Öttusa: nem pályázik újabb ciklusra a nemzetközi szövetség elnöke

Vágólapra másolva!
2024.04.11. 11:33
Klaus Schormann (Fotó: Getty Images)
Nem pályázik újabb elnöki ciklusra Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetője a szervezet novemberi kongresszusán.

A 77 éves német sportvezető döntéséről a UIPM közleményben számolt be csütörtökön.

Schormannt 2021 novemberében nyolcadszor választotta elnöknek a tagság, egy évvel később bizalmi szavazásra került sor vele szemben. A korábbi ausztrál olimpikon Alex Watson személyében ugyanis új elnökjelölt bukkant fel. A 2000-es sydneyi játékok öttusaversenyének igazgatója úgy vélte, le kell váltani a hivatalban lévő elnököt, mert a sportág példátlan változások előtt áll, és szerinte a UIPM vezetősége nem demokratikusan jár el, nem tarja be az alapszabályban foglaltakat, továbbá kezelni kell a rendszerszintű hibákat az irányítás és a fejlesztések területén. Végül a kongresszus nem vonta meg a bizalmat Schormanntól, a szavazásnál jelentős kisebbségbe szorultak a változást szorgalmazók.

A UIPM akkor határozott arról is, hogy 2025. január 1-jétől számítva egy személy 12 évig lehet elnök, és a végrehajtó bizottsági tagságot is 12 évben limitálták. Ugyancsak a 2022-es kongresszuson dőlt el, hogy az idei párizsi olimpia után a lovaglás helyére az akadályverseny kerül.

Klaus Schormann 1972 óta tevékenykedik a sportágban és 1993 júliusa óta áll a nemzetközi szövetség élén. Elnöki tevékenységének zárultával is szeretne az öttusasportban maradni.

Utódját, a UIPM hetedik elnökét a november 16-án és 17-én esedékes rijádi kongresszuson választja majd meg a tagság.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik