Hiába lőtt kettőt a „Gyilkos”, a spanyoloké lett végül a bronzérem

Vágólapra másolva!
2009.06.28. 17:38
null
A csereként beállt Güiza két góllal segítette bronzhoz a selecciónt
Hosszabbítás után 3–2-re győzött a spanyol labdarúgó-válogatott a házigazda dél-afrikaiak ellen a Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén. Katlego Mphela a 75. percben Dél-Afrikának szerzett vezetést, de Güiza góljaival a 88. és a 89. percben fordított a selección. Mphela csodálatos szabadrúgással még hosszabbításra mentette a meccset, de a ráadásban Xabi Alonso találata győzelmet és bronzérmet jelentett a spanyoloknak.

A hosszú veretlenségi sorozata megszakadása után hasonló szériára készülő spanyolok és a házigazdák nem estek éppen egymásnak a meglehetősen foghíjas lelátók előtt: egy David Villa-lövést meg egy Matthew Booth-fejest leszámítva az első 25 perc elment volna altatónak is a délutáni sziesztához...

Ami rossz hír: alapvetően a félidő második részére sem buzgott fel a játékkedv a válogatottakban, így aztán az első 45 perc legfeljebb a Konföderációs Kupa leggyatrább játékrészeinek listájára kerülhetett fel.

A fordulás után a selección David Villa kapura tartó lövéssel, Sergi Busquets góljával nyitott, az eredményjelzőn mégis maradt a 0-0, mivel Matthew Breeze játékvezető nem adta meg a találatot (ha nem elég, hogy les volt, még Capdevila is akadályozta a kapust).

Vicente del Bosque megunta a támadósor tehetetlenségét, így Villa és Fernando Torres helyére bejött Güiza és David Silva. Helyzet azonban nem előttük, hanem Riera előtt adódott, de a Liverpool szélsője nem tudta ellőni a remek reflexmozdulattal hárító Khune mellett.

Percekkel később Cazorla tesztelte a hazai kapust, de Khune szögletre mentett - egyértelmű fölénybe kerültek a spanyolok. A dél-afrikaiak előbb egy veszélyes jobb oldali támadással „vágtak vissza" (de pókfociban nem voltak jobbak), majd a 75. percben váratlanul megszerezték a vezetést.

A sárga-zöldek akciójánál Van Heerden remek passzt adott a bal szélre, Tshabalala tökéletesen tekert középre, Piqué és Capdevila pedig csak ámult, hogy a csereként beállt Katlego Mphela leveszi a labdát az ötösön, majd a léc alá bombázza azt két méterről. Casillas sem remekelt az esetnél, de azért a belső védők tehetetlensége erősen korlátozta a lehetőségeit... (0-1) Ez volt a „Gyilkos" becenevű csatár első gólja a tornán.

A spanyoloknak negyedórájuk volt az egyenlítésre, de képtelenek voltak felpörögni - leszámítva Raúl Albiolt, aki egy kontránál légi útra küldte a mellette elhúzó dél-afrikait...

A házigazdák egyre hangosodó vuvuzela-szó kíséretében őrizték előnyüket egészen a 88. percig: ekkor Güiza előbb 14 méterről kilőtte a jobb alsót (1-1), majd a középkezdés utáni első spanyol akciónál jobbról beívelt - a lecsúszott beadás pedig a jobb oldali kapufát érintve behullott a dermedten álló Khune mellett 2-1.

A dél-afrikaiak nem érdemeltek vereséget a 90 perc alapján, és hosszabbításra is mentették a meccset: „Killer" Mphela a Santana-csapat utolsó esélyét kihasználva káprázatos gólt ragasztott szabadrúgásból Casillas kapujának jobb felső sarkába. Jöhetett a hosszabbítás (2-2).

A hosszabbításban a spanyolok majdnem balról is betaláltak lecsúszott beadásból, de Capdevila ívelésénél a kapufa segített Khunén. Kettő azért sok lett volna egy meccsre...

Egy szép kontra után aztán a remek erőben levő a dél-afrikaiak kis híján megszerezték a harmadikat is. Mhlongo passza után a Mphela elnyargalt, Piqué kergette, de esélye sem volt utolérni, viszont a csatár lövését Casillas lábbal hárította. Parker lövésénél megint csak a spanyol kapusnak kellett bravúrral hárítania, majd Mhlongo fejelt fölé egy szöglet után.

A spanyolok ezután egy tizenegyest kértek számon az ausztrál játékvezetőn, joggal, hiszen egy visszafejelt labdát Mhlongo remek mozdulattal ütött el...

A spanyolok az elmaradt lehetőséget góllal „torolták meg": a 107. percben Xabi Alonso jobbról tekert középre egy szabadrúgást, Llorente nem ért bele a labdába, amely ki is kötött a bal alsóban - a kapus semmit nem látott az esetből, annyian voltak előtte (3-2).

Másodszor már nem tudtak felállni a padlóról a házigazdák, így a spanyoloké lett a bronz. A játék és főleg Mphela két gólja biztató a csatárt kereső dél-afrikaiak számára - kérdés persze az, hogy a „Gyilkosnak" ez egyszeri nagy meccse volt-e, vagy tartósan hozni tudja a spanyolok ellen mutatott teljesítményt.

A FIFA szerint a mérkőzés embere egyébként Xabi Alonso lett.

A Konföderációs Kupa a 20.30-kor kezdődő amerikai–brazil döntővel fejeződik be.

A találkozó góljait ide kattintva megtekintheti.

KONFÖDERÁCIÓS KUPA

A 3. HELYÉRT
SPANYOLORSZÁG–DÉL-AFRIKA 3–2 (0–0, 2–2, 2–2)
Rustenburg. V.: Matthew Breeze (ausztrál) – Élő, szöveges közvetítés
Spanyolország: Iker CasillasÁlvaro Arbeloa , Raúl Albiol, Gerard Piqué, Joan Capdevila Santi Cazorla , Sergi Busquets (Fernando Llorente, 81.), Xabi Alonso, Albert RieraFernando Torres (Daniel Güiza, 58.), David Villa (David Silva, 58.)
Dél-Afrika: Itumeleng Khune Siboniso Gaxa , Aaron Mokoena , Matthew Booth Tsepo Masilela , Teko Modise (Elrio Van Heerden, 69.), MacBeth Sibaya, Kagisho Dikgacoi , Steven Pienaar (Katlego Mphela, 64.) – Siphiwe Tshabalala (Mhlongo, 84.), Bernard Parker
Gólszerző: Güiza (88., 89.), Xabi Alonso (107.) ill. Mphela (75., 92.)
Sárga lap: Busquets (39.), Piqué (77.), Albiol (84.), Llorente (115.) ill. Pienaar (47.), Mphela (77.), Masilela (108.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik