Akar-e valamelyik csapat nyerni? Unalomba fulladhat az angol–belga

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.28. 14:39
null
Kevin De Bruyne és Eden Hazard bűvölik a labdát – csütörtökön vajon lesz rá lehetőségük? (Fotó: AFP)
Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt a G-csoport harmadik fordulójában rendezendő Anglia–Belgium mérkőzést a csoportkör egyik legnagyobb rangadójának kiáltották ki. A két válogatott a papírformának megfelelően megnyerte az első két meccsét Tunézia és Panama ellen, így csütörtökön 20 órától a csoportelsőségért csapnak össze egymással. Kérdés, hogy melyik együttes akarja egyáltalán megnyerni? Az egyenes kieséses szakasz szempontjából ugyanis mindkét fél számára vonzóbb lehet, hogy az alsó ágra kerüljön, ehhez viszont a kvartett második helyén kell végeznie.

 

A FAIR PLAY RANGSOR DÖNTHET A CSOPORTELSŐSÉGRŐL

A képlet egyszerű: amelyik csapat nyer, csoportelső. Az angolok és a belgák egyaránt hat ponttal, sőt teljesen azonos gólkülönbséggel (8–2) várják a kalinyingrádi találkozót, így döntetlen esetén a sárga (és az esetleges piros) lapok száma döntene a csoportelsőségről. Ebben a tekintetben jelenleg az angolok állnak jobban – vagy éppen rosszabbul... –, mivel Kyle Walker és Ruben Loftus-Cheek révén eddig két sárgát kaptak, a belgáknál viszont Panama ellen (3–0) Thomas Meunier-t, Jan Vertonghent és Kevin De Bruynét is figyelmeztették.

Elképzelhető, hogy lesz jelentősége, ezért nem árt átvenni: a fair play rangsorban 1 pontot ér a sárga lap, 3-at a két sárgával történő kiállítás, 4-et az azonnali piros lap és 5-öt a sárga lap utáni azonnali piros lap. Ha tehát a G-csoport rangadója döntetlennel zárul, lehet majd számolgatni, hogy melyik csapat hány pontot szedett össze a büntetésekkel. Amennyiben ez is egyenlő lesz a csütörtök esti meccs után, akkor sorsolás dönt a csoport első helyéről.

MIÉRT NEM ÉRI MEG CSOPORTELSŐNEK LENNI?

„ÉN NEM SZERETEM EZT A FAJTA TAKTIKÁZÁST”

„Furcsa mérkőzés lesz, mert mindkét kapitány számos kulcsjátékosát pihenteti – mondta lapunknak Chris Waddle, 62-szeres angol válogatott középpályás. – Szerintem mindkét csapat szeretne a második helyen végezni, mert így jó eséllyel könnyebb ágra kerülhet, egy nappal többet pihenhet, és Moszkvában játszhatná a nyolcaddöntőt. Taktikus meccsre számítok, de nem tudom, hogyan lehet rávenni egy csapatot, hogy ne győzelemre játsszon. Az is lehet, hogy gól nélküli döntetlen lesz, és a végén a sárgák döntenek a csoportelsőségről. Én nem szeretem ezt a fajta taktikázást. Ha a csapat világbajnok akar lenni, verjen meg mindenkit! Egy biztos: nem ezen a meccsen kapunk pontos képet a két válogatott tűzerejéről.”

Az ágrajz miatt. A G-csoport győztese ugyanis az egyenes kieséses szakaszban a felső ágra kerülne. Ennek a nyolcaddöntő szempontjából még nem lenne nagy jelentősége, mert az angol, belga kettős mindenképpen a Japán, Szenegál, Kolumbia hármasból kap ellenfelet. A negyeddöntőtől kezdve azonban már más a helyzet: az a csapat, amely megnyeri a G-csoportot, a legjobb nyolc között a Brazília–Mexikó meccs győztesével, míg továbbjutás esetén az elődöntőben az Uruguay, Portugália, Franciaország, Argentína négyes egyikével találkozik.

Ezzel szemben a G-csoportból második helyen továbblépő gárda a nyolcaddöntő sikeres abszolválása esetén a negyeddöntőben a svéd–svájci párharc továbbjutójával játszhatna – ami lényegesen kedvezőbbnek hangzik, mint esetleg a brazilokkal összecsapni –, és csak az elődöntőben kerülhetne szembe igazi nagyágyúval, Spanyolországgal. Feltéve, hogy Fernando Hierro legénysége az oroszokat, majd a horvát–dán csata győztesét is kiejti. Ha meg nem ejti ki, és más együttes jut be az elődöntőbe, akkor még inkább vonzó az alsó ág. (Bár azt azért halkan jegyezzük meg, hogy a horvátok eddig nagyon meggyőző teljesítményt nyújtanak, és nagy hibát követ el az a válogatott, amely könnyű ellenfélként tekint rájuk.)

HOGY ÁLLNAK MAJD FEL AZ ANGOLOK ÉS A BELGÁK?

Klasszis, kiváló játékosokkal, de szinte biztos, hogy nem a legerősebb összeállításban. Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate nem zárta ki, hogy akár hat alapemberének is pihenőt ad, míg a belgákat irányító Roberto Martínez még azt is kilátásba helyezte, hogy a teljes csapatát lecseréli az első két csoportmeccs után.

„Igen, még ez is lehetséges. Túlságosan kockázatos lenne, ha szerepeltetnénk azokat a játékosokat, akik már kaptak sárga lapot, nem szeretnénk ugyanis, ha a nyolcaddöntőben bárki is hiányozna eltiltás miatt” – mondta Martínez, aki ezzel a megnyilvánulásával máris kilátásba helyezte Meunier, Vertonghen és De Bruyne pihentetését. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a támadósor tagjai, Dries Mertens, Romelu Lukaku és Eden Hazard kisebb sérülést szenvedett a Tunézia elleni találkozón, ezért minden bizonnyal velük is óvatosan bánik majd a kapitány.

LEHET VÁLASZTANI

Lényegre törő részlet az angol Telegraph elemzéséből: „Ha Anglia nyer, Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Luis Suárez, Kylian Mbappé, Neymar és Javier Hernández jöhet szembe. Ha kikap, akkor Marcus Berg, Mario Gavranovic, Artyom Dzjuba, Andreas Cornelius, Mario Mandzukic és Diego Costa.”

„Továbbjutottunk, ez volt a fő cél. Szeretnék minél több játékosnak lehetőséget adni, nem az az elsődleges, hogy nyerjünk. Nekünk most az a legfontosabb, hogy a futballistáink bevethetők és jó állapotban legyenek. Oké, ha nyerünk, nem megyek világgá. Annyit elárulhatok, hogy a kapuban Thibaut Courtois kezd, Simon Mignolet-ban is bízom, de a kapusoké különleges helyzet, nekik fontos, hogy minél több percet kapjanak” – tette hozzá Martínez.

Az angol válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate szavain sokkal inkább érződik, hogy ismét győzelemre szeretné vezeti együttesét: „Minden meccset meg akarunk nyerni. Nem tudom elképzelni, hogyan tudunk úgy elkezdeni egy mérkőzést, hogy nem akarunk jól játszani és győzni. Veszélyes terep lenne, ha azon gondolkodnánk, hogy melyik ágra kerülhetünk.”

Az FC Barcelona belga középhátvédje, Thomas Vermaelen úgy véli, életidegen egy sportember számára, hogy ne a győzelemre hajtson.

„Az angolok és mi is továbbjutottunk, de nem lehet olyan felfogásban kifutni a pályára, hogy ki akarunk kapni. Nem gondolkozunk azon, hogy elsők vagy másodikok szeretnénk lenni, vagy hogy ki lehet az ellenfelünk a nyolcaddöntőben. A kezdőcsapatot még nem tudjuk, a kapitány általában két órával a kezdés előtt árulja el nekünk” – mondta.

Mindent egybevetve: ne lepődjünk meg, ha a dán–francia ütközethez hasonlóan ezúttal is két, biztonsági futballra törő csapatot látunk – megfűszerezve a mérkőzést néhány sárga lappal…

FIFA-VILÁGBAJNOKSÁG 2018, OROSZORSZÁG
G-CSOPORT, 3. FORDULÓ

20.00: ANGLIA–BELGIUM (Tv: M4 Sport)
Kalinyingrád, Kalinyingrád Stadion. Vezeti: Damir Skomina (szlovén)
A várható kezdőcsapatok
ANGLIA:
Pickford – Ph. Jones, Stones, G. Cahill – Alexander-Arnold, Loftus-Cheek, Dier, Lingard, Rose – Kane, Rashford. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Kompany, Vermaelen – Chadli, Mousa Dembélé, Fellaini, Th. Hazard – Tielemans, Batshuayi, Januzaj. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

A csoport másik mérkőzése
20.00:
Panama–Tunézia (Szaranszk) (Tv: Duna)

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anglia 2 2 8–2 +6 6
1. Belgium 2 2 8–2 +6 6
3. Tunézia 2 2 3–7 –4 0
4. Panama 2 2 1–9 –8 0
Íme, az ágrajz
Íme, az ágrajz
AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 30., 16.00
Kazany, Kazany Aréna
Franciaország–Argentína (50. mérk.) x–x
Június 30., 20.00
Szocsi, Fist Olimpiai Stadion
Uruguay–Portugália (49. mérk.) x–x
Július 1., 16.00
Moszkva, Luzsnyiki Stadion
Spanyolország–Oroszország (51. mérk.) x–x
Július 1., 20.00
Nyizsnyij Novgorod, Nyizsnyij Novgorod Stadion
Horvátország–Dánia (52. mérk.) x–x
Július 2., 16.00
Szamara, Kozmosz Aréna
Brazília–Mexikó (53. mérk.) x–x
Július 2., 20.00
Rosztov-na-Donu, Rosztov Aréna
G1–H2 (54. mérk.) x–x
Július 3., 16.00
Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion
Svédország–Svájc (55. mérk.) x–x
Július 3., 20.00
Moszkva, Szpartak Stadion
H1–G2 (56. mérk.) x–x

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik