Párizs 2024: kilenc híresség kíséri a lángot az Antillákra

Vágólapra másolva!
2024.04.08. 16:47
Az olimpiai láng (Fotó: Getty Images)
Kilenc híresség – köztük kiváló sportemberek – kísérik el útján a vitorlázó Armel Le Cléac'h-t, aki Brestből az Antillákra szállítja júniusban az olimpiai lángot.

Ott lehet a világ egyik leggyorsabb trimaránja, a Banque Populaire XI fedélzetén többek között az atléta Marie-José Pérec, a vívó Laura Flessel, az úszó Coralie Balmy, a vitorlázó Kéni Pipérol-Dampied és a hullámlovas Thomas Debierre, vagy a szlalomkenus Tony Estanguet, a párizsi játékok szervezőbizottságának vezetője, amikor a csapat a bretagne-i kikötővárosból Franciaország tengerentúli megyéje, Guadeloupe második legnépesebb városába, Pointe-á-Pitre-be viszi az ötkarikás szimbólumot. Az Atlanti-óceán egyhetes átszelését követően június 15-én érkezik a hajó a céljához, majd másnap tovább megy Martinique-re.

Ott lesz a hajón a dramaturg Alexis Michalik, az orvos, korábbi francia szépségkirálynő Marine Lorphelin és a konyhafőnök Hugo Roellinger is. A kapitány Le Cléac'h kiemelte, hogy az óceáni versenyzés nem olimpiai szám, de a mostani útjuk során megmutathatják, mit tudnak. „Büszkeséggel tölt el, hogy hírességekből álló csapattal történik majd meg az átszelés” – tette hozzá.

Pérec, Lorphelin, Michalik és Roellinger lesznek a legénység tagjai az első, hosszabb szakaszon, míg Estanguet, Flessel, Balmy, Pipérol-Dampied és Debierre a második etapra lép majd a fedélzetre. A lángot védett helyen szállítják, és Le Cléac'h ígérete szerint azok, akik éppen nem pihennek, őrizni fogják. Pérec hozzátette, figyelik majd, hogy végig égjen, ne aludjon el. Az „óceáni staféta” során a láng eljut Francia Guyanára is, illetve az Indiai-óceánban található Réunion szigetére, továbbá a csendes-óceáni francia területekre, Francia Polinéziába és Új-Kaledóniába is.

A láng Görögországból május 8-án érkezik Franciaországba, Marseille-ben kezdődik az ottani váltófutás, és közben, júniusban jut el a távoli területekre, majd visszatérve folytatja útját a július 26-i megnyitóig.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik