Torres duplázott, Moses bombázott: nyert a Chelsea

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.04. 20:55
null
Fernando Torres (középen) és Victor Moses (mögötte) egy-egy góllal nyitott (Fotó: Action Images)
Csütörtökön rendezték az Európa-liga negyeddöntőjének első mérkőzéseit: a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea az orosz, pontosabban tatár Rubin Kazanyt fogadta, és magabiztos, 3–1-es arányú győzelmet aratott.
ROKONSÁG
A statisztikai adatok szerint a Kazany környékén is élő mordvinok a negyedik legnagyobb finnugor nép, a magyarok, a finnek és az észtek után. 2002-ben 845 ezer fő vallotta magát mordvinnak.

Ha azt mondták volna ősszel a Bajnokok Ligája-címvédő Chelsea szurkolóinak, hogy kora tavasszal (vagy mi ez az évszak köröttünk) a tatár Rubin Kazannyal játszanak az elődöntőbe jutásért, gondolkodás nélkül elfogadták volna. De ha azt vetik fel, hogy ugyanez a mérkőzés az Európa-liga keretein belül zajlik majd, akkor az éppen 100 millió euróért megerősített Chelsea fanjai minden bizonnyal elnézően mosolyogtak volna a kérdezőre – márpedig most ez a leányzó fekvése, és ide is csak nem kevés nehézségek árán, a Sparta Praha és a Steaua Bucuresti legyűrésével kaparták el magukat a „kékek”.

Az orosz-tatár Rubin sem ígérkezett puha diónak, hiszen az erre az idényre 40 millió euróból megacélosított csapat nemrégiben kiütötte a sorozatból az El-győztes Atlético Madridot, és mind odahaza, mind idegenben remekel. Óvatosan kezdett a Rubin, lelkesen, de kiszámítható módon passzolgatva a házigazda, ám egyetlen figyelmetlenség elég volt, hogy előnyt szerezzenek az angolok: a kazanyiak csapatkapitánya, a két kontinenstornán is megforduló Roman Saronov borzalmasan helyezkedett David Luiz előreívelésénél, Fernando Torres pedig közelről a hálóba lőtt: 1–0.


Szegény Saronov szenvedései ezzel még nem értek véget, mert egy negyedóra múlva röviden szabadított fel (igaz, csapattársai sem álltak a helyzet magaslatán), Victor Moses pedig ezt bombagóllal torolta meg: 2–0. Még a szünet előtt szépítettek azonban a vendégek, John Terry kezezett egy kapura lövésnél a 16-oson belül, Bibrasz Natko pedig a léc alá lőtte a büntetőt: 2–1.






Nagy elánnal kezdett a Chelsea a fordulást követően, de csak szórványos lövésekig, fejesekig jutottak a londoniak, és az egyre inkább leülő mérkőzésen a vendégek számára kedvező módon szálltak el az izgalmakat teljes mértékben nélkülöző percek. Az oroszoknál a Petr Cech által szó szerint leütött Vlagyimir Gagyun helyett José Rondón állt be még a szünetben, a hajrá felé közeledve Rafael Benítez pedig Eden Hazard beállításával próbálta meg felpörgetni övéit.

A 70. percben azonban ismét villant Fernando Torres, és Juan Mata beadása után két védő közül az ötös elől a kapuba fejelt: 3–1.

A spanyol támadóról sütött ezen a mérkőzésen a bizonyítási vágy. Mire nem jó egy gólerős konkurencia…




Innen már nem álltak fel a tatárok: a Chelsea kétgólos előnyt szerzett a Rubinnal szemben, de az idegenben szerzett gól még jól jöhet a kazanyiaknak.

PERCRŐL PERCRE


A
TÖBBI MAI EL-MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc Marko Marin is kap egy sárgát, Kaszajev meggyötréséért.

Két perc a ráadás.


89. perc Cech kap el egy hazaadást, kirúg egy másikat, Rizsikov pedig Hazard bal oldali beadását füleli le.

86. perc Orbaiz megröpteti Ramirest, sárga.

82. perc Kuzmint Alan Kaszajev, Benajunt Marko Marin váltja.

78. perc Mata le, Oscar váltja.

77. perc Josszi Benajun kap egy sárgát. Ansaldit bántotta.

Torres hat gólnál jár a nemzetközi kupákban, ennél eredményesebb még sohasem volt. Egyébként csakis a Stamford Bridge-en volt eredményes.

70. perc TORRES, 3–1!
Mata ad be balról Saronov mellől, az ötös elől, középen Ansaldi és Navas között Fernando Torres emelkedik, és a bal felsőbe fejel. 3–1!

65. perc Eden Hazard váltja Mosest.

64. perc
Rondón lő 19-ről jobbal, de éppen középre, laposan.

62. perc
Ramires lő távolról, de távolról sem pontosan.

60. perc
Terry fejel hat méterről, Rizsikovot is megelőzve Mata jobb oldali kornere után a kapu tetejére.

A Rubin legutóbbi 22 európai kupamérkőzéséből csak hármat veszített el kilenc döntetlen mellett. Mindhármat Moszkvában, Kazanyban 18 kupamérkőzés óta veretlenek, zsinórban ötször nyertek úgy, hogy csak egy gólt kaptak.

52. perc
Rizsikov kap le két veszélyes jobb oldali beadást.

49. perc
KAPUSBRAVÚR! Moses játszik össze Matával, aki az ötös jobb sarka elől ballal lő, de véd a túlsó alsó előtt Rizsikov, fantasztikus reflexmozdulattal, vetődve.

46. PERC FOLYTATJUK!

Rondón a sorozat második legjobb góllövője.

46. perc Gyagyunt José Solomón Rondón váltja a Rubinban a szünetben.

45. PERC VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK!

45. perc Ansaldi lő jobbal milliméterekkel a jobb alsó mellé 26-ról, középről.



41. perc SZÉPÍT A RUBIN! Az izraeli Bibrasz Bebarsz” Natko jobbal a léc alá bombáz. 2–1!

41. perc BÜNTETŐ A KAZANYNAK, sárga John Terrynek! Ansaldi lő a 16-os elől, az ötös előtt álló Terry bal felkarjával hárít. Nem kicsit szigorú ítéletek Gianluca Rocchi sporttárstól.

34. perc
Petr Cech repül, és jobbal hatalmasat bokszol szegény Vlagyimir Gyagyun fejébe. Ápolás.



32. PERC MOSES-BOMBÁVAL 2–0! Moses 15 méteres lövését kapja ki a jobb sarok elől Rizsikov, Kuzmin mélázik a kipattanóval, amit jobbról, az ötös sarka elől Torres lő kapura. A nem sokkal előtte álló Saronov felszabadít, de röviden, Natko még rosszabb helyre rúgja a labdát, a 16-os környékéről, középről Victor Moses jobbal ahogy jön alapon lő, a labda pedig a jobb felsőben köt ki, közvetlenül a léc alatt. Csodagól: 2–0!



MÁSHOL IS POTYOGNAK: a többi csütörtöki El-mérkőzésről itt olvashat bővebben!

21. perc
Ryan Bertrand megy el a bal oldalon három védő között kígyózva, beadása túljut a fölöslegesen kivetődő Rizsikovon is, de Saronov végül kivágja a labdát a kapu elől. Nem sokkal később Navas ment ugyanott a Mata indította Torres elől.

20. perc Petr Cech kapja ki a bal sarok elől Natko 25 méteres, jobblábas rakettáját.

Már úgy tűnt, hogy a kapus, Szergej Rizsikov megfogja a bal kezéhez tartó labdát, de az csak a gólvonalon túlra csorgott .

Ahhoz képest, hogy Saronov a 2004-es és a 20012-es Európa-bajnokságon is megfordult... SARONOV-ÉLETRAJZ, ADATOKKAL ITT!

16. perc VEZET A CHELSEA, TORRES! David Luiz indít jobbal a felezővonaltól gyönyörűen, Fernando Torres leveszi a labdát a levegőből az ötösön, majd a tragikusan helyezkedő, később teljesen indokolatlan módon hanyatt eső Saronov mellett fektében jobbal a kapu bal alsó sarkába lő. 10!

13. perc
Fernando Torres lő jobbal 20-ról hét méterrel a jobb alsó mellé.

11. perc
Juan Mata két jó csel után jobbról középre gurít, Vitalij Kalesin röviden szabadít fel, Ramires 26-ról tulajdonképpen felszabadít. Kirúgás.

9. perc
Cristian Ansaldi lő távolról a kapu fölé, mellé, amott Ramires melegíti a kapust egy 14 méteres gurítással.

6. perc
Victor Moses jobb oldali beadását vágja ki az ötös elől César Navas.

5. perc
Josszi Benajun két jó csel után fennakad a 16-oson Roman Saronovon.

Nagy elánnal kezd a Chelsea. És sok hibával.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!


A hazaiak tiszta kékben, a vendégek tiszta bordóban.

A Chelsea 11 mérkőzés óta veretlen ez európai kupákban, a Rubin ellenben legutóbbi öt idegenbeli mérkőzésén nem talál legyőzőre ugyanitt.

A Chelsea lehet a negyedik klub a Juventus, az Ajax és a Bayern München után, amelyik mindhárom nagy UEFA-sorozatot megnyeri.

A Chelsea lehet az első egyesület, amelyik két nagy kupát megnyer egymást követő évben.

Az El-ben a Chelsea-n kívül már csak a Benfica van jelen a BL-csoportkör túlélői közül. Az Atlético Madridot igyekeznek utánozni, amely 2010-ben hasonló módon nyert El-t.

Londonban sem fenékig mediterránium: jelenleg 1 Celsius-fok van.

A kispadokon:
Turnbull (k.), B. Ivanovics, P. Ferreira, Oscar, Mikel, Hazard, Marin, ill. Arlauszkisz (k.), Marcano, Rjazancev, Kaszajev, Kiszljak, Gökhan Töre, José Rondón


A kezdők: Cech – Bertrand, David Luiz, Terry, Azpilicueta – Ramires, Lampard – Moses, Benajun, Mata – F. Torres itt, Rizsikov – Kalesin, César Navas, Saronov, Ansaldi – Kuzmin, Orbaiz, Natko, Karadeniz – R. Eremenko – Gyagyun ott.

A hazaiaknál Ashley Cole és Gary Cahill sérült, a vendégeknél a legértékesebb játékos, a gall Yann M’Vila maródi.

Eltiltott nincs.

A két csapat még sohasem találkozott egymással, játékost sem adtak-vettek. A kazanyi Gökhan Töre azonban Chelsea-nevelés.

A Rubin Kazany sikerre éhes, Kurban Bergyijev vezetőedző pedig extra motivációval küldi pályára az övéit. „Nagy várakozással tekintek a meccs elé. A Rubin életében nem mindennapos, hogy ilyen nagycsapattal játszik, és alig várjuk a kezdést. Korábban Roman Abramovics úr vendégeként jártam már a Chelsea-nél, és emlékszem, hogy a stadiont nézve arról ábrándoztam, egyszer idehozhatom a csapatomat. Ez történelmi összecsapás lesz a Rubin számára, még ha nem is vagyunk favoritok” – mondta a kazanyiak edzője.

A tatárok az egyenes kieséses szakasz első körében a tavalyi győztes Atlético Madridot búcsúztatták, majd – hosszabbítás után – a Levantét ejtették ki.

„Egyszerre csak egy mérkőzésre koncentrálunk. Olyan csapatot igyekszem összeállítani, amelyik megnyerheti a meccset, csak erre figyelek – a játékosoknak készen kell állniuk a fellépésre. Ám eddig jól teljesítettünk” – mondta a Manchester United elleni kupagyőzelem (1–0) után önbizalommal felvértezve a spanyol menedzser, majd megfutotta az ilyenkor szokásos, ellenfelet dicsérő köröket is.

A „kékek” ugyanis címvédő létükre már a csoportkör végén búcsúztak a BL-től és várakozás alatt szerepelnek a bajnokságban is, így Rafa Benítez csapata számára fontos, hogy az FA-kupa mellett az El-ben is a lehető legtovább jusson. A londoniak azonban egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben: a nagy nyomás mellé elképesztő terhelés járul, 22 nap alatt nyolc meccset kell megvívnia a csapatnak, a Rubin elleni párharc pedig egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A CHELSEARUBIN KAZANY EURÓPA-LIGA-NEGYEDDÖNTŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Chelsea (angol)–Rubin Kazany (orosz) 3–1
London, Stamford Bridge, 32 000 néző. V: Rocchi (olasz)
Chelsea: Cech – Azpilicueta, David Luiz, Terry, Bertrand – Ramires, Lampard – Moses (Hazard, 65.), Benajun (Marin, 82.), Mata (Oscar, 78.) – F. Torres. Menedzser: Rafa Benítez
A kispadon: Turnbull (k.), B. Ivanovics, P. Ferreira, Mikel
Rubin Kazany: Rizsikov – Kalesin, César Navas, Saronov, Ansaldi – Kuzmin (Kaszajev, 82.), Orbaiz, Natko, Karadeniz – R. Eremenko – Gyagyun (José Rondón, a szünetben). Vezetőedző: Kurban Berdijev
A kispadon: Arlauszkisz (k.), Marcano, Rjazancev, Kiszljak, Gökhan Töre
Gólszerző: F. Torres (16., 70.), Moses (32.), ill. Natko (41. – 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik