Erste Liga: hárommal is vezetett az FTC, mégis a Brassó nyert a döntő első meccsén

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2024.04.05. 20:39
Rendkívüli fordítást mutatott be a Corona Brasov (Fotó: Árvai Károly)
A Corona Brasov háromgólos hátrányból felállva, 5–3-ra legyőzte a Ferencvárost a jégkorong Erste Liga döntőjének első mérkőzésén.

 

A következő évadra készül a legtöbb csapat a magyar bázisú Erste Ligában: pénteken például a DVTK Jegesmedvék tette közzé, külön utakon folytatja az NHL-ben játékosként, edzőként és szakmai stábtagként is említésre méltó sikereket elérő Steve Kasperrel.

Hasonló gondokkal ráér még foglalkozni az FTC-Telekom és a Corona Brasov, a két csapat az erdélyiek pályaelőny-lopásával elkezdte az egyik fél negyedik győzelméig tartó döntőt.

Nem férhet hozzá kétség: megérdemelten jutottak a fináléba, lévén, hogy az alapszakasz első két helyezettjéről van szó. A hokisok bevonulása előtt felfújták a hatalmas Fradi-sast, amely szép lassan „kibontakozott”, és felvette tökéletes formáját. A hazai játékosoknak nem kellett ennyi idő, míg a brassóiak csak kemény bodicsekekkel próbálták jelezni, megérkeztek, ezzel szemben negyven másodperc sem telt el, mire Aku Kestilä egy sokadik kipattanóból megszerezte a vezetést a Fradinak.

Alex Dubeau aligha büszke az első harmadbeli teljesítményére, éppen csak eltelt öt perc, egy újabb korong pattant ki róla, amire ezúttal Nolan LaPorte csapott le, és duplázta meg az előnyt. S ha ez nem lett volna elég, hamarosan durva játékért egy kisbüntetést „harcolt ki” csapatának, ami alatt a házi pontkirály Adam Brady volt eredményes.

Jól ismert mondás, hokis berkekben legalábbis, hogy a háromgólos előny a „legveszélyesebb”, hiszen korántsem ledolgozhatatlan, de a vezető csapat könnyen elkényelmesedhet. Ezt szemléltette második harmad elején a Brassó: még a Fradiénál is gyorsabb gólt szerzett, 32 másodpercre volt szüksége – Jared Van Wormer egy áthúzódó emberelőnyt használt ki, aztán percekkel később Judd Blackwater egészpályás szólógólja lehelt új életet a mérkőzésbe és a másfél-két szektort megtöltő vendégszurkolók lelkesedésébe is. Öt perccel a második szünet előtt pedig Albert Zagidullin egalizált.

A záró harmad kiegyenlített játékot hozott, és egy hazai szempontból nagyon peches gólt: Julius Marva könnyű síppal befújt kétpercese (testre ütésért, holott csak egy kicsit lökött ellenfelén, ütésnek semmiképp sem tűnt) alatt Philippe Cornet keresztpasszára Arany elmozdult a rövid kapuvastól, de Josef Hrabal korcsolyapengéjéről éppen Cornet elé pattant a korong. Sokkal könnyebb győztes találatot elképzelni is nehéz, a kanadai ex-NHL-es csatár nem is hibázott, az erdélyiek pontkirálya, Radim Valchar még az üres kapuba ütött egyet, így a Brassó 5–3-as sikerével ellopta a Fradi pályaelőnyét. Sok idő nem marad az újraszerveződésre, szombaton 14.05-től máris kezdődik a második felvonás, szintén a Tüskecsarnokban.

 

JÉGKORONG
ERSTE LIGA
DÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
FTC-TELEKOM–CORONA BRASOV (romániai) 3–5 (3–0, 0–3, 0–2)
Tüskecsarnok, 1250 néző. V: Nagy A., Soós, Szabó D., Kövesi
FTC: Arany – Hrabal (1), Roth / Seregély Máté, CRESPI (1) / Marva, Kärmeniemi / Borsos, Haranghy – Nemec (1), KESTILÄ 1 (2), LaPorte 1 / Galajda, A. Brady 1, Németh A. (1) / Banga, Nagy G., Tóth A. / Turcotte, Bán, Tóth Gergő. Edző: Fodor Szabolcs
BRASSÓ: Dubeau – Piché (1), O. Williams / BORISZENKO (2), Lowney / Bors, Holwell – Kóger D., Sills (1), Blackwater 1 / VALCHAR 1 (2), CORNET 1, Van Wormer 1 (1) / Szabó K., Gliga, Zagidullin 1 / R. Vasile, Rokaly-Boldizsár. Edző: Dave MacQueen
Kapura lövések: 34–39. Emberelőny-kihasználás: 2/1, ill. 3/2
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Brassó javára
MESTERMÉRLEG
Fodor Szabolcs: – Tíz percig kiemelkedően hokiztunk, de a gyorsan kialakított háromgólos előny tudatában elhittük, hogy a zsebünkben van a győzelem. A folytatásban végig a Brassó játszott jobban. Öt az öt elleni játékból csak két gólt kaptunk, a többi emberhátrányos vagy üres kapus volt, ezzel elégedett vagyok, de hatvan percen keresztül kell fenntartanunk az első tíz intenzitását.
Dave MacQueen: – Két különböző meccs volt a pályán. Az első harmad egyértelműen az ellenfelünké volt, felvetett néhány kérdést, ahogy elkezdtük a párharcot. A srácoké az érdem, hogy visszajöttük a meccsbe, nagyon fontos volt az emberelőnyös gólunk rögtön a középső harmad legelején. Utána is figyeltünk arra, hogy kevés lehetősége legyen a Fradinak. Ez csak egy győzelem, ki kell pihenni magunkat szombatra, és menni tovább.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik