Sakk: Magnus Carlsen Bakuban nyert világkupát

Vágólapra másolva!
2023.08.24. 16:47
null
Magnus Carlsen (Fotó: FIDE)
A korábbi világbajnok Magnus Carlsen nyerte csütörtökön a Bakuban rendezett egyéni sakk világkupát.

 

A világranglista norvég éllovasa a fináléban azt az indiai Rameshbabu Praggnanandhaát múlta felül, aki a 16 között a legjobb magyart, Berkes Ferencet búcsúztatta. A döntő első két, normál játékidejű partija egyaránt döntetlennel zárult, így csütörtökön rapid játszmák döntöttek, ebben a világbajnoki címéről tavaly lemondó Carlsen bizonyult jobbnak, mivel sötéttel begyűjtötte a teljes pontot, míg világossal remizett ellenfelével.

A 32 éves skandináv nagymester és az alig 18 esztendős ázsiai játékos mellett a bronzérmet szintén rapid partikban megszerző amerikai Fabiano Caruana kvalifikálta magát a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára. Carlsen ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, kevés esélyt lát arra, hogy elinduljon rajta, mert kiábrándult a klasszikus játékidejű sakkból.

Carlsen a világkupán a hét párharca során csak kétszer kényszerült ráadásra, az általa egyre kevésbé kedvelt klasszikus játékidejű partikban nyolc győzelmet aratott és csupán egyszer kapott ki öt döntetlen mellett.

A nőknél az orosz Alekszandra Gorjacskina diadalmaskodott, aki szintén rövidített partikban múlta felül a bolgár Szalimovát.

A vk nyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2.5 millió dollár volt.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik