Kevés hiányzott a frankfurti bravúrhoz, 11-esekkel jutott döntőbe a Chelsea

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.09. 20:50
null
Eden Hazard (jobbról a második) lőtte be az utolsó tizenegyest, a Chelsea készülhet az Arsenal elleni döntőre (Fotó: AFP)
A Chelsea hazai pályán az 1–1-re végződő 120 percet követően tizenegyesekkel legyőzte az Eintracht Frankfurtot a labdarúgó Európa-liga elődöntőjének csütörtök esti visszavágóján, és bejutott az azeri fővárosban, Bakiban május 29-én sorra kerülő fináléba, amelyben az Arsenal lesz az ellenfele.
EURÓPA-LIGA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Chelsea (angol)–Eintracht Frankfurt (német) 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – 11-esekkel 4–3
London,
Stamford Bridge.Vezette:Hategan (román)
Chelsea:Kepa – Azpilicueta, A. Christensen (Zappacosta, 73.), David Luiz, Emerson Palmieri – Kovacic, Jorginho, Loftus-Cheek (Barkley, 86.) – Willian (Pedro, 62.), Giroud (Higuaín, 96.), E. Hazard.Vezetőedző:Maurizio Sarri
Frankfurt:Trapp – D. Abraham, Hinteregger, Falette – D. da Costa, Rode (J. de Guzmán, 70.), Haszebe, Kosztics – Gacsinovics (Goncalo Paciencia, 118.) – Jovics, Rebic (Haller, 90+3.).Vezetőedző:Adolf Hütter
Gólszerző:Loftus-Cheek (28.), ill. Jovics (49.)

Továbbjutott:aChelsea,2–2-es összesítéssel, 11-esekkel

A Chelsea a Németországban elért 1–1-es döntetlen, valamint annak tudatában, hogy hazai pályán még sohasem veszített német ellenféllel szemben, nyugodtan készülhetett az Eintracht Frankfurt elleni Európa-liga-elődöntő visszavágójára – ráadásul a frankfurtiak a Bayer Leverkusen elleni 61-es vereséggel hangoltak a találkozóra…

A meglehetősen visszafogott kezdés után a 12. percben hallatta először igazán a hangját a Stamford Bridge közönsége, igaz, nem örömében: Danny da Costa szorításában Ruben Loftus-Cheek esett el a tizenhatoson belül, a román játékvezető sípja azonban néma maradt. Három perccel később Da Costa már a másik kapu előtt villant meg, kapáslövése után Kepa Arrizabalaga látványos védéssel szögletre tolta a labdát.

A folytatásban a Chelsea egyre több veszélyt jelentett a frankfurtiak kapujára, ám Olivier Giroud kísérlete után Kevin Trapp jól zárta a rövidet, David Luiz fejese után pedig Haszebe Makoto vágta ki a labdát a gólvonal elől. A 28. percben azonban már senki sem segített a németeken, a Chelsea megszerezte a vezetést: Eden Hazard megbolondította a frankfurti védelem jobb oldalát, majd kiugratta Ruben Loftus-Cheeket, aki egy átvétel után a bal alsó sarokba passzolta a labdát. 1–0

Ruben Loftus-Cheek gólja

Az első félidő hajrája leginkább a Chelsea labdajáratásával telt, a fordulás után viszont nagyot változott a játék képe. Mindössze négy perc telt el a második félidőből, és máris egyenlítettek a frankfurtiak: felívelés után Luka Jovicsremekül játszott össze Mijat Gacsinoviccsal, majd előbbi higgadtan értékesítette a ziccert (1–1) – a sajtóhírek szerint a Real Madridba tartó szerb csatárnak ez volt a 10. gólja a sorozatban, ezzel beérte a góllövőlistát addig egyedül vezető Giroud-t.

Luka Jovics gólja

A gól után alaposan felbátorodott a vendégcsapat, amely átvette az irányítást, és több helyzetet dolgozott ki, mint a Chelsea. Újabb gól azonban nem született, így hosszabbítás következett.

A hosszabbítás első félidejében a csereként beálló Sébastien Haller előtt két óriási lehetőség is adódott, ám előbb David Luiz lábbal, majd Davide Zappacosta fejjel mentett a gólvonalról – Kepa mind a két esetben verve volt…

A második 15 perc végén gólt ünnepelhetett a hazai közönség, igaz, csak pár másodpercig: Hazard beadása után Trapp kezében dadogott a labda, amely végül az odaugró César Azpilicueta válláról került a kapuba, ám Ovidiu Hategan érvénytelenítette a találatot, így a tizenegyesekre maradt a döntés.

Azpilicueta meg nem adott gólja

A párbajt a németek kezdték, a második párban pedig meg is született az első hiba: Azpilicueta tizenegyesét Trapp védte. A németek előnye nem sokáig tartott, hiszen az elképesztően nagyot játszó Martin Hinteregger borzasztóan végezte el a maga tizenegyesét az utolsó előtti sorozatban, az egy helyben maradó Kepa lábbal hárította a középre tartó labdát. Ráadásul a világrekordért igazolt spanyol kapus Goncalo Paciencia lövését is védte az ötödik, utolsó körben, így az angoloknál volt a lélektani előny. Csak annyit kellett tennie Hazard-nak, hogy belövi a maga labdáját, és a belga lába nem is remegett meg, így a Chelsea 4–3-ra megnyerte a tizenegyespárbajt, amivel készülhet az Arsenal elleni kupadöntőre – a „kékek” hat év elteltével játszhatnak ismét európai kupafinálét, 2013-ban a Benficát győzték le az El-döntőben.

Érdekesség, hogy a BL-döntőhöz (Liverpool–Tottenham) hasonlóan az El-ben is angol házidöntőt rendeznek majd – két kupasorozat négy döntőse korábban még sohasem érkezett egy nemzetből.

Amit úgy is lefordíthatunk: Anglia futballtörténelmet írt.

A tizenegyespárbaj

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A másik mérkőzésen
Valencia (spanyol)–Arsenal (angol) 2–4(Gameiro 11., 58., ill. Aubameyang 17., 69., 88., Lacazette 50.)
Valencia, Mestalla.Vezette:Makiele (holland)
Továbbjutott: az Arsenal, kettős győzelemmel,7–3-asösszesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik