Ekl: jövőre egy körrel később kezdenek a magyar csapatok

Vágólapra másolva!
2021.08.26. 13:07
null
Jövőre nem búcsúzik magyar csapat az első körben (Fotó: Mol Fehérvár FC/Székelyhidi Balázs)
A következő idénytől az Európa-konferencialigában induló magyar csapatok a második selejtezőkörben kezdik meg a szereplést.

Az európai klubfutballban a nemzetközi kupaszereplés kapcsán gyakorta emlegetett „varázsszó” az egyes klubok UEFA-koefficiense, amely alapján az UEFA minden selejtezőforduló, rájátszás, és csoportkör sorsolása előtt elkészíti az egyes kalapok beosztását, és azokon belül a kiemelést – ez alapján került például a Ferencváros az Európa-liga csoportkörének sorsolásánál a negyedik kalapba.

Ezekből a klubokat rangsoroló együtthatókból aztán mindegyik országnak lesz egy együtthatója – amely ötéves távlatban működik, s a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságok miatt az előző év rangsora számít a kupasorozatok nyári indulásakor –, amely alapján eldől, hogy az adott idényben mely nemzet hány csapatot indíthat, és melyik csapat mely sorozat hányadik fordulójában kapcsolódhat be a küzdelmekbe.

A 2021–2022-es idényre a 2020-ban érvényes állás alapján állították sorba a nemzeteket, s e szerint Magyarország a 33. helyen állt a rangsorban, ami azt jelentette, hogy a bajnoki 2. és 3. helyezett csapatok az Ekl-selejtező 1. fordulójában kezdték meg a szereplést – hogy hogyan, az most nem tartozik cikkünk témájához…

A következő idényben viszont előreléphetnek a magyar csapatok – feltéve, hogy hinni lehet az egyébként ezen témában megbízhatónak számító Bert Kassies holland sportanalitikus számításainak. Kiesik ugyanis a 2015–2016-os idény együtthatója az ötéves időszakból, amely nálunk 1.625 pont volt, s bekerült helyette a 2020–2021-es idény 4.250-es koefficiense, amivel előrelépünk a 28. helyre.

Ennek köszönhetően a bajnoki második és harmadik helyezett is – a kupagyőztes csapattal együtt – az Európa-konferencialiga-selejtező második körében kezdheti meg a szereplést.

Ahhoz egyébként, hogy újabbat ugorjon a magyar klubok „kezdőpontja”, a 17. helyre kellene előrelépni a nemzetek rangsorában: ekkor már a 2. selejtezőkörben léphetne pályára a Bajnokok Ligájában a magyar bajnok, de még mindig csak négy klubot indíthatna a magyar szövetség.

Az ötödik klub indításához a 15. helyre kellene előrelépni – ekkor a kupagyőztes átkerülne az Európa-ligába, s ott a 3. selejtezőkörben kezdene, a bajnoki második jogán induló klub pedig a Bajnokok Ligája 2. selejtezőkörének nem bajnoki ágán próbálhatna szerencsét, míg az ötödik klubunk (a bajnoki 4. helyezett jogán induló csapat) az Európa-konferencialiga-selejtező 2. fordulójában vághatna bele az európai kupakalandba.

Azt még azért gyorsan jegyezzük meg, hogy a jelenlegi (2021–2022-es) idényben szerzett pontok a 2022-es év nemzeti együtthatójába kerülnek bele, ami először 2023 nyarán számít a kupasorsolások elkészítésekor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik