Asztalitenisz Grand Smash: Póta Georgina tovább menetel, már főtáblás Szingapúrban

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2024.03.09. 14:02
Póta Georgina nagyszerű formában érkezett a szingapúri Grand Smash-versenyre (Fotó: WTT)
A WTT-sorozat legmagasabb kategóriájú, Grand Smash-versenyén Póta Georgina a selejtező harmadik fordulójában meggyőző játékkal, négy játszmában győzött a nála 19 hellyel előrébb sorolt szlovák Tatiana Kukulková ellen, ezzel egyesben egyedüli magyarként feljutott a főtáblára, és az olimpiai kvóta szempontjából is újabb értékes pontokat szerzett.

 

Az 1.5 millió dollár összdíjazású szingapúri Grand Smash-selejtező harmadik napjának kora délutáni programjában Póta Georgina (világranglista-83.) remek játékkal 3:2-re legyőzte a szerb Andrea Todorovicsot (136.), amivel egyrészt egy győzelemre került a főtáblától, másrészt óriási lépést tett a párizsi olimpia felé. Kétszeres Európa-bajnokunkat a szombat esti programban újra asztalhoz szólították, ezúttal a szlovák Tatiana Kukulková (64.) volt az ellenfél. A rutin egyértelműen a 39 esztendős magyar játékos mellett szólt, miként az is Póta önbizalmát táplálhatta, hogy a WTT-sorozatban lejátszott eddigi egyetlen meccsüket megnyerte. Most is nagyszerűen kezdett, a 23 éves szlovák képtelen volt nagy ellenállásra, úgy lett 2:0, hogy Kukulková a két játszmában összesen hét pontot szerzett. Persze várható volt, hogy az ellenfél változtat az addigi játékán, amivel ideig-óráig meglepte Pótát, ám 2:1 után ismét klasszisunk irányított, s tulajdonképpen izgalommentes meccsen négy játszmában győzött. A megérdemelt jutalom a továbbjutás, ami azt jelenti, hogy Póta a WTT-sorozat történetének eddigi mindhárom Grand Smash-versenyén, azaz 2022 és 2023 után 2024-ben is asztalhoz áll a főtáblán. Emellett arról se feledkezzünk meg, hogy ezzel újabb értékes ranglistapontokkal gazdagodott – egyre közelebbinek tűnik az olimpiai kvóta.

Öröm volt a kispadon ülni, Póta ezen a meccsen is nagyon jól játszott” – mondta röviden női válogatottunk szövetségi kapitánya, Pink Márk. – Az volt az elképzelésünk, hogy a szervákat folyamatosan variáljuk, s inkább a tenyeres oldalt erőltettük, mert ott éreztük gyengébbnek Kukulkovát.”

Vasárnaptól már a főtáblás küzdelmekre kerül sor Szingapúrban. Póta egyesben, a sorsolás eredményétől függően aznap vagy hétfőn játszik, azt viszont már most tudjuk, hogy az olimpiai kvótáért ugyancsak versenyben lévő Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes párosunk vasárnap, magyar idő szerint 12.45-kor mutatkozik be, a 16 közé jutásért a szerb Dimitrije Levajacs, Izabela Lupulesku kettőssel meccsel, az Ecseki Nándor, Majoros Bence duónk azonban csak hétfőn, magyar idő szerint reggel 6.50-kor találkozik az angol Paul Drinkhall, Liam Pitchford egységgel.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Nők. Egyes. Selejtező: 3. forduló:
Póta Georgina–Kukulková (szlovák) 3:1 (4, 3, –8, 8)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik