Hibátlan spanyolok, pótselejtezős csehek

Vágólapra másolva!
2011.10.11. 22:58
null
David Silva (jobbra) is tagja az angolok elleni keretnek (Fotó: Reuters, archív)
Címkék
Az Európa-bajnoki selejtező sorozatot utolsó összecsapásán a címvédő spanyol labdarúgó-válogatott otthon, a cseh idegenben aratott két-, illetve háromgólos győzelmet. A Skóciát legyűrő spanyolok hibátlan teljesítménnyel zártak a csoportkörben, és az első helyen magabiztosan jutottak tovább, a csehek viszont Litvániában aratott sikerüknek köszönhetően lehajrázták a skótokat, így odaértek a pótselejtezős második helyre.

 

Spanyolország–Skócia

David Silvát a kezdőbe jelölte Vicente del Bosque szövetségi kapitány, a Manchester City középpályása pedig gyorsan meghálálta a bizalmat, és adott nyomatékot szavainak – a nyilvánosság előtt véleményezte, hogy az utóbbi időben kevesebb játéklehetőséget kapott –, amikor a hatodik percben formás akció végén vezetéshez juttatta övéit. A skótok nem zuhantak össze – ellentétben a vendéglátókkal, nekik igenis komoly téttel bírt az összecsapás –, és a hazai mezőnyfölény ellenére próbáltak kezdeményezni és helyzeteket kidolgozni. A szünet előtt újfent Silva volt eredményes, ezúttal Pedrónak köszönhette meg az előkészítést.

A fordulás után nem sokkal David Villa is betalált – nyolcvanadik fellépésén ötvenedszer volt eredményes –, a skót remények egyre halványultak egy jó eredmény eléréséhez, ami esetükben pótselejtezőt ért volna. Annál is inkább, mert Kaunasban a csehek nagyon belehúztak, a félidőben már hárommal vezettek.

A skótok a 66. percben büntetőből szépítettek ugyan David Goodwillie révén, de ezzel csak Víctor Valdés napját rontották el igazából. Az FC Barcelona kapusa hatodik válogatottbeli fellépésén először védhetett tétmeccsen, ráadásul eddig kilencven percet sem kapott még a nemzeti együttesben.

A hajrában a spanyolok járatták a labdát, de helyzeteik már kimaradtak, a vendégek inkább védekeztek, és ritkán tudtak átmenni ellentámadásba.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

 

 

 

 

Litvánia–Csehország

A csehek abban a reményben léphettek pályára, hogy győzelmük esetén a saját kezükbe vehetik sorsuk alakítását, és megcsíphetik a pótselejtezős második helyet, ugyanis emberi számítások szerint a skótoktól aligha lehetett arra számítani, hogy majd éppen Spanyolországban győzik le a vb- és Eb-címvédőt. Ennek megfelelően a csehek a második percben már vezettek Kaunasban, majd támadásban maradtak, és a 15. percben megduplázták előnyüket, a szünet előtt pedig bevitték a harmadik csapást is.

A pihenőben aztán elégedetten nyugtázhatták, hogy Alicantében is minden a terveik szerint alakul (a spanyolok akkor David Silva duplájával már 2–0-ra vezettek Skócia ellen), így a második felvonás csupán két büntetőt hozott. Előbb a házigazdák szépítettek, majd a vendégek állították be a végeredményt. A győztes csapatban a Leverkusen védője, Michal Kadlec és a Cipruson légióskodó Jan Rezek duplázott, előbbi mindkét találatát büntetőből szerezte.

EURO 2012, I-CSOPORT
LITVÁNIA–CSEHORSZÁG 1–4 (0–3)
Kaunas, S. Dariaus és S. Giréno Stadion. Vezette: Fernández Borbalán (spanyol)
LITVÁNIA: Karcemarskas – Zaliukas, Stankevicius, Skerla – Vicius, Mikoliunas, Ivaskevicius (Novikovas, a szünetben), Pilibaitis (Beniusis, 74.), Radavicius – Sernas, Poskus (Panka, 57.). Szövetségi kapitány: Raimondas Zutautas
CSEHORSZÁG: P. Cech – Hubník, Sivok, M. Kadlec, Gebreselassie – Plasil, Rosicky, Pilar (Pudil, 70.), Jirácek – M. Baros (Pekhart, 59.), Rezek (Pospech, 82.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerző: Sernas (68. – 11-esből), ill. M. Kadlec (2., 85. – mindkettőt 11-esből), Rezek (15., 45.)
Kiállítva: Hubník (67.)
SPANYOLORSZÁG–SKÓCIA 3–1 (2–0)
Alicante, José Rico Pérez Stadion. Vezette: Johannesson (svéd)
SPANYOLORSZÁG: Víctor Valdés – Sergio Ramos, Puyol (Arbeloa, a szünetben), Piqué, Jordi Alba – Busquets, Xavi (F. Llorente, 64.), Cazorla – David Silva (Thiago Alcántara, 55.), David Villa, Pedro. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
SKÓCIA: McGregor – Hutton, Bardsley, Berra, Caldwell – C. Adam (Forrest, 63.), D. Fletcher (Cowie, 85.), J. Morrison, Bannan (Goodwillie, 63.), Mackail-Smith – Naismith. Szövetségi kapitány: Craig Levein
Gólszerző: David Silva (6., 44.), David Villa (54.), ill. Goodwillie (66. - 11-esből)
AZ I-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 8 8 26–6 +20 24
2. Csehország 8 4 1 3 12–8 +4 13
3. Skócia 8 3 2 3 9–10 –1 11
4. Litvánia 8 1 2 5 4–13 –9 5
5. Liechtenstein 8 1 1 6 3–17 –14 4

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik