„Sport egy életen át!” – elindult a Sportoló Nemzet Program

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.09.30. 13:10
null
Elindult a Sportoló Nemzet Program (Fotó: Török Attila)
A Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) közreműködésével indította el a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja a gyermek- és felnőttkorú lakosság sportaktivitásának növelése, méghozzá nem kampányok mentén, hanem életvitelszerűen, egy egész életen át, rendszeres és szervezett keretek között.

A „Sport egy életen át!” mottójú program indulása kapcsán szombaton a budapesti Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatót Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár, illetve Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke. Schmidt Ádám örömteli ünnepnek nevezte ezt a napot, hiszen, amióta megkezdték a munkát a sportállamtitkárságon, azóta a legtöbb eseményen azt a fő célt hangoztatják, hogy ne csak sportnemzet legyen hazánk, hanem egyúttal sportoló nemzet is. Az induló program pedig fordulópont a működésük során.

„A program fő célkitűzése nagyon egyszerűen megfogalmazható: sport egy életen át – hangsúlyozta az államtitkár. – Azt szeretnénk, hogy minél több ember életének része legyen a sport. Rengeteg hatástanulmányt elolvastunk, sok szakemberrel egyeztettünk és meglátásunk szerint nem az az elsődleges feladatunk, hogy az emberek gondolkodásmódját megváltoztassuk, hanem a mi felelősségünk az, hogy olyan feltételrendszert biztosítsunk, amellyel az embereknek könnyen elérhetővé válik a sportolás. A Sportegyesületek Országos Szövetségének munkatársaival együtt azon dolgozunk, hogy a különböző közintézményekben a tornatermeket miként tudjuk a közösségi sport részévé tenni. Az Európai Sporthét keretén belül számos nagy sportszervezet nyitotta meg a kapuit honfitársaink előtt, mindenki betekintést nyerhetett az egyesületek működésébe, megnézhették, hogy milyen infrastruktúra áll rendelkezésre, kipróbálhatták a sportágakat.”

A szakállamtitkárság azért is dolgozik, hogy az NSÜ által üzemeltetett létesítmények és sportinfrastruktúra kihasználtságát növeljék, jobban elérhetővé tegyék a lakosság számára nyitott programokkal (mint amilyen a szombat esti Led’s run éjszakai futás a Puskás Arénában, ami a Sportoló Nemzet Program első hivatalos eseménye), valamint a belépőjegyes intézményekben kedvezményrendszereket alakítsanak ki. A programhoz társították a Sportoló Nemzet Klubot, amelyhez egy klubkártya is tartozik, ezekkel a kártyákkal a tagok bizonyos kedvezményekre lesznek jogosultak már október elsejétől.

Kedvezményes belépőhöz juthatnak számos sportlétesítménybe, így az NSÜ által üzemeltetett sportuszodákba (Komjádi, Hajós, Duna Aréna, Tüske Uszoda, illetve a veszprémi és balatonfűzfői uszodákba a 30 alkalmas bérletre 10% kedvezmény) és az NSÜ által üzemeltetett vidéki tanuszodákba (26 létesítményben 30% kedvezmény a hosszútávú bérletre). Ezen kívül kedvezményes belépőjegyeket vásárolhatnak egyes sporteseményekre (az október 24. és 29. között sorra kerülő budapesti karate világbajnokságra például 30% kedvezménnyel). A klubtagok hírlevélben tájékoztatást kapnak az ingyenesen elérhető sporteseményekről és a közösségi sportolással kapcsolatos információkról, adatbázisokról. A kedvezmények köre a jövőben folyamatosan bővülni fog, hogy a mozgás élethosszig tartó program lehessen mindenki számára.

Schmidt Gábor kiemelte, a Sportoló Nemzet Program egy együttműködés, amely keretein belül együttműködésre hívják a sportszövetségeket, a sportegyesületeket, az edzőket és a testnevelőtanárokat. Deutsch Tamás is arról beszélt, hogy a szabadidős program sikerének egyik legfontosabb záloga az együttműködés. A SOSZ-nak immár 900 hazai sportegyesület a tagja, a klubokban háromezer szakosztályban sportolnak igazoltan, hatezer edző dolgozik és 165 ezer versenyengedéllyel bíró sportolónak biztosítanak lehetőséget és további 50 ezer, versenyengedéllyel még nem rendelkező tehetség vesz részt a napi munkában.

„Az a közös célunk, hogy a sportot szerető, azért rajongó és intenzíven érdeklődő nemzetből, honfitársaink sokaságából, a sportban aktívan résztvevők közösségévé váljunk. Vitán felül áll, hogy minden észérv és érzelmi érv is a sport mellett szól, nincs egyetlenegy érv sem a sporttal szemben. A sport mindenre megtanít, ami az életben fontos, az egészség megőrzésének záloga, baráti közösséget teremt. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a sportolás lehetőségeivel minél többen éljenek” – fogalmazott a SOSZ vezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik