Dél-amerikai teljesült álmok: Brazília hátrányból fordítva védte meg címét

Vágólapra másolva!
2009.06.28. 20:27
Az amerikaiak kétgólos előnyre tettek szert az első félidőben, de a Luís Fabiano vezette selecao végül 3–2-re győzött.
Brazília kétgólos hátrányból fordított, és megnyerte a tornát
Brazília kétgólos hátrányból fordított, és megnyerte a tornát
Brazília kétgólos hátrányból fordított, és megnyerte a tornát
Brazília kétgólos hátrányból fordított, és megnyerte a tornát

 

Brazília győzelmével ért véget a 2009-es Konföderációs Kupa. Pedig az Egyesült Államok alaposan meglepte az ötszörös világbajnok dél-amerikaiakat, és az első félidőben kétgólos vezetésre tett szert Clint Dempsey és Landon Donovan révén. A folytatásban azonban magára talált a brazil válogatott, és Luís Fabiano kettő, valamint Lúcio egy góljával a maga javára fordította a mérkőzést, így megvédte címét, és története során harmadszor hódította el a Konföderációs Kupát.

Az, hogy a címvédő Brazília eljutott a 2009-es Konföderációs Kupa döntőjébe, nem nevezhető meglepetésnek. Arra viszont aligha fogadtak sokan nagy összegben a torna előtt, hogy a selecao ellenfele az Egyesült Államok csapata lesz.

Pedig a Team USA bejutott a fináléba, ráadásul úgy, hogy első két csoportmérkőzését elveszítette, az elsőt 3–1-re a világbajnok Olaszország, a másodikat 3–0-ra a ma esti ellenfél Brazília ellen.

A döntő esélyese egyértelműen a dél-amerikai válogatott volt (ezt támasztja alá az a tény is, hogy a két nemzeti csapat eddigi 15 összecsapásán mindössze egy USA-siker született, 14 brazil győzelem mellett ) – de nem szabad elfelejteni, hogy az elődöntőben is az Európa-bajnok, akkor már 35 találkozó óta veretlen Spanyolország számított favoritnak, mégis Bob Bradley tanítványai léptek tovább.

Megható pillanatokkal kezdődött a döntő, a 2003-ban elhunyt kameruni Marc-Vivien Foéra emlékeztek a játékosok és a stadionba kilátogató nézők – szerencsére nem kellett sokat várni a következő emlékezetes eseményre a találkozón, ugyanis az Egyesült Államok mindössze tíz perc alatt megszerezte a vezetést Clint Dempsey révén.

A támadó, akit Lúcio figyelmetlenül (vagy fegyelmetlenül) magára hagyott, Spector jobb oldali beadását lőtte be a jobb sarokba 11 méterről, kissé jobbról. Hideg zuhany volt ez a címvédő számára, ugyanis a találatot megelőzően jobbára a dél-amerikaiak támadgattak – bár az is igaz, hogy komoly ziccert nem tudtak kialakítani.

Ha az első gólt hideg zuhanynak minősítettük, akkor bizony nehéz jelzőket találni a másodikra, amelyre nem is kellett sokat várni, hiszen a 27. percben már kétgólos amerikai előnyt mutatott a johannesburgi stadion eredményjelzője.

Egy gyors kontra végén született az újabb találat, Davies és Donovan közös erővel forgatta meg a brazil védelmet: előbbi Robinho hibája után felvitte a labdát a bal oldalon, beadása után pedig utóbbi megforgatta Ramirest (nem volt nehéz...) és kilőtte a jobb alsó sarkot. A gól egyébként emlékeztetett arra a Robinho-találatra, amelyet a két csapat csoportmérkőzésén a brazilok értek el, szintén villámgyors kontratámadás után (már ami az akció sebességét illeti).

A brazilok próbálkoztak becsülettel, de nem igazán tudtak mit kezdeni az amerikaiak kemény védekezésével – talán Maicon jobb oldali felfutásai és lövései jelentették a legnagyobb veszélyt Tim Howard kapujára, de ezekkel megbirkózott az amerikai kapus, így meglepetésre 2–0-s amerikai előnnyel ért véget az első félidő.

A fordulás után hamar visszajöttek a brazil remények, a címvédő ugyanis már a második játékrész első percében szépített. Luís Fabiano villant meg, egy jobb oldali beadást ügyesen vett le a 16-os vonalánál, majd megforgatta az ingatag DeMeritet, befejezésképpen pedig kilőtte a bal alsóba sarkot.

A szépítő találat felpaprikázta a selecaót, a dél-amerikaiak veszélyesebben játszottak, mint tették azt az első 45 percben, és többször is Howard mentette meg csapatát a góltól – egy esetben ebben Martin Hansson sporttárs is segítette, aki a hatvanadik percben nem adott meg egy szabályos találatot a dél-amerikaiaknak (a svéd mentségére legyen mondva, hogy inkább asszisztensének kellett volna gólt jeleznie).

Negyedórával a rendes játékidő letelte előtt a szerencse azonban csak ideiglenesen állt a Team USA pártján: Robinho ugyanis először még a felső lécre lőtte Kaká bal oldalról érkező beadását, de a kipattanóra érkező Luís Fabiano közelről már nem hibázott – teljesen nyílttá téve a találkozót.

A hajrában ráadásul a fordítás is összejött Dunga fiainak: ezúttal Elano volt az előkészítő, a Manchester City középpályásának jobb oldali szöglete a hosszú oldalon találta meg Lúciót, a Bayern-védő pedig a hálóba fejelte a labdát. El kell ismerni, kétgólos hátrányt egygólos előnnyé alakítani bravúros teljesítmény!

A hajrára már elfogyott az amerikaiak tudománya, így Brazília 3–2-re győzött az Egyesült Államok ellen, ezzel megvédte címét, és története során harmadszor hódította el a Konföderációs Kupát.

KAKÁT VÁLASZTOTTÁK A LEGJOBBNAK

A brazil válogatott középpályását, Kakát választották meg a dél-amerikaiak győzelmével véget érő Konföderációs Kupa legjobb játékosának. A Real Madrid labdarúgója válogatottbeli csapattársát, az Egyesült Államok elleni fináléban két gólt szerző Luís Fabianót, valamint az amerikaiak csatárát, a döntőben szintén eredményes Clint Dempseyt előzte meg az újságírók szavazatai alapján összeállított rangsorban. A torna legjobb kapusa az amerikai Tim Howard lett, a gólkirálynak járó aranycipőt pedig az öt gólig jutó Luís Fabiano kapta.

EGYESÜLT ÁLLAMOK–BRAZÍLIA

1–0, Dempsey


2–0, Donovan


2–1, Luís Fabiano


2–2, Luís Fabiano


Lúcio, 2–3

KONFÖDERÁCIÓS KUPA

DÖNTŐ
EGYESÜLT ÁLLAMOK–BRAZÍLIA 2–3
20.30, Johannesburg. V.: Martin Hansson (svéd) – Élő, szöveges közvetítés az NSO-n!
Egyesült Államok: Tim Howard Jonathan Spector, Oguchi Onyewu, Jay DeMerit, Carlos BocanegraClint Dempsey, Ricardo Clark (Conor Casey 88.), Benny Feilhaber (Sacha Klejstan 75.), Landon DonovanCharlie Davies, Jozy Altidore (Jonathan Bornstein 75.).
Brazília: Júlio CésarMaicon, Lúcio, Luisao, André Santos (Dani Alves 66.) – Kaká, Felipe Melo, Gilberto Silva, Ramires (Elano 66.) – Luís Fabiano, Robinho.
Sárga lap: Bocanegra (19.) ill. Felipe Melo (25.), André Santos (36.), Lúcio (70.)
Gólszerzők: Dempsey (10.), Donovan (27.) ill. Luis Fabiano (46., 74.), Lúcio (84.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik