Janus-arcú amerikaiak süllyesztenék el a spanyol armadát

Vágólapra másolva!
2009.06.24. 14:51
Ma este eldől, hogy ki vívja a finálét a Brazíla–Dél-Afrika összecsapás győztesével az idei Konföderációs Kupán. A remek formában lévő és sokkal esélyesebb spanyolok azonban nem mehetnek biztosra a kétarcú amerikai válogatott ellen.
Tim Howard és Jay DeMerit most éppen a csúnyábbik arcát mutatja
Reuters
Tim Howard és Jay DeMerit most éppen a csúnyábbik arcát mutatja
Tim Howard és Jay DeMerit most éppen a csúnyábbik arcát mutatja
Reuters
Tim Howard és Jay DeMerit most éppen a csúnyábbik arcát mutatja


Nagy kérdés, hogy melyik arcát mutatja a spanyolok elleni elődöntőben az Egyesült Államok csapata. Bob Bradley kapitány legényei ugyanis képesek tartani a lépést a legjobbakkal is, néha viszont meghökkentő egyéni hibákkal „szórakoztatják” a nagyérdeműt.

Természetesen egy egész nemzet eddigi történelmét tagadnák meg, ha feltett kézzel állnának ki a spanyolok ellen.

Az amerikai gárda egyik legfőbb erőssége, Landon Donovan szerint most is olyan jó teljesítményt nyújtanak majd, mint az Egyiptom elleni csoportzárón.

„Őszintén szólva akkor azt hittük, hogy az lesz az utolsó mérkőzésünk itt, úgyhogy egyszerűen csak kimentünk a pályára és szerettünk volna jó benyomást hagyni magunk után. Végül olyan jól játszottunk, mint már nagyon régóta nem, ráadásul végig nyugodtak maradtunk. Most bízunk magunkban, és hiszünk abban, hogy ha nagyon jól futballozunk, megnyerhetjük ezt a meccset” – fejtette ki a tapasztalt csatár.

Mi tagadás, az esélyesség terhe most sem nyomja majd agyon az amerikaiakat, amit jól mutatnaák a sportfogadással foglalkozó cégek oddsszai is: aki az Egyesült Államok spanyolok elleni győzelmére tippel, 11-szeres pénzt is bezsebelhet.

Mi sem természetesebb, mint hogy a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Vicente del Bosque a nyilatkozataival igyekszik magasan tartani játékosai motivációs szintjét, egyúttal óv az elbizakodottságtól.

„Elveszítettünk egy erős riválist az olaszok kiesésével – bölcselkedett a bajszos szakember –, ám a harci szellemünket nem szabad. Nem hiszem, hogy sokkal jobbak vagyunk az amerikaiaknál, hiszen fizikailag és taktikailag is nagyon erősek, így biztosan megkeserítik majd az életünket.”

A Real Madridot egykoron a futballvilág csúcsára vezető edző minden igyekezete ellenére nehezen hihető azért, hogy a csoportját három győzelemmel, nyolc rúgott és nulla kapott góllal abszolváló spanyol „armada” éppen most süllyed majd el. Sőt győzelmével új veretlenségi csúcsot állíthat fel, átadva a múltnak a brazilok 35-ös szériáját. Ez pedig már csak azért is érdekes lehet, mert ezzel borsot törhet a selecao orra alá, mintegy felvezetve az alighanem a brazilok ellen vívandó döntőt. Arról már nem is szólva, hogy tovább „hizlalhatják” a (szintén világrekordot jelentő) 15-ös győzelmi szériájukat is a dél-európaiak.

„Egyszerű szabályaink vannak: mindig csak egy mérkőzésre koncentrálunk, a következőre – árulta el Del Bosque. – Viszonylag gyengébb csoportba kerültünk, de sokat dolgoztunk azért, hogy megnyerjük. Folyamatosan óvatosnak kell lennünk, hiszen bármikor összeakadhatunk egy olyan ellenféllel, amely legyőz bennünket.”

A hispán kapitány szerint az ellenfélnél Donovannel és Clint Dempseyvel kell majd nagyon vigyázniuk, miközben az amerikaiak szerint az európaiak legfontosabb embere a Barcelona örökmozgója, Xavi.

„Mi vagyunk a torna esélyesei, ezért is nagyobb rajtunk a nyomás. Láttam játszani az Egyesült Államok válogatottját, amely erős csapat, és még fejlődőképes. Tehetséges játékosai vannak, így egyáltalán nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. Nekünk áll a zászló, de nem lesz sétagalopp ez a mérkőzés” – vélekedett a középpályás, aki a Don Balón osztályzatai alapján az elmúlt idény harmadik legjobb labdarúgója volt Spanyolországban.

A spanyoloknál a Liverpool két profija, Pepe Reina kapus és Albert Riera kisebb sérülésekkel küszködik, David Silva viszont újra egészséges; esti ellenfelüknél pedig felépült sérüléséből a rutinos védő, a csapatkapitány Carlos Bocanegra.

A várható kezdőcsapatok

Spanyolország: Casillas – S. Ramos, Puyol, Piqué, Capdevila – Fabregas, Xabi Alonso, Xavi, Riera – Villa, F. Torres.
Egyesült Államok: Guzan – Spector, Oneywu, DeMerit, Bornstein – Dempsey, Bradley, Clark, Donovan – Davies, Altidore.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik