Profin hozták: Csehország és Horvátország is 3-0-val jutott ki az Eb-re

Vágólapra másolva!
2011.11.15. 22:14
null
Jirácek gyönyörű góllal foszlatta szét a montenegrói reményeket (Fotók: Reuters)
Címkék
Csehország és Horvátország is 3–0-s összesítéssel jutott ki a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra pótselejtezőjéről: a csehek a rengeteg helyzetet kihagyó Montenegró otthonában is győzni tudtak, a horvátok az idegenbeli 3–0-s győzelem után otthon biztonsági 0–0-t játszottak Törökországgal. Írország idegenben megszerzett négygólos előnye birtokában kényelmesen, hazai 1–1-el vívta ki a kvalifikációt Észtország ellen.

 

MONTENEGRÓ–CSEHORSZÁG 0–1

A montenegróiak a legrosszabbkor beszedett második gól miatt igen kedvezőtlen helyzetből várhatták a visszavágót – a hatos nyeretlenségi szériát „nyögő” házigazdák legutóbb tavaly novemberben, Azerbajdzsán ellen értek el olyan eredményt (2–0), amely legalább egy hosszabbításra elég lett volna.
A csehek az első félidőben tulajdonképpen rutinból állították meg a montenegrói kísérleteket negyven percig, ekkor a crnagorácok Dejan Damjanovics révén elpuskáztak egy nagy lehetőséget – mindenesetre úgy tűnt, minden a vendégcsapat szája íze szerint alakul.

Nem úgy a második félidőben, mikor a montenegróiak elkapták a fonalat: Damjanovics a lécet találta el (Petr Cech besegített), majd Mirko Vucsinics egészen elképesztő módon hibázott ziccert – négy méterről a gyakorlatilag üresen maradt kaput nem tudta fejjel eltalálni.

A csehek fordulás után a felezővonalon is ritkán jöttek át, a montenegróiak meg harci őrületbe kerültek, és mindent bevetettek: a 71. percben Vucsinics szenzációs csellel küldte világgá védőjét, éles szögből kétszer lőtt, Cech mindkétszer hatalmas bravúrt bemutatva védett.

A montenegróiak jöttek, jöttek és a 81. percben egy kontrából megkapták a sorsukat megpecsételő gólt: Petr Jirácek szenzációsan indult meg három védő között, kilépett, majd ziccerben a kapuba lőtt – Mladen Bozsovics beleért a labdába, ám hárítani nem tudott. Montenegró mindent megtett, de mindent kihagyott, így nem volt esélye: Csehország 3–0-s összesítéssel jutott ki az Eb-re, és független államként 1996, 2000, 2004 és 2008 után ötödször, a csehszlovák eredményeket beszámolva nyolcadszor vesz részt a kontinensviadalon.

HORVÁTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 0–0

A horvátok kényelmesen jutottak ki idegenbeli hőstettük után
A horvátok kényelmesen jutottak ki idegenbeli hőstettük után

Az isztambuli 3–0-s vendégsiker után a horvátoknak tulajdonképpen csak biztonsági játékot kellett nyújtaniuk az Eb-kvalifikációhoz, a törököknek meg csodával egyenértékű teljesítményt. A félholdasok esélyeinek az sem használt, hogy Európa egyik legfélelmetesebb vendéglátójához utaztak: a horvátok legutóbbi negyvenhét hazai meccsükből kettőt veszítettek csak el…

A törökök az elején megszerezhették volna a nekik nagyon kellő korai gólt, de Selcuk Inan a kapufát találta el, majd Stipe Pletikosa védte Kazim Kazim ismétlését. A horvátok egy Schildenfeld-fejessel veszélyeztettek, majd Ivica Olic révén is helyzetben rontottak. A törökök többet birtokolták a labdát, de nem tudtak beköszönni, a horvátok pedig Luka Modric és Mario Mandzukic révén pazaroltak el lehetőségeket – Guus Hiddink csapatának egy félideje maradt a csodára.

Egy félidőnyi idő és három gól hátrány pedig Zágrábban nagyon sok: a törökök egyre jobban beletörődtek abba, hogy az Eb-t otthonról nézik, a horvát szurkolók egyre hangosabban ünnepeltek – a hazaiak összességében magabiztosan tartották meg előnyüket, és remek idegenbeli győzelmük után profin őrizték a háromgólos fórt.

Robbie Keane 2002 után utazhat ismét világversenyre
Robbie Keane 2002 után utazhat ismét világversenyre

Törökország hét éven belül harmadszor bukott el pótselejtezőt – a 2004-es Eb előtt Lettország, a 2006-os vb-t megelőzően Svájc szúrt ki velük. Guus Hiddink minden bizonnyal búcsúzik, Horvátország pedig 1996, 2004 és 2008 után negyedik kontinenstornájára utazik.

ÍRORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 1–1

Az ír labdarúgó-válogatott hazai pályán 1–1-es döntetlent játszott Észtországgal a 2012-es Európa-bajnokság pótselejtezőjének visszavágóján, így 5–1-es összesítéssel kijutott a kontinenstornára.

A mezőnyfölényben játszó Írország az első félidő 32. percében szerezte meg a vezetést: Kevin Doyle fejesét Pavel Londak bravúrral hárította, Stephen Ward azonban a kapuba pofozta a kipattanót. (1–0).

A fordulás után erőre kapott Észtország, olyannyira, hogy az 57. percben egyenlített: Konstantin Vassiljev távoli lövése besuhant Shay Given keze alatt. (1–1)

A mérkőzés kiegyenlített játékot hozott, mindkét együttes előtt több gólszerzési lehetőség adódott, azonban mindössze két gól született. A döntetlen Írországnak kedvezett, mely 5–1-es összesítéssel kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra. A Giovanni Trapattoni vezette ír válogatott 2002 után jutott ki ismét nagy tornára és mindössze másodszor vehet részt 1988 után Európa-bajnokságon.

EURO 2012
PÓTSELEJTEZŐ, 2. MÉRKŐZÉSEK
HORVÁTORSZÁG–TÖRÖKORSZÁG 0–0
Zágráb, Makszimir Stadion. V: Proenca (portugál)

HORVÁTORSZÁG: Pletikosa – Vida, Schildenfeld, Simunic, Pranjic – Srna, Vukojevic (Eduardo 88.), Modric, Rakitic – Olic (Perisic 62.), Mandzukic (Jelavic 77.). Szövetségi kapitány: Slaven Bilic

TÖRÖKORSZÁG: Bolat – Kazim Kazim, Toprak, Kormaz, Köybasi – Hamit Altintop, Balci, Inan, Sahin, Erkin (Töre 36.) – Bulut (Halil Altintop 71.). Szövetségi kapitány: Guus Hiddink

Horvátország 3–0-s összesítéssel jutott ki az Eb-re
MONTENEGRÓ–CSEHORSZÁG 0–1
Podgorica, Podgorica Stadion. V: Rizzoli (olasz)
MONTENEGRÓ: M. Bozsovics – Dzudovics, Zverotics, Pavicsevics, Szavics – Drincsics, V. Bozsovics (Djalovics 79.) – Vucsinics, Damjanovics (Vukcsevics 76.), Becsiraj (Delabisics 58.), Jovetics. Szövetségi kapitány: Branko Brnovics
CSEHORSZÁG: Cech – Hubník, Sivok, Kadlec, Gebreselassie – Plasil, Rosicky, Pilar (Kolár 69.), Jirácek – Pekhart (Baros 84.), Rezek (Pospech 60.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek
G: Jirácek (81.)
Csehország 3–0-s összesítéssel jutott ki az Eb-re
ÍRORSZÁG–ÉSZTORSZÁG 1–1
Dublin, Dublin Arena. V: Kuipers (holland)
ÍRORSZÁG: Given – St.Ledger, Dunne, O’Shea, Ward – Duff (Fahey 79.), Whelan, Andrews, Hunt (McGeady 59.) – R. Keane (Cox 67.), Doyle. Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni
ÉSZTORSZÁG: Londak – Jääger, Rähn, Klavan, Kruglov (Puri 18.) – Teniste, Vunk, Vassiljev, Lindpere (Kink 54.) – Saag, Voskoboinikov (Purje 73.). Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli
G: Ward (32.), ill. Vassiljev (57.)
Írország 5–1-es összesítéssel jutott ki az Eb-re
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik