Világcsúcsok, vb-aranyak - felejthetetlen pillanatok 2014-ből

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.26. 11:08
null
Hosszú Katinka újabb remek szezonon van túl (Fotó: Reuters)
Néhány nap múlva véget ér a 2014-es esztendő, amely a korábbi évekkel egyetemben számos örömteli pillanatot, percet tartogatott a magyar sportbarátok számára, elég csak Hosszú Katinka sikersorozatára vagy a győri lányok újabb Bajnokok Ligája-győzelmére gondolni. Összeállításunkban felelevenítjük az idei tíz legemlékezetesebb magyar érdekeltségű sporteseményt, sporteredményt, amelyekre örömmel tekintünk vissza. A labdarúgással ezúttal nem foglalkozunk, a figyelem az egyéni és a többi csapatsportra irányul. Íme, a tíz plusz egyes toplista!

AKINEK BÉRELT HELYE VAN: HOSSZÚ KATINKA. Ki mással kezdhetnénk az összeállításunkat, ha nem az év úszónőjével, Hosszú Katinkával? Az Iron Lady 2014-ben 400 és 200 vegyesen, valamint 100 háton is aranyérmet nyert a berlini Európa-bajnokságon, míg a dohai rövid pályás vb-n 100 és 200 háton, illetve 100 és 200 vegyesen sem akadt nála jobb, sőt a viadalon mind a négy számban megdöntötte a világcsúcsot. A még mindig csak 25 esztendős Hosszút Magyarországon fölényesen megszavazták az év női sportolójának, míg férje – egyben trénere –, Shane Tusup az év edzőjének járó elismerést érdemelte ki. Büszkeségünk a Sportcsillagok Gálaestjén elmondta, nem hitte volna, hogy tavalyi teljesítményét túlszárnyalja 2014-ben, majd titokzatosan hozzátette, lehet, hogy a későbbiekben újabb úszásnemekben és versenyszámokban próbálja ki magát. Reméljük, a szenzációs forma legalább a 2016-os riói olimpiáig kitart, mert most már tényleg csak az ötkarikás játékok aranyérme hiányzik az utóbbi évek legsikeresebb magyar úszónőjének vitrinjéből. (Hosszú Katinkával az ünnepi időszakban bővebben is foglalkozunk!)

HOSSZÚ KATINKA VILÁGCSÚCSA 200 VEGYESEN A DOHAI RÖVID PÁLYÁS VB-N


AZ ÉV LEGKELLEMESEBB MEGLEPETÉSE? A Lékó Péter, Balogh Csaba, Almási Zoltán, Rapport Richárd, Polgár Judit összetételű csapat Kína mögött ezüstérmes lett a norvégiai Tromsőben rendezett sakkolimpián. A mieink óriási küzdelemben, a Sonneborn-Berger pontszámítás alapján előzték meg az ugyancsak 17 pontot szerző Indiát, Oroszországot és Azerbajdzsánt. Magyarország a 2002-es bledi ezüst óta először szerzett érmet. Az akkori csapatból Lékó Péter, Almási Zoltán és a visszavonulását időközben bejelentő Polgár Judit is játszott a mostani együttesben.

AZ IFJÚSÁGI OLIMPIÁN IS VOLT MINEK ÖRÜLNI. A magyar küldöttség hat arany-, hat ezüst- és tizenegy bronzérmet szerzett a II. nyári ifjúsági olimpiai játékokon Nankingban. Szilágyi Liliána 100 és 200 méteres pillangóúszásban, Grátz Benjámin 200 vegyesen, Kenderesi Tamás 200 pillangón diadalmaskodott, míg Gercsák Szabina a cselgáncsozók 63 kilogrammos súlycsoportjában, Esztergályos Patrik pedig párbajtőrvívásban végzett az élen. Péni István a nemzetek vegyes csapatának tagjaként lett első – az övé a hetedik magyar arany –, de az ő eredménye nem számított bele az éremtáblázatba, amelyen Magyarország a nyolcadik helyen zárt.

NEM KÖNNYŰ A CSÚCSRA FELÉRNI, DE OTT MARADNI MÉG NEHEZEBB! A Győri Audi ETO KC megvédte címét a női kézilabda Bajnokok Ligája 2013–2014-es szezonjában! Az első csoportkört hat győzelemmel abszolváló zöld-fehérek a középdöntőben sem találtak legyőzőre (négy győzelem és két döntetlen volt a mérleg), a budapesti final four végén pedig ismét felültek Európa trónjára. Az Ambros Martín irányította győri csapat a legjobb négy között 29–26-ra verte meg a dán Midtjyllandot, míg a döntőben 27–21-re múlta felül a montenegrói Buducsnoszt Podgoricát. A BL All-Star-csapatában az anyai örömök elé néző Görbicz Anita mellett Eduarda Amorim és Katarina Bulatovics is helyet kapott, míg a Bajnokok Ligája legértékesebb játékosának az ETO kapusát, a szintén babát váró Katrine Lundét választották meg – az év csapatának pedig idehaza a Rába-parti együttest. A győri kézilabda jelene fényes, bízzunk benne, hogy az utódok jóvoltából a jövője is.

BAJNOKOK LIGÁJA-GYŐZTES A GYŐRI AUDI ETO KC!

A KÖZÖNSÉGKEDVENC MICHELISZ EDDIGI LEGJOBB IDÉNYÉN VAN TÚL. A túraautó-világbajnokság negyedik helyén zárt Michelisz Norbert, aki az autosport.com szaklapnál dobogót érdemelt az év végi összesítésben: a WTCC az idei legjobb tíz pilóta értékelésekor a magyar szurkolók által 2014 közönségdíjasának megszavazott versenyzőt a harmadik helyre tette. A Honda Civic-kel induló Michelisz idén adós maradt a futamgyőzelemmel, de a legjobb nem citroënes pilótaként 201 ponttal a negyedik helyen zárt a pontversenyben, ami az eddigi legjobb eredménye a világbajnoki sorozatban. A 30 éves sportember márciusban megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést.

VISSZAFOGLALTA HELYÉT A TRÓNON. 2010 és 2011 után Berki Krisztián ismét világbajnok lett lólengésben! Az olimpiai és hatszoros Európa-bajnok tornász a szófiai Eb-n lecsúszott a dobogó tetejéről, a kínai Nanningban rendezett vb-n azonban helyreállt a világ rendje: 16.033-as összpontszámmal aranyérmet szerzett. Berki Krisztián a hatodik a tornatörténelemben, aki három világbajnoki címet nyert lólengésben, a második magyar tornász Magyar Zoltán után, aki végrehajtotta ezt a bravúrt. Nem mellékes, hogy a felkészülését vállsérülés nehezítette...

BERKI KRISZTIÁN VB-ARANYAT ÉRŐ GYAKORLATA

AKIKRE MINDIG SZÁMÍTHATUNK – A KAJAKOSOK MEGINT BRILLÍROZTAK. Nem véletlenül nyerte el az év legjobb szövetségi kapitányának járó díjat Storcz Botond, akinek tanítványai a németországi Európa-bajnokságon és az oroszországi világbajnokságon is tündököltek. A brandenburgi Eb-n a magyar csapat nyolc arany- és öt ezüstérmet gyűjtött, az év második legjobb női sportolójának megszavazott Kozák Danuta háromszor (K–1, 200 méter; K–1, 500 méter; K–4; 500 méter) végzett az élen. A moszkvai vb-n a legfényesebb medáliából hatot, az ezüstből ötöt, míg a bronzból szintét hatot hoztak haza a magyar küldöttség tagjai. Kozák ezen a viadalon – Kárász Annával és Vad Ninettával egyetemben – két aranyéremmel gazdagodott. Kell-e mondani, hogy honfitársaink mindkét világversenyen megnyerték az éremtáblázatot?

PARS KRISZTIÁN MEGVÉDTE CÍMÉT AZ EB-N. A címvédő Pars Krisztián egyéni legjobbjával, 82.69 méteres dobásával győzött kalapácsvetésben a zürichi Európa-bajnokságon. Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes atléta sorozatban a hatodik világversenyén szerzett érmet (a 2010-es barcelonai Eb-n harmadik, a 2011-es és a 2013-as vb-n második volt, 2012-ben megnyerte az Eb-t és a londoni olimpiát is), Magyarországon az év férfi sportolója szavazáson a harmadik helyen zárt. Nem érdemes szó nélkül elmenni Márton Anita teljesítménye mellett sem, aki országos csúccsal végzett a harmadik helyen súlylökésben.

PARS EGYÉNI LEGJOBBJÁVAL VÉDTE MEG EB-CÍMÉT

A VILÁGBAJNOKI CÍMET EB-ELSŐSÉG KÖVETTE. A 2013-ban Budapesten Boczkó Gábor, Imre Géza és Szényi Péter oldalán világbajnoki címet szerző Rédli András sikerével zárult a 2014-es strasbourgi Európa-bajnokság egyéni versenye párbajtőrben. A pályafutása legjelentősebb eredményeit ezt megelőzően csapatban elérő 31 esztendős vívó a döntőben az olasz Paolo Pizzót verte meg 15:8-ra. Rédli a magyar vívósport 28. Európa-bajnoki aranyérmét gyűjtötte be.

RÉDLI ANDRÁS DÖNTŐJE 2:41:00-TÓL

BÁCSI PÉTER ERRE AZ ÉVRE IDŐZÍTETTE A CSÚCSFORMÁJÁT. A taskenti világbajnokságon és a vantaai Európa-bajnokságon is aranyérmet szerzett a kötöttfogásúak 80 kilogrammos kategóriájában Bácsi Péter. Az idehaza az év második legjobb magyar férfi sportolójának megválasztott birkózó a vb-döntőben az orosz Jevgenyij Szalejevet verte meg 2:1-re, míg az Eb-címről döntő mérkőzésen a török Selcuk Cebit győzte le 1:0-ra két intéssel. A pályafutása mindkét Eb-aranyát Finnországban megszerző Bácsi mellett 71 kg-ban Lőrincz Tamás is Európa-bajnok lett kötöttfogásban.

BÁCSI PÉTER VILÁGBAJNOKI DÖNTŐJE

10+1. Bár a magyar férfi és női vízilabda-válogatott remek eredményt ért el a budapesti Európa-bajnokságon – előbbi második, utóbbi harmadik lett –, sőt a részben hazai rendezésű kontinenstornán hatodik helyen végzőnői kézilabda-válogatott is megajándékozott bennünket örömteli pillanatokkal, a „bónuszhelyre” az asztaliteniszező Póta Georginát jelöltük, aki élete legjobb eredményét elérve egyesben harmadik helyen végzett az ITTF World Tour-sorozatának bangkoki döntőjében. A legjobb négy között a japán Isikava Kaszumival szemben alulmaradó magyar játékos a Kossuth Rádiónak a viadal után a következőképpen értékelt: „Nem szomorkodom, nagyon örülök ennek a harmadik helynek. Úgy fogtam fel, hogy nekem ez az egész verseny egy bónusz, kijövök, körülnézek kicsit Bangkokban, élvezem a meleget. Az, hogy még harmadik is lettem, hatalmas eredmény.”

Kiment várost nézni, és nyert körülbelül 7.5 millió forintot (ennyi járt ugyanis az elődöntőben búcsúzó játékosoknak) – remek vállalkozás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik