Szeretnék, ha mindenhol „cechül” állnának - csapatbemutató

Vágólapra másolva!
2012.05.27. 16:58
null
A csapategységre nagy szükségük lesz a cseheknek (Fotók: Action Images)
Tizenkét nap van hátra a nyári labdarúgó Európa-bajnokságig, a visszaszámlálás során pedig mindennap más résztvevő válogatottat mutatunk be a Nemzeti Sport Online-on: fókuszban az aktuális csapat, a nemzeti együttes történelme a kontinenstornákon, illetve a válogatott valaha volt legjobb játékosai. Az ötödik csapatbemutató alanya Csehország.

 

„A csapat rengeteget fejlődött Bílek alatt, aki teljes mértékben teljesítette vállalását: ott vagyunk az Euro 2012-n – mondta a szövetség elnöke, Miroslav Pelta. – Nem volt miért tovább várnunk.”

Pedig nem így indultak neki a csehek a selejtezőknek, például kifejezetten kíváncsiak vagyunk rá, mit mondott az elöljáró akkor, amikor az első kvalifikációs mérkőzésen odahaza kikaptak Bílekék a litvánoktól… Igaz, a mesternek sem volt könnyű dolga, hiszen egy szakmailag és erkölcsileg is romokban lévő válogatottat vett át a sikertelen vb-selejtezők után egykori játékostársától, Ivan Hasektől. A Pavel Nedved-, Karel Poborsky-, Jan Koller-féle generáció már a múlté, ifjú csillagok pedig nem igazán kopogtattak a válogatott ajtaján, bebocsátásra várva, eredmények helyett pedig csak fegyelmi ügyek voltak. A kopasz mester, az egykori csehszlovák és cseh válogatott középpályás végül teljesítette munkaadói és a közvélemény elvárását, és ha nem is könnyen, de kivezette a 2012-es Eb-re a cseh válogatottat. Azt azonban még ők sem tagadják: elképesztő bravúr lenne, ha túlélnék a csoportkört a lengyel-ukrán tornán.

NEM CSAK CECHBEN BÍZHATNAK

Gondolom, nem keltünk nagy meglepetést, ha leírjuk: a cseh védelem központi alakja a Chelsea Bajnokok Ligája-sikereinek kovácsa, Petr Cech kapus, aki ezen a tavaszon a legnagyobb futballhéroszok közé emelkedett. Ám nem ő az egyetlen olyan futballista a védelemben, akiben bízhatnak: a két szélső védő például egyaránt fegyelmezetten védekezik, de a támadásokat is ügyesen segítik. Különösen igaz ez a bal oldalon „elhelyezkedő” Michal Kadlecre, a Bayer Leverkusen profijára, akitől a szakértők a torna egyik nagy kiugrását várják. A túloldalon az etióp származású, de nem pehelysúlyú Theodor Gebre Selassie (klubja a Slovan) lett alapember a selejtezők végére, aki hogy, hogyan nem, nem hétköznapi futóteljesítményre képes. Középen atombiztos helye van a herthás Roman Hubníknak és a besiktasos Tomás Sivoknak, közülük utóbbi játszik megbízhatóbban és vezéri szerepet. A védelem közepén vagy szűrőként bevethető a sahtaros erőember, Tomás Hübschman, aki ugyan szürkécskén, de általában roppant hasznosan teszi a dolgát. A kispadon nincsenek nagy nevek, igaz, a középső védő Marek Suchy azért a Szpartak Moszkva profija, mellette a széleken bevethető David Limbersky (Viktoria Plzen) és a Cesenában profiskodó balbekk, Daniel Pudil kerettag.

 

A jelenkori cseh válogatott két kulcsfigurája: Tomás Rosicky és Petr Cech
A jelenkori cseh válogatott két kulcsfigurája: Tomás Rosicky és Petr Cech

MÉG MINDIG TART A ROSICKY-FÜGGŐSÉG

A cseh válogatott mindenkori hatékonysága attól függ már egy jó ideje, hogy éppen milyen napot fog ki a piciny karmester, Tomás Rosicky. Nos, az Arsenalban hol „kis Mozartként”, hol „rántott hús”-ként szereplő középpályással Bílek csapatkapitányként számol, és ezt a futballista kilenc Eb-selejtezőn hat gólpasszal – egy kivételével mindegyik pontot vagy pontokat ért – hálálta meg. Egyébként Bílek teljesen szabad kezet adott a korábban sokszor a bal oldalra szorított Rosickynek, aki most kedvenc posztján, a támadó(k) mögül irányíthat. Mi tagadás, messze áll a dortmundi szép napoktól és csúcsformájától, a Premiershipben is fel-felőrlik, de nagy hiba lenne őt leírni. Mögötte a piszkos munkát a már említett Hübschmann és a bordeaux-i Jaroslav Plasil végzi el, közülük utóbbi nemcsak futkorászni képes, hanem afféle hátsó irányítóként szab fazont a csapatnak (bár a bajnokságban nem futott most olyan jó formát, mint tavaly). A Plzennel együtt tört át a nagy munkabírású és gólerős Petr Jirácek, aki immáron a Wolfsburgban keresi kenyerét (és a pontvadászat végén szintén már az Eb-re koncentrálhatott, mert utolsó három bajnokiján bűn rosszul futballozott).

A 4–2–3–1-es rendszerben a bal oldalon alapemberré lépett elő a fiatal Václav Pilar, aki szintén a Plzentől került a Wolfsburghoz, és remek passzokkal szolgálja a bentieket; a túloldal a szintén explzeni Jan Rezeké, akit nemrégiben még megmosolyogtunk volna, hogy egy nagy tornára egy ciprusi csapattól, az Anorthoszisztól érkezik, de azóta történt egy s más a futball világában… A selejtezőkön két gólt és egy asszisztot jegyző futballista igazi edzőkedvenc, korábban is dolgozott már együtt Bílekkel.

Az ötfős középpályán a védők közül leggyakrabban a Pudil, Sivok kettős képes szerepelni, míg a cseresorban nincsenek olyan képességű labdarúgók, mint a kezdőben – ez még visszaüthet, hiszen mondjuk meg őszintén, a fent említett játékosok egytől egyik képesek belemerülni a mezőnymunkába, és egy idő után már inkább csak álmosítóan zakatolnak, mintsem élvezhetően, kreatívan futballoznak...

HOL VAN MÁR A BAROS, KOLLER SZUPERDUÓ?

Csehországban vélhetően senki sem fogná a fejét, ha
Jan Koller és Milan Baros alkotná a csatárkettősüket
Csehországban vélhetően senki sem fogná a fejét, ha Jan Koller és Milan Baros alkotná a csatárkettősüket

Pontosabban Milan Baros még mindig a fedélzeten, de a Galatasarayban újjászülető örök ígéret hét Eb-selejtezőn csupán egyszer volt eredményes, Liechtenstein ellen, és egyetlen gólpasszt sem adott. A két, Montenegró elleni pótselejtezőn ezért a Nürnberget is szolgáló Tomás Pekhart kezdett, aki éppen eggyel kevesebb gólt szerzett a kvalifikációs szakaszban, mint Baros. Klubcsapatában sem remekelt, így a Jablonec rutinos támadója, a cseh bajnokságban mostanában sűrűn parádézó David Lafata vagy a CSZKA Moszkva fiatalja, Tomás Necid biztosan kap kisebb-nagyobb lehetőséget a torna előtt a bizonyításra.

MIRE SZÁMÍTHATUNK A CSEHEKTŐL?

„Nem feltűnő egyéniség, látszatra unalmas, de a látszat csal – írták a kapitányról kinevezésekor a cseh újságok. – De helyre tudja állítani a rendet, nem ismer megalkuvást.” Nos, ez sok mindent elmond Bílek csapatáról is, azaz ne tőlük várjuk a nagy parádét ezen a kontinenstornán, és főleg ne reméljük az 1996-os vagy a 2004-es sikerek megismétlését.

„Márpedig itt rendnek kell lennie, mondta a nagymama, és berúgta a kakit az ágy alá” – tartja egy cseh köznépi mondás. Bílek rendet rakott, van egy szép, hovatovább sikeres csapata, de érzik ők maguk is, hogy valami azért nem stimmel… A hátsó sor stabil, a Plasil, Jirácek szűrőkettős szintén, Rosicky az elmúlt pár hónapban valósággal újjászületett – de ki fog itt gólt lőni?

ÉRDEMES FIGYELNI RÁ
Petr Cech, naná, hiszen „szerencséjére” van olyan gyenge a csapat, hogy hatalmas szerep háruljon rá; afféle csodatévő szent sapkás embere lehet ő a cseheknek. Akik nagyon szeretnék, ha minden csapatrészben „cechül” állnának...
MOST BEFUTHAT

Mivel Baros mostanában gólaszályos időszakát éli a válogatottban, aki képes lesz gólt lőni, az sztárrá válik a tornán, legalábbis helyi csillaggá. Megérzéseink szerint 2011 és 2012 cseh gólkirálya, David Lafata lehet az.

NAGY HIÁNYZÓK

Nyolc selejtező után több mint pech kimaradni, érzi ezt a rutinos védő, a mainzi Zdenek Pospech is, de a Lazio támadóját, Libor Kozákot is el tudtuk volna képzelni a keretben. Sokáig volt esélye bekerülni ide a veterán, 1976-os születésű támadónak, Jirí Stajnernek is, aki fénykorában pszichikai problémákkal küszködött, aká csak a közelmúlt cseh csodagyereke, a depresszió miatt egy fél évet kihagyó, immáron cottbusi Martin Fenin.

 

A CSEHEK CSOPORTMÉRKŐZÉSEI
2012.06.08., 20:45Wroclaw, Városi Stadion
Oroszország–Csehország
2012.06.12., 18:00
Wroclaw, Városi StadionGörögország–Csehország
2012.06.16., 20:45Wroclaw, Városi StadionCsehország–Lengyelország

 

A 24 FŐS CSEH KERET
Kapusok: Petr Cech (Chelsea), Jan Lastuvka (Dnipro), Jaroslav Drobny (HSV), Tomás Grigar (Teplice)
Védők: Frantisek Rajtoral (Plzen), Roman Hubník (Hertha BSC), Tomás Sivok (Besiktas), Michal Kadlec (Bayer Leverkusen), Daniel Pudil (Cesena), Theodor Gebre Selassie (Liberec), David Limbersky (Plzen), Marek Suchy (Szpartak Moszkva)
Középpályások: Tomás Rosicky (Arsenal), Jaroslav Plasil (Bordeaux), Jan Rezek (Famagusta), Daniel Kolár (Plzen), Petr Jirácek (Wolfsburg), Milan Petrzela (Plzen), Václav Pilar (Plzen), Tomás Hübschman (Sahtar Doneck)
Támadók: Milan Baros (Galatasaray), David Lafata (Jablonec), Tomás Pekhart (Nürnberg), Tomás Necid (CSZKA Moszkva)

 

ÚT AZ EB-RE (I-CSOPORT)
2010.09.07Csehország–Litvánia 0–1
2010.10.08Csehország–Skócia 1–0
2010.10.12Liechtenstein–Csehország 0–2
2011.03.25Spanyolország–Csehország 2–1
2011.03.29Csehország–Liechtenstein 2–0
2011.09.03Skócia–Csehország 2–2
2011.10.07Csehország–Spanyolország 0–2
2011.10.11Litvánia–Csehország 1–4

I-csoport: 2. Csehország 8 4 1 3 12–8 +4 13

PÓTSELEJTEZŐ

Csehország–Montenegró 2–01–03–0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik