Videó: gróf Széchenyi István-emlékérmet vehetett át Hölle Martin

L. U. M.L. U. M.
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 15:54
null
Hölle Martin (balról) gróf Széchenyi István-emlékérmet vehetett át Lázár Vilmostól (Fotó: Koncz Márton)
Az újhartyáni Gyémánt Lovaspark udvarában tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Magyar Lovassport Szövetség, miután az immár nyolcszoros világbajnok Hölle Martin vezetésével a magyar csapat legyőzhetetlennek bizonyult az elmúlt hétvégi franciaországi kettesfogathajtó-világbajnokságon. Hölle franciaországi teljesítményével kiérdemelte a gróf Széchenyi István-emlékérmet.

Dallos Gyula, a Kincsem Nemzeti Lovas Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy fogalmazott, hogy a magyar fogathajtás a hazai sportélet olyan erős bástyája, amelyre minden időben számítani lehet. A lovaskultúráért felelős kormánybiztos ezen gondolatok jegyében nyitotta meg az illusztris lovas közegben megrendezett csütörtöki sajtótájékoztatót.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke úgy fogalmazott: „A magyar lovas társadalom nevében mindenkinek szeretném megköszönni, aki bármilyen formában közreműködött a küldöttség franciaországi sikerében. Ilyen fiatal csapata még sosem volt a magyar fogathajtásnak, a fiúk példaképek lehetnek a sportág utánpótlása számára.”

A szakág korábbi hétszeres világbajnoka kiemelte: „A következő év egy újabb fontos mérföldkő, hiszen száz éves lesz a szövetség, továbbá jövő szeptemberben négyesfogathajtó-világbajnokságot rendezünk Szilvásváradon.”

Miben rejlik Hölle Martin titka? Soha nem felejti el a lovakat és a csapatot megemlíteni, egységként kezeli a vele együtt dolgozó személyeket. Óriási élmény volt velük kint lenni és együtt dolgozni.

Szilágyi Zsolt szövetségi kapitány arról beszélt: ezeknek a sportolóknak éppen a fiatalságában rejlik az egyik legnagyobb ereje, hiszen együtt kezdtek és közösen haladva csapatként bizonyítottak. Jelezte: a csapat minden tagja a feszült légkör ellenére maximumot nyújtott az elmúlt hétvégén Franciaországban.

Az immár nyolcszoros világbajnok Hölle hozzátette, a csapatának és a lovainak szeretné megköszönni az elmúlt hétvégén aratott diadalokat. „Az egyik ló, Eppie már négyszeres világbajnok, ami példátlan a fogathajtás történetében, nélküle nagyon nehéz dolgunk lenne. Ez az összeállítás volt a legerősebb, amellyel versenyezhettünk.”

A négyszeres egyéni és négyszeres csapatvilágbajnok Hölle beírta magát a kettesfogathajtás történelemkönyvébe, a sajtótájékoztató végén átvehette a gróf Széchenyi-emlékérmet, amely a magyar lovastársadalom legmagasabb fokú kitüntetése. A díjat 1986-ban a Magyar Lovassport-szövetség elnöksége alapította.

A 26 esztendős Hölle Martin a hollandiai Beekbergenben – a 2025-ös világbajnokság helyszínén – készül, külföldi menedzsmenttel, ennek ellenére magyar fogattal hajtotta végre a sporttörténelmi háromszoros címvédést.

A szeptemberi franciaországi világbajnoksággal bezárólag 109 vb- és Európa-bajnoki érmet szerzett kettesfogathajtásban Magyarország, Hölle és a csapat vb-elsősége pedig az 51. és 52. aranyérem a sportág legnagyobb megméretésén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik