egy lövésbe és megy le.
22. perc: RAJNA!Ljalka húz kapura közvetlen közelről egy kipattanót, de Rajna óriási bravúrral véd. Kiegészülünk.
22. perc: Magosi lő messziről, Zaharcsenko ráfekszik a korongra, az ukrán harmadban a buli. Fél perc múlva kiegészülünk.
21. perc: Emberhátrányban a mieink még Sofron első harmadbeli két perce miatt.
21. perc: FOLYTATÓDOTT A MÉRKŐZÉS!

1. HARMAD

20. perc: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ HARMAD! 0–0
20. perc: 11 másodperc még a harmadból, emberhátrányban.

20. perc: Ljalka és Sofron akaszkodik össze, de csak a magyar játékost állítják ki két percre.
19. perc: Sarauer üt oda a jégen fekvő Zaharcsenkónak, majd Kóger is, ami után kisebb dulakodás a pályán.
19. perc: Orbán korongszerzése után Banham indul meg középen, majd a jobb oldalról suvasztja kapura a korongot, Zaharcsenko véd, kissé bizonytalanul ugyan, de fogja a pakkot.
18. perc: Nagy Krisztián lövése elmegy a kapu mellett, majd Erdély kap jókorát a palánknál.
17. perc: Kóger felé egy remek passz, de nem tudja jól átvenni az ukrán kapu előterében. Benk lövését fogja Zaharcsenko.
15. perc: Buli a mi kapunk előtt, de Rajna ismét fogja Nyimenko kísérletét.
14. perc: Bondarjev lő a bal oldalról közben a túloldalon, Rajna bemutatja második védését is a mérkőzésen. Nyimenko lövése lejön Rajnáról, a kipattanót Gavrik pofozza kapura, de Rajna ezt is fogja.
13. perc: Magosi készít le szépen Benknek középen, akinek a lövése lejön Zaharcsenkóról.
12. perc: Gavrik lő, megvan Rajna első védése. Nagy Krisztián indul meg nagy lendülettel a jobb oldalon, de Zaharcsenko fogja a kapu elé lőtt korongot.
11. perc: Erdély ad remek passzt Kovácsnak, de belelépnek a lövésébe, így felpattan a korong és nem megy kapura. Vezetnek egy támadást az ukránok, de gyorsan felszabadul a kapunk, jól védekezünk.
10. perc: Kiegészül Ukrajna, Metcalfe lövése azonban mellé csorog.
9. perc: Sarauer tenné szűken Kógerhez a korongot a bal oldalon, de elütik az ukránok. Marad az ukránok harmadában a buli, de mindjárt kiegészül Ukrajna.
8. perc: Sebők is helyzetbe kerül, de az ő lövését is védi Zaharcsenko. Egyelőre jól megy az ukrán kapusnak. Banham mellé lő a felépített támadás végén, majd Sofron is megteszi ugyanezt.
8. perc: Kiss nagyon messziről, a kék vonal közeléből lő, de Zaharcsenko nagy bravúrral, lábbal véd.
7. perc: Késleltetett kiállítás, de Blagojvégül megkapja a két percet, emberelőnyben a mieink.
7. perc: Szép támadás a magyar válogatottól, Kiss lő középről, de Zaharcsenko magához öleli a korongot. Kiss újabb lövésébe Kóger húz bele, de Sofron mellé lő.
6. perc: A magyar csapat játszik fölényben, 4–0 a kapura lövések aránya eddig a találkozón a mieink javára, Rajnának még nem kellett védenie.
5. perc: Banham lő éles szögből a jobb oldalról, de Zaharcsenko véd, majd Banham a másik oldalról is tüzel, de az ukrán kapus ezt is fogja.
4. perc: Elveszíti a korongot a védekező harmadban Ukrajna, de Kóger passza nem jut el Vashoz. Kóger lövését fogja Zaharcsenko.
3. perc: Banham lő középről, életerősen, de Zaharcsenko fogja a korongot.
2. perc: Zúg a „Hajrá, Magyarország” a lelátón.
1. perc: A magyar csapat szerzi meg a korongot, de Sarauert ketten zárják közre, így elveszíti a pakkot.
1. perc: ELKEZDŐDÖTT A TALÁLKOZÓ!

A mieink fehérben lépnek jégre, az ukránok kék szerelésben.

A magyar válogatott számára a sorsdöntő mérkőzés szombaton este jöhet, ugyanis akkor találkoznak a mieink a házigazda Lengyelországgal és minden bizonnyal az a találkozó dönt majd a feljutásról. Ehhez persze az kell, hogy legyőzzük ma Ukrajnát.

Olaszországot óriási bravúrral győzte le a magyar válogatott szerdán 4–1-re. Az itáliaiakat 1978 után sikerült ismét legyűrnünk vb-meccsen.Élje át újra a találkozót cikkünk segítségével!

A sereghajtó ukránok három forduló után győzelem nélkül, két vereséggel és egy hosszabbításos vereséggel állnak. A magyar válogatott két győzelemmel és egy vereséggel harcban áll a feljutásért.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdődik az Ukrajna–Magyarország találkozó. Tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik