A Lokiban játszhat a legtöbb magyar, sok a kérdés a Honvédnál

Vágólapra másolva!
2019.07.11. 13:23
null
Varga Kevinék 4–1-re győztek a DVSC legutóbbi edzőmeccsén, a Zemplín Michalovce ellen
A szerdán a Bajnokok Ligája selejtezőjében a bolgár Ludogorecet legyőző Ferencváros után csütörtökön az Európa-ligában a Budapest Honvéd, a DVSC és a Mol Fehérvár is megkezdi szereplését. Lássuk, hogyan sikerült a felkészülés, hogyan változtak a csapatok keretei!

 

HONVÉD: SOK A KÉRDŐJEL

A magyar kupacsapatok közül jelen pillanatban talán a Budapest Honvéd kapcsán a legnehezebb megjósolni, hogy milyen játékra számíthatunk az El-selejtezőben a litván Zalgiris Vilnius ellen. Kispesten ugyanis sok minden kicserélődött az elmúlt néhány hónapban, a tulajdonosi körtől (George F. Hemingwaytől a Reditus Equity Zrt. vásárolta meg a klubot) a vezetőedzőig (Supka Attilát az olasz Giuseppe Sannino váltotta), és közben több kulcsjátékos is távozott. Így a 2017-es bajnokcsapatból elment a kapus Gróf Dávid és az előző évad NB I-es társgólkirálya, Holender Filip is. Továbbá nem hosszabbította meg a szerződését a brazil csatár, Danilo sem.

PÁLYÁN A DAC IS

A Cracovia elleni Európa-liga-selejtezős párharc első, csütörtöki felvonását követően Kalmár Zsolt lesz a szlovák bajnoki ezüstérmes DAC csapatkapitánya.

Csütörtökön kezdi meg ugyanis szereplését az Európa-liga selejtezőjében a DAC is, amely a lengyel bajnokságban legutóbb a negyedik helyen végzőCracoviát fogadja. A dunaszerdahelyieknél három magyar, a klub színeiben a 100. fellépésére készülő Vida Kristopher, valamint Vida Máté és Kalmár Zsolt pályára lépésére is jó esély mutatkozik.Utóbbi játékos jelentős elismerésben részesül, a csütörtöki összecsapást követően ugyanis ő lesza csapatkapitány, mert az eddigi „cséká”, Tomás Huk távozott azegyesülettől. A Cracovia ellen még Lubomir Satka vezeti csatába a sárga-kékeket, mert a hátvédnek ez lesz az utolsó hazai meccse: a lengyel Lech Poznanhoz igazol, és aDAC-ot irányító Peter Hyballa e nemes gesztussal ismeri el a tevékenységét. Utána viszont Kalmár Zsolté a karszalag.

„Örülök, hogy a klubnál töltött két év után ez a megtiszteltetésért – nyilatkozta a klub hivatalos internetes oldalának a 24esztendős, 15-szörös magyar válogatott középpályás. – Egységes csapatot alkotunk a pályán és azon kívül is, mindig mindenbenmeg tudunk egyezni. Ez a szerepkör több feladatot és új kihívástjelent nekem, hiszen nem voltam még hasonló helyzetben. Pozitív energiával tölt fel a belém vetett bizalom.”

Munkatársunktól

A távozók pótlására hat játékos érkezett, de közülük hármat – a Paksról kölcsönvett Egerszegi Tamást és Kesztyűs Barnát, valamint a Sahtartól kölcsönvett Vladiszlav Kulacsot – az utóbbi két napban jelentettek be, vagyis tőlük még nem lehet elvárni, hogy húzóemberek legyenek a Zalgiris ellen, Egerszegit pedig még nem is nevezték a csütörtöki találkozóra.

A keretben a legnagyobb probléma csatárposzton lehet: klasszikus center az előző bajnoki idényben kilenc találatot jegyző Danilo pótlására nem érkezett a csapathoz, és az is kérdés, hogy a szélsőként 42 tétmérkőzésen 21-szer eredményes Holender Filip góljait pótolni tudja-e majd a támadósorba szerződtetett Amadou Moutari, Vladiszlav Kulacs kettős.

Igaz, hogy a francia David N'Gog továbbra is a keret tagja, de ő a négy felkészülési meccsből csak egyszer játszott, és az osztrák másodosztályú Wattens elleni 3–0-s sikert leszámítva hadilábon álltak a kispestiek a gólszerzéssel, ugyanis a másik három találkozón összesen csak kétszer találtak be, de klasszikus csatár nem is szerzett gólt a csapatból a nyáron. A négy meccsből az egy győzelem mellett kettőt is elveszítettek a piros-feketék, a Zenittől 3–0-ra, a brazil Red Bull Bragantinótól 2–1-re kaptak ki.

További nehézséget jelent kispesti részről, hogy az ausztriai edzőtáborozás során keresztszalag-szakadást szenvedett a pálya jobb oldalán kulcsembernek számító, belga-algériai Mohamed Mezgrani, akire hosszú kihagyás vár. Továbbá az sem könnyíti meg a Honvéd helyzetét, hogy az Európa-ligában teljesen új környezetben, a Vasas stadionjában rendezik meg a hazai mérkőzéseket, így kevésbé beszélhetünk a hazai pálya előnyéről.

Miközben Litvániában zajlik a bajnokság, ésa Zalgiris sorozatban öt győztes tétmeccs után lép pályára, és míg a Honvéd csatárgondokkal küzd, a litvánok horvát gólvágója, Tomislav Kis kiváló formának örvend, idén 17 bajnokin már 11 gólt szerzett.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők:
Lefkovits Robi (izraeli-magyar, Hapoel Tel-Aviv – Izrael, szabadon igazolhatóként), Amadou Moutari (nigeri, Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Macdonald Niba (kameruni, FC Nitra – Szlovákia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe érkezők: Kesztyűs Barna (Paks), Egerszegi Tamás (Paks), Vladiszlav Kulacs (ukrán, Sahtar Doneck)
Kölcsönből visszatérők: Hegedűs Márk (Dorog), Herjeczki Kristóf (Gyirmót), Kovács Nikolasz (Balmazújváros), Lukács Dániel (Újpest FC), Raul Palmes (román, Kazincbarcika), Stoiacovici Dávid (Tiszakécske), Tömösvári Bálint (?, Kaposvár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek: Busai Attila (szabadon igazolható, legutóbb Diósgyőri VTK), Dombó Dávid (Mezőkövesd), Feczesin Róbert (Adanaspor – Törökország), Gosztonyi András (Kisvárda), Hangya Szilveszter (Fehérvár), Vernes Richárd (Diósgyőri VTK, szabadon igazolható)
Távozók: Fousseni Bamba (guineai, szabadon igazolható), Danilo (brazil, szabadon igazolható, Diósgyőri VTK?), Gróf Dávid (Ferencváros, szabadon igazolhatóként), Holender Filip (magyar-szerb, FC Lugano – Svájc, szabadon igazolhatóként), Dino Skvorc (horvát, szabadon igazolható), Takács János (Szeged)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Zakaria Beglarisvili (grúz, FC Flora – Észtország), Tischler Patrik (Újpest FC, onnan Kisvárda)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

A BP. HONVÉD FELKÉSZÜLÉSE
A felkészülés kezdete: június 12.
Edzőtábor:
június 24.–július 4., Kirchdorf in Tirol (Ausztria)
Felkészülési mérkőzések:
Június 26.: Bp. Honvéd–WSG Wattens (osztrák II.) 3–0 (Nagy G., Hegedűs M., Herjeczki)
Június 29.:Bp. Honvéd–Zenit (orosz I.) 0–3
Július 1.:Bp.Honvéd–Royal Excel Mouscron (belga I.) 1–1 (Gazdag D.)
Július 3.:Bp.Honvéd–Red Bull Bragantino (brazil II.) 1–2 (Kálnoki-Kis)

DVSC: MAGYAROKKAL A JÓL ISMERT ÚTON

Az albán Kukësi ellen készülő DVSC helyzete annyiban hasonlatos a Honvédéhoz, hogy viszonylag sok, hat új játékos érkezett a csapathoz, ellenben a meghatározó futballisták közül senki sem távozott,és mivel Herczeg András vezetőedző is maradt, játékban sok változásra nem kell számítani, alighanem marad a Lokinál jól bevált, 4–4–2-es hadrendre támaszkodó alapjáték.

Nagyobb problémát az jelenthet, hogy Bódi Ádám bokasérülés miatt nem szerepelhet, és az új szerzemények közül sérülés miatt Florence Bouoli és Györgyi Arthur is kihagyta az utolsó felkészülési meccset. A Loki egyébként négy edzőmeccset játszott, hármat megnyert, egyszer ikszelt.

A DVSC nemzetközi kupaszereplése abból a szempontból is érdekes lesz, hogy várhatóan a Lokiban játszik majd a legtöbb magyar játékos az El-ben, ugyanis a nyáron négy légiós is távozott a csapatból, míg a helyükre érkezők eddig inkább csak csereként szálltak be rövidebb időre.

A Kukësi Albán Kupa-győztesként és bajnoki ezüstérmesként érkezik, de nagy veszteség érte a csapatot azzal, hogy a nyáron a kazah Sahtyor Karagandihoz távozott az albán bajnokság gólkirálya, a 43 tétmeccsen 20-szor eredményes mozambiki Reginaldo.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-NÉL
Érkezők:
Bévárdi Zsombor
(Fehérvár, legutóbb kölcsönben: Vasas), Florentin Emmanuel Bouoli Effa (kameruni, Kamerun), Haruna Garba (nigériai, Gzira United – Málta), Györgyi Arthur (FK Csíkszereda, szabadon igazolhatóként), Szécsi Márk (PAFC, kölcsön után végleg), Nikola Trujics (szerb, FK Vozsdovac – Szerbia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Kóródi Nándor (Balmazújváros), Danilo Szekulics (?, szerb, Alaskert – Örményország)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Bárány Donát
Kiszemeltek: Vernes Richárd (Diósgyőri VTK, szabadon igazolható)
Távozók: Erik Cikos (szlovák, szabadon igazolható), Aleksandar Jovanovic (bosnyák, Szeged-Csanád GA, szabadon igazolhatóként), Mészáros Norbert (játékos-pályaedzőként folytatja a DVSC II-nél), Haris Tabakovic (svájci-bosnyák, Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók: –
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Albion Avdijaj (albán-svájci, Grasshoppers – Svájc)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Kusnyír Erik (el-Naszr, Egyesült Arab Emírségek), Varga Kevin (Lech Poznan – Lengyelország), Zsóri Dániel (Fehérvár)

A DEBRECENI VSC FELKÉSZÜLÉSE
A felkészülés kezdete: június 6.
Felkészülési mérkőzések:
Június 26.:DVSC–FK Minaj (ukrán II.) 2–2 (Zanko – öngól, Kerekes K.)
Június 29.:DVSC–Nyíregyháza Spartacus (NB II) 2–0 (Zsóri, Kóródi)
Június 29.:DVSC–Diósgyőri VTK 2–0 (Takács T., Bódi)
Július 4.:DVSC–MFK Zemplín Michalovce (Nagymihály, szlovák I.) 4–1 (Takács T. 2, Szécsi, Garba)
Július 13. vagy 14.:DVSC–Békéscsaba (NB II)
Július 20. vagy 21.:DVSC–Kazincbarcika (NB II)

MOL FEHÉRVÁR: CSAK A NÉV VÁLTOZOTT

A bajnoki ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Mol Fehérvár nagy erősségét évek óta az jelenti, hogy alapemberek ritkán távoznak a csapattól, az egyetlen kivételt Danko Lazovics furcsa visszavonulása jelentette tavaly. A klub neve többször változik mostanság, mint az alapcsapat (tavaly Mol Vidire, idén nyáron Mol Fehérvárra). A meglévő magot pedig időről időre sikerül megerősíteni egy-két máshol már bizonyító labdarúgóval. Ebbe a körbe tartozott ezen a nyáron a tavasszal még a Ferencvárosban játszó ukrán Ivan Petrjak, de hosszú távon a román U21-es válogatott Rus Adrián is erősítést jelenthet.

Ezzel együtt az edzőmeccsek eredményei felemás képet mutatnak, az öt nyári meccséből csak kettőt nyert meg Marko Nikolics vezetőedző együttese. Az osztrák első osztályú Wolfsberg elleni győzelem vagy a DAC 3–1-es legyőzése nem rossz értékmérő, de az orosz Ahmat Groznijtól elszenvedett vereség figyelmeztető jel lehet.

Biztató, hogy a télen szerződtetett, a tavaszi szezonban 13 bajnokin kétszer eredményes Futács Márkó most három mérkőzésen jutott el két gólig. Gondot okoz ugyanakkor, hogy Viníciusnak megsérült a korábban műtött térde, így az FK Zeta elleni El-selejtező első meccsén nem szerepelhet.

Ettől függetlenül nagy meglepetés lenne, ha az előző idényben El-csoportkörös fehérvári csapat nem tudna túljutni a nyáron két kulcsjátékosát, Igor Vujacsicsot és Nikola Ksztovicsot is elveszítő montenegrói gárdán.

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A MOL FEHÉRVÁR FC-NÉL
Érkezők: Funsho Bamgboye (nigériai, Haladás), Kovács Dániel (Soroksár), Ivan Petrjak (ukrán, Sahtar Doneck – Ukrajna, legutóbb kölcsönben Ferencváros), Rus Adrián (romániai, PAFC, legutóbb kölcsönben Sepsi OSK – Románia)
Kölcsönbe érkezők: –
Kölcsönből visszatérők:
Réti Patrik (?, BFC Siófok), Tóth Bence (?, Vasas FC)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: –
Kiszemeltek:
Jasir Asani (albán, Partizani Tirana – Albánia), Balogh Norbert (Palermo – Olaszország) Daniel Mancini (argentin, Girondins Bordeaux – Franciaország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Valentín Vada (argentin, Girondins Bordeaux – Franciaország), Zsóri Dániel (Debreceni VSC)
Távozók: Bévárdi Zsombor (Vasas-kölcsön után Debreceni VSC), Joan Campins (spanyol, szabadon igazolható), Hársfalvi András (szabadon igazolható), Sós Bence (PAFC, kölcsön után végleg), Szabó Bence (Diósgyőri VTK, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe távozók: Bolla Bendegúz (ZTE – ismét)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Elvir Hadzic
(bosnyák), Hangya Szilveszter (Bp. Honvéd), Boban Nikolov (északmacedón, Brescia – Olaszország)

A MOL FEHÉRVÁR FC FELKÉSZÜLÉSE
A felkészülés kezdete: június 10.
Edzőtábor: június 15.–június 27., Ausztria
Felkészülési mérkőzések:
Június 22.: Fehérvár–Ahmat Groznij (orosz I.) 1–2 (Huszti – 11-esből)
Június 26.: Wolfsberger AC (osztrák I.)–Fehérvár 0–1 (Futács)
Június 27.: Fehérvár–Baník Ostrava (cseh I.) 1–1 (Pátkai)
Július 2.: Fehérvár–Topolyai SC (szerb I.) 3–3 (Elek 2, Futács)
Július 3.: Fehérvár–DAC 1904 (Dunaszerdahely, szlovák I.) 3–1 (Nego 2, Juhász R.)

EURÓPA-LIGA
SELEJTEZŐ, 1. KÖR, ELSŐ MÉRKŐZÉS
19.00:
Debreceni VSC(magyar)–Kukësi(albán) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.30:FK Zeta(montenegrói)–Fehérvár FC (magyar) (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!
20.30:FC DAC 1904(Dunaszerdahely, szlovákiai)–KS Cracovia(lengyel)– élőben az NSO-n!
21.00:Budapest Honvéd(magyar)–Zalgiris Vilnius(litván) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik