Vb 2014: Majdhogynem kitűnő - lelkendezik a francia sajtó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.21. 03:20
null
Ketten a boldog francia gólszerzők közül: Olivier Giroud (balra) és Mathieu Valbuena (Fotó: Reuters)
A francia labdarúgó-válogatottal az utóbbi években nem mindig kesztyűs kézzel bánó francia sajtó kalappal a kézben dicsér a Svájc elleni vb-siker (5–2) után.

 

„A kékek szinte tökéletesek voltak, majdhogynem kitűnő az osztályzat – írja a L’Équipesportnapilap internetes kiadásának címében, lelkendezve Didier Deschamps csapatának támadójátéka láttán –, de azért kár a végén kapott két gólért.”

„Nincs mivel elrontani azt az örömet, amit a francia játékosok átéltek és szereztek nekünk is” – lelkendezik a Parisien internetes kiadása, a támadók „szólóestjeként” leírva a történteket.

A tekintélyes Le Monde is virtuóz előadásnak minősítette a „kékek” produkcióját, és párhuzamot vont a mostaniak és az 1998-ban világbajnoki címet szerző francia válogatott között: „Az a csapat is két fölényes győzelemmel kezdett Dél-Afrikával és Szaúd-Arábiával szemben, és két csoportmeccs után már a legjobb tizenhat között érezhette magát, hogy aztán meg se álljon a világbajnoki címig.”

A So Foot szakportál megemlíti, hogy a „kékek” egy nehéz pótselejtezőn csodaszámba menően harcolták ki a vb-részvétel lehetőségét (0–2 idegenben, majd 3–0 otthon Ukrajna ellen), outsiderként érkeztek, „de ha Didier Deschamps katonái egyértelművé akarták tenni, valójában milyen erőt képviselnek, akkor most egyértelművé tették”.

A Figaro szomorkodik egy sort azon, hogy Karim Benzema második, a csapat hatodik góljába belefújt a játékvezető – vége lett a meccsnek –, de sokatmondóan hozzáteszi: „Nyugalom, a világbajnokság még éppen csak elkezdődött a kékek számára.”

A Libération kegyelmi állapotban futballozó franciákról ír, akik „az állati hőségben, amikor árnyékban is harminc fok volt”, átszáguldottak a svájciakon, mi több, „bankot robbantottak”. A lap kiemeli Didier Deschamps két húzását: a sárga lapja miatt jegelt Paul Pogba helyén játszó Moussa Sissoko beállítását, valamint Olivier Giroud előhúzását a tartaléksorból, amivel egy csapásra nagyobb tér jutott Karim Benzemának.

Eközben a svájci sajtó érthetően kesereg: a reggel még a gall kakas megkopasztására felszólító Le Matin szerint „a svájciak többé nem nézhetnek a franciák szemébe”, sőt a lap a 2–5-öt a válogatott történetének egyik legmegrázóbb vereségeként értékeli. A 24 Heures tudósításának címe: „2014. június 20., hajótörés Salvadorban.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik