David Villa fordított és rekorder lett a csehek ellen

Vágólapra másolva!
2011.03.26. 00:03
null
David Villa immár egyedüli spanyol gólrekorder, a képen az első gólját szerzi a csehek ellen (Fotó: Reuters)
Címkék
A spanyol labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Granadában Csehországot, így továbbra is hibátlan teljesítménnyel vezeti Eb-selejtezős csoportját. A világbajnok együttesben David Villa duplázott, és 46 találattal immár egyedül vezeti az ibériai válogatott örökrangsorát a 44 gólos Raúl előtt. Xavi Hernández jubilált, századszor húzhatta fel magára a spanyol nemzeti csapat mezét.

Nem volt könnyű dolga a mérkőzés játékvezetőjének, nevezetesen honfitársunknak, Kassai Viktornak. A csehek fizikumukra alapozva próbálták megállítani a spanyol rohamokat, a mérkőzés elején pedig kétsoros védőfalat alkottak a tizenhatosuk előtt. A megszerzett labdákkal gyors kontrákat próbáltak vezetni, de azokban nem sok veszély volt, hiszen a félpályánál sokkal messzebbre nem igen jutottak. Így a centerként nevezett Milan Baros a védők megzavarásával foglalkozott leginkább.

Bezzeg a spanyolok. Állandóan ott adogattak – szokásuktól eltérően hosszan meglőtt labdákkal is keresték és megtalálták egymást, nemcsak a legközelebbi társat vonták be a játékba – a cseh tizenhatos előtt, a szélvészgyors és ördöngösen cselező Jesús Navas semlegesítése pedig megoldhatatlan feladatot jelentett sokszor két védőnek is. A 27. percben Petr Cech minden tudására szükség volt, hogy David Villa kapás lövését kivédje. Még akkor is, ha az a kapu közepébe tartott, pont oda, ahol a hálóőr állt.

Így nem kis meglepetést keltve a 29. percben Jaroslav Plasil találatával a vendégek szereztek vezetést. A csehek középpályása igen merészet gondolt, amikor 25 méterről lövésre szánta el magát, majd a labda a fű „alatt” a kapu bal alsó sarkában kötött ki, Iker Casillas hiába vetődött. (0–1)

A szünetig hátralévő időben a spanyolok fokozták a nyomást, de a cseh védelem jól állta a megpróbáltatásokat.

A fordulást követően a spanyolok továbbra is elképesztő mezőnyfölényben futballoztak. Navas nagyot játszott, Andrés Iniesta úgyszintén – utóbbi kevéssel emelt távolról a cseh kapu jobb felső sarka mellé –, aztán a felvonás közepén David Villa duplája eldöntötte a találkozót.

A Barcelona támadója előbb tizenöt méterről lőtte ki a bal alsót – miután egy védőt lecselezett, kettő között pedig megtalálta a rést –, majd az Iniesta buktatásáért megítélt büntetőt váltotta gólra. Cech beleért a labdába, de az erős lövést nem tudta hárítani. (2–1)

A cseheknek még közel húsz percük maradt, hogy keressenek maguknak valamit, de már nem tudtak egyenlíteni. Erejükből néhány, nem túl gólszagú támadásra futotta csupán.

Xavi századik válogatottságát ünnepelte – Casillastól azért nem kapta meg a csapatkapitányi karszalagot, bár a madridi hálóőr tisztelete jeléül felajánlotta neki –, David Villa immár egyedüli gólrekordernek számít a spanyol válogatottban. Eddig Raúllal közösen állt az élen, most viszont a duplának köszönhetően meglépett. David Villa 72. válogatottbeli fellépésén a 45., majd a 46. gólját szerezte.

A spanyol válogatott negyedik mérkőzését is megnyerte a csoportban, a második helyen álló csehek másodszor kaptak ki.

SPANYOLORSZÁG–CSEHORSZÁG 2–1
EURO 2012
I-CSOPORT
SPANYOLORSZÁG–CSEHORSZÁG 2–1 (0–1)
Granada, Los Cármenes Stadion, 16 400 néző. V: Kassai (magyar)
SPANYOLORSZÁG: Casillas – Arbeloa, Piqué, S. Ramos, Capdevila (Cazorla, 58.) – Xabi Alonso (F. Torres, a szünetben), Busquets, Xavi – Jesús Navas (Marchena, 86.), Villa, Iniesta. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque
CSEHORSZÁG: P. Cech – Pospech, Hubník, Sivok, M. Kadlec – Hübschman, Rosicky – Plasil, Rezek (Necid, 84.), Pudil (Hlousek, 78.) – Baros. Szövetségi kapitány: Michal Bílek
Gólszerzők: Villa (69., 73. – a másodikat 11-esből), ill. Plasil (29.)
AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
M Gy D V L-K Gk P
1. Spanyolország 4 4 12–4 +8 12
2. Csehország 4 2 2 4–3 +1 6
3. Skócia 4 1 1 2 4–5 –1 4
4. Litvánia 3 1 1 1 2–3 –1 4
5. Liechtenstein 3 3 1–8 –7 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik