A magyarok elleni iksz után Eb-trófea? Láttunk már ilyet – erősorrend

B. J., K. T. I.B. J., K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.06.26. 10:40
null
Benzemáék ikszeltek a mieinkkel a csoportkörben – Portugáliának ez öt évvel ezelőtt szerencsét hozott (Fotó: Szabó Miklós)
Ahogy az Európa-bajnokság előtt, úgy a csoportkör végeztével is elkészítettük a Nemzeti Sport Eb-erősorrendjét. A csoportkörben látottak tanulságait levonva 22 kollégánk egyéni listáját összesítve alakult ki az NSO rangsora. A franciák ugyan megtartották első helyüket Belgium előtt, de felzárkózott rájuk Olaszország, és a pontszámokból látszik, hármójuk között nagyon kevés döntött. Ugyanez igaz az angol, holland és a portugál, spanyol párosra, valamint a svéd, horvát, dán trióra is. Egyedül a csoportkörből a magyar válogatott ellen nagyon nehezen továbbjutó németek kerültek „légüres térbe”.

 

16. (az Eb előtti teljes listán: 16.) UKRAJNA 45 pont

Egyáltalán nem meglepő Andrij Sevcsenkóék utolsó helye, de azért nem lehetnek elégedetlenek azzal, hogy ebben a mezőnyben őket taksálják a legkevesebbre, mert a továbbjutással elérték a céljukat. Ami ezután következik, már ajándék az ország népének és a játékosoknak is, a svédek ellen ráadásul nem lépnek esélytelenül pályára. Hogy miért lettek ők az utolsók mégis? A kapuban nincs utóda Olekszandr Sovkovszkijnak (pontosabban Heorhij Buscsan a káprázatos bravúrok után szintén képes hajmeresztő megoldások bemutatására), a védelem meglepően lyukas néha, a középpályán hiánycikk a kreativitás. Miben reménykedhetnek? Tíz kilométereket futva megölni az ellenfél támadásait, aztán csak elsül elől Andrij Jarmolenko vagy Roman Jaremcsuk lába. Vagy a már felépült Olekszandr Zubkové…

15. (17.) AUSZTRIA 57

Az osztrákok elérték, amiért jöttek: túlélték a csoportkört. Ráadásul csoportmásodikként – az utolsó fordulóban úgy is legyőzve és így ideig-óráig bizonytalan helyzetben tartva az ukránokat, hogy a döntetlen is tökéletesen elég lett volna számukra. Aligha lehet kérdés, hogy a „sógoroknál” épp úgy Franco Foda mesterművének titulálják eddig ezt a tornát, mint mi tesszük itthon Marco Rossival. Még akkor is, ha az osztrákok csoportja nem volt épp a legveretesebb, Ukrajna és Észak-Macedónia a verhető ellenfelek közé tartozik, Hollandia ellen pedig még úgy sem volt sok esélyük, Daniel Bachmann kapus kifejezetten jó formát mutatott a mérkőzés jelentős részében. Meglepetés lenne, ha a legjobb nyolc közöttre is életben maradnának.

14. (18.) WALES 93

Gareth Bale és más senki? – tették fel sokan a kérdést az Eb előtt, mi arra helyeztük a hangsúlyt, felépülnek-e az alapemberek, Aaron Ramsey, Joe Allen, Ben Davies és Ethan Ampadu, és arra, hogy a nem túl sokra taksált csatárok közül megrázza-e valaki magát? Nos, a vízi mentő Kieffer Moore-ból általános megmentő lett Svájc ellen, a törökök ellen Ramsey találata és a csapatmunka döntött, majd a végső győzelemre esélyes olaszoktól is csak egy góllal kaptak ki, sőt emberhátrányban nagyon könnyedén egyenlíthettek volna, ha Bale egy kicsit figyelmesebb. Most nem esélyesebbek a dánoknál, ám ne feledjük, 2016-os bronzérmükre még ennél is sokkal kevesebb esélyük volt. Mellettük szól, hogy az ő alapembereik sokkal frissebben érkeznek a nyolcaddöntőbe, és finoman szólva sem nyomja nagy elvárás a vállaikat, ráadásul Moore „nem sárga lapozta ki magát” a csoportkörben, ahogyan azt várták a szakértők. Ugyan a szigorú előírások miatt a szurkolóik nem léphetnek be Hollandiába, ahol a mérkőzést rendezik, Ryan Gigg helyettese, Rob Page szerényen csak így várja a nagy mérkőzést: „Nincs időnk arra, hogy magunkat dicsérjük. Kielemeztük a dánokat, és kiüthetjük őket”.

13. (10.) SVÁJC 97

Ahogy az Eb előtti helyezés is mutatja, előzetesen valamivel többet vártunk Svájctól, minthogy a legjobb csoportharmadikok közt „csorogjon tova” a nyolcaddöntőbe. Az együttes megnyerte a saját Eb-selejtezőcsoportját, és a vb-kvalifikáción is hibátlan mérleggel áll eddig – vagyis az önbizalomra nem lehetett panasz a kezdést megelőzően. Aztán Wales ellen megbicsaklott a gépezet, hiába volt meg a vezetés, nem sikerült megtartani a fórt a tekintélyes mezőnyfölény ellenére sem. Az olaszok elleni vereség kalkulálható volt – főleg Rómában – a zakó mérete viszont aligha. Mit is emelhetnénk ki a svájciak szempontjából vigaszul, ha nem azt, hogy ebből a mélységből is képesek voltak talpra állni, és a törökökkel szemben magabiztosan behúzni a harmadik – igazi ki-ki – meccsüket. Vladimir Petkovic mérlege maradt hibátlan, immár a harmadik világeseményen is továbbjutott a csoportkörből, ahová kivezette Svájcot. Ezúttal megtörik a jég és a nyolcaddöntőt is sikerül túlélni? A franciák válasza aligha lesz erre határozott igen…

12. (19.) CSEHORSZÁG 103

A csehek a csoport első helyéről vághattak neki az angolok elleni, utolsó csoportmeccsnek – aztán a rendkívül taktikus futballt bemutató társrendezőtől egy góllal kikaptak, így visszacsúsztak a harmadik helyre. Tették mindezt a torna egyik leginkább kiegyensúlyozott csoportjában. Előzetesen nem sokat vártunk tőlük (a rajt előtti listán ők voltak leghátrébb a még talpon maradók közül), ám a topligás rutin, Tomás Soucek és Patrik Schick jó formája alapján jobban is kijöhetett volna számukra a lépés. A csehek lendületes focit mutattak be az első két meccsükön, ezzel Hollandia ellen is lehet keresnivalójuk – még ha azt nem is állítanánk, hogy ők a Budapesten, a Puskás Arénában játszott Eb-meccs esélyesei.

11. (11.) DÁNIA 136

Még a walesi nyilatkozók is mind hosszasan kitértek Christian Eriksenre, akit szoktak mostanában szegény Eriksenként aposztrofálni, pedig szerintünk ő a leggazdagabb, mert olyan hullott az ölébe, ami csak keveseknek azok közül, akiknek megállt a szíve: esély a második, nyugodt és gondtalan életre. Sokak szerint az Eb csoportkörének három főszereplője volt eddig: a koronavírus, Eriksen és az őt sikeresen újraélesztő stáb, illetve a magyar válogatott. A tragikus pillanatok után és miatt a finnek megverték a dánokat, akik a belgáktól is kikaptak, majd országos katarzist kiváltva 4–1-gyel küldték haza az oroszokat. Eriksen nyilván már soha nem fog futballozni, az oroszok ellen Pierre-Emile Höjbjerg kiválóan pótolta őt, és van annyi rutinos harcosuk (Thomas Delaney, Martin Braithwaite, Yussuf Poulsen) és fiatal tehetségük (Mikkel Damsgaard, Kasper Dolberg, Andreas Cornelius), hogy valakinek csak elsül a lába a fontos mérkőzéseken; és ne feledkezzünk el az atyai örökségét talán most átvevő Kasper Schmeichelről sem. A walesi Connor Roberts szerint a világ 99 százaléka a dánoknak drukkol… akik mégis egyetlen ember miatt játszhatnak igazán felszabadultan!

10. (9.) HORVÁTORSZÁG 137

Nem túl jó előjelekkel és finoman szólva is közepes formában kezdte a tornát a horvát válogatott, kiöregedőfélben lévő sztárokkal és nemzetközi szinten még nem bizonyító fiatalokkal – de egy igazi világklasszissal, Luka Modriccsal a fedélzeten, aki megrázta magát akkor, amikor villámok csapkodtak a fejük körül. Az angolok ellen egy góllal kikaptak, de volt ziccerük a ráadásban, a csehek ellen egy pontot szereztek (a megbízható Ivan Perisic talált be), majd jött a skótok ellen Modric jutalomjátéka, aki előtt a skót kommentátorok és szakértők is leborultak. A kritikusok a problémákat sem rejtik véka alá: a védelemben Dejan Lovren és Domagoj Vida sokat bakizik, legelöl Andrej Kramaric és Ante Rebic egymást múlja alul, a Dinamo Zagreb fiataljainak még magas ez a szint, a Mateo Kovacic, Marcelo Brozovic atomkettős néha tényleg atomi részeire esik szét. Külön pechjükre a formába rázódó spanyolokkal találkoznak, igaz, a horvátok éppen a vert helyzetből szeretnek győzni.

9. (12.) SVÉDORSZÁG 140

Ki gondolta volna a svédekről, hogy annyi rossz előjel, Zlatan Ibrahimovic sérülése, majd alapembereik pozitív koronavírus-tesztje után csoportelsőként masíroznak majd a legjobb tizenhat közé?! Pedig összejött. Az első meccsükön heroikus küzdelemben tartották nullán a kissé álmoskásan futballozó, ám így is óriási mezőnyfölényt összehozó spanyolokat. A részsiker meghozta az északiak önbizalmát, Szlovákia ellen ki-ki meccsen hozták a három pontot, majd a csoportkör utolsó fordulójában az egész Európa-bajnokság egyik legélvezetesebb meccsén, tökéletes kontrafutballal előrukkolva verték és búcsúztatták a lengyeleket. Emil Forsberg ha kell szélsőként, ha kell játékmesterként, ha kell támadóként is vezére a csapatnak – annak az együttesnek, amelynek minden esélye megvan arra, hogy a 2018-as világbajnokság után ezúttal az Eb-n is nyolc közé jusson.

8. (7.) NÉMETORSZÁG 217

Münchenben – még a német–magyar előtt – azzal nyugtatták magukat a németek, hogy Joachim Löw irányításával egyetlen világeseményük sem akadt, ahol mindegyik meccsüket meg tudták volna nyerni a csoportkörben, nem kell a nyögvenyelős teljesítmény miatt aggódni, fékezhetetlenül lejtmenetbe került, kiöregedett futballsztárokat emlegetni. S annyi biztos, az, ahogyan a 84. percben szerzett góllal a mieink ellen kibrusztolták a továbbjutást, óriási energiákat szabadíthat fel bármely csapatban – hát még a németben. A csoportkör ugyanakkor rámutatott megannyi erősségük mellett a várt gyengéikre is. A mostani, háromvédős rendszerben játszó csapatot könnyen meg lehet kontrázni, különösen akkor, ha a németeknek nincs választásuk, támadniuk kell. Ha vezetést szereznek, szinte már ujjgyakorlat számukra a győzelem, a középpályásaik – Kroos, Gündogan, Goretzka, vagy ha épp ott játszik, Kimmich – egyaránt képesek remek mélységi indításokra és távoli lövésekre. Müller harciasságát is kár lenne külön hangsúlyozni. Kérdés, hogy az egyenes kieséses szakaszra a védők és esetleg a klasszikus szélsők, Gnabry és Sané is felnőnek-e a feladathoz. Ennek a német válogatottnak bizony meg kell küzdenie a sikerért, de leírni egyáltalán nem lehet.

7. (6.) SPANYOLORSZÁG 233

Nagyon pechesen indult ez a torna a spanyoloknak, egyéni tragédiákkal, koronavírussal és a Real Madrid játékosainak a keretből való kigolyózásával. Sergio Ramos azért jól jött volna a tizenegyesekkor, és rutinja sokat érne, visszatért ugyanakkor Sergio Busquets, és vele a csapat szerencséje. Tartjuk, amit a csoportbeharangozóban írtunk, miszerint Álvaro Morata nem világklasszis középcsatár, elpazarolt helyzetei sokba kerülnek majd, statisztikái azt mutatják, éppen a nehéz, kiélezett helyzetekben nem képes gólt szerezni – ellenben Gerard Morenótól hiába vártuk az igazi áttörést. Luis Enrique szerint Morata éppen olyan, mint Kylian Mbappé, ez mondjuk erre a tornára igaz is, de ha Gerard Moreno nem rázza meg magát, vagy Moratából nem tör ki a benne rejlő Raúl, de legalább Fernando Torres, akkor bajba kerülhetnek. Mondjuk ezt annak ellenére is, hogy Jordi Alba csúcsformában tért vissza, Pedri telitalálat, alakul a védelem a korábbi gondok ellenére is, és mindent összevetve egyáltalán nem lenne meglepő, ha a nehezebb ágról is döntőbe jutnának!

6. (4.) PORTUGÁLIA 234

Sokkal erősebb a keret, mint legutóbb, mégis izgulnia kellett a portugál csapatnak és híveinek a továbbjutásért, bizony, a tetejétől az aljáig végigkalandozta a virtuális tabellát az utolsó fordulóban a válogatott. Cristiano Ronaldo ismét megmentette övéit, számos Eb-rekordot megdöntve, de már megszoktuk tőle az ilyesmit. Ez sem feledteti azonban, hogy egy összeállt védelem ellen sem ő, sem Diogo Jota, sem Bernardo Silva nem lesz „faltörő” kos, és sem új Nuno Gomes, sem új Eder nincs a keretben, az Angliában kiviruló Bruno Fernandes meg egyenesen az Eb egyik nagy csalódása eddig, Joao Cancelo kiesése súlyos érvágás, Pepe lassan negyvenéves, Joao Moutinho néhány hét múlva 35. Mégis: három gól a magyarok ellen, kettő az aranyesélyes németeknek és franciáknak, ezt nem lehet a szerencsére fogni, ezért kell minimum éremesélyesként számon tartanunk ismét a portugálokat. Nyilván a címvédés kisebb csoda lenne tőlük, de ne feledjük, nemcsak 2016-ban, de aztán a Nemzetek Ligájában is felült a kontinens trónjára a csapat. Ha a nem is annyira titkos esélyes belgákat megverik, alighanem az olaszok jönnek, kihívásokból tehát nincs hiány…

5. (8.) HOLLANDIA 257

Talán ha öt percig volt itt bármi kérdés! Az ukránok gyors, egyenlítést érő duplája idején még a csoportkör első fordulójában. Sokan féltették a hollandokat, a halasztás egyik nagy vesztesének titulálva a csapatot. A két fő kérdést a sérüléséből fel nem épült Virgil van Dijk pótlása, valamint a szövetségi kapitány, Frank de Boer személye jelentette – aki helyett múlt nyáron még Ronald Koeman ült volna a kispadon. A hét év után ismét világeseményre jutó holland válogatott azonban üde színfolt lett a tornán. Az ukránok ellen már emlegetett mérkőzése az Eb egyik legfordulatosabb, legjobb iramú meccse volt, majd az osztrákokat is látványos, jó focival intézte el. A harmadik csoportmeccset sem engedte el, az északmacedónok elleni háromgólos győzelemmel masírozott a legjobb tizenhat közé – ezzel egyúttal Budapestre, ahol a csaknem telt házas Puskás Arénában léphet pályára.

Angliának – ha Németország ellen továbbjut – csak egy meccset kell Londonon kívül játszania (Fotó: AFP)
Angliának – ha Németország ellen továbbjut – csak egy meccset kell Londonon kívül játszania (Fotó: AFP)

4. (3.) ANGLIA 261

Az angolok most végre tényleg megmutathatják – egyetlen meccs kivételével a Wembleyben játszhatják végig az Európa-bajnokságot, így koronavírus-járvány ide vagy oda, nem kis nyomás ül a vállukon: a döntőig kellene masírozni. Kérdés, hogy a csapat képes lesz-e erre, mert a csoportkör nem sikerült a legmagabiztosabbra: két 1–0-s győzelem, no meg a többek által a torna eddigi egyik leggyengébb meccsének titulált gól nélküli döntetlen a skótok elleni presztízsmeccsen. Persze más irányból is lehet közelíteni az angolok teljesítményéhez: például nem kaptak gólt – ez alighanem kellemes csalódás számukra azok után, hogy az Eb előtt még nem volt világos, ki is legyen a kezdőkapus, és hogy megpróbálják-e ők is a háromvédős, szárnyvédős rendszert vagy sem. Gareth Southgate konzervatív taktikája eddig kifizetődött, kérdés, a végső sikerhez is elég lehet-e…

3. (5.) OLASZORSZÁG 326

Az olaszok magabiztos játéka és listánkon bemutatott ugrása is jelzi, most már biztos, Roberto Mancini kapitány újjászervező munkája igazi újjászületést hozott az olasz válogatottnak, amelyet a torna előtt még halkan emlegettünk aranyesélyként. Ugyan kiesett a védelem feje, Giorgio Chiellini, de jól pótolta őt a sokkal fiatalabb Alessandro Bastoni, Matteo Pessina győztes gólt szerzett Wales ellen, amikor beállt a végére Giacomo Raspadori, Gaetano Castrovilli és az „örök cserekapus”, Salvatore Sirigu is. Manuel Locatelli személyében megvan az új Carlo Ancelotti, Leonardo Spinazzola lehet a 2006-os Fabio Grosso, Ciro Immobile és Lorenzo Insigne tudása mellé felnőtt a harmadik csoportmérkőzésen Federico Chiesa, és ne feledkezzünk el a titkos fegyver Andrea Belottiról sem. A gyémántvédelem szokás szerint adott, lassan már csak a történészek emlékeznek arra, mikor kapott gólt az olasz válogatott. „Nagyon, nagyon boldogok vagyunk. De a csoportkör után egy másik Eb kezdődik” – bölcselkedett a legjobbjainak extra pihenőt adó Mancini, ráadásul felépült végre a gárda motorja, Marco Verratti. Egyáltalán nem mellékesen az egyik leggyengébb ellenfelet kapták a következő körre, de azután a belga vagy a portugál csapat jön velük szembe. Ha néhány kép alapján lehetne esélyeket latolgatni, mi megtennénk azt: a legutóbbi edzésen a legegyszerűbb gyakorlatokat is maximális koncentrálással és erőbedobással végezték el, majd barátságosan elbeszélgettek egymással a sorban a következő teendőre várva.


2. (2.) BELGIUM 327

Az oroszok ellen brillíroztak, a dánokkal szemben döcögött a szekér, a finnek ellen hozták a kötelezőt. Romelu Lukaku továbbra is zseniális, és könnyen lehet, hogy a torna gólkirályjelöltje. A sérülésből lábadozó sztárok fokozatosan kapcsolnak rá, Kevin De Bruynétől és Eden Hazard-tól is láttunk már sziporkázóbb futballt, mint amit eddig nyújtottak, ám Roberto Martínez szövetségi kapitány érezhetően nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindkettőjüket visszaépítse a csapatba. A belgák a világranglista első helyéről vágtak neki a tornának, ez nem kis nyomás. Miként az sem, hogy az említett aranygeneráció tagjainak jó eséllyel ez lehet az utolsó (előtti?) nagy világeseménye a bizonyításra. Eddig hozták a kötelezőt, az erős centerre, a gyors szélsőkre nem lehet panasz, már csak az a kérdés, tud-e még gördülékenyebb lenni a csapatjáték – kérdés, hogy a támadásban három-, védekezésben ötfős védelem is bírja-e majd a nyomást az eggyel magasabb polcról érkező ellenfelekkel szemben. Mint például a következő körben a Cristiano Ronaldo vezette Portugália…

1. (1.) FRANCIAORSZÁG 329

Matematikai alapon is őket tekintettük a legesélyesebbnek a tornagyőzelemre, pontosabban matematika alapon őket tekintettük a legesélyesebbnek a tornagyőzelemre, ugyanis nagyon jó játékosok maradtak ki a tornakeretből, olyanok, akik egymaguk sokkal értékesebbek, mint máshol az egész keret! Egy kis szerencsével legyűrték a németeket, döntetleneztek a portugálokkal és a mieinkkel, a megszerzett öt pont adhat okot fanyalgásra is a kritikusaik részéről, de úgy is tekinthetjük, hogy a csoportkörben összerázódott a csapat Karim Benzemával, aki duplázott a harmadik meccsen. Didier Deschamps megtalálta mellette a helyét Antoine Griezmann-nak, a védelem és a Paul Pogba, N’Golo Kanté kettős még nem adott ki mindent magából, és ahogyan mondani szokás, a legnagyobb csillag, Kylian Mbappé tartogatta az erejét a torna legfontosabb szakaszára…

 

EB 2020, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia (38. mérk.)
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria (37. mérk.)
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
39. mérk. győztese–37. mérk. győztese (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
40. mérk. győztese–38. mérk. győztese (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik